HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Közösen Pesterzsébetért - közösen a fákért!

2019.09.21. 10:03 Mach Péter

apa_1.jpgAmikor 2014 őszén képviselőnek választottak az egyik legfontosabb célként fogalmaztam meg magamnak, hogy megállítsam a kerületben az esztelen facsonkításokat, hogy ne ismétlődhessenek meg olyan őrült környezetromboló intézkedések, mint a szennyvíztisztító légszennyezésétől Gubacsot és a Mediterrán lakóparkot óvó véderdő átsorolása. S ne csak megállítsuk a fakivágásokat, de újakat is ültessünk!

Ma elmondhatom, hogy jó úton haladunk: 2018. november elsejétől rendelet védi a fákat Pesterzsébeten. A beruházások, fejlesztések tervezése során egyre több helyen figyelembe veszik a fásszárú növények védelmét, ahol pedig nem ott a „Közösen Pesterzsébetért” képviselői és a lakók harcolják ezt ki, például a Baross-Topánka parképítés során, vagy a Mátyás király téri templomépítéskor.

Bevezettük a „Fogadd örökbe!” és az "Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetért" pályázatokat is. Meggyőződésem ugyanis, ha fontos a környezetünk és teszünk is érte, akkor arra az egész kerület büszke lehet. Közös érdekünk a járdáink, parkjaink, kertjeink és udvaraink tisztántartása.  

Az egész kerületnek fontos a növényzet védelme, komposztálók használata, a szelektív hulladékgyűjtés, a konyhai kiskertek, veteményesek létesítése. Pesterzsébet attól lesz szebb és élhetőbb, ha kertjei, parkjai, sziklakertjei sokszínűek, és gondozottak. Akkor kelünk reggel dalos madarak hangjára ha nem hanyagoljuk el gondozásukat, ha madáretetőket, odúkat telepítünk.

Nagyon hosszú folyamat volt, számos falat kellett áttörni ahhoz, hogy az egykor a véderdőt teljesen letaroltató, strandfürdő fáinak megcsonkítását tétlenül néző városvezetést sikerüljön meggyőzni: klímavészhelyzet van és a fák kivágása növeli a szmogot, rontja lakókörnyezetünk hőmérsékleti viszonyait, hogy a fák nem csak szépek, hanem élhetőbbé teszik a kerületet.

Megígértem, hogy mindent megteszek, hogy megállítsuk a facsonkításokat a kerületben, hogy ne lehessen majd engedély nélkül egészséges fákat kivágni vagy csonkolni a kerületben!

Jelentem, betartom, amit ígérek: hatályban van A fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló“ 26/2018. /X. 11./ rendelet.

Az elmúlt öt évben, ahova hívtak mentem, s hol sikerrel megállítottam a csonkítást, hol a szakértői anyagokat bekérve a fapótlás előírását sikerült elérnem.

A rendelet megalkotása előtt sziszifuszi munka volt minden egyes fát megvédeni, néha sikerült bérleti szerződésekbe, beruházások engedélyezéseibe becsempészni a favédelmet, ilyen volt amikor elértem, hogy 3 nappal előre jeleznie kell a Munkaügyi Központnak ha gallyazni, ifjítani szeretné a fákat az udvarán, mert a kerület a területhasználati szerződésben rögzítette, hogy amennyiben a Munkaügyi Központ az ingatlan területén gallyazási munkálatokat kíván végezni, azt 3 nappal a munkálatok megkezdése előtt köteles az önkormányzatnak bejelenteni, így a kerület kertésze is ellenőrizheti a gallyazást.

Sajnos azonban ennek ellenére születnek néha meglepő fakivágások ma is, ilyenkor csak a kivágás után értesülünk róla, s szembesülünk azzal, hogy egy újabb buszmegálló maradt árnyék nélkül.

Az elmúlt évek során folyamatosan próbáltam meggyőzni képviselőtársaimat, hogy az építési szabályzatok, területfejlesztési szerződések, megállapodások megkötésekor az Önkormányzat ragaszkodjon a zöldfelületeink megtartásához, annak fejlesztéséhez.

Néha sikerül: a javaslatomra a Sissi lakópark melletti beruházásnál visszaállítottuk a 35%-os zöldfelület arányt nem engedve annak további csökkentését a lakótelepen. S persze néha alulmaradok: ilyen volt az InterSpar zöldfelületeinek csökkentése is, ahol Szabados Ákos és a FIDESZ keresztül vitte akaratát.

5d425717f9a2b6307b4a65ccaae78e83_1.pngAz InterSpar területén így a zöldfelüleletek aránya 35-röl 10%-ra csökkent, döntésüknek köszönhetően sajnos pont a városközpontban növelik az átlaghőmérsékletet, ráadásul a mostani 10% állapota sem méltó sem a SPAR-hoz, sem a kerülethez és egyik okozója a lakótelep rossz, fülledt levegőjének.

A faültetések terén is sikerült előre lépnünk, a Baba park minden évben gyarapodik, tavaly komoly fasorrekonstrukció indult el és egyre több helyszínen kapcsolódnak be a lakók is a faültetésekbe, örökbefogadásokba.

A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság elnökeként megkértem a hivatalt, hogy készítsen egy beszámolót az idei történésekről, hogy a tények is beszéljenek (ezúton is köszönöm a kerület zöldfelületi referensének és a környezetvédő ügyintézőjének, illetve a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztató munkatársainak a munkáját):

A 2019-es évben kerületünkben a fasorfenntartást nyílt közbeszerzéses eljárás eredményeképpen az Alpinia Építő Kft. végzi. Az Önkormányzat megbízásából kivágott, elsősorban balesetveszélyes és kiszáradt fák száma közterületi utcafasorból 2019. szeptember 10-ig: 148 db. Ez a szám magába foglalja a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló 26/2018. (X. 26.) önkormányzati rendelet szerinti 50 %-nál nagyobb mértékű szükséges ifjításokat is, szám szerint 42 db fa esetében.

Az Önkormányzati beruházások során kivágott fák száma 2019. szeptember 10-ig: 41 db.

Az érintett beruházások:

  • XX. Baross utca és a Bp. XX. Topánka u. 4-6. közötti zöldfelületi rekonstrukció, magába foglalva a régi „dühöngő” elbontását;
  • XX. Pöltenberg utca úttest- és járdafelújítása teljes hosszában;
  • XX. Királyhágó utca úttest- és járdafelújítás 2019. szeptember 10-ig felújított szakasza.

 Az intézmények belső udvarából összesen 12 db balesetveszélyes vagy kiszáradt fa kivágására került sor az alábbi helyszínekről:

  • Pesterzsébeti Gézengúz Óvoda Gyöngyszem Tagóvoda,
  • Vörösmarty Bölcsőde,
  • Kossuth Bölcsőde,
  • Pesterzsébeti Baross Német Nemzetiségi Óvoda,
  • Mártírok Bölcsőde,
  • Nagy Győri utcai Szociális Szolgáltató Központ.

 Az Önkormányzat előírt pótlási kötelezettsége a fentiek szerint tehát egy éven belül összesen: 201 db fa.

Az Önkormányzat 2019. szeptember 10-ig összesen 19 db fát ültetett:

  • XX. Baross „dühöngő” területén 10 db
  • XX. Pöltenberg utca 5 db
  • Topánka utcai régi bérletpénztár helyén létesült zöldfelületen 4 db

Ezen felül a Bp. XX. Jókai Mór utcába 10 db növénykandeláber került kihelyezésre, mely „alternatív fa”-ként más kerületek mintájára a fapótlás részeként tekintendő.

A 2019. november havi faültetés során kb. 200 facsemete telepítését tervezzük. A pótlások során első sorban a kivágással azonos területen igyekszünk elvégezni az ültetést. Amennyiben erre nincs lehetőség, a lakossági és intézményi igényeket is figyelembe véve történik a helyszínek kijelölése.

A pótlások során a fahely- és fajta kijelölésénél az alábbi szempontokat vesszük figyelembe:

  • A föld alatt és levegőben futó közművek, kábelek elhelyezkedése;
  • A zöldsáv mérete, adottságai (a szabvány szerinti ültetőgödör mérete 1x1x1m, az öntözhető, vízáteresztő felület nagysága pedig 2,25 m2 kell legyen);  
  • Az utcában van-e domináns fafaj, létezik-e abból gömb habitusú - ha van légvezeték;
  • A településkép védelméről szóló 17/2019. (V.21.) önkormányzati rendelet 3. melléklet 1. pontja szerinti táji- vagy termőhelyi adottságoknak megfelelő fajták figyelembevétele;
  • A csemete várostűrő képessége legyen jó, lehetőség szerint kártevőkkel és kórokozókkal szemben rezisztens legyen;
  • Parkokban szeretnénk a törpe díszfák helyett őshonos nagy lombkoronájú egyedeket ültetni (pl.: hárs, platán, tölgy);
  • Ültetési szokások: Pesterzsébet külső területein a mai napig szokás az utcasorba gyümölcsfákat ültetni. Ezek a fák permetezés és metszésigényesek, a kiöregedő lakosság helyett nem tudja felvállalni az Önkormányzat ezeknek a fáknak a szakszerű gondozását. Ezekbe az utcákba lehetőség szerint gyümölcsfa alanyból nemesített városi díszfákat ültetünk (pl.: díszalma, májusfa stb.), hogy a városrész falusias hangulata a tavasszal virágba boruló fákkal megmaradjon.

 A kerület közterületeire tervezett ültetendő fajok: hárs, korai juhar, gömbjuhar, gömbkőris, gömbakác, júdásfa, gömbginkgó, díszalma.

 A Főkert Zrt. idén is végzett faápolási munkálatokat a kerületben, ennek során összesen egy fa került kivágásra, melynek pótlását a 2018. és 2019. év során a „10 000 új fát Budapestre” akció során elültetett körülbelül 400 db csemete ültetése fedezi.

Egyéb, nem Önkormányzati beruházással összefüggő fapótlás:

A Pesterzsébeti Sós-Jódos Gyógy- és Strandfürdő felújítása során a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által kivágott fák egy részének pótlása szerződés szerint közterületen valósul(t) meg. Eddig 40 db gömbkőris került elültetésre a Bp. XX. Pöltenberg utcában, 2019. novemberben pedig további 195 facsemetét ültetnek el a kerület közterületein közös egyeztetés eredményeképpen a Bp. XX. Jókai Mór utcában, a Virág Benedek utcában, a Török Flóris utcában, valamint a Tátra téren, a Magyarok Nagyasszonya terén és a Vasútsoron. A tervezett ültetendő fajok: hárs, platán, gömbkőris, korai juhar, gömbjuhar, illetve virágzó díszalma.

A hatósági fakivágási engedélyeztetési eljárások során 2019. szeptember 10-ig 8 db közterületi és 89 db magánterületi fa kivágására adott a Jegyző engedélyt. Az engedélyekben előírt pótlás mértéke közterületen 11 db csemete ültetése és pénzbeni megváltásként bruttó 280.000 Ft befizetése, magánterületre pedig 89 db csemete ültetése volt. A pénzbeni megváltás összegét közterületi fa pótlásra fogja fordítani az Önkormányzat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr4315139248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása