HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

KÖZMEGHALLGATÁS A CSILIBEN

2011.09.06. 15:07 Mach Péter

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete

2011. szeptember 15.-én (csütörtök) 17-18 óra között, a
CSILI Művelődési Központ Vízvári termében
/1201 Budapest, Baross u 55./

KÖZMEGHALLGATÁST

tart.


 

Amikor egy probléma megoldódik magától:

Részlet a 2011. július 14-i jegyzőkönyvből:

Mach Péter: Megalakult a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége. A főváros azonban nem kíván részt venni a BÖSZ működésében, és ez irányban néhány nagyon kemény sajtónyilatkozatot is tett. Szabados Ákos polgármester nem számolt be arról, hogy mi történt az alakuló ülésen, illetve, hogy mit lehet tudni a készülő „Budapest-törvényről”. Kéri a polgármestert, hogy az ősz folyamán kérdezzék meg Pesterzsébet lakosait, hogy nekik mi a véleményük a „Budapest-programról”. Kéri, hogy vagy közmeghallgatást, vagy lakossági fórumot szervezzenek ebben az ügyben.

Szabados Ákos: A BÖSZ megalakulását megelőzően volt egy polgármesterek által kezdeményezett egyeztetés, amelyen személyesen vett részt. A BÖSZ alakuló ülésén Földesi Gyula alpolgármester képviselte a kerületet, annak megfelelően, ahogyan a képviselő-testület döntött. A BÖSZ egyhangú döntést hozott, a céljuk - a fővárossal együttműködve – a fővárost és a kerületeket érintő változásokban való részvétel, érdekérvényesítés. Úgy tűnik a sajtóból, hogy van némi érdekellentét, de ez már más kérdés. A „Budapest-törvény” tudomása szerint készülőben van, személy szerint erről részleteket nem tud. Tállai András államtitkártól kapott felkérést arra vonatkozóan, hogy fogalmazza meg a véleményét azzal a három alternatív javaslattal kapcsolatosan, amely a minisztérium honlapján is megtalálható. Személy szerint azt az alternatívát támogatta, amely a kerületek számára a további szélesebb körű működést biztosítja. Ez egy előzetes tájékozódás volt a törvényalkotók részéről. Véleménye szerint egységes állásfoglalás fog megjelenni a BÖSZ részéről a tárgyalások során. A főváros ebben nem elhanyagolható szereplő. Azt, hogy ehhez szükséges-e lakossági fórum, vagy a lakosság véleményének kikérése, majd akkor derül ki, amikor a törvénykezés folyamatában ezzel kapcsolatosan lesznek megfelelő tapasztalatok. Személy szerint nem zárkózik el az ilyen jellegű kezdeményezéstől. Hozzáteszi, hogy a lakosság számára bizonyos szempontból ez indiferens, ez csak abban az esetben lényeges kérdés, ha valamelyik kerület nem a főváros egészén belül képzeli el a további jövőjét, akkor az ott élő lakosokat jelentősebb mértékben befolyásolja majd.

A kérdés csupán annyi maradt, hogy mi számít indifferensnek és mi nem. Lényeges kérdésnek tartjuk-e hogy megmarad-e a polgármesteri hivatal közvetlen lakókörnyezetünkben és helyben tudjuk ügyeinket intézni vagy sem. Szükségünk van-e arra hogy részönkormányzatokat alakíthassunk és közvetlen lakókörnyezetünk ügyeiben olyan személyek döntsenek felelősen, akiket személyesen ismerünk vagy sem.

Egy kis adalék a kérdéshez.

3 komment

Címkék: budapest önkormányzat polgármester pesterzsébet részvételi demokrácia xx. kerület

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr935540400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobellino 2011.09.11. 21:03:13

Tarlós vagy BÖSZ?
Tarlós vagy a fideszes polgármesterek?
Rogán vagy Tarlós?
Ez az ami az egyszerű polgár nem érdekli!
Mi lesz a Tátra téri piacon való parkolással?
Hogy lehet a Török Flóris utca forgalmát lassítani?
Mi lesz az óvodákkal?
Hogy lehet megoldani a közbiztonság problémáit?

Mach Péter 2011.09.11. 21:15:08

Hát az hogy Tarlós vagy BÖSZ az speciel nyilván senkit sem érdekel, az hogy megmarad-e Pesterzsébet önálló kerület talán igen (amúgy per pillanat úgy tűnik igen).
Amúgy ha olvasod a blogunkat akkor észrevehetted az általad felvetett témák közül néhánnyal én is foglalkoztam.
A közbiztonság ügye:
- bűnmegelőzési cselekvési program kezdeményezése, amit valami érthetetlen módon a testület többsége támogatott, majd most szabotálják a munkát
Óvodák:
- harcoltam, részsikert elértem (Zöld Ovi), majd elbuktam
forgalomszabályozás:
- a Gubacsi lakótelepen akár sikerrel is járhat a kezdeményezésem
Piac:
- oda biciklivel járunk :).

Mach Péter 2011.09.11. 21:16:47

@Bobellino:
Amúgy pedig gyere és tedd fel a kérdéseidet csütörtökön.
süti beállítások módosítása