HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Requiem egy zöld Gubacsért

2020.07.01. 14:17 Mach Péter

gubacsi_fak_uj.pngPesterzsébet főépítésze szerint Gubacshoz méltó, településképi szempontból elfogadható, az itt lakók szerint egy ronda, szürke, a Gubacsi lakótelep egyetlen "lapostetős panel”-je épül a Duna-parton.

A megkérdezett szakértők szerint ezer sebből vérzőnek tűnő, csak sokadik nekifutásra engedélyt kapott beruházás már a megkezdésekor egy engedély nélküli fakivágással és facsonkítással nyitott. Pedig a lakók már az építkezés megkezdése előtt jelezték a problémát, én is személyesen fordultam Pesterzsébet jegyzőjéhez a telken belüli fákon akkor még ott fészkelő madarak és a gubacsi gesztenyefák védelmében. Május végén aláírásgyűjtésbe is kezdtek, s két hét alatt kb. 230-an írták alá petíciójukat. 

A petíció itt elérhető.

Tisztelt Jegyző Asszony! Tisztelt Polgármester Úr!  

A Gubacsi lakótelepen, a Téglaégető 4. szám alatti új lapostetős, szürke társasház beruházása számos fát veszélyeztet telken belül, melyek közül néhány védelmet érdeme (fenyő, juhar…).

Ráadásul szomszédos házak lakóinak jelzései alapján feltételezhető, hogy a telken belül található fák közül kettőn, a sűrű lombkoronában megbújva madárfészkek is találhatóak.  

A Magyar Madártani Egyesület ajánlása, hogy költési időszakban, azaz március 15 és augusztus 15 között csak kivételesesetekben, vis maior helyzetekben gallyazzunk fákat, s ilyenkor tekintsünk el a madárfészkek esetén azok kivágásától is. Pesterzsébetem az MME álláspontját ismerve és a madarak költési időszakát tiszteletben tartva zajlanak jelenleg is a fasori munkálatok a kerületben, s a fészek- és odúlakók védelmét kiemelten kezelik.  

Kertészek, szakemberek megvizsgálva a terveket megállapították, hogy az építkezés olyan mértékű károkat okozhat a méltán híres gubacsi gesztenyefasor néhány fájának gyökérzetében és a lombozatában, hogy megmentése csak előzetes favédelmi terv elkészítésével lehetséges, ha egyáltalán a mostani kiviteli tervekkel összehangolható lesz.  

Pesterzsébet a gubacsi gesztenyefasort eddig is a kerület kiemelt értékeként kezelte, az elmúlt években gondozásukra, meggyógyításukra, védelmükre az Önkormányzat jelentős összegeket áldozott.  

A fentiekre való tekintettel, kérjük, hogy:  

  • A Téglaégető utca 4. alatti beruházással kapcsolatosan a telken belül, fakivágási engedélyt csak a költési időszak lezárulta utánra (2020. augusztus 15.) adjanak ki.  
  • A Téglaégető utca 4. alatti beruházással kapcsolatosan az önkormányzati vagyon, valamint Pesterzsébet kiemelt értéke, a gubacsi gesztenyefasor védelme érdekében, a munkák megkezdését és a magánterületre esetlegesen kiadandó fakivágási engedély kiadását megelőzően szerezzék be a beruházótól a telekhatáron érintett gesztenyefák védelméhez szükséges intézkedésekről szóló dokumentációt, valamint favédelmi tervet és azt hozzák nyilvánosságra!
  • A fentiek elkészültéig pedig a gubacsi gesztenyefasor védelmének érdekében tegyék meg a szükséges lépéseket, hogy az építkezés csak a fák védelmének biztosítása után folytatódhasson!    

Információink szerint azonban Pesterzsébet jegyzője a telekhatáron belül már minden fára kiadta a fakivágási engedélyt (köztük a lakótelep egyik ékességeként kiemelkedő fenyőre is), így az önkormányzatnak már csak a közterületen található fák esetében nyílt esélye megvédeni azt.

A tegnapi ülésen végre nyilvánosságra kerülhettek a szakmai anyagok, felmérések, ami alapján kiderült, hogy az engedélyezés során sajnos egyáltalán nem kapott szerepet a közterületen álló fák védelme. A hivatalt képviselő jegyző álláspontja szerint pedig nincs joga a kerületnek megállítani az építkezést a fák védelmében még akkor sem, ha a közterületen álló fák elpusztulnak miatta.

Köszönöm képviselőtársaimnak, hogy a hivatal elzárkózó álláspontja ellenére mi a cselekvést választottuk és legalább megpróbálunk tenni valamit!

A kapott anyagokból a bizottság a döntése meghozatalakor az alábbi megállapításokat vette kiemelten figyelembe:

  • A most kapott favédelmi terv alapján az épületet 2 méterrel hátrébb kell felépíteni, vagy a gubacsi gesztenyefasor déli oldala megsemmisül . Így a favédelmi terv favédelmi műszaki leírásának lépései arra az esetre vonatkoznak, amennyiben teljesül a homlokzat visszahúzása a telekhatártól minimum 2 m távolságra.
  • A fák statikai védőzónáján belül a gépi munkavégzés tilos, kizárólag kézi erővel szabad dolgozni a gyökerek védelme érdeké A statikai védőzóna kör alakú (törzsátmérő kilencszerese), a terven jelölt.

A szakmai anyagok innen letölthetőek.

Pesterzsébet Önkormányzatának Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága javaslatomra a tegnapi ülésén egy hosszú, kemény véleménykülönbségekkel járó vita után az alábbi döntést hozta:

HATÁROZAT 

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága úgy dönt, hogy:

  1.  javasolja a Polgármesternek, hogy a gubacsi fasor védettséget kapjon, s kezdődjön meg ennek szabályozási folyamata, az erről készült javaslatot pedig a 2020. szeptemberi testületi ülésre terjessze be.
  2.  nem javasolja a Polgármesternek a Bp. XX. ker. Téglaégető u. 4. sz. előtti közterületen lévő 4 db gesztenyefa 1 db cseresznyeszilvafa és 1 db csörgőfa kivágásához szükséges tulajdonosi hozzájárulás megadását.
  3. Mivel az építkezés megkezdésekor a beruházó engedélynélküli fakivágást végzett közterületen és megcsonkította a fasor egyik elemét, ezért javasoljuk a Polgármesternek, hogy az érintett gesztenyefákat kordonozza körbe a favédelmi zóna határáig, azzal a kitétellel, hogy amennyiben az adott fákhoz tartozó favédelmi zóna az önkormányzati tulajdonában álló területet meghaladja, akkor a telekhatáron kell elhelyezni az adott határolóemelet. Javasoljuk a Polgármesternek és a kerület jegyzőjének, hogy a fák megtartása érdekében kötelezze a kérelmezőt a favédelmi intézkedési tervben foglaltak, valamint a favédelmi műszaki megoldások maradéktalan betartására azzal, hogy amennyiben az építkezésre visszavezethető okból a fák elpusztulnak, úgy az építtetővel szemben engedély nélküli fakivágás jogcímén eljárást kell indítani, melynek során az építtető részére az eljárás megindításakor hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelő mértékű fapótlási kötelezettséget kell előírni és a szükséges közigazgatási eljárást meg kell indítani.
  4. felkéri a polgármestert, hogy a határozat végrehajtása érdekében a szükséges intézkedéseket tegye meg.

Határidő:      2020. július 31.
Felelős:          Mach Péter elnök

Köszönöm képviselőtársaim és bizottsági tagtársaim támogatását, s hogy többen érdemi javaslatokkal éltek az előzetes egyeztetések során!

S ezúton is elnézést kérek azok helyett, akik aktívan is szerepet vállaltak abban, hogy kivágják az ingatlanon található hatalmas fenyőt, s akik szerint a főváros 2. legnépszerűbb, hangulatos lakótelepére, egy lapostetős, szürke „panelház” épülhet, úgy, hogy ezzel veszélybe került a Gubacsi Gesztenyefasor!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr715976676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása