HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Megint csődöt mondott a rezsiblöff!

2018.11.29. 13:29 Mach Péter

A kormány állítólag megoldotta a hátrányos helyzetűek, rászorultak fűtési gondjait is, idén végre ők is részesülnek a rezsicsökkentésből - ez a propaganda dőlt a választások előtt és után a közmédiából. Majd jött a fekete leves: kiderült, hogy a 65 ezres Pesterzsébeten összesen 117 családon segítenek. A kormány cinizmusa határtalan.

Tehát a rezsicsökkentés ismét kamunak bizonyult?75202_magyar_nepmesek_rezsicsokkentes.jpg

A kormány még a tavasszal, a választási kampányban jelentette be a fűtési költségek támogatását. Akkor ugyanis rekordhideget mértek az amúgy is elnyúlt téli időszakban. Azután nyáron rátettek egy lapáttal: akkor úgy számoltak körülbelül 800 ezer háztartás részesülhet a „rezsicsökkentés” áldásából, s kaphat 12.000 Ft értékű természetbeni támogatást. Az ígéret szerinti háztartásonként 12 ezer forint értékű tüzelőanyagot a téli fűtési szezonban vehették volna át az igénylők.

Csak ugye melyik télen?

Elbírálták a pályázatokat, az önkormányzatok pedig gondoskodnak majd a háztartásonként 12 ezer forint értékű tüzelőanyag biztosításáról már az idei téli fűtési szezonban, írja a kormany.hu. Jól hangzik, majd emberfia tovább olvas: a támogatás feltétele, hogy a települési önkormányzatok vállalják, hogy szerződést kötnek a tüzelőanyagot természetben biztosító gazdálkodó szervezetekkel, amelyben rögzítik, hogy az érintett háztartásoknak legkésőbb 2019. december 15-éig biztosítják a tüzelőanyag átvételének lehetőségét. Tehát vagy megkapják januárban-februárban, vagy nem. Ha nem, akkor akár még több mint egy évet is várhatnak a fával és szénnel fűtők, hogy megkapják a kormány által nyáron megígért 12 ezer forintos téli rezsicsökkentést.

Pesterzsébeti képviselőként azonban nem csak az időpont (meggyőződésem, hogy az önkormányzat mindent meg fog tenni, hogy időben megkaphassák a támogatást az igénylők), hanem a támogatás hatásfoka aggaszt.

Pesterzsébeten, a főváros egyik nehéz szociális helyzetben lévő peremkerületében összesen 117 család (háztartás) nyújtott be pályázatot. A körülbelül 30.000 (Központi Statisztikai Hivatal az utolsó - 2011-es - népszámlálás területi adatai alapján 29 216 háztartás volt a kerületben) háztartásból összesen 117. 

A kerület kb. 750-800 családnak a téli időszak többletkiadásainak fedezetére „karácsonyi” csomagot. Ennek a többszöröse sajnos a szegény, létmininimum alatt vagy környékén élő család. Elég csak megnézni az óvodai vagy iskolai menza esetében a rászorultság elve alapján hányan nem fizetnek térítési díjat.

A kormány azonban mossa kezeit: 117 kerületi család támogatásával elintézi a fűtési válságot, a kormányt nem érdekli a családi házas övezetekben érezhető égett szemét szaga, sem a fűtés nélküli házakban kihűlő idős polgártársaink sorsa.

Az elmúlt nyolc évben az Orbán-kormány magára hagyott egymillió embert, aki fával vagy brikettel fűt, de növekvő árak, az elégtelen támogatás és a tűzifahiány miatt több százezer háztartás idén sem tudja melegen tartani otthonát – állította még januárban Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke. 

S igaza volt. A jelenlegi rendszerben kevés rászorulóhoz, és késve jut el az ingyentüzelő, ami eleve legfeljebb egy téli hónapra elég. Így továbbra is országszerte terjed a súlyosan szennyező hulladékégetés.

Erre volt a kormány frappáns válasza, hogy idén végre a fával és brikettel tüzelő rászorultak is részesülnek a rezsicsökkentés áldásából. Igen, Pesterzsébeten például összesen 117-en, majd egyszer, majd valamikor.  Aki lemarad az kimarad, az Orbán-kormány szociális érzékenységet biztosító pályázat utolsó mondata ugyanis így szólt: A határidő elmulasztása ugyanis jogvesztő! 

hulladekegetes-454x302.jpgA kisgyerekes családok és idős emberek pedig kénytelenek hideg lakásban telelni, vagy olyan mérgező háztartási hulladékkal fűteni, amely nem csak őket, de a szomszédban élőket is veszélyeztetik.

Az ENSZ egészségügyi szervezetének, a WHO-nak a tanulmánya szerint pedig Magyarországon 100 ezer lakosból 82 fő hunyt el a légszennyezettséggel összefüggő betegség következtében. Ezzel hazánk a nyolcadik legrosszabb ország a világon ebből a szempontból. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet kimutatta, hogy a rossz minőségű tüzelőanyag miatt az iskolások 30 százaléka szenvedett légúti megbetegedésben.

Pedig a lakhatás alapvető állampolgári jog kellene legyen, s a lakhatáshoz hozzátartozik az otthonunk fűtése is.

Szeptember végén egyetlen napra be kellett fűteni azon családi házakban, amelyekben kihívásokkal küzd a szigetelés. Így a fővárosi peremkerületek (15, 16, 18, 19, 20, 21, 23), szegényebb, szegregált zónáiban már akkor megjelent a mindent átható bűzszennyezés, a szeméttel fűtés szaga.

letoltes_5.jpgMára kiderült: a rezsicsökkentés hazugsága erre sem nyújt megoldást. Így rövidtávon a helyi önkormányzatokra, civil közösségekre vár a feladat:

  • közösségi szigetelési programok szervezése,
  • a tisztított, jó minőségű „hulladék” fa eljuttatása a rászorultakhoz,
  • adományprogramok,
  • segítőszolgálatok kiépítése és működtetése.

Ha nem szeretnénk Pesterzsébeten az égetett szemét szagával kelni és feküdni, ha nem akarunk a fűtés hiánya miatt kihűlt embereket a lakóközösségünkben, ha fontos, hogy szomszédaink is emberhez méltó módon élhessenek akkor lépnünk kell az ügyben.

S egy friss hír a végére:

Az alapvető jogok biztosa a szociális tűzifa támogatás elosztási gyakorlatáról

Székely László ombudsman a jelenlegi támogatási rendszer olyan átalakítását szorgalmazza, amelynek révén minden szociális alapon rászoruló átlátható módon juthat hozzá a lehetséges mennyiségű egészséges, száraz tűzifához. Az alapjogi biztos szerint meg kell teremteni azokat a finanszírozási eszközöket, amelyekkel a hátrányos helyzetű önkormányzatok meg tudnak felelni törvényi feladataiknak és a rászorulók valós, a téli fűtést lehetővé tevő igényeinek. A biztos konkrét panaszok nyomán indított utóvizsgálata során a szabályozás és az önkormányzati gyakorlat több visszásságát is feltárta.

 

 

37 komment

Címkék: hideg szmog légszennyezés fűtés bűz

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr9414404066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.11.29. 17:38:48

A rezsicsökkentés az évek során fenntartható volt.
Pedig fenntarthatatlannak hazudtátok.
Milliókon segített, holott azt hazudtátok, hogy csak a gazdagoknak segít.
Most pedig - miután minden hazugságoddal beégtél a bandáddal együtt - azon vered a nyálad, hogy nem nyalja ki a kormány minden általad kijelölt család, egyén, csoport seggét?
Nem nyalja ki.
A többségen segített.
Akin meg nem, az segít magán, vagy majd te meg a fos pártod segít rajtuk.
Vagy nem.

Leszarom.

laci_52 2018.11.30. 23:29:24

Erzsébeten nagyjából 100% a vezetékes gázellátás. Fűtsenek gázzal, máris kapnak rezsicsökkentést.

Éhesló 2018.11.30. 23:32:11

@Nagy Anita Sv: örülök, hogy tetszik! :)

Dzendör Sztadiz 2018.12.01. 05:38:26

Mach bácsi jól kitanulta a ferdítés tudományát. Ugyanis azt a látszatot kelti, hogy a 30000 erzsébeti háztartás fával vagy szénnel fűtene s ebből 117-nek járt támogatás. Ugye a szemét zorbánviktor milyen kevésnek adott. Persze nagyon másképp nézne ki, leírná, hányan fűtenek fával vagy szénnel a kerületben. Azt is tegyük hozzá,a támogatás feltétele, hogy a katasztrófavédelem megállapítsa, tényleg ilyen fűtés és az szabályos módon van az ingatlanban.
Lényeg, Mach Péter ferdít. Szándékosan.

chrisred 2018.12.01. 05:55:41

@Éhesló: Ez a te propaganda álomvilágod. A valóság meg az, hogy Erzsébeten már egy hete kint sorakoznak a szelektív kukák az utcákon, mert a rezsicsökkentéssel bedöntött FKF képtelen elszállítani.

ursus artos 2018.12.01. 07:10:51

"Pesterzsébeten, a főváros egyik nehéz szociális helyzetben lévő peremkerületében összesen 117 család (háztartás) nyújtott be pályázatot."
és 117-en kaptak.
vagy az is a kormány feladata, hogy azok helyett is nyújtson be pályázatot, aki nem nyújt be pályázatot?
Mert ez inkább az kerületi önkormányzati képviselő feladata lenne, ha már egy család annyira szegény, hogy a segélyirodáig sem tud elmenni...

LebensraumamOsten 2018.12.01. 07:27:30

@Éhesló: Csak egy aljas, jellemtelen, hazudozó szar fideszes bérböfögő vagy, aki bármire képes, hogy a kemény, becsületes munkát messziről elkerülve honfitársai kárára tobzódjon az érdemtelen jólétben.
A régi szép időkben a magadfajtákat ülve ütötték agyon, mint a kutyát, mert kár az ilyenekre még a kötelet vagy golyót is pazarolni.

Medgar 2018.12.01. 08:34:22

@LebensraumamOsten: Gondolom onnan tudod ezeket hogy nagyapád nyilas volt, apád meg munkásőr.

Scott Tenorman Must Die 2018.12.01. 09:07:34

hát ez már megint egy szintlépés. mindenki kapott aki pályázott, és megy a hömbölgés, h kevesen kaptak.

gyurmicsek 2018.12.01. 09:17:22

Az a lényeg, hogy anno tüntettetek a tandíj ellen és nincs is.....

Sir Galahad 2018.12.01. 09:20:55

Tehát ha jól értem, a kormány a hibás azért, hogy csak 117-en adtak be pályázatot?

jajdehülyevagyok 2018.12.01. 10:02:06

Követelem, hogy a 7. emeleti pesterzsébeti panellakásomba is szállítsank 5 mázsa tüzifát. A szomszéd Bözsinek elég 2 mázsa is, mert az egy gyurcsányista! Kapja meg mindenki ami jár! Ja, és még annyit, hogy le, a populizmussal!

GyMasa 2018.12.01. 11:07:48

Azt meg szabad kérdezni, hogy a posztban nagyon helyesen leírt civil összefogás/adományozás EDDIG miért nem működött?
Miért kell mindig mindenben az kormányra várni?
Ott van pl. a sok balos értelmiségi, akik már 8 éve egyfolytában az egykulcsos adórendszer igazságtalansága miatt panaszkodnak!
Ime, ez is az egyik a remek alkalmak közül, amikor ezt az általuk igazsságtalanul náluk hagyott pénzt végre célzottan elkölthetik egy nemes cél érdekében!
Ha valakinek az egykulcsos adó "igazságtalanul" a zsebében hagyott 120 000 HUF havi plusz jövedelmet, akkor most ez az illető ezzel a pénzzel 10 családot tudna megmenteni HAVONTA!
És a kormánytól függetlenül, azaz lopás mentesen, és célzottan és hatékonyan.

Éhesló 2018.12.01. 19:48:26

@Nagy Anita Sv: akkor miért beszélsz félre?

Éhesló 2018.12.01. 19:50:59

@chrisred: valamit benéztél, vagy hazudsz.
Az FKFV nem "dőlt be", működik, csak szarul. Egyébként nem állami, hanem fővárosi tulajdonú, tarhásnál, meg a sameszainál lehet reklamálni, miért lopták szét ezt is.

Éhesló 2018.12.01. 19:53:55

@LebensraumamOsten: menj a kurva anyádba.
Az erőszakkal meg csak óvatosan, mert lehet te leszel a kádárkolbász rosszabbik felén.
Szóval csak rajta.
Emeld fel a segged te szerencsétlen ávósfattyú a fotelből és tedd, amiről csak nyáladzva ábrándozni mersz.
Meglátjuk mire jutsz vele. :)

chrisred 2018.12.02. 07:15:24

@GyMasa: Te is ilyen nagylelkű vagy, ha látod, hogy kizsebelnek valakit az utcán, akkor rögtön adsz neki a saját pénzedből?

Éhesló 2018.12.02. 10:05:03

@chrisred: gyenge próbálkozás.
Ezt hazudtad:
"chrisred 2018.12.01. 05:55:41
@Éhesló: Ez a te propaganda álomvilágod. A valóság meg az, hogy Erzsébeten már egy hete kint sorakoznak a szelektív kukák az utcákon, mert a rezsicsökkentéssel bedöntött FKF képtelen elszállítani."

Amint a saját magadat cáfoló terelésedből is világos, nem "dőlt be" az FKFV.
www.opten.hu/fkf-nonprofit-zrt-c0110043157.html

Kinnlevőségei vannak, de ilyenek voltak korábban is.
Az, hogy képtelen a feladatát tisztességesen ellátni, alapvetően cégvezetési probléma - sajnos ez cég (sok máshoz hasonlóan) mindig is kifizetőhelye volt a politikai osztály selejtjének.

chrisred 2018.12.02. 10:40:34

@Éhesló: A szokásos blablabla a tények helyett. Azért nem tudja ellátni a feladatát (tehát be van döntve), mert nem tud elég embert fizetni. Azért, mert az állami cég nem fizeti ki a már teljesített szolgáltatásokat.

Éhesló 2018.12.02. 12:39:16

@chrisred: a blabla az, amit idehazudozol.
Tényeket, forrásokat én tettem a válaszomba, nem te.

Az FKFV ki tudja fizetni az embereit. Csak szarul.
El tudja látni a feladatát. Csak szarul.
Működőképes, ISO9001 szerinti rendszert üzemeltetve, stabilan monoton szinten nyomva a szar gazdálkodását, melyet a vezetésbe ejtőernyőztetett politikai delegáltjai okoznak évtizedek óta.

Nincs sem végelszámolás, sem felszámolás alatt, nincs "bedőlve", sem szó szerint, sem átvitt értelemben.

Az állami cég nemfizetésében az FKFV is ludas. Képtelen elszámolni a számlázóval, pénzkezelővel (ez az állami cég).
budapest.hu/Lapok/2018/az-fkf-zrt-kozlemenye-a-hulladekkezelesi-helyzetrol.aspx

GyMasa 2018.12.02. 13:43:35

@chrisred:
Most ez hogy jön ide?
Miért nem tudsz reagálni arra, amit leírtam?
Hol vannak ilyenkor azok a regreszív "túlfizetett" értelmiségek, akik élesen tiltakoznak az egykulcsos adó ellen?
Miért nem használják azt a - szerintük igazságtalan - pénzt ilyen nemes célokra?
TUdod mibe kerülne nekik ezt megcsinálni?
- Keresni egy szimpatikus ügyet, és az azt képviselő jótékonysági szervezetet.
- Beállítani a havi átutalást nekik.
Ehelyett csak a hozzád hasonló rinyálás van, és te IS megint az államtól várod, hogy az oldja meg az emberek gondjait.
Azok a szervezetek ma is ott vannak, csak lusta vagy megkeresni őket, illetve tulajdonképpen neked is ugyanolyan jól jön a pluszpénz, és inkább magadra költöd el, itt meg nyomatod a más zsebében túrkálást!
Sőt, ha ugye ez a dolog beindulna, akkor az egy öngerjesztő folyamat lenne, és még több jótékonysági szervezet alakulhatna.
De ez a nyavajás picsogás, és az államtól való megoldásvárás csak konzerválja a mai helyzetet!
De csak rajta, folytasd, nyugodtan!
Nem én fogom magam egész életemben felháborodva érezni magamat.

chrisred 2018.12.03. 05:33:29

@Éhesló: A tényekkel nem tudsz mit kezdeni, ezért terelsz.

chrisred 2018.12.03. 05:39:38

@GyMasa: Hibás a gondolatmeneted, azért vagy képtelen értelmezni a leírtakat. A progresszív adózás hívei a legalsó jövedelemsáv túlzott megadóztatását tartják erkölcstelennek, tehát azt, hogy az állam a magukat eltartani képtelenekre is jövedelemadót vet ki, vagyis megsérti az arányos közteherviselés elvét.

Éhesló 2018.12.03. 07:37:06

@chrisred: te tereltél az FKFV-re. Te hazudtad, hogy az FKFV "bedőlt".
Nem "dőlt be".

Tényeket, forrásokat tettem a válaszomba, szemben veled, aki ideröfögött valamit, vagy hazudott.

Az FKFV ki tudja fizetni az embereit. Csak szarul.
El tudja látni a feladatát. Csak szarul.
Működőképes, ISO9001 szerinti rendszert üzemeltetve, stabilan monoton szinten nyomva a szar gazdálkodását, melyet a vezetésbe ejtőernyőztetett politikai delegáltjai okoznak évtizedek óta.

Nincs sem végelszámolás, sem felszámolás alatt, nincs "bedőlve", sem szó szerint, sem átvitt értelemben.

Az állami cég nemfizetésében az FKFV is ludas. Képtelen elszámolni a számlázóval, pénzkezelővel (ez az állami cég).
budapest.hu/Lapok/2018/az-fkf-zrt-kozlemenye-a-hulladekkezelesi-helyzetrol.aspx

chrisred 2018.12.04. 05:28:47

@Éhesló: Még mielőtt ugyanazt az üres hantát bekopizod huszadszorra is, tisztázzuk a sarokpontokat:

1. Azt állítottad, hogy a szemétszállítás önkormányzati, nem állami feladat. Hazudtál, a közszolgáltatás finanszírozása állami feladat. Amit az állam nem lát el.

2. Azt állítottam, hogy az a közszolgáltató cég, amelyik nem képes ellátni a közszolgátatási feladatait, bedőlt. Ezt a legkevésbé sem tudtad cáfolni. Az érvelésed olyan volt, mint az egyszeri ügyvédé, aki szerint a védence azért nem gyilkos, mert csak szerdán ölt embert, a hét többi napján nem.

Dzendör Sztadiz 2018.12.04. 05:42:19

Valahogy Mach elvtárs nem reagál, miután füllentésen kaptuk tüzifa ügyben...

Mach Péter 2018.12.04. 08:30:49

@Dzendör Sztadiz:

Nincs itt semmilyen füllentés, Pesterzsébet nem csak lakótelepekből áll, bár valóban a Pesterzsébeti lakótelep nagy és számos Budapesten ritka fejlesztésével (közműalagút) híres is.

A családi házas övezetekben még mindig sokan fűtenek fával, brikettel, szeméttel...

Amikor kikértem az adatokat pontosan erre számítottam: kevesen fogják igényelni, mert kevesen tudnak róla.

Országos szinten ha igazak az adatok akkor amúgy a kormány jobban teljesít, hiszen a jogosultak kb. harmadához eljuthat a támogatás, persze a kérdés az, hogy ez a valóban rászorultakat jelenti-e vagy pont a jobb tájékozódási képességekkel rendelkező, jobban informált középosztályt.

Hungryhorse 2018.12.04. 10:29:32

@chrisred: hazudsz. Primitíven, mert visszaolvasható pár hozzászólással feljebb:
"Éhesló 2018.12.01. 19:50:59
@chrisred: valamit benéztél, vagy hazudsz.
Az FKFV nem "dőlt be", működik, csak szarul. Egyébként nem állami, hanem fővárosi tulajdonú, tarhásnál, meg a sameszainál lehet reklamálni, miért lopták szét ezt is."

Egyébként a szemétszállítás biztosítása a törvény szerint önkormányzati hatáskör és feladat 2012. évi CLXXXV. törvény 18. cikk alapján. A szemétszállítás díját a "szemetelők" (szemetet elszállíttatók) fizetik.

Az FKFV nem "dőlt" be. Működik.
Ezt naponta láthatod, de a cégkivonatán is olvashatod.

De te inkább helyette primitíven hazudozol.

GyMasa 2018.12.04. 17:47:59

@chrisred:
"Hibás a gondolatmeneted, azért vagy képtelen értelmezni a leírtakat."
Nem, a te gondolatmeneted hibas!
A progressziv adozas NEM aranyos, hanem az egykulcsos az, legalabbis, ha matematikai ertelemben beszelunk.
Mondjuk baloldali regressziv ideologia menten esetleg nevezhetjuk igazsagtalannak, de ugye a szamokkal kapcsolatban a matematika az illetekes tudomanyag.
Ahogy latom, neked van inkabb gondod az ertelmezessel, ugyanis en azt kerdeztem, hogy:
- Hol voltak EDDIG azok a jotekonykodasi cselekedetek, amiket a posztban a vegen az iro felsorol?
8 ev utan, csak most jut eszebe, hogy nem a kormanyzattol kell varni a helyzet megoldasat, hanem esetleg lehetne polgari kezdemenyezessel is javitani a helyzeten.
- Ennek a finanszirozasara pedig kivalo forrast biztosithatna a fent emlitett adomegtakaritas!
" A progresszív adózás hívei a legalsó jövedelemsáv túlzott megadóztatását tartják erkölcstelennek,"
Ja, ertem!
Azzal nincsen bajuk, hogy OK szemely szerint jol jarnak vele, es el is teszik a penzt, - merugye a fentiek alapjan jotekonysagra nem forditjak - de azert ekezni lehet a rendszert?
Azert ehhez kell am arc!
" tehát azt, hogy az állam a magukat eltartani képtelenekre is jövedelemadót vet ki,"
Elegge helyetelenul! akik valoban keptelenek eltartani magukat, azok vagy nyugdijat, vagy rokkantsagi ellatast vagy vegso esetben mindenfele segelyt kapnak az allamtol.
Aki tud dolgozni, az nem "magukat eltartani keptelen" ember!
" vagyis megsérti az arányos közteherviselés elvét."
Lasd fentebb!
A progressziv adozas nem aranyos.
Szerintem pedig az, hogy valaki semmit nem tesz a kalapba, es ugyanugy kivehet, mint aki mondjuk havonta 1milliot beletesz, na AZ serti a kozteherviseles elvet!
Ugyanis nem a "koz" viseli a "terheket", hanem azok akiket botka "gazdagok"-nak nevez.

chrisred 2018.12.05. 11:05:40

@GyMasa: "A progressziv adozas NEM aranyos, hanem az egykulcsos az, legalabbis, ha matematikai ertelemben beszelunk."

De értelmetlen természettudományos fogalmakkal dobálózni, a teherbíróképességet nem fizikai, hanem társadalmi szempontból vizsgáljuk. A matematikai logika szerint, mivel egy átlagkeresetű embernek napi 2000 kcal táplálékhoz elég bevételhez kell jutnia, a százszor akkora jövedelmű személynek napi 200 ezer kcal kalóriát kell elfogyasztania, hogy egymással arányban legyenek. A matematikusokat nyilván nem zavarná, hogy az a személy napok alatt bele is pusztulna.

"Azzal nincsen bajuk, hogy OK szemely szerint jol jarnak vele, es el is teszik a penzt, - merugye a fentiek alapjan jotekonysagra nem forditjak - de azert ekezni lehet a rendszert?"

Tévedés, a legalsó, alacsonyabb vagy nullás kulcsú jövedelemsávval minden egyes adózó jól járna, mert nem lenne olyan adófizető, akiknek a jövedelme, vagy annak egy része ne esne bele abba a sávba. Még a százmilliókat kereső is, bár ez szintén csak matematikailag értelmezhető, a gyakorlatban az a párezer forint többlet fel se tűnne neki.

"Szerintem pedig az, hogy valaki semmit nem tesz a kalapba, es ugyanugy kivehet, mint aki mondjuk havonta 1milliot beletesz, na AZ serti a kozteherviseles elvet!"

Az teljesen arányos lenne, mert arra a jövedelemrészére senki nem fizetne adót. Ahogy a családi adókedvezménynél sem az az arányosság logikája, hogy lineárisan emelkedik, hanem az, hogy ugyanannyi gyerekre (legalábbis háromig) mindenki ugyanannyi kedvezményt kap. Ugyanez a logika érvényesül a progresszív adózásnál is, csak fordítva.

GyMasa 2018.12.05. 18:17:03

@chrisred:
"De értelmetlen természettudományos fogalmakkal dobálózni,"
Már bocs, de te kezdtél el dobálózni vele.
"a teherbíróképességet nem fizikai, hanem társadalmi szempontból vizsgáljuk. "
Tényleg?
Akkor megismétlem:
Aki dolgozik, annak VAN teherbíróképessége, és mivel részesül az állam szolgáltatásaiból, így adóznia is kell.
Az adókat az állam működési költségeinek fedezésére szedik.
A hátrányos helyzetűek támogatására/felzárkóztatására szerintem NEM az szja a megfelelő eszköz.
Arra van ott a szociális háló.
"Tévedés,"
Miért nem vagy képes elolvasni és értelmezni, amit leírok?
"... a legalsó, alacsonyabb vagy nullás kulcsú jövedelemsávval minden egyes adózó jól járna,"
De én nem róluk beszéltem, hanem azokról, akik jobban járnak az egykulcsos szjaval.
" mert nem lenne olyan adófizető, akiknek a jövedelme, vagy annak egy része ne esne bele abba a sávba."
Most sincs adófizető, akinek a jövedelme nem esik bele abba a sávba, nem?
" Még a százmilliókat kereső is, bár ez szintén csak matematikailag értelmezhető, a gyakorlatban az a párezer forint többlet fel se tűnne neki."
Miért, hány ember keres százmilliókat évente bérjövedelemként, ami után szja-t fizet?
Egyrészt ezek az emberek roppant kevesen vannak (akik egyáltalán százmillió felett keresnek)
Másrészt pedig akik ilyen sokat keresnek, azok egészen biztosan nem az szja alá tartozó munkabérként fogják megkeresni azt a pénzt, szóval, ez megint egy értelmetlen példa volt.
"Az teljesen arányos lenne, mert arra a jövedelemrészére senki nem fizetne adót."
Igen, csakhogy az adórendszer nem csak "abból a jövedelemrészből" áll, hanem a teljes bértömegből.
Így teljesen értelmetlen kiragadni belőle bármelyik részét is...
"Ahogy a családi adókedvezménynél sem az az arányosság logikája, hogy lineárisan emelkedik, hanem az, hogy ugyanannyi gyerekre (legalábbis háromig) mindenki ugyanannyi kedvezményt kap."
Nem, a családi adórendszernél az a logika, hogy az ország népességének a gyarapodásához a termékenységi rátának 2 felett kell lennie. Ez csak minél több család 3 gyereket vállalásával lehetséges. Tudom, hogy most megint felidegesítelek, de ez is matematikai dolog.
1 és 2 gyerekes családokból soha nem sakkozol ki 2 feletti termékenységi rátát.
Tehát, logikus, hogy külön ösztönzöd azokat, akik vállalják azt a pluszt.
"Ugyanez a logika érvényesül a progresszív adózásnál is, csak fordítva. "
Értem, amit mondasz, csak én alapvetően nem erről beszéltem, és egyet sem értek vele.

chrisred 2018.12.06. 07:03:30

@GyMasa: "Már bocs, de te kezdtél el dobálózni vele."

Nem, egy szót sem szóltam MATEMATIKAI arányosságról, te keverted bele.

"Aki dolgozik, annak VAN teherbíróképessége, és mivel részesül az állam szolgáltatásaiból, így adóznia is kell."

Téves. Nem annak van teherbíróképessége, aki dolgozik, hanem annak, akinek van önálló, elvonható jövedelme. Aki a létminimum alatt keres, annak nincs, hacsak nem tekintjük az állam önfenntartásához való jogát fontosabbnak a polgárok élethez való jogánál. Voltak ilyen alapon működő államok is, persze.

"Most sincs adófizető, akinek a jövedelme nem esik bele abba a sávba, nem?"

Nem tudom, hogy most egyetérteni vagy tagadni kellene, mindenesetre nincs olyan önálló jövedelemmel rendelkező adózó, akinek a jövedelme vagy annak egy része nem esik bele a 0 - 100 000 Ft közötti sávba.

"Miért, hány ember keres százmilliókat évente bérjövedelemként, ami után szja-t fizet?"

Mondjuk egy 5 milliós fizetésű állami cégvezető prémiummal együtt már a közelében járhat. És ez még csak nem is a versenyszféra.

Ha ez a rendszer a te logikád szerint működne, akkor a hármasikrek szülésére ösztönözné a nőket, mert a háromgyerekes családok is, mielőtt háromgyerekesek lettek, általában egy és két gyerekes családok voltak. Nem ezért van. A ballibek is azért adtak kiemelt családi támogatást a háromgyerekeseknek, mert a szülőktől, mivel ugyanúgy 24 órából áll a napjuk, mint a gyermekteleneknek, exponenciálisan több személyes és anyagi áldozatot kíván töb gyerek felnevelése.

"Értem, amit mondasz, csak én alapvetően nem erről beszéltem, és egyet sem értek vele."

Én meg ezt értem arányosság alatt. A társadalom fennmaradásához nem elég a 2,1 termékenységi ráta, szükséges az is, hogy a polgárok a saját életük fenntartásához (megélhetés, lakóhely), illetve a társadalom működésében való aktív részvételhez (családfenntartás, önképzés) megfelelő forrásokkal rendelkezzenek.

GyMasa 2018.12.06. 20:52:12

@chrisred:
"Nem, egy szót sem szóltam MATEMATIKAI arányosságról, te keverted bele."
De igen, te kezdted azzal, hogy a progresszív adózás az arányos, az egykulcsos meg nem.
Én csak erre reflektáltam, hogy nincs igazad, mert matematikai értelemben az egykulcsos arányos, a progresszív pedig nem az.
Mivel nem tudtad azt az értelmet prezentálni, - a saját ideológiádon kívül, amelyik értelmében a progresszív adórendszer arányos, így maradjunk annyiban, hogy nincs igazad.
"Téves."
Nem, nem az.
"Nem annak van teherbíróképessége, aki dolgozik, hanem annak, akinek van önálló, elvonható jövedelme."
Igen, és aki dolgozik, annak van elvonható jövedelme, hacsak nem feketén teszi.
" Aki a létminimum alatt keres, annak nincs, hacsak nem tekintjük az állam önfenntartásához való jogát fontosabbnak a polgárok élethez való jogánál."
Mint mondtam, a leszakadottak tmogatására NEM az szja rendszert kell használni, hanem a szociális hálót.
Ha az szja rendszert akarod arra használni, akkor Magyarországon csak az ügyeskedést támogatod.
AKi nélkülöz, az menjen el az önkormányzathoz szociális segélyért, vagy a civil szervezetekehz, akik az elesetteket támogatják!
"Voltak ilyen alapon működő államok is, persze."
Aha, akkor most Magyarország nem ilyen?
"Nem tudom, hogy most egyetérteni vagy tagadni kellene, mindenesetre nincs olyan önálló jövedelemmel rendelkező adózó, akinek a jövedelme vagy annak egy része nem esik bele a 0 - 100 000 Ft közötti sávba."
Ezt most meg én nem értem.
"Mondjuk egy 5 milliós fizetésű állami cégvezető prémiummal együtt már a közelében járhat. És ez még csak nem is a versenyszféra."
Ja, hogy most ÉVES 100 millióról beszélsz?
És mostmár ott is csak egyes számban?
Merugye a "százmilliók" kifejezés magyarul 200 milliót vagy többet jelent.
És annak még az általad említett személy sincs a közelében.
(ugye a 12x5millió=60millió, aminek még a duplája is csak a 60%-a az általad említett "százmilliók" alsó határának.
Ja, és ismét!
A 4 millió magyar munkavállalóból szerinted hány keres ennyit?
"Ha ez a rendszer a te logikád szerint működne, akkor a hármasikrek szülésére ösztönözné a nőket,"
Nem, ez csak a te kifordított szalmabáb logikád.
A kormánynak tökmindegy, hogy milyen leosztásban születnek meg azok a gyerekek!
A lényeg, hogy a nő a termékeny korszakában legalább 3 gyereket szüljön.
Az 1 vagy a 2 nem elég hozzá.
" mert a háromgyerekes családok is, mielőtt háromgyerekesek lettek, általában egy és két gyerekes családok voltak."
Szerintem meg aki a családtámogatás miatt vállal gyereket, az inkább ne tegye!
Én bevállaltam a 3-at még a nagyszerű szoci kormány alatt.
És tisztában voltam vele, hogy elveszíthetem azt az adókedvezményt bármikor.
"A ballibek is azért adtak kiemelt családi támogatást a háromgyerekeseknek, mert a szülőktől, mivel ugyanúgy 24 órából áll a napjuk, mint a gyermekteleneknek, exponenciálisan több személyes és anyagi áldozatot kíván töb gyerek felnevelése."
Nem a ballibek szavazatot vásároltak az alanyi jogon járó családi pótlékkal, amit nagyon sokan a "faszukból való megélés"-re fordítottak.
Amiről vegyük észre, hogy nem az ország felemelkedsésének a célját szolgálta.
A mostani kormány pedig azt szeretné, ha az a gyerek megkapná az alapesélyt arra, hogy normális élete lehessen.
Ennek alapvető összetevője, hogy rendesen iskolába jár, és elvégzi azt!
(most nem kell jönni a "dehétlevitték 16 évremercsakcsicskákat akarnak" dumával, mert tudomásul kell venni, hogy vannak olyan képességű emberek, akiket teljesen felesleges 18 éves korukig az iskolapadban tartani, mert nem alkalmasak rá!
És, ez semmit nem von le az illető egyéb értékeiből, mert lehet nagyon jó amber attól még, hogy nincs érettségije!)
"Én meg ezt értem arányosság alatt. A társadalom fennmaradásához nem elég a 2,1 termékenységi ráta, szükséges az is, hogy a polgárok a saját életük fenntartásához (megélhetés, lakóhely), illetve a társadalom működésében való aktív részvételhez (családfenntartás, önképzés) megfelelő forrásokkal rendelkezzenek. "
Egyrészt: Mind a kettőre nagy szükség van, mert a hajdra kenheted a MOSTANI anyagi biztonságodat, ha nyugdíjas korodra nem lesz senki, aki megtermelje e nyugdíjadat!
Másrészt: Szerinted tehát erre akkor az a megoldás, hogy eltolod a társadalmat a szegényebb irányba, és legyen inkább egyformán szegény mindenki, csakhogy az alsó rétegnek ne kelljen ambíciózusnak lennie, és tennie valamit azért, hogy felemelkedjen, hanem az állam erőszakkal húzza le mellé azokat, akik viszont ambíciózusak?
Mert az eddig megvalósított progresszív adórendszer Magyarországon ezt célozta be!
(Tudod a brutto 140 felett maximális adókulcs, ami magyar viszonylatban sem volt egy kiemelkedő fizetés, de nemzetközileg meg egy utcaseprű bérének a fele volt.)
Na, ezért nem akarja az ország népe, hogy visszakerüljenek a szocik a hatalomba...

DFK 2018.12.15. 12:40:44

@Mach Péter: Akkor nagyon jó! Kérdés: pontosan hányan fűtenek Edrzsébeten fával?
Az meg füllentés, ha a 117 családotz az összes erzsébeti család arányában nézzük.
ha meg máshol jobb az elérési arány, nem lehet, hogy az erzsébeti önkormányzat csinálja rosszul a dolgot?
süti beállítások módosítása