HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Ön mire költene, stadionra vagy az Illatos út kármentesítésére?

2016.01.05. 00:20 Mach Péter

A pesterzsébeti FIDESZ mégis inkább stadionra költene és nem az Illatos út kármentesítésére?

Vadul nekiment Orbánnak a kerületi fidesz-frakció. Szerintük az Illatos úti Vegyi Művek mégsem veszélyeztette az itt élőket, s minden kármentesítésre fordított forint kárba veszett. A sors fintora, hogy miközben a január elejére valóban eltakarították a hordókat a Budapesti Vegyi Művek területéről és napokon belül ünnepélyesen is bejelenti Tarnai Richárd, hogy befejeződött a mérgek elszállítása a BVM Illatos úti telepéről,

„December 18-ig 2283 tonna mérgező vegyi hulladékot szállítottak el, jelenleg már csak a két hivatalos veszélyes hulladék tároló összefolyóinak szivattyúzása folyik, utómunkálatok (aknák befedése) zajlik. Minden ki van takarítva, harminc éve nem nézett így ki a gyár!" - írja Baranyi Kriszta ferencvárosi képviselőtársam a Facebookon.

addig a helyi fideszes politikusok még mindig tagadják a környezetszennyezést.

gas-mask-check--large-msg-130583939007.jpgMárpedig az Illatos út nem büdös, nincs környezetszennyezés, ez csak a baloldali politikusok média és hecckampánya. Minden erőfeszítés Pesterzsébet Önkormányzata és a helyiek részéről: talaj-, rétegvíz-, por- és légszennyezettség mérések, a lakosság tájékoztatása, a kármentesítéssel kapcsolatos egyeztetések mind hiábavaló és haszontalan dolgok voltak. S cseppet sem örvendetes, hogy ennek költségeit az önkormányzatnak kellett fizetnie. Ezt a pénzt bizony lehetett volna más, jobb célra is költeni. Stadion sem épült már évtizedek óta a kerületben, nyilván fordíthatták volna inkább arra. Így foglalható össze a pesterzsébeti FIDESZ véleménye az Illatos úti szennyezéssel kapcsolatban.

Kaiser Gyuri fideszes képviselő szerint az Illatos úti telepen az utóbbi évtizedekben történt szennyezések nem veszélyeztetik Pesterzsébet lakosságát, közvetlen egészségkárosodást okozó hatásuk sincsen. Az elmúlt időszakban a baloldal, különösen Csaszny és Mach képviselőtársai által folytatott médiakampánynak egyetlen oka volt, a politikai haszonszerzésből elkövetett hisztéria és pánikkeltés. Öröm számára, hogy a politikai akció, hasonlóan a baloldal jelenlegi tevékenységéhez kudarcot vallott. 

Ez OK, de Baranyi Kriszta képviselőtársam miért maradt ki a sorból? Bástya elvtársat már meg sem akarják ölni? A helyi fidesz egyetlen napilapot sem olvasott, egyetlen az üggyel foglalkozó híradót sem nézett meg? Mibe került volna, ha elismerik ebben a "ronda hisztériakeltésben" ő is benne van nyakig? Hogy neki is köszönhető, hogy végre elindultak a hordók a BVM területéről?

A helyi FIDESZ sokadszorra csinál magából bohócot és bizonyítja be, képtelen a kerület érdekében felülemelkedni a pártpolitikán. Számukra ugyanis fontosabb volt nemet mondani a közös munkára, mint együttműködni az itt élők egészségének védelmében. Nem akarják, hogy pesterzsébetiek tudjanak arról, hogy mekkora veszélyben élnek a BVM miatt.

Pedig annak, hogy most már végre történt érdemi intézkedés a pesterzsébeti képviselők is aktív részesei voltak. S ígérem ezentúl is árgus szemekkel figyeljük, hogy minden az itt lakók egészségének megőrzése érdekében történjen.

11153446_937698742917572_73499782_o.jpgA testület többsége decemberben ennek ellenére megszavazta az előterjesztést, így folytatjuk a talaj- és rétegvíz- méréseket a kerületben.

Ősszel talajvíz vizsgálatot végeztettünk a kerület több pontján a szennyezettség felmérése és az esetlegesen a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyéről származó szennyezőanyagok jelenlétének felderítése érdekében. A Bálint Analitika Kft. végezte a szeptemberi testületi ülésen megszavazott méréseket, melyek kiértékelését követően rövid írásos szakvéleményt nyújtott be. A mérési eredmények megnyugtatóak és az eddigi ismereteinket igazolják.

A lakott területekről vett talajvíz mintákban Vegyiművekhez köthető eredetű szennyezőanyagok - a vizsgált paraméterek szerint -kivétel nélkül határérték alatt voltak jelen. A lakóövezeteken kívül, a Határ út mentén a IX. kerület területéről vett minták azonban már jelentős szennyezést mutattak, melyek a 2011-ben leállt kármentesítési eljárás folytatását és fejlesztését teszik szükségessé, a szennyezőanyagok lakott területre való eljutásának megakadályozása érdekében.

A mintavételezés folytatása azért fontos, mert az eddigi mérések azt mutatják, hogy Ferencvárosban a mostani mérések alapján nagyon szennyezett a talajvíz, míg Pesterzsébeten a megmintázott kutakban nincs a Budapesti Vegyiművek területéről talajvízzel terjedő határérték feletti szennyezés. Megnyugodhat tehát a kerület lakossága, úgy tűnik az Orbán-kormány idejében teljesen leállt, de néhány évig működő kármentesítési projekt hasznosnak bizonyult és a szennyeződés nem terjedt el Pesterzsébet centruma felé.

A Határ úthoz közelebbi területeken ennek ellenére mérnünk kell és biztosítani azt, hogy pontosan meghatározható legyen: Pesterzsébet teljes lakóövezetében nem szennyezett a talajvíz, vagy legalábbis nem oly mértékben amely veszélyeztetné a lakosságot és a környezetet.

Miért fontos még a mintavételezés folytatása? Azért mert a Duna irányába sem most, sem máskor nem folyt mintavételezés és az elmúlt, 2011 előtti kármentesítési folyamat abba az irányba nem terjedt ki.

A kerületi ÁNTSZ felhívása értelmében a Vegyiművek tevékenységétől függetlenül sem szabad ivóvíz és/vagy fürdési céllal használni a talajvíz kutakból származó vizet, hiszen ezek a kutak nem szolgáltatnak ivóvíz minőségű vizet. Ezen kutak vize bármikor szennyeződhet bakteriológiai és kémiai szennyezőkkel, illetve a talajvízzel további (a Vegyiművektől független) szennyeződések is bekerülhetnek a használatuk során, így ilyen célú felhasználását a talajvíz kutakból származó víznek erősen ellenjavallott.

Aki a Határ úthoz közel eső területen, vagy az Illatos úttól a Duna-part felé lakik és fúrt kutat használ, vagy azzal rendelkezik és részt venne a vizsgálatban (szeretné ha az Önkormányzat ingyenesen bevizsgálja a kút vízminőségét) az kérem jelentkezzen!

email: mach.peter@pesterzsebet.hu

276/2015. (XII. 03.) Ök. sz. határozat

A Képviselő-testület

1./ a Budapesti Vegyiművek Zrt. „FA” Illatos úti telepe kapcsán beszerzett mérési eredményekről és újabb információkról szóló beszámolót elfogadja.

2./ megállapítja, hogy indokolt és eredményes volt a képviselő-testület egyértelmű kiállása a Budapesti Vegyiművek Zrt. „FA” területén tárolt környezetszennyező és veszélyes anyagok sürgős elszállítása és hatástalanítása érdekében.

3./ felkéri a polgármestert, hogy a XX. kerületi lakott területen kimért szerves vegyületek vizsgálatát folytassa, illetve a Határ út közelében további helyszíneken végeztessen talajvízvizsgálatot a lakosság és a környezet további védelme érdekében.

Felelős: Szabados Ákos polgármester

Határidő: azonnal

Előzmények:

Valami bűzlik Ferencvárosban

A FIDESZ nem ad pénzt kármentesítésre, hiszen az Illatos úton is minden rendben van

Illatos út: mérgezett területek, lapító hivatalok

Kés, villa, olló – mérgekkel játszani nem jó!

Pusztítóbb-e a magyar foci az Illatos úti vegyibombáknál? 

http://machpeter.blog.hu/2015/04/21/patthelyzet_egyelore_nincs_aki_elszallitsa_a_veszelyes_hulladekot_az_illatos_utrol

http://machpeter.blog.hu/2015/04/17/stadionok_helyett_tiszta_ivovizet

http://machpeter.blog.hu/2015/04/11/meddig_buzlik_meg_az_illatos_ut

18 komment

Címkék: Kaiser György Illatos út

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr718238024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2016.01.05. 18:34:31

stadiont nyomtam, csak úgy a komédia kedvéért

Kuntakintekitekinte 2016.01.05. 19:45:21

Én speciel az Illatos útról kitermelt mérgekkel teletolnám orbán stadionját. Na erre varrjál gombot.

anyadmajma 2016.01.05. 19:48:29

Meg is éremlik ezek a szemét Pesterzsébeti libsik! Ha zavarja őket, miért nem kapták el ezeket a hazaáruló bolsevik geci fideszeseket, és itattak meg velük fejenként 1-2 liter nem mérgező vizet?
Ezekkel máshogy nem lehet.
Gyáva népnek nincs hazája.

♔bаtyu♔ 2016.01.05. 21:18:04

Na most az MSZP-SZDSZ nem költött egyikre sem. De ahogy elnézem, rendesen fel vannak háborodva.

anyadmajma 2016.01.05. 21:41:03

@♔bаtyu♔: mi van te hazaáruló bolsevik geci, megint itt próbálod rontani a levegőt?
Nesze leírom neked, hogy ne kelljen kiverned, hadd legyen autofellácód:
libsilibsilibsilibsilibsilibsilibsilibsilibsilibsilibsilibsilibsilibsilibsilibsilibsilibsilibsilibsilibsilibsilibsilibsi
Két sorba, a többiért meg kell dolgoznod. (bár kétlem, hogy harmonizálva az összes hazaáruló bolsevik geci fideszfajtáddal, hogy tudnátok mit jelent dolgozni valamiért)

pamut 2016.01.06. 01:19:08

:DDDDDDD
10% kretén debil fideszes a stadionokra szavazott!!! :DDDD

babbaba 2016.01.06. 05:18:35

Kinek építenének stadiont Erzsébeten? Az ESMTK-nak? Mind az ötven (átagos) érdeklődönek száz luxus helyet á százezerért? Ezek tényleg megőrültek.Jöjjön a Jobbik!

a keresztényeket bántani tilos 2016.01.06. 06:21:15

Jóhogy stadionra, jézusom! Eszednél vagy? Hogy lehet egyáltalán ilyet kérdezni? Aztán hol focizik a tizmillió NB-1-es, ha nem lesz stadion???

bkkzol 2016.01.06. 08:25:00

hulye kerdesre csak hulye valaszt lehet adni! nem latom az osszefuggest a stadion-meregtelenites kozott.

Bafana 2016.01.06. 12:48:13

Azt nem értem, hogy mindenki a kormánytól, meg a Fidesztől várja a csodát. Azok a szennyezőanyagok nem maguktól gyülekeztek - egyszer csak. Ki vitte oda? Milyen cég működött ott korábban? Kik voltak a felelősei a mostani állapotoknak? Majd ha az akkori Kft. vezetőjét látom bilincsben, miután a vagyonát zárolták a kármentesítésre, majd akkor lehet kérdezni, hogy mennyi adóforintot pumpál bele a kormány.
Tehát az egész történetet innen kellene kezdeni.

Bafana 2016.01.06. 12:55:39

Mach Péter: Szeretném megkérdezni, hogy a felelősök megállapításában milyen munkát végeztél? Avagy más szarát miért KELL közpénzből eltakarítani? Persze, én is hiányolom a lehetséges válaszok közül a lélegeztető gépet, de könyörgöm, valami felelős félét mutassatok!!!

Bafana 2016.01.06. 13:03:24

Mach Péter: nem a felelősök felkutatása lenne a fontos? Ha valaki odasz@rt, azt miért kell közpénzből föltakarítani? Amúgy én a lélegeztető gépre szavaznék.

Mach Péter 2016.01.06. 13:03:30

@Bafana:

Anno az egyik bejegyzésemben is írtam erről, fontos a felelősség kérdést is tisztázni (ki mikor miben felelős...).

Kerületi képviselőként én elsősorban abban, hogy mindent megtegyek az itt élők egészségének védelmében.

Amire te utalsz az az igazságszolgáltatás feladata.

Bafana 2016.01.06. 14:31:38

@Mach Péter: Bocs az ismétlésért. A kérdésem arra vonatkozott, hogy a Fidesz-kormány-Orbán vonal helyett miért nem a valódi felelősöket savazod. Én is le szeretném váltani a mostani rezsimet, de nem kellene stadion-algebrákba átszámítani az adóforintok elköltését, hanem a valódi felelősök felkutatásának hiányát kellene számonkérni rajtuk.
Egyébként sok sikert a küzdelmedhez, de a szemvakításnál nehogy megállj!

Dr Gregory House 2016.01.06. 14:48:08

A citrom az narancs.
A méreg nem mérgező.
süti beállítások módosítása