HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Parkolási mizéria a Duna-parton

2016.07.10. 12:17 Mach Péter

Az elmúlt hetek ismét a parkolásról szóltak a Duna-parton (na jó, az FCSM Zrt. rendszeres nyári fejreállásán, az RSD halpusztulásán és a szomszédos csepeli zajszennyezésen túl).

A körzet képviselőjeként három terület problémáira fókuszáltam és remélem sikerült hosszú távú megoldást találni rá:

  1. a Zodony utcai sportkomplexum és teniszcentrum parkolási gondjai
  2. a Duna-parton a Vizisport utcában a forgalmat zavaró parkolás,
  3. illetve a Zamárdi utca parkolási gondjainak ügyében.

1) a Zodony utcai sportkomplexum és teniszcentrum parkolási gondjai

13600170_1110032412396174_5671612301747154807_n.jpg

A Ladies Open teniszgála miatti parkolási gondokat sikerült gyorsan megoldani: kérésemre lezárták a parkot és a járdát az autók elől és a vendégeket a sporttelep parkolói felé irányították, a többire további parkolók létesítése nyújt majd megoldást.

Még áprilisban döntött a testület arról, hogy támogatja egy sportcsarnok építését a területen. Megnéztem a terveket: egyetlen helyen terveztek újabb parkolókat (120 darabot), oda ahová a töredéke fér. Ráadásul egy magánútra tervezték a kijárati részét, amelyet nem engednek megnyitni a lakók, ha kell láncolnak. A parkolás pedig eddig is kriminális volt a területen, egyrészt mert alultervezték az uszoda parkolóinak számát, másrészt mert a sportcentrumot működtető ESMTK képtelen kezelni a problémát, nem táblázza ki merre találhatóak a komplexum parkolói, néha bezárja a parkolók jelentős részét, hagyva, hogy a környező lakóházak magánparkolóit foglalják el a sportolni vágyók.

Akkor vetítettem le a képviselők és a hivatal munkatársai részére készített videómat ami a terület parkolási gondjait mutatta meg. Az áprilisi öttusa gála szervezetlensége miatt az autók fűre, a környező utcákba, magánterületre parkoltak. Buszok állták el a lakópark útjait, a szabálytalanul parkoló autók tönkretették a frissen parkosított területet, akadályozták a forgalmat.

A vetítés hasznos bizonyult: a képviselő-testület úgy döntött, támogatja, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő Zodony utcai ingatlanon tervezett sport- vagy egyéb célú beruházás tervezése során fokozottan vegyék figyelembe a parkolási lehetőségeket és szükségleteket, a parkolóhely többlet ingatlanon belüli elhelyezését. Mivel júniusban egy új kültéri medence építéséről döntött a testület ez azt is jelenti, hogy a beruházás a döntésünknek köszönhetően új parkolók építését is jelenti egyben, mely remélhetőleg megoldja az uszoda parkolási gondjait.

Most júliusban pedig a Ladies Open teniszgála miatt keletkező illegális parkolás és parkpusztítás ügyét sikerült kezelni: kérésemre kinyitották az összes parkolót és lezárták a füves területeket az autók elől. Hogy hasonló problémák ne merüljenek fel a Rendvédelmi Osztály munkatársai fokozottan fogják ellenőrizni a kiemelt sportrendezvények esetén az illegális parkolást. A hamarosan kezdődő Grand Prix torna kezdetekor kiderül sikerül-e rendet tartani a szervezőknek.

Részlet a 2016. április  14-i testületi ülés jegyzőkönyvéből:

Mach Péter: Kért egy vetítést is.... Örülne annak, ha épülne itt egy csarnok, de kéri, hogy gondolják végig képviselőtársai is azt, hogy annak fenntartása hányszor tízmillió forintba fog kerülni? Peremkerületi csarnokról van szó, nyilván a dél-pesti sportolók fogják ezt használni. Ennek a támogatása hosszú távon a Pesterzsébeti Önkormányzatra hárul. 150 parkolóhelyet terveztek a területen lévő ( a videón szereplő) kis sávban, ami teljes képtelenség. Megjegyzi, hogy a magánútra tervezett kijárati részét nem engedik megnyitni a lakók, ha kell láncolnak. A hétvégi parkolási helyzetet mutatja be a kivetítőn. A Zodony utcai vasútállomás előtti területen illegális parkolók vannak. Megjegyzi, hogy a frissen parkosított területen is voltak tilosban parkolók. A buszok az elzárt magánterületen álltak a hétvégi rendezvény miatt. Kéri, a polgármestert hogy amikor erről döntenek, akkor döntsenek arról is, hogy az önkormányzat kezelje a parkolási helyzetet. A terveket olyan módon változtassák meg, hogy a parkolást is biztosítsák majd.

Szabados Ákos: Kéri, hogy a legnagyobb szigorúsággal és körültekintéssel járjanak el ez ügyben, mert nem kevés összegeket költ az önkormányzat a közterületek karbantartására. Nem autóellenes de nem elfogadható, amikor a gépjárművek egy újonnan telepített zöldfelületen parkolnak. Képviselő úr kérését a napirendi pont végén külön szavaztatja majd abban a formában, hogy vizsgálják felül a meglévő terveket az önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal, figyelembe véve az újabb és újabb kapacitások keletkezését ezen a területen.

........

Innen üzen Haróth János úrnak az ESMTK elnökének, hogy teljesen mindegy, hogy melyik létesítményben van rendezvény, mindegyik – jelenleg is meglévő parkolót – szabaddá kell tenni a behajtók számára, hogy a gépkocsikat elsősorban ott tudják tárolni. Felkéri jegyző asszonyt, hogy hasson oda, hogy a Rendvédelmi Osztály dolgozói az ilyen eseményekről tudjanak, és kiemelten kezeljék az ottani közlekedést.

Szabados Ákos: Egy határozatot még szükséges meghozniuk. Függetlenül attól, hogy milyen változások és beruházások valósulnak, vagy valósulhatnak meg majd ezen a területen, döntsenek arról, hogy a legutóbbi tapasztalatokra való tekintettel a közlekedési rendet és a parkolást felülvizsgálják majd a létesítmények körül. Szavazásra teszi fel határozati javaslatának elfogadását. Megállapítja, hogy a jelenlévő 17 képviselő 17 igen 0 nem 0 tartózkodással elfogadja azt.

072/2016. (IV. 14.) Ök. sz. határozat

a Képviselő-testület

támogatja, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő Zodony utcai ingatlanon tervezett sport- vagy egyéb célú beruházás tervezése során fokozottan vegyék figyelembe a parkolási lehetőségeket és szükségleteket, a parkolóhely többlet ingatlanon belüli elhelyezését.

2) a Duna-parton a Vizisport utcában a forgalmat zavaró parkolás, 

Kérésemre, a hivatal írásban is megerősíti kérését a csónakházakat és vizes játszóteret üzemeltető ESMTK felé, hogy a szerződésben rögzített feladatait lássa el és nyissa meg a parkolót, hogy ne a forgalmat zavaró módon az útra parkoljanak a vendégek.

3) A Téglagyártó u.– Zamárdi u.-Téglaégető u. – Közműhelytelep u. által határolt terület rendezésére vonatkozó lakossági igényeket a kérésemre megvizsgálta Városfejlesztési Osztály.

Bár a hivatal a törvényes határidőben érdemi választ nem adott és nem is adta ki a helyszíni bejárás jegyzőkönyveit, anyagait, felméréseket, így egyelőre nem tudható, hogy hány parkoló hiányzik a területen és ez milyen fejlesztéseket igényel, a döntést azonban ennek ellenére meghozta: a 2017-es költségvetés tervezésekor biztosítja a fedezetet a szükséges beruházásokhoz és fejlesztésekhez. Remélhetőleg a tervek a lakók igényeit és véleményét becsatornázva készülnek majd.

Az Önkormányzat 2016-os évi költségvetése sajnos nem biztosít fedezetet a parkrendezés idei megvalósítására, tekintettel arra, hogy az Önkormányzat gazdálkodása az előre tervezett és a Képviselő-testület által jóváhagyott költségvetéstől függ.

A 2017. évi költségvetésünk tervezésekor a park rendezésére és parkolók kialakítására vonatkozó kérésüket figyelembe fogjuk venni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: parkolás Zodony utca Vizisport utca Zamárdi utca

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr728878200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása