HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Pelenka-gate. Avagy miért szüntetik meg a környezetvédelmet Pesterzsébeten?

2013.09.13. 14:36 Mach Péter

Megijedtek Pesterzsébeten az ökopelenkától: gyorsan meg is szüntették a környezetvédelmet a kerületben.

Eb ura fakó, fideszes képviselő nem mos pelenkát, és ezt mástól sem tűri el.

A tegnapi testületi ülésen tárgyalt előterjesztésem kiverte a biztosítékot kormánypárti képviselőtársaimnál. Úgy megijedtek annak lehetőségétől, hogy otthon pelenkát kelljen mosniuk, hogy nemcsak leszavazták az előterjesztésemet, hanem behintették sóval a környezetvédelem helyét is a kerületben: megszüntetik a környezetvédelmi tanácsnok pozíciót, melyet a kerület egyetlen zöld képviselőjeként eddig én töltöttem be.

Javaslatom, amely egy környezetbarát, mosható pelenka-program bevezetéséről szólt, először Szabados Ákos polgármestert ihlette egy hosszabb monológra, aki felidézte gyermekkorát, egy NDK-s turmixgépet és családjának forgótárcsás mosógépét. Majd régi emlékeit osztotta meg a hipó szagáról és egyéb környezetszennyező mosószerekről. Zárszóként pedig a mindent elborító és felülmúló bűzt árasztó pelenkaáztató lavór emlékét osztotta meg képviselő-testület tagjaival.

szomszedneni187.jpgSzámos képviselőtársamon a zavarodottság jeleit véltem felfedezni, macsó szemükből gyermeki félelem áradt. Látszott rajtuk, szinte lehetetlen megváltoztatni a véleményüket: amíg a világ világ, a komondor vak, pelenkát pedig nem mosunk.

A számos kerületi babahordozós és nagycsaládos kismama által is támogatott ügyhöz méltatlan felszólalás így előrevetítette a szavazás eredményét.

Hiába érveltem tehát azzal, hogy a kisgyermekes családok szerves és szervetlen hulladékának jelentős hányadát teszik ki a pelenkák, ha nem váltanak környezetbarát módszerre. Hiába érveltem azzal, hogy a javaslat elfogadása esetén egy olyan program indítható el a kerületben, amely egyrészt csökkenti a kerület szemétterhelését, illetve a programban résztvevők ökológiai lábnyomát, másrészt hosszútávon jelentős megtakarítást jelent a családok költségvetésében.

A képviselő-testület FIDESZ-es többsége nem támogatta, hogy egy, a környezettudatos szülőket is előnyben részesítő családtámogatási program induljon el az ősszel Pesterzsébeten.

Az elmúlt hetek, hónapok eseményei alapján talán keveseknek okozott meglepetést kormánypárti képviselőtársaim döntése. A szeptemberi tanévkezdés botrányai, a fejetlenség az óvodákban, a közétkeztetés helyzete, a gyerekek kitiltása a sportpályákról stb. nem egy családbarát önkormányzat képét mutatja. Nem is beszélve arról, hogy a családon belüli erőszak tényét tagadók egyik parlamenti élharcosa a kerület alpolgármestere dr. Vas Imre.

Ami azonban utána történt még engem is meglepett.

Néhány napirenddel később ugyanis a helyszínen kiosztották Rostagni Attila nemzeti radikális motoros, fideszes képviselő javaslatát a környezetvédelmi tanácsnoki poszt megszüntetéséről, és ezzel párhuzamosan a visszahívásomról.

Az ezzel kapcsolatos vita során ellenzéki képviselőtársaim felvetették, hogy a kerület SZMSZ-e szerint indoklás is szükséges az előterjesztéshez. Súlyos problémának tartották azt is, hogy a poszt megszüntetése nagyon rossz üzenet, hiszen azt jelzi a környezetvédelem ezentúl kevesebb hangsúlyt kap a testületi munka során.

Erre Rostagni Attila, a javaslat előterjesztője, meghökkentő indoklással állt elő: szerinte méltatlan volt Pesterzsébet Önkormányzatához az általam benyújtott javaslat a mosható pelenkák bevezetésének támogatásról. Véleménye szerint, ha ez a környezetvédelem, akkor inkább ne is legyen ilyen a kerületben.

001-2.jpgA pelenkamosás réme azonban több férfitársamat is cselekvésre inspirálta, Dr. Vas Imre alpolgármester is részt akart venni a megtorlásban, ezért ő is benyújtotta visszahívásomat az előzővel azonos szövegű javaslatban. Némi zavar után (az eredeti előterjesztést a párton belüli erőszaknak engedve visszavonták) helyreállt „legnagyobb képességük, a rend”.

A kerület narancsos többsége megbüntette a környezetvédelmet, és megvédte a mundér becsületét: ezen túl sem mosnak pelenkát a képviselők.

Vagy netán mégsem a pelenkák miatt büntettek, hanem bosszú és leszámolás történt egy múlt heti blogbejegyzés miatt?

Ezúton üzenem minden érintettnek (kormánypártinak és álellenzékinek):

Már döntöttem: a karakán ellenzéki kiállást választottam a kollaboráció helyett.

Ebben ez a gusztustalan színjáték pedig nem gyengít, hanem pont megerősít.

Mert Pesterzsébet többet érdemel!

 

34 komment

Címkék: pelenka LMP FIDESZ Vas Imre Rostagni

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr995540191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nidore 2013.09.13. 18:36:02

Tisztelt Mach Péter!
3 gyermekes anyukaként meglepődve hallottam a javaslatát az ökopelenkával kapcsolatban.Bármilyen hihetetlen nekem egyáltalán nem tetszett az ötlet.A munka,a három gyermek,a mosás,főzés,takarítás mellett nem örülnék ha még a napi több pelenkát is mosnom kellene.Az pedig végképp kiverte a biztosítékot,hogy a bölcsődékben akarta bevezetni a használatát.Bizonyára ne számolta ki,hogy ez mennyi plusz költséggel járna az Önkormányzatnak.Úgy gondolom,minden anyuka szíve joga,hogy milyen pelenkát választ van néhány anyuka aki használja az ökopelenkát,de a többség az eldobható pelenkát választja.Higgye el,nem azért nem fogadták el a javaslatát a képviselőtársai,mert nem szeretnek pelenkát mosni ahogy Ön írta,hanem azért mert ez egy bődületes hülyeség.

elendem 2013.09.13. 18:48:58

@nidore: Kedves Nidore! Az, hogy Ön a három gyerek ellátását könnyebbnek érzi, ha nem kell pelenkát mosnia, érthető, nem is hibáztatja érte senki. Önt továbbra sem érte volna hátrány.
A javaslat azokat részesítette volna kedvezményben, akinek fontos, hogy gyerekenként ne öntsön másfél tonna, 100 évig le nem bomló szemetet a környezetére. És azokat, akik nem szeretnének gyerekenként 300 ezer forintot kifizetni eldobható pelenkára.
Attól, hogy egy javaslat Önnek nem tetszik, még nem biztos, hogy hülyeség. Mindenkinek, Önnek is szíve joga, milyen pelenkát választ, viszont egy gondos, a környezetére igényes önkormányzat megteheti, hogy segíti azokat, akik hajlandóak komolyan venni környezetünk védelmét.

Mach Péter 2013.09.13. 19:58:31

Kedves Nidore!

A javaslat csupán egy komplex családtámogatási rendszer részeként igénybe vehető támogatást tartalmazott.

Aki nem kíván élni vele, azt nem éri hátrány, használja továbbra is az eldobható egyszer használatos pelenkát.

A bölcsődei bevezetéssel kapcsolatos állítása pedig mindketten tudjuk: nettó hazugság.

Úgyhogy véleményét tiszteletben tartva, kérem a hamis rágalmak terjesztését még névtelenül se folytassa!

Köszönettel:
Mach Péter
Párbeszéd Magyarországért

Bobellino 2013.09.14. 08:27:42

Gondolom nem Schiffer Bandiék jöttek el a Városházára és követelték a megbüntetésedet bár a fene tudja...

Mach Péter 2013.09.14. 12:47:25

Pesterzsébet a körúton kívülre esik, úgyhogy tuti nem. ;-)

1000 HUF (törölt) 2013.09.14. 15:38:14

Elég sok helyen elemezték már, miért fábol vaskarika ez az ökopelenkás ötlet. Szerintem neked sem ártana használni, bármilyen, míg ilyen hülye agyatlan ötleteid vannak. Jó, hogy a fáklyát, a parittyát és más ősi elavult cuccokat nem akarod visszahozni. Ember, 2013-at írunk, harmadik évezred! Hol élsz te, a 17-ik században?!

Mach Péter 2013.09.14. 15:42:30

@1000 HUF:

Kommentenként vagy órabérben fizetnek?

dr. gernika 2013.09.14. 16:28:31

@Mach Péter: :D

@nidore: Én sem érzem a legkisebb ingert sem a pelenkamosásra, de bárhogy olvastam, sehol sem találtam olyan információt, hogy ezt kötelezővé tették volna. Ha van rá közösségi igény, akkor azt a demokrácia nevében támogatni kellene.

David Bowman 2013.09.14. 16:31:31

Mindent összevetve, nem hiszem, hogy az ökopelenka öko lenne. A víz és a mosószer sincs ingyen. Aztán meg faszom se foglalkozzon többet a szarral, mint amennyit muszáj.

Flúgatlan 2013.09.14. 17:07:42

@David Bowman: "Mindent összevetve, nem hiszem, hogy az ökopelenka öko lenne. A víz és a mosószer sincs ingyen."

Bizony! Pont ezt akartam írni.

Első gyerekünket még ruhapelenkáztuk, a többieknél eldobhatót használunk, tudom, miről van szó. A ruhapelenkát 90 fokon mosod, az milyen iszonyat mennyiségű áramot jelent? Ami persze CO2 kibocsátás, stb. Aztán a vízhasználat és a sok mosószer, ami kimegy a csatornán?

Nagyon-nagyon nem vagyok meggyőzve, hogy a pelenkázás "öko" lenne. Sőt, szerintem ennek felvetése egyenesen röhelyes és aki ezért komolyan kampányol, az számomra szakmailag hiteltelen. Ha a kedves Szerzőnek ilyen zöld javaslatai voltak, nem csodálom, hogy az önkormányzat nem kér ebből többet.

Az egyéb politikai csatákat Pesterzsébeten nem ismerem, minden hatalmon levőp párttól, így a Fidesztől is persze kitelik, hogy visszaél a hatalommal, de anak, hogy a szerzőből nem kér többet az önkormányzat komoly indokai is lehetnek. Tudniillik, hogy zöld eszetlenségeket terjeszt az önkormányzat hivatalos képviselőjeként.

Ja, és persze: mennyivel több emberi munkát igényel a pelenkák mosása, teregetése? Ez nem tényező? Lenne a bölcsiben több dolgozó, hogy legyen ki mossa a pelenkát?

Mach Péter 2013.09.14. 17:43:08

@Flúgatlan:

1.Ha az egész fideszes trollhadsereg idejön azt állítani, hogy a javaslatom arra irányult hogy a bölcsődékben vezessék be a mosható pelenkát az állításuk akkor is nettó hazugság marad.

2. A programot a belvárosban fideszes képviselő javaslatára bevezették. Működik, szerintem nem elég hatékonyan. Az én javaslatomra induló társadalmi egyeztetés ezen a kerületben javított volna, számos hasznos módosító javaslat érkezett ugyanis.

3. Felvetését tudomásul veszem: Ön szerint a pelenkázás nem öko.

divany.hu/poronty/2007/10/02/pelenka_nelkul/

Archenemy 2013.09.14. 17:51:34

@Mach Péter: Igazi szakmai válasz volt, gratulálok.

laptop szerviz http.//www.doctorhouse.hu 2013.09.14. 18:08:37

egy újabb szaros ügy :)

Mária 2013.09.14. 18:15:51

Biztos véletlenül maradt ki a posztból, hogy mennyi közpénzt akartak erre elkölteni és azzal együtt is mennyivel lenne drágább, mint a legolcsóbb eldobható, az anyukáknak megvenni, mosni, nagyobbat venni, mosni, még nagyobbat venni, mosni a pelenkákat.

Elhasználódik egy ilyen az alatt, amíg a baba hordja? Mekkora környezetterheléssel jár előállítani? A 90 fokos víz meg a mosószer sincs ám ingyen. Az áram előállítása és a foszfátok se éppen kímélik a környezetet.

rug82 2013.09.14. 18:20:36

LMP - Legitim Magyarellenes Prosztó

Köszönöm Önnek ezt az írást - több ismerősöm is LMP szimpatizáns volt, de az Ön cikkét elolvasva döntöttek (hozzátenném: helyesen!) - az LMP a történelem szemétdombjára való, miképpen elődpártja, az SZDSZ is!!!!
(Pesterzsébeten nem a pelenkázást, hanem a rohamléptekben szaporodó cigánybűnözést kell(ene) megoldani - erre persze az SZDSZ (=LMP) képtelen!)

rug82 2013.09.14. 18:22:16

@Mária: "Biztos véletlenül maradt ki a posztból, hogy mennyi közpénzt akartak erre elkölteni "

Megragadtad a lényeget! Valamint a közpénzekből mennyi folyt volna "hangsebességes" pjotr zsebébe....

1000 HUF (törölt) 2013.09.14. 18:30:28

@Mach Péter: fáj mi, hogy demokratikus ellenzékiek is megszólalnak, nem csak ti, a fidesz szalonellenzéke? fájjon!

Almandin 2013.09.14. 20:22:08

Ki kellene fejleszteni a lebomló eldobható pelenkát természetes anyagokból és megfelelő áron értékesíteni.
Egyetértek amúgy azokkal is, akiknek túl megterhelő lenne a pelenkamosás. Viszont szomorú, hogy a kommentelők számára nem fontos, hogy mennyi hulladékot termelnek (a magyar átlagember általában bele se szeret ilyesmibe gondolni). Pedig ez világszinten óriási probléma.

Mach Péter 2013.09.14. 20:40:50

@1000 HUF:

Nehéz egy fideszes trollnak megfelelni ;-).

A Párbeszéd Magyarországért képviselőjeként elköteleztem magam a kormány leváltása mellett és Szalonból is leginkább sört szeretem.

Ettől persze még nevezhetsz szalonellenzékinek, szíved joga.

Nils Holgersonné 2013.09.14. 20:48:51

@Mária: Az mosható pelenkák használatát más, nyugat-európai országokban is támogatják. A víz/energia/mosószer környezetterhelése együttvéve sem teszi ki az eldobható pelenkák költségét (előállítását, környezeti terhelését).
Erről rengeteg tanulmány olvasható, aki ilyenkor a hetvenes éveket vizionálja, az kicsit nézzen utána, mert igen, fejlődött a világ ezen a téren is.

Egy szet mosható pelenka több gyereket is kiszolgál (ezért egyre kedveltebb a nagycsaládosok körében), egészségesebb a bababőrnek (nem piros, nem fülled be), nem kell 90 fokon mosni, gyorsan szárad, mit írjak még?

Sajnálom, hogy Mach Péter nem tudta keresztülvinni az egyébként modern, széleslátókörre és felkészültségre valló javaslatát.

(Egyébként Bécsben lakom, itt nem kerületenként, hanem a főváros maga támogatja a mosható penekára való áttérést, tanacsadással, nagyösszegű vásárlási utalvánnyal-gyakorlatilag kifizetik a felét a készletnek-, információs brosúrákkal)

igazságos 2013.09.14. 20:58:08

ennél jobb ötlet nem akadt?

persze, majd a sok cigga fogja mosni a pelenkát a húsz gyerekének

gchg 2013.09.14. 20:58:53

Olyan szomorú olyanok melldöngető hozzászólását, akiknek semmi ismeretük a témában. :( Ordít róluk, hogy még csak nem is láttak modern mosható pelust, de a véleményük, az azért megvan róla. :(

Önkéntes dolog lett volna, nem értem, minek jön ide hőbörögni, akit nem érdekel a dolog. Nem őt érte hátrány, hanem azt, aki belevágott volna.

"A víz és a mosószer sincs ingyen." Egy mosható pelenka mosása kevesebb vízbe és vegyszerbe kerül, mint egy eldobható gyártása. Az eldobhatóhoz többek között klórt és dioxint használnak, a moshatót simán lehet teljesen lebomló mosószódával mosni, amiből két kiló 600 Ft, és fél évig elég. Jelentkezzen, aki ennél olcsóbb mosószert tud.

"Ki kellene fejleszteni a lebomló eldobható pelenkát természetes anyagokból és megfelelő áron értékesíteni." Megtörtént, kapható pl a déemben, 100 Ft fölötti darabáron. :(

Az egyéb aggályokra válaszul: ökotudatos anyuka nem használ foszfátos mosószert. A legdrágább mosható pelusból egy szett mosószerrel, árammal, vízzel együtt is olcsóbb, mint a legolcsóbb eldobható pelusból két évnyi adag. Nem 90 fokon kell mosni, elég 40 fokon, nem kell hozzá áztatás, lavór, hipó, foszfátos-enzimes-optikai fehérítős környezetterhelő mosószer, csupán lebomló mosószóda, öblítésnek meg ecet. Egy szett 2-3 gyereket is kiszolgál. Ha pamutból, bambuszból készültet veszünk, az teljesen le is bomlik. Sok pelus méretre állítható, nem kell félévente újabbat venni, nem növi ki a gyerek.

Számokban: a saját peluskészletem 80 ezerbe került, és már a harmadik gyerek fogja használni. Mosószerre alig költök, popsikrémre meg egyáltalán nem, mert mosható mellett nem kell. Az áram- és vízfogyasztásunk nem növekedett számottevően. Gyerekenként egy tonnával kevesebb lassan lebomló szemetet termelünk.
Számok: ujrapelenka.blog.hu/2011/08/20/tenyleg_megeri_moshato_pelenkat_hasznalni

I am who I am 2013.09.14. 21:01:18

Kétgyerekes anyuka vagyok, már a második gyerekemet csomagolom eldobható pelenka helyett mosható pelenkába. Összesen eddig ez a 4. év mosható pelenkázás a családban, eddig még SOHA nem mostam 90 fokon. A 60 fokos mosás már fertőtlenít.

Nem kell a pekenkákat feltétlenül méretenként váltani, én olyat használok, aminek állítható a mérete, így nő a gyerekkel. Már a 2. gyereket csomagolom ugyanazokba a pelenkákba, eddig még nem nagyon ment tönkre egy darab se.

Nem kell áztatni, nem kell hipózni, nem kell 90 fokon mosni és nem kell vasalni. Használat után öblítem, beledobom egy vödörbe és minden 3. napon mosom őket 60 fokon, a külsőket 40 fokon a többi babaruhával együtt.

Semmi szag nincs a fürdőben, alig nőtt meg a vízfogyasztásunk, a munka vele naponta kb. 10 perc.

A két gyerekem között dolgoztam napi 8 órában 4 évet, ezalatt az első gyereket még 2 évig mosható pelenkáztam. Simán működött minden különösebb megszakadás nélkül.

Kakitéma: eldobható pelenkából szinte mindig bokáig, vagy nyakig olyan a kölyök, moshatóból nekem még SOHA nem folyott ki kaki....szvsz kevesebbet foglalkozom kaki törölgetésével, mintha eldobható pelusoznánk.

mokkaczuka 2013.09.14. 21:04:08

Általában a környezetvédelem mellett vagyok, de bocs, ez most marhaság. Három gyerekkel (1984, 1988, 2007) próbáltam mindkét variációt. Az első születésekor hol lehetett kapni finn pelenkát, hol nem, de túlságosan drága volt ahhoz, hogy mindig azt használjuk, tehát csak vendégségbe menve használtuk. 1988-ra már csak azt használtuk, a szaros vödrök kerülgetése a lakásban mexűnt. Szándékaim szerint örökre. A Fidesz reakciója persze más lapra tartozik, csak az alkalmat keresték, hogy poszterrel kibasszanak.

farfadet 2013.09.14. 21:12:14

az előbb cseréltem a gyerek pelusát, aki mosni akarja amit benne találtam, lelke rajta.
inkább azzal kellene foglalkozni, hogy az eldobható pelusokat hogyan lehetne feldolgozni. a holdra is felmegyünk, talán ez sem lenne olyan nehéz feladat...

MIcsurin 2013.09.14. 21:16:10

Kedves hozzászólók!
Látott már valaki Önök közül modern mosható pelenkát?
A hozzászólásaik alapján nem hiszem...
Talán előbb nézzenek utána,hogy miről is beszélnek...

Szelid sunmalac-Elmeny designer 2013.09.14. 21:49:17

@gchg: Egyetertek, de a 40 fok nemhogy nem fertotlenit, hanem epp ellenkezoleg! A nedves, majdnem embertest homerseklet kedvez a bakteriumok es gombak szaporodasanak! Minumum 60 fok a fertotlenito, raadasul a mosogepek nem tartjak annyi ideig 40 fokon a vizet, amennyi a rendes mosashoz eleg lenne.

Kuviklacz 2013.09.14. 21:52:20

@Flúgatlan: Igazán precízen kimutattad (természetesen életciklus-módszerrel) a két pelenka összehasonlítását. Gratulálok!

Kuviklacz 2013.09.14. 21:55:48

@Mária: Na ezt nem kellett volna, főmarketinges. Főleg nem női névvel. Egyébként a hsz-ed alatt megtalálod a választ több példányban.

gchg 2013.09.14. 23:03:57

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Nátrium-perkarbonát: olcsó, és fertőtlenít. Bórax: olcsó, és gombaölő. MIndkettő környezetkímélő és lebomló anyag.

gchg 2013.09.14. 23:06:59

@mokkaczuka: MODERN mosható pelusról beszélünk, nem tetráról és gumibugyiról, mint húsz éve. A kaki a kakifogó papírral együtt megy a vécébe, nem kell kerülgetni.

gchg 2013.09.14. 23:15:05

@farfadet: A kaki a kakifogóval együtt megy a vécébe, nem kerül belőle semmi a mosógépbe. Még nem esett le az aranygyűrű az ujjamról, pedig évek óta moshatózom.

Már feltalálták a használt eldobhatók feldolgozásának módját, speciális égetőkbe kellene vinni őket. De előbb szelektíven kellene őket összegyűjteni, ja, és felépíteni ezeket az égetőket, mert jelenleg nincs ilyen az országban egy se. Külföldön se sok. Nagy-Britanniában pl már felismerték, hogy olcsóbb és környezetkímélőbb, ha szemétégetők építése helyett inkább anyagilag támogatják a moshatózást. Olyan is van, hogy házhoz mennek a koszos pelusért, majd szintén házhoz viszik a tiszta, mosott pelust. Nem termelünk szemetet, amitől aztán drága pénzért kellene megszabadulni.

Nekem tökmindegy, hogy ki mibe csomagolja a gyereke fenekét, megértem, akinek megváltás vagy egyedüli opció az eldobható. Na de minek gáncsot vetni annak, aki moshatózni szeretne? És minek lefikázni azt? Pláne azok a leghangosabbak, akik életükben nem láttak modern, mosható pelust...

creme 2013.09.15. 06:27:19

www.origo.hu/tudomany/20120509-csendesoceani-szemetsziget-negyven-ev-alatt-szazszorosara-nott-az-oceani-szemethalom.html

Emiatt (is)kéne a mosható pelenka, ami nem "bődületes hülyeség". A lényeg, hogy csökkentsék a Földön a szemét halmozódását, és épp ezért emelik ki, hogy 100 évig nem bomlik. Mért kell a másikat azért támadni, mert erre is gondol? Sokan vannak, akik mosható pelenkát használnak. És nem kell abból mindig nagyobbat venni, mert állítható a méretük.

Irén Fehérné Boros 2013.09.19. 14:23:37

Bocsánat, de hol van az megírva, hogy x számú gyerek után valaki öko szakértő lesz?
Attól, hogy van internet hozzáférése valakinek, még nem tanult meg egy csomó mindent: helyesen írni, vitázni, tanulni, érvelni, és mindezt megfelelő tudás háttérrel.
Jó volna, ha a kommentelők közül néhányan vennék a fáradtságot a megfelelő ismeretszerzésre - itt nem a Google-ra gondolok -, és kb 3-4 év múlva fejtenék ki a véleményüket. Jó esetben addigra felnőnek a témához, hogy érdemben meg tudják ítélni, mitől környezetbarát a mosható pelenka.
süti beállítások módosítása