HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Katasztrófa sújtotta hellyé nyilvánítják Dél-Pestet?

2015.04.17. 01:28 Mach Péter

Megér-e 5 milliárd forintot a kormánynak a dél-pestiek egészsége?

Csatát nyertek a pesterzsébeti környezetvédők (köszi Marci!): a katasztrófa-helyzet összehozta mindhárom érintett kerület vezetőit. Most jön azonban a neheze, egy kisebb stadion árából, kb. 4-5 Mrd forintból megoldható lenne a Budapesti Vegyi Művek kármentesítése: a tárolt veszélyes anyagok elszállítása biztonságos helyre és a talajban lévő szennyeződések felszámolása. Csak politikai akarat kéne tehát a kormányzat részéről, ennek megszerzésére fogtak össze az érintett kerületek.

BREAKING: V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztériumának államtitkára szerint stratégia jelentőségűvé minősíthetik át a Budapesti Vegyi Műveket, katasztrófavédelmi okokra hivatkozva. 

Tegnap egy másfél órás egyeztetés után végigjártuk a gyár telepét: a 444.hu képei sajnos valósak, a minket néha körülvevő erős, maró szag pedig még nyomasztóbbá tette a körülményeket,

A múlt héten nyílt levélben kértem Gajda Péter kispesti, Dr. Bácskai János ferencvárosi és Szabados Ákos pesterzsébeti polgármestert: vegyenek részt a Budapesti Vegyi Művek, Illatos úti veszélyeshulladék-tárolójának bejárásán és a három kerület közösen kezdje meg a szükséges egyeztetéseket a kormánnyal.

Ha Felcsúton stadion is jut a kert végébe kisvasúttal és csónakázó tóval, akkor a dél-pesti polgároknak is jusson tiszta levegő és ivóvíz!

Képek forrása: Erdős László

Bár a ferencvárosi polgármester és városvezetés nem vett részt a találkozón és a bejáráson, a másik két kerület vezetése komolyan vette a kérést és Szabados Ákos pesterzsébeti és Gajda Péter kispesti polgármester is eljött. Ferencváros polgármestere és országgyűlési képviselője ugyan zárt ajtók mögötti egyeztetésre hívta a szomszédos kerületek vezetőit (ami ennél azonban fontosabb, nyitottak ők is a közös munkára), a mostanin részvevők azonban bíznak a nyilvánosság erejében. Ezt felismerve úgy döntöttek, hogy önálló napirendi pont keretében tárgyalnak a kialakult helyzetről a soron következő testületi üléseken, és a későbbiek során is rendszeresen tájékoztatják a képviselő-testületeket és a kerületek lakosságát, bevonva az érintett hatóságokat, civilszervezeteket. A jelenlévő képviselők egy közös szándéknyilatkozatot is elfogadtak a közös munkáról. Az abban foglaltakkal pesterzsébeti lakosként, a Duna-parton élő szülőként, az ivóvízkészletünkért aggódó környezetvédőként én is egyetértek: én is a kooperációt, az együttműködést, az egymásra mutogatás helyetti közös cselekvést tartom a legfontosabbnak. Évtizednyi agyhalál után történjen végre valami.

A Budapesti Vegyiművek területén és közvetlen környezetében a közel két évszázados ipari tevékenység eredményeképpen súlyosan károsodott a környezet. Elszennyeződött a talaj, szennyezőanyagok találhatók meg a talajvízben, rétegvízben. A talaj- és rétegvízáramlás nem ismer kerület, település határt, veszélyezteti lakóterületeket. A területen tárolt veszélyes hulladékok, anyagok göngyölege oly mértékben károsodott, hogy ez ma folyamatosan jelentős mértékű légszennyezést, és ismételt talajszennyezést okoz. A kialakult helyzet felszámolása több milliárd forintot igényel, melyre a Budapesti Vegyiművek teljes vagyona már régen nem biztosít fedezete. A helyzet katasztrofális, s közvetlen beavatkozást igényel.

A találkozón Szabados Ákos pesterzsébeti polgármester tartott egy hosszabb beszámolót az erzsébeti küzdelmekről, beadványokról, levelezésekről. Szabados Ákos minimumfeltételnek tartja, hogy a hulladékot biztonságos helyre szállítsák, folytassák a kármentesítést.

A város közepéről, a sűrűn lakott erzsébeti és kispesti városrész szomszédságából a teljes gyártelepet ki kell telepíteni! A Vegyi Művek területének egy jelentős részét ugyanis 2007 előtt eladták és ott ma is veszélyes üzemek működnek. Tegyék ki a város szélére, ez nyilván plusz források bevonását igényli, de töredéke lehet az itt élők egészségkárosodását csökkentő intézkedések költségeinek!

Varjú Attila felszámoló 2007 óta – a kezdetektől - a BVM felszámoló biztosa. Ő az állam képviselőjeként jogszabályokra hivatkozva három megoldásban érdekelt (sőt mást nem is tart elképzelhetőnek): értékesítés, értékesítés, értékesítés. A bökkenő csupán az, hogy mai becslések alapján az ingatlan értéke már nem éri el a kármentesítés költségét. Ez két részből áll ugyanis össze: a szabálytalanul tárolt veszélyes hulladék biztonságos elszállítása kb. 0,5 md Ft és a talaj és talaj-, illetve rétegvíz megtisztítása kb. 4 md Ft.

Beszámolója szerint az igazi problémák az elmúlt négy évben kulmináltak: utoljára 2011-ben volt egy eredményes értékesítési pályázat, amit a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség utólag leállított, sőt azóta pályázatot sem lehet kiírni. Ami akár indokolt is lehet: de akkor nem kellett volna az államot képviselő szerveknek stratégiát váltani? Vajon mire vártak az elmúlt négy évben, ha csak az értékesítést tartották egyetlen megoldásnak miközben azt megtiltották?

A telepen több, mint 2000 tonna veszélyes hulladék hever írták meg a napokban a lapok. A helyzet azonban ennél is súlyosabb: 1.304 tonna minősített veszélyes hulladék és 1.000 tonna vegyi anyag található ugyanis a cég szerint. Sőt szerepelteti is a mérlegében 200 M Ft értékben ez utóbbit. Minden tiszteletem mellett jelzem: a képen látható vegyianyag-készletet még Tarsoly Csaba sem tudná eladni a Vaterán. Bár 200 tonna kénsavat valóban szabályosan tárolnak, de valós értéket már nem jelentenek, annál nagyobb költséget elszállításuk és megsemmisítésük.

A gyár területén 2004 és 2008 között halmozódott fel a hulladék, 2004-ben pénzhiány miatt ugyanis leállították a hulladék elszállítását és megsemmisítését, ráadásul a Kén utcai üzem értékesítése után az ottani veszélyes hulladékot is ide szállították, a komoly veszély jelentő növényvédő szerek onnan érkeztek.

A gyár területén a talaj szennyezett és számos vízben oldódó méreg szennyezi környezetének talaj- és sajnos a vékony vízzáró agyagrétegen áthatolva rétegvizeit is. A vízszennyezés lakott területekig is elért. A vizsgált vegyületek: klórbenzol és benzol önmagában is komoly veszély jelent, de számos vízben rosszul oldódó méreg lesz jelenlétében jól oldódó, ilyen a nagyon veszélyes trifuralin is. A szennyeződés a területről DK irányban terjed, így a talaj és rétegvíz rövid távon nem veszélyezteti sem a Dunát, sem az ivóvízkészletünket, ez azonban egyetlen pozitív hír amiről beszámolhatok. A levegő, talaj és talajvíz szennyeződése azonban egyre csak nő.

11144555_937697032917743_1245624949_o.jpgMagyar Balázs az ELGOSCAR 2000 Kft. képviselője a kármentesítés-projektről tartott beszámolót. A sajtóban is olvasható milliárdos kármentesítő projekt valójában egy a talaj- és rétegvíz tisztítást eredményező rendszert jelent. Ez egy 75 kútból álló rendszer: réteg-, talaj-, termelő és figyelőkutakat egyaránt tartalmaz.

A rendszernek köszönhetően a talajvíz szennyeződést siekrült visszaszorítani a lakott területekről a gyár telepére, forrás hiány miatt az ELMÜ azonban kikapcsolta a gyár transzformátorát, azóta más cégek hálózatáról kap áramot a vegyi művek, ennek köszönhetően 2010-től csak a rendszer 30%-át működtették, kétharmada leállt a kutaknak.

Ennek köszönhetően a talajvízszennyezés ismét közelíti a lakossági területeket, a mélyebben található rétegvizek állapotát pedig csak becsülni lehet, de nagyon komoly problémák lehetnek. Az agyagos vízzáró réteg ugyanis nem állította meg benzol, klórbenzol, trifluor-anilin áramlását, 60-80 méteres mélységben is megtalálhatóak.

2013 óta semmilyen mérés, beszámoló nem áll rendelkezésre, s ilyen anyagokat a felügyeletek sem kaptak.

Egészségügyi kockázatról: kockázatbecslést 2004-ben végeztek, akkor 120 családot kerestek fel a Határ út túloldalán, az illegális kutakat betömedékelték és 40 méternél mélyebb kutakat fúrtak locsolásra is. Azóta azonban már tíz év telt el, s azóta újabb felméréseket nem végeztek.

Vajon miért nem? Mit csinált eddig Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár? Miért nem tesz semmit a dél-pesti gyermekek érdekében?

 11153405_937697366251043_695796800_o.jpg

23 komment

Címkék: környezetvédelem Illatos út Vegyi Művek

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr877372090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ombie 2015.04.17. 15:37:44

És akkor most már stratégiai jelentőségű hulladéktelepről fognak folyni tovább a mérgek vagy ez a lépés tényleg jelent valamit (az időhúzáson kívül)?

Mach Péter 2015.04.17. 15:45:25

@ombie:

Nem szabad elengedni az ügyet és folyamatosan ott kell lihegni a kormány nyakában, s akkor megoldják. Minden eddig megkeresett szakértő azt állítja csak pénz kérdése az egész. Legalábbis a biztonságos elszállítás része, maga a terület kármentesítése az 10 évet is igénybe vehet (a rétegvizek tisztítása nagyon hosszadalmas folyamat, s bizony már 60-80 m mélyen is lehet szennyezés).

ombie 2015.04.17. 16:10:45

Pedig ez sajnos nekem nagyon időhúzásnak látszik egy nímand államtitkártól.
Ha felmerülne a legmagasabb szinteken a Parlamentben is, csak akkor van esély hogy történjen valami. Ezzel kapcsolatban lehet valamit tudni?

Mach Péter 2015.04.17. 16:22:40

@ombie: A Fenntartható Fejlődés Bizottság napirendjén van.

leyka 2015.04.17. 23:54:12

2013-ban kezdtem itt fotózni, párszáz képpel szolgálhatok. Nem jó lenne, ha ez az ügy elsüllyedne a semmiben, mint általában a bulvárszemét.

SINtelen 2015.04.18. 09:05:57

Igaza van az előttem szólónak, minden egyes nap a nyilvánosság elé kell tárni ezeket a képeket, esettanulmányokat. Ameddig ez nem történik meg a nyugodt fotelforradalmárok se fogják átérezni, hogy baj van, nem kicsit nagyon. Tiszta egészséges környezet elérése nem vágyálom kellene legyen hanem cél. Amikor már mindenki felemeli a hangját a környezetünk ilyen mértékű rombolása ellen már a kormányzat se tud struccpolitikát folytatni az ügyben hanem lépnie kell vagy betemeti őket is a vegyi hulladék.

ombie 2015.04.18. 09:20:47

@leyka: Írtam privátot a fotók miatt.

leyka 2015.04.18. 09:52:15

Itt egyszerűen egy oknyomozó riportra lenne szükség, ha lenne ehhez bátorsága valakinek, feltárni az okokat és egy megalapozott környzetvizsgálatot kellene feltárni. Jó lenne egy egészségügyi trékép is célzottan erre a környékre. Ez csak egy helyszín a rengeteg közül, és fogalmunk sincs mi vesz körül minket.

bölcsbagoly 2015.04.18. 10:37:16

Ajánljátok fel az elvtársaitoknak akik annak idején privatizálták és elfelejtették eltakaritani a szemetet is! Szerintetek 2010 óta állnak ott hordók? S ha nem előtte kinek szóltatok és mikor? Most jösztök a hülye stadionozással, meg felcsutozással, stb. Kilóg a lóláb, olvtársak!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.04.18. 11:54:39

@bölcsbagoly: Rohadj meg. Nyilván ha az 'emútnyócév a felelős, akkor a fideszes vezetésnek már semmit nem kell tennie az ügyben ugye? Építsék csak a stadionokat, mert az istenednek attól áll fel.

Ocsmány bizarr gondolkozása van a fideszeseknek na.

bölcsbagoly 2015.04.18. 12:01:50

@Kéményen dolgozó kisember: de legalább nem hülyék mint a te meg a többi idióta lumpen "kisember"!

Gera 2015.04.18. 12:35:33

Csak annyit szeretnék kérdezni, hogy sík hülye-e a felszámoló? 2007 óta tárolnak ezer tonna vegyszert. Mi a tökömért nem adták el? Vevőt bármire lehet találni. Nekem ne mondja már senki, hogy kénsavra ne lenne kereslet féláron mondjuk. Vagy akár tíz százalékon. Mi a tökömet csinált a felszámoló? Pont ez lenne a dolga. Inkább vártak, hogy veszélyes hulladék legyen abból is?

♔bаtyu♔ 2015.04.18. 13:08:56

@Gera: Valószínűleg leginkább nem érdekelt ez senkit. Egyébként érdemes lenne a kártérítés érdekében felkutatni a tulajdonosokat a privatizáció óta, vajon miért nem történt ez meg? Az önkormányzatok a hosszú évek folyamán vajon miért nem kerestek felelősöket? Ezek önkormányzati hatáskörű dolgok. Arról nem beszélve, hogy a lakosság vajon mi a lófaszt csinált? Szívták a mérget, majd rászavaztak újból kedvenceikre, mert olyan jól állt a jakó a polgármesteren az önkormányzati lapban?

Most oldja meg a kormány. Ahogy a brókerügyeket is oldja meg a kormány, fizessék ezt is az adófizetők.

A kormány helyében nyilván kifizetném a felszámolást, megkeresném a felelősöket, totális kártalanítás, a környéken lakókat pedig kirendelném ásni, amikor elmennek majd 2019-ben szavazni, ők pontosan fognak arra emlékezni kik miatt ástak napokig. Cerében viszont közölném azokat a neveket, gazdasági szervezetek neveit, akik ellen polgári pert indíthatnak.

♔bаtyu♔ 2015.04.18. 13:56:18

@bölcsbagoly: Na igen, ott a legfőbb méreg nem az antiszemitizmus volt, ami ellen, gondolom talán még ma is pénzt nem kímélve naponta harcolnak, hanem a dioxin, amit a kommunisták, majd hasonszőrű privatizált kedvezményezettjeik "ottfelejtettek" a lakosság kárára.

lutria 2015.04.18. 13:57:33

Az biztos hogyha ez a lerakat Felcsút határában lenne(még csak nem is a közepén)már rég el lenne takarítva-költség nem számít alapon elszámolva...

bölcsbagoly 2015.04.18. 15:06:04

@lutria: persze, mert a felcsuti polgi nem várna a mindenkori kormányra! ha értetted a lényeget?

leyka 2015.04.18. 15:10:54

Mindig ledöbbenek, mikor egyszerű kérdésekben is szekértáborok összegyűlölködnek. Száll a mérgezett por, eléri a vízgyújtőket a méreg, nem lehetne abban megegyezni, hogy jó lenne, ha nem ez lenne?
Amúgy Ózdon a félbevágott öntőműhely közepén 2014-ben avttak márványtáblát a legfelső szinten ezzel a felirattal:"Vasgyár helyett kultúrgyár" - senki ne mondja, hogy nincs törődés ezen a szinten. Mondjuk száll a por a táblára, más nagyon nem történik.

Kriskus 2015.04.18. 16:41:03

Mi a francért kell ebből politikai vitát csinálni, már ilyen alacsony szinten?
Takarítsák el, hozzák rendbe a károkat, amennyire csak tudják, és ennyi a történet.
Miért nem foglalkoztak eddig ezzel a környéken lakók? Lehet, hogy mert nagy részük nem tud a dologról (például mert később költözött ide)? Vagy mert - ahogy azt az erzsébeti látkép mutatja - a létminimumon agonizálás eltereli kicsit a figyelmüket.
Ide születettem, itt élek, de pont semmit nem tudtam a sztoriról azon kívül, hogy ott volt a gyártelep. 2007-ben 16 évesen (láss csodát!) valahogy nem érdekelt egy gyár felszámolásának a mikéntje.
Köszönöm a cikk írójának az információkat!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.04.18. 19:54:35

@bölcsbagoly: Ejj, dehogynem. A lumpen kisemberek nélkül a tetves vezéred sem lenne milliárdos. De eljön még az igazság ideje, és akkor te is megleszel.

bölcsbagoly 2015.04.18. 20:07:15

@Kéményen dolgozó kisember: honnan szeditek ezeket a marhaságokat? Fletónál, bajnainál, stb. nem érdekelt a vagyonuk?
A lumpen nem igen dolgozik, nem fizet adót, ergó hogyan tehetne bárkit gazdaggá? Te teljesen hülye lumpen vagy?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.04.18. 20:14:58

@bölcsbagoly: Te hülye vagy? Miért szólítod az embereket többes számban?

És ne hasonlítsd a soha egy percet nem dolgozott Viktort normális emberekhez.

Egyébként pedig az a legnagyobb lumpen, aki a fidesznek bértrollkodik közpénzből.

bölcsbagoly 2015.04.18. 20:22:37

@Kéményen dolgozó kisember: mert sajnos pont olyan hülye vagy mint a többi lumpen idióta! Számotokra csak a kubikolás, malterkeverés, vályogvetés s hasonlók számitanak munkának.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.04.18. 21:47:31

@bölcsbagoly: Eléggé meglepődnél... de velem hiába szájaskodsz. Azzal nem segítesz a fidesznek.
süti beállítások módosítása