HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Győztünk! Nem épül vizistadion a Duna-parton!

2018.04.21. 15:52 Mach Péter

Győztünk! Győztünk?

exponential-growth-fills-stadium-with-water-in-minutes.jpgGyőztünk, hiszen az alapkövetelésünk teljesült: nem épülhet vizistadion hatalmas lelátóval és ideiglenes konténervárossal a Duna-parton. ” Az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Bp. XX. Zodony u. 1. szám alatti (170187/91. hrsz) ingatlanon létesítendő uszoda kültéri medence létesítéséhez adott tulajdonosi hozzájárulását visszavonta”, mivel a tavalyi felfüggesztéskor kért anyagok és módosítások nem készültek el.

Győztünk? A napirend egyetlen felszólalójaként, ezzel zártam a beszédem:

-        Ha komolyan gondoljuk az uszodafejlesztést akkor készüljön megvalósíthatósági tanulmány, kezdjük meg a lakossági felmérést (ők milyen elvárásokkal jönnek), s utána döntsünk a folytatásról. Ha nem gondoljuk komolyan, akkor pedig vonjuk vissza a tulajdonosi hozzájárulást!!!!

Az utóbbi történt, tehát a képviselőtestület teljesen leállította a beruházást, s nem azt tette, amivel két éve kezdeni kellett volna: felmérni a valós igényeket, egyeztetni a lakókkal és egy hatás- és megvalósíthatósági tanulmány alapján dönteni az esetleges fejlesztésről.

Ez azt is jelentheti, hogy ismét elhalasztják a súlyos parkolási gondok megoldását, nem érkeznek érdemi válaszok a lakossági felvetésekre.

De csak, ha engedjük!

Ezen a héten két alkalommal is sikerre vezetett a helyi közösségünk tenni akarása, az együttműködés.

A hét elején megijedt a tiszta környezetet akaró Duna-parti civilektől és MÁV. A sajtónyilvánosságnak is köszönhetően, megelőzve a hétvégi takarító flashmobot, megtisztították a vasútállomás zöldfelületeit.

Most pedig a lakossági együttműködésünk megakadályozta, hogy vizistadiont építsenek a szomszédban.

Köszönöm mindenkinek a részvételt az egyeztetésekben, a szakértőknek és a lakóknak a javaslatokat, véleményeket, segítséget, a takarításra jelentkezőknek a lelkesedést, a sajtónak a nyilvánosságot, a petíciót aláíróknak a támogatást!

Egyetlen szóval tudom leszűrni a héten történtek tapasztalatait: FOLYTATJUK!

A Vasútállomás után megtisztítjuk a Duna-partot is, és megoldást keresünk - és azt ki is verjük az Önkormányzatból - a Gubacsi-lakótelep és a Mediterrán lakópark közlekedési problémáira.

Bár vitának nem nevezném, hiszen egyedül én szólaltam fel a napirend kapcsán, de ennek ellenére megosztom az ott elhangzott véleményemet:

Köszönöm a szót polgármester úr!

A körzet képviselőjeként az uszoda közelében végeztem egy lakossági felmérést, a felmérésen százhetvenen vettek részt, az adott településrészen 1025 választópolgár lakik, úgyhogy nevezhetjük akár reprezentatívnak is, hiszen valamivel több mint 15%-a a lakóknak véleményt formált. A választ adók közül csupán 5% támogatta az új uszoda és lelátóval bővített medence megépítését az eredeti tervek szerint. A lakók 95%-a ugyanis nem támogatja az eredeti építésitervek és ütemtervek szerinti beruházást.

A kérdés igy hangzott: Megépüljön-e az eredeti tervek szerint a nagylelátós vízilabdacsarnok?

A válaszok és azok aránya:

  • Csak akkor támogatom a bővítést, ha a zajvédelem és a parkolás megoldott. 61%
  • Csak egy kültéri medence megépítését támogatom, új fedett uszodára hatalmas lelátóval nincs szükség. 16%
  • Nem támogatom az uszoda bővítését. 16%
  • Támogatom az új uszoda és lelátóval bővített medence megépítését az eredeti tervek szerint. 5%
  • Támogatom az új uszoda megépítését az eredeti tervek szerint, de csak akkor, ha már az első ütemben megépülnek az öltözők, wc-k. 2%

Mindamellett egyetlen képviselőként, aki rendszeres használója az uszodának néhány további gondolatomat is megosztom: az elmúlt napok egyeztetései alapján kimondható: a továbblépéshez feltétlenül szükséges egy hatás- vagy megvalósíthatósági tanulmány, egy olyan tanulmány amelybe nem csupán számokat "odavágnak", hanem azokat indokolják, a számítási módszereket bemutatják.

Szükség van piacelemzésre, költséghaszonelemzésre, a fenntarthatóság vizsgálatára. A bevételek és kiadások számszerű elemzésére, az energiagazdálkodás tervezésére. Ráadásul a modelleket nemcsak számszerűen hanem szövegesen is be kell mutatni, hogy a képviselők megérthessék azt.

Mi miért ennyi - hogyan számolták ki? Ezek hiányoztak tavaly októberben is és most is!

Mi az, amit viszont tudunk?

  • A 2016-os TAO pályázat össztámogatása kb. 437 millió Ft (ebből kb. 7 millió személyi támogatás volt)
  • A beruházás önrésze 184.446 mill Ft.
  • Ez összesen kb. 621 millió Ft (ebből a beruházás 614 m Ft)
  • Eddig összesen rendelkezésre áll: 285 millió Ft

Hol a hiányzó 336 m Ft? 2 év után tehát miről beszélünk?

Miért akarunk változtatni az októberi döntésünkön, ha sem a szükséges forrás nem áll rendelkezésre, sem a szükséges változtatások tervei, sem az igényelt és ígért hatástanulmányoknem készültek el?

Kérem, a képviselő-testületet, hogy ne adjon szabad kezet az ESMTK-nak! Ha komolyan gondoljuk az uszodafejlesztést akkor készüljön megvalósíthatósági tanulmány, kezdjük meg a lakossági felmérést (ők milyen elvárásokkal jönnek), s utána döntsünk a folytatásról.

Ha nem gondoljuk komolyan, akkor pedig vonjuk vissza a tulajdonosi hozzájárulást!!!!

29 komment

Címkék: uszoda ESMTK vizistadion

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr1013853280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

monddazigazatmar 2018.04.22. 11:53:18

Fingom nincs az előzményekről, és nem is érdekel Erzsébet.
Sikeresen megakadályoztatok egy strand és uszoda létesítést, azért, mert lett volna lelátó, hogy esetleg néhanapján nagy bevételt termeljen az önkormányzatnak??
Bravó! Jól kibasztatok a világgal, a NERrel, Orbánnal, és igazi győztesek vagytok.

CyberPunK 2018.04.22. 12:29:25

@monddazigazatmar: Ja, a Dagály felújítással is milyen jól járt eddig a nép, igaz? :)

cue 2018.04.22. 14:12:46

@monddazigazatmar: sikeresen megakadályoztak valamit, ami a köz pénzén épült volna, nem a köznek hasznot hozva, ellenben annál több gondot okozva.
Minden esetre remek, hogy mindenféle rálátás nélkül tudsz véleményt formálni. Csak minek?

monddazigazatmar 2018.04.22. 14:57:58

@cue: Értem. Tehát egy uszoda meg fedett medence nyilván másnak lett volna jó, nem az ott lakóknak. Ez a geci orbán, ez ott akart fürödni Erzsébeten, nyilván.

monddazigazatmar 2018.04.22. 14:59:06

@CyberPunK: Tehát nem kell semmit építeni. Soha többé.

CyberPunK 2018.04.22. 15:43:51

@monddazigazatmar: Amíg hülyék ahhoz, hogy üzemeltessenek is valamit, ne csak felépítsenek, addig minek?

cue 2018.04.22. 15:56:41

@monddazigazatmar: Rajtad kívül itt se ki nem orbánozott.
Van uszoda, ami egy (másfél) fedett medence. Néha hozzá is lehet jutni - igaz, nem olcsón. Nyilván rá lehet költeni félmilliárdot, így lenne dupla annyi medence, amihez néha lehetne hozzáférni. Nyilván továbbra sem olcsón.
Ellenben sokkal nagyobb gondja is van a területnek ennél, amit sokkal inkább orvosolni kellene!

VáradiJános 2018.04.22. 17:16:32

Ehhez értetek - bojkottálni, megakadályozni, rombolni, tagadni, fikázni. Pfff

Káttáni felügyelő 2018.04.22. 17:30:03

Esetleg még valami útépítést is torpedózzatok meg. Igazi idióták vannak a világon. Na de sebaj! Majd építkeznek a "buta" vidékieknek. Ti meg majd mosolyogtok a betonon, hogy győztünk... Látnánk már bármit ott, ahol az ellenzék a nyerő, hogy romboláson kívül bármi történik. Botka Szegeden érdekesmód elfogadja az állami beruházásokat. Biztosan áruló. Buktassátok meg! :)

cue 2018.04.22. 17:43:41

@Káttáni felügyelő: útépítésre nincs TAO, tehát nincs útépítés sem.

Az feltűnt az itt (meg mindenhol) megjelenő fikamatyiknak, hogy a címen túl van még további tartalma is a bejegyzésnek? Ugye nem? Nem az a dolgotok...

monddazigazatmar 2018.04.22. 17:55:03

@cue: Mondom, én, hogy királyok vagytok, hogy megakadályoztátok.
Végül is ezek szerint van már mindenetek.

cue 2018.04.22. 19:17:59

@monddazigazatmar: te családon belül bármit megveszel, akkor is, ha nincs rá szükséged, meg akkor is, ha így a szükséges dolgokra nem jut - hiszen nincs meg mindened. Így? Felelős gondolkodás!

BiG74 Bodri 2018.04.22. 19:32:40

@cue:
Hagyd a fityiszdroidokat, eddig ér az eszük.

agapornisz 2018.04.22. 20:50:37

Két eset van: 1. Megreccsbumm a NER
2.Mégsem akkora a diktatúró.

Nem kérek savazást. Mindenki gondolja, amit szíve diktál! Üdv.

gigabursch 2018.04.23. 07:48:30

Most pontosan akkorát rúgtatok bele a NER-be (a címbejegyzés alapján), mint a humorkurva Bödőcs.

Az eset kb hasonlít ahhoz, amikor a kisegér meghágja az elefántot menet közben, aztán az elefánt rálép egy szegre és felsikít. Mire a kisegér felkiált: "Sikíts, sikíts ha élvezed!"

Na pont ennyit lehet érezni a rendszerben ezekből a belerugdosásokból.

konrada 2018.04.23. 08:40:24

Ez ilyen játék.
Nem az első eset, hogy hosszú távú terveket elront az, hogy kiparcellázzák a területhez közel lévő telkeket. S a terület természetes jellegét tönkretévő új telepesek "jönnek" arra rá, hogy a környék eredeti funkciója, akár a hosszú távú tervek zavaró tényezők lesznek számukra, mert ők már fennt vannak a villamoson, más már ne akarjon felszállni. (A legnagyobb vicc egyébként az, hogy sokszor egyébként pont azért tudtak ott olcsón vásárolni, mert a funkciók kötöttek voltak: s ha azon változtatni lehet, az nagy haszon.)

...de ezt csak úgy agymentem: itt ilyen biztosan nincs.
...s A kis-Duna part - melynek a város tüdejének, közösségi területnek kéne lenni, az pár jattos magántulajdonosnak jár csak.

...olyanoknak, akik a kis magyar lobbizóképességüket egyből rendszerváltó tettnek hiszik be...;)

szepipiktor 2018.04.23. 09:00:48

@CyberPunK:
Ne kamuzz!
A Dagály elvették, pontosabban a kerület odaadta az államnak, elvéve ezzel északi rész több mint 400 000 lakosától az utolsó strandot.
Ott nem ÉPÜLT valami, hanem egy MEGLÉVŐT alakítanak át egy mikroközösség számára. Most egy luxus spa lesz ott, amit a genderközösség majd kiélvezhet.

szepipiktor 2018.04.23. 09:08:30

Nem ismerem azt a vidéket, de azt érzem, hogy amióta "demokrácia" van, szinte minden esetben az ellenézék megpróbál mindent kegfúrni, ami a másik fél ötlete.
Nem tudom, szabályos-e ez a beruházási terv, de azt látom, hogy itt is valami új ELLEN harcol a közösség. 4-es metrót 8 évig furta a fidesz, majd ők adták át mint sikertörténet. Ez volt az északi és déli hídjainkkal, a Combinoval és szinte mindennel, M0-ással.
A hatalom hazug és korrupt, ezért minden rossz, amit akarnak.
És ez nem csal most van így, egy volt fordított esetben is.

_most_ 2018.04.23. 09:33:53

@monddazigazatmar: talán a fidesz egyeztethetne az emberekkel, hogy mit akarnak, de valahogy mindig csak Sorosról akarnak konzultálni.

And37 2018.04.23. 09:47:00

Ész nélkül építkezve:

index.hu/sport/futball/2018/04/18/zte_stadion_lelato_ures/

b1.blog.hu/2018/04/02/nem_lett_idoben_kesz_de_legalabb_draga_es_tajidegen_a_szilvasvaradi_stadion

Ez az írás meg arról (is) szól, hogy lehetne uszoda, de úgy, hogy a tényleges igényeket és lehetőségeket veszik figyelembe, nem random számokkal dobálóznak és csak a pénz felével rendelkeznek.

arabok balrol 2018.04.23. 12:09:06

A vizistadion a CEU helyen epul majd.

tárkonyos csiberaguleves gazdagon zöldborsóágyon (törölt) 2018.04.23. 12:23:25

Ez valami népi sport lehet a sötétzöldeknél, keresztbe tenni a fejlesztésnek. Hogy is vált be? SRB hány százalékot kapott, valami 3-at? Van rá igény. Széldetti miniszterelnök már? Vagy elzavarták a fenébe?

2018.04.23. 12:37:39

@monddazigazatmar:
Tudom, hogy hírhedt Fideszes megmondóember vagy a blogszféraban, de ha már egy helyi ügyről van szó, akkor tájékozódhatnál, mielőtt csípőből pártpolitikai alapon beszólogatsz.

2018.04.23. 12:48:31

A posztolóhoz:
Eddig még nem olvastam a blogon, konkrétan mi lenne a megoldás a környék közlekedési problémáinak megoldására. Ami a parkolást illeti, nevetséges, hogy felépült egy lakópark, aminek vannak mélygarázsai, meg egyes házaknak vannak felszíni magánparkolói, de így is minden talpalatnyi helyre ezeken kívül leparkolnak, mert sokkal több annál az autó. De ennek a kezelése is csak súlyosbítaná a legnagyobb problémáty a szűk keresztmetszet ugyanis a Csepeli-átjáró. Utóbbi forgalmának kezelésére, vagy részben máshová terelésére van valami javaslatod? Mert a fürdő újranyitása után csak még durvább lesz, gyalog átkelni ott a zebrán má most is életveszélyes.

S=klogW 2018.04.23. 17:48:27

@monddazigazatmar:

te balfasz, hány stadion lett eddig az OTT LAKÓ KÖZnek jó?

S=klogW 2018.04.23. 17:52:25

@monddazigazatmar:

az egybőli visszavonásból is látszik, hogy

A G*CIFIDESZ CSAK TOLVAJKODNI AKART EGY JÓT, nem a KÖZ igényeit kiszolgálni

S=klogW 2018.04.23. 19:07:05

@S=klogW:

ahogy OLIMPIÁT SE AKARTAK, CSAK A PÁLYÁZATI FOLYAMATBAN LOPNI PÁR MILLIÁRDOT
süti beállítások módosítása