HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Megjött a korai november: megérkezett az átható, égett szemét szaga

2018.09.28. 09:41 Mach Péter

A hét elején egyetlen napra be kellett fűteni azon családi házakban, amelyekben kihívásokkal küzd a szigetelés. Így a fővárosi peremkerületek (15, 16, 18, 19, 20, 21, 23), szegényebb, szegregált zónáiban megjelent a mindent átható bűzszennyezés, a szeméttel fűtés szaga.

letoltes_5.jpgS akkor érkezett sokkoló hírként az is, hogy Magyarországon a légszennyezettségi helyzet még a kínainál és indiainál is rosszabb - áll az Európai Számvevőszék (ECA) jelentésében. A jelentés szerint ez 1,8 elveszett egészséges évet jelent száz lakosra vetítve Magyarországon, ami több mint kétszerese az EU átlagának, és magasabb, mint a kínai vagy indiai értékek. 

Az ENSZ egészségügyi szervezetének, a WHO-nak a tanulmánya szerint pedig Magyarországon 100 ezer lakosból 82 fő hunyt el a légszennyezettséggel összefüggő betegség következtében. Ezzel hazánk a nyolcadik legrosszabb ország a világon ebből a szempontból.

Persze gond egy szál sem, hiszen Pesterzsébeten nem is mérik a levegőminőséget. Ha nem mérjük, akkor nyilván nincs is légszennyezés, gondolhatnánk. Ha azonban nem hiszünk a struccpolitika sikerében és nem akarjuk a fejünket a homokba dugni, akkor nem ez a megoldás! 

Párbeszéd pesterzsébeti képviselőjeként ezért javasoltam már a nyáron a képviselő-testületnek, hogy vegyük fel a kapcsolatot a Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat szakmai irányítását végző Földművelésügyi Minisztériummal és a fővárossal, hogy Pesterzsébeten is rendelkezésre állhassanak mérési adatok a levegő minőségéről. A döntésnek köszönhetően ez a része megindult a folyamatnak.

jb410727_no_text.JPGDe mi az amit ismerünk pontos helyi mérések nélkül is?

Pesterzsébet nem rendelkezik jelentős ipari tevékenységgel, azonban erősen kitett a környező, jellemző légáramlási irányokba eső kerületekből érkező ipari légszennyezőknek. A főváros belsőbb részein kibocsátott légszennyezőanyagok a jellemző légáramlási viszonyoknak megfelelően ugyanis Pesterzsébet és Csepel irányába távozik. Emellett jelentős légszennyezőanyag-kibocsátó ágazat a helyi és átmenő közlekedés, továbbá allergén polleneket termelő növények jelenléte. valamint a helyi energiatermelés és a lakossági fűtés. A fűtési szezonban pedig a peremkerületekben a légszennyezésért ma már a lakossági fűtés a felelős leginkább, a lakások töredéke felel meg csupán az energiahatékonysági követelményeknek. Ez utóbbi az elmúlt években komoly légszennyezést okoz a festett fa és szeméttüzelés miatt.  A távfűtéssel nem ellátott területeken, különösen a szegregálódó településrészekben általános probléma, hogy a téli időszakban a levegő tisztasága nem megfelelő. Gazdasági megfontolásokból tömeges a visszatérés a fával való tüzelésre, vagy más (akár szemét) szilárd anyagok tüzelésére, ami jelentősen rontja a levegő minőségét, fokozza a szmog kockázatát.

Nyilván a megoldás kulcsa a kormány kezében van, ők tehetnének legtöbbet a légszennyezés csökkentéséért. A kormány rezsiharca ugyanis éppen a vezetékes gázellátás vagy távfűtés nélküli ingatlanokban élőket és a szegényeket hagyta magára: ezekben a házakban és lakásokban fűtenek rossz hatásfokú berendezésekkel, itt égetnek el szemetet vagy bármit, ami elérhető, mert a tüzelő drága. Mindez már közvetlen életveszélyt, mérgezést is jelenthet. Az épületek energiahatékonysági felújítására kapott uniós támogatást a lakások és lakóházak korszerűsítésére kell fordítani, jól szigetelt, kis fűtés- és energiaigényű házakat és lakásokat kialakítani, amelyek sokkal olcsóbban fenntarthatók. Hosszú távon környezetkímélő technológiákkal lehet a vezetékes közművesítésből kimaradt, elszigetelt lakóhelyekre is megfizethető energiaforrásokat vinni.

hulladekegetes-454x302.jpgAmint megjelennek a téli riasztó adatok, újra téma lesz a szmogriadó szigorítása, pedig ahogy Váradiné Naszályi Márta párbeszédes képviselőtársam fogalmazott „nemcsak a szabályokon, hanem a légszennyezést okozó gyakorlaton is haladéktalanul változtatni kell a lakosság egészsége érdekében.  Ha már itt van a szmog, akkor ugyanis nincs mit tenni, csak várni lehet, hogy elmúljon. Nem lehet előle elbújni, beszivárog a lakásba, iskolába, munkahelyre, kórházba, mindenhová és beteggé tesz.”

A szmog tehát nem fog elmúlni attól, hogy langyos libazsírral kenegetjük!

A kormányzati felelősség persze óriási, de a család- és szegényellenes Orbán-rendszer várhatóan idén sem fog megoldást keresni a problémára, megelégszik látszatintézkedésekkel. Mert ugye ilyen látszatintézkedés most is van:

„A téli rezsicsökkentés végrehajtását követően szükségessé váló további intézkedésekről szóló 1364/2018. (VI. 27.) Korm. határozat” szerint a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült, a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot felhasználó háztartások is egyszeri természetbeni támogatásban részesülhetnek a fűtési költségek viselésével összefüggésben. A benyújtás határideje amúgy 2018. október 15.

Aki pedig lemarad az kimarad, a szociális érzékenységet biztosító pályázat utolsó mondata ugyanis így szól: A határidő elmulasztása ugyanis jogvesztő! 

Pedig a lakhatás alapvető állampolgári jog kellene legyen, s a lakhatáshoz hozzátartozik az otthonunk fűtése is.

Rövidtávon a helyi önkormányzatokra, civil közösségekre vár a feladat:

  • közösségi szigetelési programok szervezése,
  • a tisztított, jó minőségű „hulladék” fa eljuttatása a rászorultakhoz,
  • adományprogramok,
  • segítőszolgálatok kiépítése és működtetése.

Ha nem szeretnénk Pesterzsébeten az égetett szemét szagával kelni és feküdni, ha nem akarunk a fűtés hiánya miatt kihűlt embereket a lakóközösségünkben, ha fontos, hogy szomszédaink is emberhez méltó módon élhessenek akkor lépnünk kell az ügyben.

Az októberi bizottsági üléseken kezdeményezni fogom, hogy vizsgáljuk meg az Önkormányzat milyen lépéseket tehet meg a saját eszközeivel, mire biztosít lehetőséget a költségvetés, hol kell újrafoltozni a szociális védőhálót. Kihez jutott el az egyszeri a rezsicsökkentés áldozatainak nyújtott kárpótlás lehetősége, milyen módon reklámozzuk azt a rászorultak között.

A levegő tisztasága ugyanis közös ügyünk!

35 komment

Címkék: szemét légszennyezés Pesterzsébet bűzszennyezés

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr714268679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erkölcsi hulla 2018.09.29. 14:07:12

Általános vidèken hogy gumiabroncsot, farmert, vagy bármi más èghetővel tüzelnek, akár városban is, csupán a spórolás kedvèèrt, mèg ha lenne is pènz rendes fűtèsre. Kit èrdekel hogy rákot kap majd a fèl utca.

szepipiktor 2018.09.29. 15:12:42

Ritka prosztó, kirekesztő vélemény...
Tehát "szeméttel" égetnek a mocskok! Szándékosan károsítják a környzeteüket, ahelyett, hogy megdögölnének, mert nem keresnek milliókat, nem tudnak csak ilyen környzeteben élni.
Mondjuk egy poltikusnak, egy kéopviselőnek legalább azzal tisztában kellene lennie, hogy Budepatesen a kerületeket RÓMAI SZÁMOKKAL jelöljük, csak a prosztók használják az arabszámos hivatkozásokat.
Az mszp kedves kis utánfutója vajon mit tervez - ha a scifibe illően hatalomra jutna - a lakhatássért, a mélyszegénységért?
Mert a családi házakban nem hobbiból fűtenek még fával, szénnel, hanem mert ők a feleslege állampolgárok, akiktől szeretne politkia megszabadulni.
Aztán elvehetők a házak, lebonthatók és mutyis befektetőkkel lehet betonszemeteket felhúzni, amit ma az átlagemberek többsége soha nem képes megvásárolni (és fenntartani sem.)
Szólni kellene a mutyis politikushaveroknak, hogy kicsit több kárt okoznak a dízelautók, hogy ma azok lettek hatalmas mennyiségben, míg a klasszikus fűtés a töredékére esett vissza - azaz nem a maradék családi ház a fő felelős. Ja, hogy az autózásból, az üzemanyagból több származik?
Dögöljenek meg a csórók!

jajdehülyevagyok 2018.09.29. 15:29:11

Ez csupán egy politikai propaganda, annyit is ér.

Thomas Dantes 2018.09.29. 15:53:24

@szepipiktor: Aha. Mondjuk rohadtul nem ez van oda írva. De semmi gond, az értő olvasás az nem erény.
Rohadtul nem arról van szó amit összeböfögsz.

Azért fűtenek szeméttel, mert nem tudnak mással. Mert szegények és tudatlanok, és ezt a Fidesz kormány telibe szarja.

Világos? Nem? Gondolom ,hogy nem és nem is lesz az, soha nem fogod felfogni. Túl hülye vagy te ahhoz.

A demokrácia leszakadó függönye (törölt) 2018.09.29. 16:30:22

Pár mérnök valószínűleg hatékonyabban és olcsóbban oldaná meg a problémát, mint féltucat politikus.

Egyébként tipikus:
- a kormány cserbenhagyta azokat, akik nem vezetékes gázt vagy távfűtést használnak
- jó igazából nem, mert van lehetőség támogatást kérni nekik is
- oké, de az látszatintézkedés (mert csak), és amúgy is: aki kicsúszik a határidőből, az nem kap
- tehát mégis cserbenhagyja

Shish Yakoo 2018.09.29. 17:16:31

Van még lejjebb. Pl. lehet szennyvíziszapból készíteni tüzelőt. Vagy lehet egész télen PE palackokkal, műanyaghulladékkal tüzelni. Ez hazafias dolog, mert csökkenti a nyugdíjakra költendő kiadásokat.

BiG74 Bodri 2018.09.29. 17:29:31

Ó bammeg, elfelejtettem a négy régi gumiabroncsot elégetni az IFA -ról, amivel bevásárolni járok!
Hol kezdjem a hibáztatást?
A kurmányon, aki minden elsíbolható pénzt el is lop? Aki nyolc év alatt össze-vissza keverte a legkülönbözőbb szervezeteket, idióta vezetőkkel szórta meg őket, mindenféle önálló, konzekvens és szakmai gondolkodásra képtelenekből megépítette az illiberális ország irányítását?
A lakosságon, aki az autóból ki se dugja a lábát, aki 1200-1500 Ft/doboz áron is veszi a cigarettát, közben sír, hogy mire nem jut pénz. A lakosságon, akinek minden jár, mindenki csak a vérét akarja szívni, akinek ingyen jár a tűzelő, az áram, a víz, a hulladék elszállítás, ezért nincs olyan szaros rezsicsökkentés amivel elégedettek lennének. A lakosságon ahol a jól szituált úriember autóval viszi a szemetüket és bassza az út mellé, az erdőbe, patakba, a másik telkére. A lakosságon, ahol még a horgászok is olyan büdös nagy parasztok, hogy tízezreket hagynak egy horgászat alkalmával a boltokban, de a vízpartról már nem képesek a szemetüket visszahozni, és nem is irritálja őket, hogy méteres szeméthalmok mellett horgásznak, kivéve persze, ha van valaki aki ezt helyettük megcsinálja?
A politikusokon, akik ellenzékből mindig kurvára okosak, megértőek, tettrekészek, a hatalomban pedig leszarnak mindent, és valjuk be a legjobb eset az embereknek, ha nem hoznak törvényeket.

]{udarauszkasz 2018.09.29. 17:49:07

Jo hulyek paran. Muanyag szemettel fut, vagom, hogy mindegy neki a kornyezet, meg miegymas, de arrol fogalmuk sincs, hogy ettol a kemeny is eltomodik, gajraveri legalabbis a vegyeskazant, stb. Nalam a vegyeskazanba csak is kizarolag vagy papir, vagy fa megy, nincs is kenes szaga a fustnek. Jo, persze, budos, mert a fustnek nem szivarvanyszinu csillamponi-puki illata van, hanem fustszaga. De marhara nem mindegy, mibol lesz. A szemetegetoben ugyanerre a sorsra jut.

BiG74 Bodri 2018.09.29. 18:02:23

@]{udarauszkasz:
Ha a szemét égető alatt a speciális hulladékégetőket érted, akkor nem.

Ramil Safarov 2018.09.29. 18:15:17

Ellenorizni, es buntetni kene, es persze leginkabb AGYONVERNI aki a levegot szennyezi.
De a hatosagok nyilvan nagy ivben szarnak ra, igy nyugodtan csinalhatjak.

BiG74 Bodri 2018.09.29. 18:31:45

@Ramil Safarov:
Ja,ja agyonverni! Mindenkit, cséphadaróval! Szennyez? Dögöljön meg! A tetű, rohadék! Durr a fejbe, azonnal, a mögött, a családja előtt!

]{udarauszkasz 2018.09.29. 19:32:54

@Ramil Safarov: Ha nem lenne tuzelod, es fagyoskodna a gyereked ejjel, es masnap reggel taknyosan menne iskolaba, te is azzal gyujtanal be, amivel tudsz. Es itt nem csak bizonyos nemzetisegek problemajarol van szo, sokan annak ellenere szegenyek ebben az orszagban, hogy meloznak, mint a hulyegyerek, megsem futja tuzelore, mert a szeptemberi iskolakezdes elvitte a tuzelore valot. Nem mindenhol van am gaz, es ez nem feltetlenul az ottlakok hibaja, egyszeruen nincs kiepitve. A nyugati hatarszelen is vannak olyan reszek, ahol mondjuk 1997ben epitettek ki az infrastrukturat, sajat tapasztalatbol tudom.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2018.09.29. 19:41:58

A többség azért fűt szeméttel, mert anyagilag rákényszerül. Emellett olyanok is vannak, akik belvárosban laknak, de a külső kerületben van üdülő telkük. Nos, ők csak azért égetnek el mindennemű hulladékot, kezdve a műanyag palacktól, mert természetesen nem fizetnek az üdülőjüknél is szemétszállítási díjat. A lakásukra visszavinni a szemetet pedig egyszerűen lusták! Először is ezekkel kellene foglalkozni, s nem a szegényekkel.

Scott Tenorman Must Die 2018.09.29. 20:04:51

@]{udarauszkasz: ha nem lenne tüzelőm akkor nem gyártanék gyereket

]{udarauszkasz 2018.09.29. 20:11:11

@Scott Tenorman Must Die: A gyereknek nem csak akkor kell futeni, amikor megszulod, hanem kb.18 eves koraig, es tovabb. Sokminden tortenhet 6-10 ev alatt egy csaladdal, es tortenik is. Ma mar egy munkahely ritkan tart 5 evnel tovabb, ennyi erovel az orszag 80 %a sterilizaltathatna magat. Es nem, en se vagyok hive annak, hogy a nyomorba szuljon valaki gyereket, foleg nem nyolcat zsinorban. De a lo masik oldalara se kene atesni, mert igy tenyleg kihal az orszag. (nemcsak az orszag, hanem Europa is egyebkent.)

2018.09.29. 20:20:45

@]{udarauszkasz: "Ha nem lenne tuzelod, es fagyoskodna a gyereked ejjel, es masnap reggel taknyosan menne iskolaba, te is azzal gyujtanal be, amivel tudsz."

Nem erről van szó. Ma már mindenkinek több lehetősége van fűtésre, mint régebben, csak sokkal egyszerűbb arra fogni a levegő mérgezését, hogy "fázik a gyerekem". A szocializmusban, amikor bőven volt gáz és olcsón, a büdös paraszt 30 fokra fűtötte a házát és egy szál polóban flangált odabent, még Pesterzsébeten is. Amint elkezdett felmenni a gáz ára, a munkásőrök és a fideszesek nekiláttak vegyestüzelésű kazánokat beépíteni a házaikba, mert azzal "még a szemetet is el lehet égetni, kuka sem kell". Nehogy valalki azt higgye, hogy ezeket a primitív prolikat érdekli más egészsége. Ránk is szeptembertől májusig füstöl egy kolozsvári bevándorló család, miután még nem jöttek rá, hogy nem a falat kell szigetelni, hanem előbb a 80 éves ablakokat kellene kicserélni.
Ami meg a taknyos gyereket illeti: minden házban van áram, azzal is lehet fűteni, ha nincs gáz. Ha nincs rá pénz, akkor el kell takarodni Pesterzsébetről tanyára, szárított tehénszarral fűteni, ilyen egyszerű. Aki meg szemetet éget vagy flakont, az szimplán terrorista. Ugyebár, mérgezett anyagot juttat a légkörbe, ezek után pedig leszarom, hogy "fázik a gyereke". Akár fel is fordulhat, mert az én családom egészsége fontosabb, mint az övé. Az én egészségem árán a kormány szavazói ne melegedjenek, hanem takarodjanak Pesterzsébetről!

2018.09.29. 20:24:14

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: "A többség azért fűt szeméttel, mert anyagilag rákényszerül."

Ez duma. Senki nem olyan szegény, hogy ne lenne rendes tűzifára, gázra vagy áramra. Egyszerűen spórolnak ezen, hogy több legyen piára, cigire, kutyára.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2018.09.29. 20:28:02

@a ribancok is kidobják a csikket: Látom, hogy a szegényekbe belekötöttél, viszont akik a nyaralójuknál égetik a szemetet azt rendjén valónak találod, hiszen egy szavad sem volt hozzá.

2018.09.29. 20:34:21

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Ha az előző kommentemet is olvastad volna, akkor többet értenél a szemétégető kommunistákhoz és terroristákhoz való hozzáállásomhoz.

Jossarian 2018.09.29. 20:42:04

@a ribancok is kidobják a csikket: kuldok a szomszedaidnak tuzelot, ingyen. Muanyagbrikettet, pet palackbol. Te fogsz koltozni

]{udarauszkasz 2018.09.29. 20:43:01

@a ribancok is kidobják a csikket: Nekem is van vegyeskazan itthon, de a PET palackot, es tarsait nem szoktam elegetni, az tenyleg prosztosag. De a doboz, faagak, kezeletlen fahulladek, papir szerintem belefer. Nemi tuzifa is van hozza, par dobozzal, es egy kis faval egesz este meleg van, es nem a Putyin zsebebe vandorol a gaz ara.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2018.09.29. 21:05:38

@a ribancok is kidobják a csikket: Igazad van, az előző hozzászólásodat valóban nem olvastam. Így már ok.

BiG74 Bodri 2018.09.29. 21:07:00

@Jossarian:
Abcolute madzsar lenni. Kelleni seggítseg?

BiG74 Bodri 2018.09.29. 21:12:43

@a ribancok is kidobják a csikket:
Azért száll felfelé mert nincs "kalap" a kéményen? Az a fránya füst, de hülye!

]{udarauszkasz 2018.09.29. 21:25:10

@a ribancok is kidobják a csikket: az baj,ha alig latod a kazan fustjet a kemenyben. Nem voltal olyankor a padlason? Nekunk a kazanhazban van a vegyeskazan, hidegen baromira befustol,de aztan ha bemelegszik a kemenyben,akkor a felaramlas felhuzza a fustot,ki a kemenyen. Ilyenkor a fa nem befustol,hanem felfele. Mint mondtam: javareszt gazzal futunk, hetvegen, este hajmosaskor beizzitom a kazant.

BiG74 Bodri 2018.09.29. 21:25:22

@Jossarian:
Na mi van lovacska? Fáj valami?

]{udarauszkasz 2018.09.29. 21:48:59

@a ribancok is kidobják a csikket: a vegyeskazant a kozepen,es a felso reszen(ahol beledobalod a fat) kell fojtani,alulrol,a hamutaltol kapja a huzatot. Ha kozepen is nyitva marad,akkor befustol. Jo dolog azert a vegyeskazan, mert ha villany,gaz elmegy,akkor az gravitaciosan megoldja az egesz kp.futest.

BiG74 Bodri 2018.09.29. 21:52:15

@a ribancok is kidobják a csikket:
Hát, részvétem. Nem tudom mit lehet az ilyenekkel tenni. Nekem is van olyan ismerősöm akinek nem lehet elmagyarázni, hogy nem jó a vizes fa. Szerinte jó, mert tovább ég.

]{udarauszkasz 2018.09.29. 22:58:03

@BiG74 Bodri: Anyos is ezen a velemenyen volt,mikor meg naluk laktunk... De mivel csak en gyujtok be,nalunk szaraz a fa:)

Melinda1978 2018.10.19. 17:26:35

Hm. Nos, én a Határ úthoz közel lakom. Ez nem idei probléma és nem is fűtés függő. Rá lehet fogni a szegény, tudatlan emberek szemétégetésére, de a legdurvább "égett szemét" szag az talán tavaly nyáron terjengett esténként. Idén egy rövid időre megszűnt. Volt is tavaly némi mozgolódás, hogy vannak azok az Illatos úti mérgező hordók, ugyanott titokban mérgező szemetet égettek, megjelentették cikkekben, hogy bizony biztonságban a XX. kerületiek tüdeje és szervezete, mert a hordókat elszállították, a földbe szivárgott mérgeket eltüntették... Most 1-2 hónapja újra terjeng a bűz... Én 20 éve lakom ugyanott. Nagyjából 3-4 éve érezhető ez a szag, előtte nem volt. Szerintem előtte is laktak ott tudatlan, szegény emberek akik szeméttel fűtöttek, mégsem kellett becsuknom este 9-10 óra után az ablakokat, hogy ne fulladjak meg a maró szagtól. Vajon kiderül valaha, hogy valójában ki és mivel mérgez bennünket?
süti beállítások módosítása