HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Az eltűnt szigetek nyomában

2014.07.26. 01:05 Mach Péter

Tegnap Pesterzsébeten számos helyen eltűntek a szelektív szigetek konténerei. A szemét és az üvegtörmelék maradt.

Az eddig kapott jelzések alapján a Vágóhíd utcában, a Tűzoltóság és a Spar között, a Székelyhíd utcánál, a Bíró Mihály utcában és a Mediterrán-lakópark bejáratánál is ugyanaz a helyzet.

A helyzetet súlyosbítja, hogy olyan szigeteket is megszüntettek, amely környezetében csak novemberben kerülnek kihelyezésre a házhoz jövő szelektív gyűjtést biztosító kék-sárga kukák.

Sajnos a hivatalban ma nem találtam bent az illetékeseket, Telefonon egyeztettem az illetékes osztályvezetővel és kaptam infót az FKF-től is miért tették.

Az FKF tájékoztatása szerint: „Az FKF a szelektív szigetek üzemeltetését a helyi önkormányzattal történt megállapodás alapján végzi, azaz a kihelyezést és elbontást az önkormányzat jelzése alapján teljesítik. Az ügyfélszolgálat elmondása szerint jelen esetben az történhetett, hogy az önkormányzat jelezte, hogy összevonás, kihasználatlanság vagy a sziget körül kialakult higiéniai állapotok miatt kéri annak elbontását. Tehát az FKF a szigetet nem saját döntése alapján bontotta el, hanem mert arra az önkormányzat kérte.”

Kérésemre hétfőn egyeztet a hivatal az FKF-fel miért vitték el olyan helyekről is a szigetet ahol nincs bevezetve a házhoz menő szelektív gyűjtés (társasházi kék-sárga kukák). Sajnos a fideszes többség megijedt az ökopelenkától és annak mosásától és sóval szántotta be a környezetvédelem helyét tavaly ősszel a kerületben. Emiatt csak követi az eseményeket és tüzet olt. Most is ez történik.

Többször szólaltam fel testületi ülésen, bizottsági egyeztetésen az ügyben. Javaslatomra kezdték el bekeríteni a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket két éve. A kerítés célja az, hogy ne borogassák fel a konténereket. Ugyanis a borogatás után ott maradó üvegcserép és szemét balesetveszélyes és környezetromboló. A kerítéssel ugyan minden rendben volt, a kukákat nem lehetett többé borogatni. Nem volt több üvegcserép, éjszakai csörömpölés... Maradt azonban szétdobált szemét. A helyiek lomtalanítási és építési hulladékot, háztartási szemetet hordanak a szelektív sziget mellé.

Pesterzsébeten egyre népszerűbbé vált a házhoz menő szelektív gyűjtés, a Mediterrán-lakóparkban és kerület néhány társasházas körzetében megjelentek a szolgáltatók. A tapasztalatok azt mutatták, hogy ha sikerül elterjednie a szigetek egy része megszüntethető lesz.

Így a lakók kérésére jeleztem, hogy a lakópark középső bejáratánál elhelyezkedő szigetet ha általánossá válik a házhoz menő gyűjtés szüntessük meg. A hulladékkezelés „államosítása” azonban lelassította a folyamatot, ráadásul a monopolhelyzetű FKF „büntetésül” a már évek óta ezt a módszert használó házakat hátra sorolta, így fordulhatott elő, hogy a szelektív gyűjtésben élenjáró Duna-parton a kerületben utoljára az előrejelzések szerint csak idén novemberben kerülnek ki a kék-sárga kukák a házakhoz, így egy működő rendszert sikerült tönkreverni, hogy egy év kihagyással újra indíthassák. Most pedig a szelektív szigetet is sikerült megszüntetni a kék-sárga kukák érkezése előtt. Szervezetlenség, fejetlenség, s szeméthegyek.

Az egyeztetések során megbeszéltük, hogy a megszüntetések előtt a területek rendezését meg kell tervezni, fákat, bokrokat kell ültetni vagy egyéb módon rendezni a helyszínt. Egy hulladékgyűjtő-sziget megszüntetése ugyanis komoly előkészítést igényel, ellenkező esetben az illegális hulladék lerakóhelyévé alakul.

Nos, sajnos most ez történik kerület szerte.

Az utolsó utáni pillanatban vagyunk, hogy megállítsuk a folyamatokat és megakadályozzuk az illegális hulladéklerakók kialakulását.

 

6 komment

Címkék: szemét szelektív FKF Mach Péter huuladék

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr136545525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.07.26. 16:20:06

Még eccer meg ne lássak ilyen lokálpicsogásokat a címlapon, senkit se érdekel a szarotok, tegyétek ki a hirdetőre!

besztercei 2014.07.26. 23:16:59

@Tiszteltetem Brüsszelet: Ha egy helyen történne ilyen, talán lehetne picsogásnak nevezni, de nincsenek egyedül ezzel a gondjukkal, mert nálunk is hasonlóan vezényelték le a szelektív módszerváltást, csak egy évvel korábban. Ezzel csak az a gond, hogy ezek szerint nem tanulnak a hibáikból.

Göntér László 2014.07.27. 07:37:45

Ezt a levelet 2010 júliüsában írtam. Azóta felénk elhelyezték a kék-sárga kukákat, amelyeket rendszerese ürítenek, ezért a levél első része már túlhaladott lett. A második rész még aktuális.
Azt látom, hogy a hulladékgyűjtő szigeteket valakik a konténerek mellé rakott hulladékok gyűjtőhelyének vélik.
Tisztelt HuMuSz!

A huszadik kerületi Nyitra és Eperjes utcáknál voltak hulladékgyűjtő
konténerek, amelyeket a közelmúltban elszállítottak. A környéken elég
sokan laknak, ezért sok hulladék is keletkezik. Sajnos, mint mindenütt,
vandálok is vannak. Ha ezek elől megfutamodunk, az azt jelenti, hogy
átadjuk nekik a terepet. Kérem, ezek figyelembevételével állíttassák
vissza az elszállítás előtti állapotot, magyarán, hozassák vissza a
konténereket.

A műanyag hulladékok felhasználására javaslom, hogy az utóbbi időben
örvendetesen terjedő fa kerítések (XXXXX) léceit a festést nem igénylő
műanyagokkal váltsák ki, hasonlóan ahhoz, ahogy a padok léceit is
kiváltották.

Tisztelettel: Göntér László

Rwindx 2014.07.27. 09:05:04

Így ránézésre a szétszórt üveg nem a lakossági munka "eredménye", hanem az elkerítés pont annyit ért Pesterzsébeten mint Zuglóban: lófaszt sem. Ugyanis pontosan ugyanúgy szét lettek barmolva a gyüjtők és ugyanez a kép fogadhatott vagy ahol még van, fogad.

Persze egynémely iqlight "lakos" is megéri a pénzét.
süti beállítások módosítása