HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Mégis megépülhet a vizistadion a Duna-parton?

2018.04.17. 11:21 Mach Péter

Igen, ha engedjük!

Tavaly novemberi blogposztomban írtam: nem épül fedett vizistadion a Duna-parton, nemet mondott ugyanis Pesterzsébet képviselő-testülete a Mediterrán lakópark mellé tervezett bódévárosra és óriáslelátóra. Tavaly októberben részben a lakók kérésére is úgy döntött az önkormányzat, hogy az eredeti tervek szerinti létesítményt nem engedi felépíteni, felfüggeszti az engedély megadását. Akkor a zajvédelem, parkolási gondok megoldása, az "új lelátós uszoda és vízilabdacsarnok helyett csak egy új úszómedencét szeretnénk" koncepciót támogatta a többség. 

A tavalyi határozat szerint a beruházás csak akkor folytatódhat ha a kültéri medence létesítésének dokumentumai – ideértve az engedélyes terveket, valamint a költségvetést – átdolgozásra kerülnek és a beruházás 1. üteméből a további ütemek (ideiglenes fedés) megvalósításához szükséges műszaki megoldások elhagyásra kerülnek az MVLSZ által az eljárásba bevont igazságügyi szakértő által is jóváhagyottan, és a létesítmény megvalósításához szükséges TAO forrás, valamint a szükséges önerő teljes összege igazoltan, szerződésekkel alátámasztottan a beruházó ESMTK rendelkezésre áll, valamint a létesítmény jövőbeni üzemeltetésére és az üzemeltetés finanszírozására vonatkozóan az ESMTK elnöke által előterjesztett, számításokkal alátámasztott koncepciót a Képviselő-testület jóváhagyta. 

Korai volt azonban az öröm: a határozatban foglaltak nem történtek meg, ennek ellenére csütörtökön - az országgyűlési választások eredményének kihirdetése után azonnal - ismét dönt a képviselő-testület az uszoda bővítéséről, valójában az uszoda mellé épülő újabb uszodaépület megépítéséről.

 

Az uszoda közelében végeztem egy lakossági felmérést, a felmérésen százhetvenen vettek részt. A választ adók közül csupán 5% támogatta az új uszoda és lelátóval bővített medence megépítését az eredeti tervek szerint. A lakók 95%-a ugyanis nem támogatja az eredeti építésitervek és ütemtervek szerinti beruházást.

 

Megépüljön-e az eredeti tervek szerint a nagylelátós vízilabdacsarnok?

VÁLASZOK

ARÁNY

Csak akkor támogatom a bővítést, ha a zajvédelem és a parkolás megoldott.

61%

Csak egy kültéri medence megépítését támogatom, új fedett uszodára hatalmas lelátóval nincs szükség.

16%

Nem támogatom az uszoda bővítését.

16%

Támogatom az új uszoda és lelátóval bővített medence megépítését az eredeti tervek szerint.

5%

Támogatom az új uszoda megépítését az eredeti tervek szerint, de csak akkor, ha már az első ütemben megépülnek az öltözők, wc-k.

2%


A Pesterzsébeti Uszoda rendszeres használójaként, akinek mindkét fia itt tanult meg úszni, nagy reményekkel támogattam az ESMTK és a vízilabda szövetség elképzeléseit, hogy egy kültéri medencét építsenek, bővítve a helyi egyesületek és az itt élők sportolását biztosító vízfelületet tavasztól őszig. Szerettünk volna egy olyan kültéri medencét, amihez pénzügyi tervet készítenek a működtetésre vonatkozóan, biztosítja a most hiányos mosdó és öltöző szükségleteket, amely megoldást nyújt a parkolási gondokra, de megőrzi a zöldfelületeket is.

Hiányos anyagok, hatalmas lelátó, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, bódéváros mosdó és öltöző konténerekből, irreális vízfelületígéretek, „elfelejtett” parkoló- és zajvédelemfejlesztések, eltűnő majd újra előkerülő tízmilliók fémjelezte előterjesztést tárgyalt tavaly a képviselő-testület. Akkor a képviselők többsége úgy döntött, hogy ebben a formában nem támogatható a beruházás.

Csütörtökön a képviselő-testület újra napirendre veszi a kérdést és meglepő módon újra csak az eredeti tervek kerülnek elénk.

A lelátófetisizmus láthatóan nemcsak fertőz, de kigyógyulni is nehéz belőle.

screenshot_2017-11-04_22_37_44.pngA tervek szerint ugyanis megalelátó épülne egy medencével méregdrágán az első ütemben, sohanapján kiskedden a sokadik ütemben készülne hozzá öltöző, mosdó, parkoló és be is fednék, addig pedig konténerek és közlekedési káosz. A lelátó méreteit jellemzi, hogy a tervek szerint egy későbbi fázisban az öltözők, mosdók és egyéb kiszolgáló helyiségek mind beférnének alá. A beruházás esetleges teljes befejezése esetén pedig (amire semmilyen fedezet nem állt amúgy rendelkezésre) valójában két különálló, egymásmellé épült fedett uszodaként funkcionálna a létesítmény.

Az uszodában edző fiú édesapjaként és azt rendszeresen használóként is támogatom az uszoda fejlesztését, bővítését, egy új 50m-es úszómedence megépítését, de az eredeti tervek hosszútávon egy hatalmas új vízilabdacsarnok felépítését tartalmazzák. Rövid távon pedig az új medencének hatalmas lelátója lenne, befedés nélkül, így a zaj is jóval nagyobb. A most is kevés öltöző és wc bővítése helyett konténer wc-vel és öltözővel oldanák meg a problémát. A parkolási problémákra nem nyújt megoldást az építési terv, sőt növeli azt. Az uszoda közelében lakók 97%-a nem támogatja az eredeti tervek szerinti beruházást.

Éppen ezért a körzet képviselőjeként nem támogatom ezt a javaslatot, s mivel az ESMTK nem tett semmit a tavalyi határozatban foglaltak betartásáért, így a tulajdonosi hozzájárulás teljes visszavonását támogatom, s erre kérem képviselőtársaimat is!screenshot_2017-11-04_15_44_05.png

 

HATÁROZATI JAVASLAT

 A Képviselő-testület úgy dönt, hogy

I/1. visszavonja a 251/2017. (X.12.) Ök. számú határozatát és megerősíti a 042/2017. (II.09.) Ök. számú határozattal módosított 141/2016. (VI.09.) Ök. számú határozatában megadott, az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Bp. XX. Zodony u. 1. szám alatti (170187/91 hrsz) ingatlanon létesítendő uszoda kültéri medence – a Magyar Vízilabda Szövetség által biztosított TAO támogatás igénybevételével, az Erzsébeti Spartacus Munkás Testedző Kör Sportegyesület (Bp. XX. Ady E. u. 150.) beruházásában történő – megvalósítása érdekében hozott tulajdonosi hozzájárulását.

A Képviselő-testület ennek érdekében és igazolására felkéri az Erzsébeti Spartacus Munkás Testedző Kör Sportegyesület elnökét, hogy a beruházás megkezdését megelőzően tájékoztassa annak részleteiről, így különösen a finanszírozáshoz szükséges pénzeszköz rendelkezésre állásáról, a beruházás tervezett ütemezéséről, határidejéről, az elkészült létesítmény üzemeltetéséhez szükséges kalkulált költségekről, illetve annak tervezett finanszírozásáról az Önkormányzat Képviselő-testületét.

 I/2. a 042/2017. (II.09.) Ök. számú határozatával módosított 141/2016. (VI.09.) Ök. számú, és a 251/2017. (X.12.) Ök. számú határozatát, valamint az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Bp. XX. Zodony u. 1. szám alatti (170187/91. hrsz) ingatlanon létesítendő uszoda kültéri medence létesítéséhez adott tulajdonosi hozzájárulását visszavonja.

II. felkéri a polgármestert, hogy a határozat végrehajtása érdekében a szükséges intézkedéseket tegye meg.

 Felelős: Szabados Ákos polgármester

Határidő: adott 

A határozati javaslat elfogadása minősített szótöbbséget igényel.

 Az előterjesztést tárgyalja: 

  • Gazdasági Bizottság
  • Egészségügyi és Sport Bizottság
  • Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr413841020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása