HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Meddig bűzlik még az Illatos út?

2015.04.11. 02:06 Mach Péter

Ne hagyjuk, hogy egy veszélyes-hulladéktározó a főváros közepén mérgezze a talajt, ivóvízkészletünket és szennyezze a levegőt! Egy egész évtizedet vesztegettünk el közigazgatási eljárásokra, az igazságszolgáltatás és a hivatalok döntéseire várva.

Ha Felcsúton stadion is jut a kert végébe kisvasúttal és csónakázó tóval, akkor a dél-pesti polgároknak is jusson tiszta levegő és ivóvíz.

Cselekedjünk végre! A kormányzat segítsége nélkül a kerületi önkormányzatok nem tudják megoldani a problémát, de segítségre csak akkor számíthatunk ha végre közösen fellépünk a környezetünk védelmében és gyermekeink egészségéért. Ráadásul a környezetvédelmi felügyelőségeket beolvasztották a területi kormányhivatalokba, ha mi nem állunk ki magunkért, akkor senki nem teszi ezt már meg helyettünk hivatalból sem. "2000 tonna, részben azonosítatlan veszélyes hulladékot tárolnak szétrohadt, sokszor szétdurrant hordókban a szabad ég alatt. Az egész terület egy nagy bűzölgő kondér, amiben gyúlékony és mérgező anyagok keverednek. Ráadásul ez a gigantikus kondér lyukas és fedetlen, ezért az anyagok egy része folyamatosan szivárog a talajba és a talajvízbe, a szél pedig szabadon fújja szét a fedetlen hordókból a mérgeket." Írja a 444.hu. 

Ezért kérem Gajda Péter kispesti, Dr. Bácskai János ferencvárosi és Szabados Ákos pesterzsébeti polgármestert: vegyenek részt szerda délután a Budapesti Vegyi Művek, Illatos úti veszélyeshulladék-tárolójának bejárásán és a három kerület közösen kezdje meg a szükséges egyeztetéseket a kormánnyal!

illatos_1.jpgValami bűzlik a NAV körül írtam februárban, s akkor sikerült Baranyi Krisztina képviselőtársammal a három érintett kerület: Kispest, Ferencváros és Pesterzsébet környezettudatos képviselőit, civileket, zöld aktivistákat rávenni, hogy közösen lépjünk fel a Határ úti kiserdő védelmében. Pesterzsébeti kezdeményezésünknek köszönhetően Ferencváros Önkormányzata a kiserdő saját tulajdonú területein megrendelte az illegális hulladék elszállítását, az érintett területek további tulajdonosait (MÁV Zrt., BKK Zrt. , Pilis Parkerdő Zrt.) pedig kötelezte a rendbetételre.

Most ennél súlyosabb ügy megoldásához is összefogásra van szükség: szerdán találkozik a három kerület városvezetése, hogy egyeztessen a Budapesti Vegyi Művek felszámoló biztosával. Biztos ami biztos, én azért viszek egy gázálarcot is, de Csaszny Márton erzsébeti képviselőtársam kezdeményezésének köszönhetően Kispest, Pesterzsébet és Ferencváros polgármesterei akár gázálarcok és védőfelszerelés nélkül is besétálhatnak a szivárgó és bűzölgő hordók közé.

illatos_3.jpgAz októberi választásoknak köszönhetően és több hónapos egyeztetés után kerül sor jövő héten szerdán a közös bejárásra, amin Varjú Attila felszámoló is részt vesz. Pesterzsébet új baloldali többsége már az első ülésén is foglalkozott a kérdéssel, s szocialista képviselőtársam szívósságának köszönhetően végre robbant is az ügy.

Sallai R. Benedek az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának  elnöke a földművelésügyi minisztert rendelte be raportra a bizottsága elé. Szerinte ugyanis a kormánynak választ kell adnia a budapesti Illatos úti veszélyeshulladék-tárolóban tapasztalható életveszélyes, környezetkárosító állapotokra. Az Együtt képviselője, Baranyi Krisztina pedig feljelentést tett környezetkárosítás miatt a Nemzeti Nyomozó Irodánál a Budapesti Vegyiművek (BVM) veszélyes hulladékainak ügyében.

Adófizetőként, önkormányzati képviselőként támogatom ezeket a kezdeményezéseket. A felelősök megkeresése, a károk megtérítése fontos feladata a kormánynak és az igazságszolgáltatásnak egyaránt.

Pesterzsébeti lakosként, a Duna-parton élő szülőként, az ivóvízkészletünkért aggódó környezetvédőként azonban most a kooperációt, az együttműködést, az egymásra mutogatás helyetti közös cselekvést tartom a legfontosabbnak.

10 év agyhalál után tennünk is kellene végre valamit! 

A szakértői jelentések szerint egyharmadnyi stadionból megoldható lenne a probléma, megmenthetnénk ivóvízkészletünket, megszüntethetnénk a légszennyezést.Ha egyeseknek stadion is jut a kert végébe kisvasúttal és csónakázó tóval, akkor a dél-pesti polgároknak is jusson tiszta levegő és ivóvíz.

illatos_2.jpgA szomszéd kertje sem mindig zöldebb, legalábbis Ferencváros esetében tuti nincs így. Már 2006-ban is pesterzsébetiek demonstráltak a Budapesti Vegyiművek Zrt. IX. kerületi telephelyén, a megmozduláson önkormányzati képviselők és Hardy László kerületi alpolgármester is részt vett. Számtalan lakossági bejelentés után demonstrációra szánták el magukat. A mintegy 60-70 megjelent ember elviselhetetlen bűz – amely a tüntetés alatt is folyamatosan érezhető volt – mellett él nap mint nap a gyár környékén. A területen éppen a talaj mérgezőanyag-mentesítése zajlott európai uniós forrásból. A vegyiművek igazgatója kiemelte, erre azért van szükség, mert a vegyszergyár már körülbelül 130 éve működik itt, és „akkor meg nem is volt olyan fogalom, hogy környezetvédelem”.

Furcsa egybeesés:

2006 szeptembere: Simon Gergely független vegyianyag-szakértő már akkor is jelezte, a vegyiművek több mint ötvenféle anyagot, köztük számos halogénezett szerves vegyületet gyárt és közel hasonló mennyiségű anyagot fejleszt, ráadásul az egyik legnagyobb hazai növényvédőszer-gyártó. Egyes anyagokat rákkeltő, mutációt elidéző besorolással veszélyesnek minősítettek. Sok közöttük a nehezen lebomló vegyület, a legtöbb vegyi anyag környezet-egészségügyi hatásairól még keveset tudunk. Ezek többségére nincs megadott határérték, ezért mérni sem szokták. Utólag pedig lehetetlen bizonyítani a kibocsátást – magyarázta.
A céget 2008-ban felszámolták. 

2015. áprilisa: S most egy évtizeddel később, számos per, feljelentés, ilyen s olyan pályázat, intézkedési és rehabilitációs terv után: „Na jó, gyorsan menjünk innen, mert ez itt nagyon nagyon durva.” mondja Simon Gergely, miután nyikorogva kinyílt a már növényzettel dúsan benőtt Budapesti Vegyiművek veszélyeshulladék-tárolójának kapuja. Írja a 444.hu.

Egy évtized telt el, de a vízmérgezés (azok a fránya diklo-benzolok nem csak mozognak a talajvízzel, hanem áthatolnak a vízzárórétegeken is), s a légszennyezés nem tűnt el, csak az elköltött milliárdok.

"2000 tonna, részben azonosítatlan veszélyes hulladékot tárolnak szétrohadt, sokszor szétdurrant hordókban a szabad ég alatt. Az egész terület egy nagy bűzölgő kondér, amiben gyúlékony és mérgező anyagok keverednek. Ráadásul ez a gigantikus kondér lyukas és fedetlen, ezért az anyagok egy része folyamatosan szivárog a talajba és a talajvízbe, a szél pedig szabadon fújja szét a fedetlen hordókból a mérgeket. Sőt a Közép-duna völgyi környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőség szerint a szabadban tárolt hulladékokat és vegyi anyagokat a nagy melegek idején folyamatosan locsolják, hogy az esetleges tüzet, robbanást megakadályozzák. Tekintettel arra, hogy a fenti, sérült göngyölegű anyagok tárolása műszaki védelem nélkül történik, a locsolással a szennyező anyagokat gyakorlatilag közvetlenül bemossák a már egyébként is szennyezett talajba, talajvízbe."

Szerdán folyt köv...

1 komment

Címkék: mérgezés csaszny márton Illatos út Budapesti Vegyi Művek

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr297357488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lord.edmund 2015.04.13. 13:24:17

Ez eddig ok, de ha nem történik semmi változás akkor EU-s szintre lehetne tovább vinni az ügyet?
Valamelyik EUR-Lex-re hivatkozva?

eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?qid=1428924130338&uri=URISERV:ev0027

Vagy végig kell várni a teljes magyar állami töketlenkedést ismét és csak utána?
süti beállítások módosítása