HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Vasárnap zárva!

2015.03.22. 00:17 Mach Péter

Kígyózó sorok a bevásárlóközpontokban: így köszöntette szombat este a főváros az Orbán-Semjén kormány vasárnapi boltbezárásos agyrémét.

Előzmények:

A Fidesz tudatos támadást intézett a kereskedelmi szektor boltosai ellen, amikor a korábbi hatástanulmányok ismeretében is megszavazta a vasárnapi boltbezárásról szóló törvényjavaslatot. A Nemzetgazdasági Minisztérium most nyilvánosságra került 2011-es háttéranyaga ugyanis világosan jelezte, hogy több mint tízezer ember veszítheti el munkáját és mintegy 50 milliárdot bukna a költségvetés, ha az Országgyűlés támogatná a KDNP ötletét.

kdnp.jpgKevés népszerűségrombolóbb ötletet tudnék kitalálni, mint a ma kezdődő vasárnapi zárva tartás projekt. Ha létező entitásról beszélhetnénk a KDNP esetében és nem a FIDESZ oldalguccijáról, akkor politikai elemzők hosszú számításokkal bizonyítanák, miért ütötte bele a párt koporsójába az utolsó szöget a javaslatuk. Miután a KDNP egy vicc, bár annak elég durva, nyilván nem fogják.

De nem is kell: elég volt tegnap délután körülnéznem a városban: napsütés, a bábszínházak világnapja, interaktív kiállítás a Mezőgazdasági Múzeumban, futó és kerékpáros rendezvények a Duna-parton a napos oldalon. S tömeg, hosszú kígyózó sorok a kasszák előtt, ideges szülők, órákra négy fal és hipermarket polcok közé szoruló gyermekek: ez várt a hét közben dolgozó szülőkre, családokra a másik oldalon.

De vajon bátor - rövid távon népszerűség vesztést, hosszú távon Boldogság Indexet növelő - lépése-e ez a kormánynak? Kinek kedvez valójában a kormány a CBA-tulajdonosokon és a pártközeli oligarchákon kívül?

Minden tiszteletem mellett azt állítom, hogy a vasárnapi vadászatok résztvevőin kívül senkinek. A családi vállalkozások ezentúl vagy bezárnak vasárnap, vagy nem mennek nyaralni és szabadságra a tagjai egyetlen hétvégén sem, hiszen nem helyettesítheti őket senki. Nő a túlóra, a szürke gazdaság, a fekete munka. A multik, hipermarketek dolgozói pedig egyre nagyobb bizonytalanságban várják a leépítéseket, amit a TESCO már be is jelentett januárban.

Nekünk vásárlóknak pedig kényelmetlenséget, időrablást, nagycsaládosoknak komoly szervezést, szombati tömeget, kígyózó sorokat jelent.

kdnp_2.jpgEzért is elfogadhatatlan, hogy az Orbán-kormány tízezrek állásának megszűnését is képes kockáztatni azért, hogy saját oligarcháinak, a CBA-tulajdonosoknak kedvezzen. Ez a dolgozó emberek újabb felháborító arculcsapása. A Fidesz ismét bizonyította, hogy a keményen dolgozó kisembereket továbbra sem képviseli, ez a Fidesz-szlogen is csak egy újabb Habony-féle „politikai termék”. A valóság az, hogy a következő hónapokban több mint tízezer keményen dolgozó boltos kerülhet az utcára, akik számára a későbbiekben keserves lesz a visszaút.
 
Korábban is jeleztem, hogy elbocsátások és az áruházak kivonulása lehet a javaslat következménye. Decemberben, a jogszabály megszavazásakor azt mondtam: nem szabad egyoldalúan rákényszeríteni az emberekre a vasárnapi zárva tartást, csak a munkavállalókkal és munkaadókkal történő egyeztetés után lehetne előrébb lépni. Hangsúlyoztam, hogy a javaslatnak jelentős gazdasági kockázatai vannak, fennáll annak veszélye, hogy nagy arányban bocsátanak el dolgozókat. Akkor tagadta a kormány, nyilván elfelejtették mi állt a 2011-es tanulmányban. Azóta az egész irattárat felkutatták, mégsem találtuk még a nyomát sem meg annak a hatástanulmánynak, amiért 3.187.500 forintot fizettek ki a M.S. CONCORD TANÁCSADÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ BT.-nek a vonatkozó tanácsadásért, szolgáltatásért.

A főbb megállapítások amúgy ezek voltak:

  • 10-15 ezer ember veszítheti el a munkáját, jó részük később sem tud elhelyezkedni az ágazatban.
  • 20 milliárdos forgalomcsökkenés.
  • Az áfakiesés és a csökkenő járulékbevételek miatt 50 milliárdos buktára készülhet a költségvetés.


A kormány tehát nem munkaalapú, hanem nyomoralapú társadalmat épít. Az elbocsátottaknak legfeljebb 3 hónapig jár a munkanélküli segély – a legrövidebb ideig az egész Európai Unióban. Ha nem sikerül új munkahelyet találni - 3 hónap alatt szinte lehetetlen - jön a közmunka és a foglalkoztatást helyettesítő támogatás monoton váltakozása. Utóbbi ellátás csak 22800 forint, néhány éve – még 2011-ben is – 28500 forint volt, ezt is az Orbán-kormány csökkentette le.

A PM ezért Ismételten felszólítja a kormányt, hogy ne sodorja veszélybe több tízezrek megélhetését! A PM választ követel Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől is: hogyan lehetséges, hogy a kabinet figyelmen kívül hagyta a korábbi hatástanulmányokat.

45 komment

Címkék: KDNP Semjén vasárnapi zárvatartás

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr917290217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.03.22. 12:27:21

Egybe kell írni azt a szót, hogy bevásárlóközpont. Nem a központ vásárol be.

...bizonyítanák miért ütötte bele > itt meg a miért elé vessző kell, okhatározói mellékmondat.

Egyébként meg tegyenek egy javaslatot, hogy legalább vasárnap legyen legális a füvezés. A PM-nek pont akkora a politikai súlya meg a hitele, mint a KDNP-nek, csak nulla befolyása van hozzá, így a pálya széléről böfög be.

Mach Péter 2015.03.22. 12:31:53

@retrovírus:

Köszi!

Miért pont vasárnap szeretnéd legálissá tenni?

Nick43 2015.03.22. 12:50:24

A trafik zárva, de a kocsma bezzeg hangos!Ne bagózz, dobj be inkább egy felest!

2015.03.22. 14:40:13

@Nick43: Én egyáltalán nem szeretném legálissá tenni, szerintem ez politikai programnak szánalmas, és a legalja kategóriát lehet csak megszólítani vele, a romkocsmák népét és a lumpeneket (oké, meg néhány yuppiet is). De ha már pénteken zárva a pláza, ezek biztos szívesen sodornának egy gandzsát a kedvenc kocsmájuk teraszán. Kicsit sajnálom a baloldalt, hogy semmiféle zsarolási pozíciója nincs, mert ha lenne, akkor biztos hasonlókat dobna be.

Lápi Piréz (törölt) 2015.03.22. 15:00:06

Jó a fénykép a bevásárlóközpontról. Tényleg nagy a zsúfoltság rajta.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2015.03.22. 15:19:48

a pm kb. annyira hiteles mint a kdnp
persze a bezárás baromság

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.03.22. 16:06:21

Szánalmas ez a cirkusz, amit a baloldal produkál az intézkedés kapcsán. Természetesen élnek a szokásos felnagyító-elkenő-elhallgató technikákkal.
Minden változásnak vannak nyertesei és vesztesei. Ez a változás a többség számára közömbös, hisz a lakosság többsége nem szokott vasárnap vásárolni, ha pedig elfelejtett volna valmi kisebb dolgot megvenni, arra továbbra is ott lezsnek a kis családi boltok.
Nyertesei a kereskedelmi dolgozók többsége,akik ezentúl együtt lehetnek a családjukkal a hét utolsó napján. (Különösen fontos azokban a családokban ahol mindkét szülő eladó.)
Vesztesei az emiatt kis számban elbocsátottak, és azok, akik eddig vasárnap oldották meg a bevásárlást. ( Ez utóbbi két csoport összességében jóval kisebb mint az előző bekezdésben szereplő..)
Azokat a konzumidiótákat pedig, akiknek kellemes elfoglaltság vasárnap is vásárolni (ó bocsánat shoppingolni), hadd ne sajnáljam..
Vallási síkra pedig kár terelni az ellenpropagandát. A hangsúlyozottan katolikus Lengyelországban és Olaszországban nyitva tarthatnak vasárnap az üzletek, míg a szekularizált Norvégiában és Ausztriában nem. Úgyhogy kár a gőzért..
Egyébként éppúgy megszokja majd ezt is mindenki ,mint a füstmentes kocsmákat, vonatokat. Akkor is ment a vaker, hogy nem fog működni, aztán mégis működik. Majd ezt is szépen megszokjátok,és egy év múlva már a kutyát nem fogja érdekelni..;)

aachi2 2015.03.22. 16:25:07

@A megvalósult amerikai ólom..: az emberek 2/3-a ellenezte, akkor most a kormány a nép ellensége? ha véletlenül valamit elfelejtettem és vasárnap beugranék a boltba akkor konzumidióta vagyok? a kormányod meg hazaáruló!

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.03.22. 16:55:08

@aachi2: Abban a közvéleménykutatásban az is benne volt ám, hogy a válaszadók 77%-a nem szokott vasárnap vásárolni.
Azon válaszadók, akik a nemleges választ adó kétharmadban is benne voltak, és a 77%-ban is, gondolkodjanak el egy kicsit magukon..
Az érintett kereskedelmi dolgozók körében nem volt ilyen kutatás...?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.22. 17:10:33

@A megvalósult amerikai ólom..: Szánalmas, ahogy a fideszgecik a nickjeikkel minden blog alá ugyanazt írják.

A VASÁRNAPI KÖTELEZŐ ZÁRVA TARTÁS VÉDHETETLEN INTÉZKEDÉS. Főleg, hogy kiderült, egy olyan minisztériumi hatástanulmány birtokában szavazták meg, ami kimutatta a károsságát.

savanyú a narancs ( Villanyfényes) 2015.03.22. 17:18:31

@A megvalósult amerikai ólom..: Micsoda meglepetés, hogy az újpesti piac pont e törvény miatt már vasárnaponta is nyitva van, és ugyanakkora tömeg van, mint szombatonként. Biztos azért lehet, mert a többség nem szokott vasárnap vásárolni. Na meg korábban a környéki 4 sparban és egy CBA-ban is véletlenül volt pont ezért tömeg.

Nyilvánvalóan hazug és hamis olyan közvéleménykutatás, ami azt mutatja, hogy csak az emberek 23 százalékával fordult elő, hogy vasárnap hirtelen el kellett ugrania valamiért a boltba.

Persze, ha a szokott szó itt azt jelenti, hogy rendszeresen, akkor helyesek a százalékok.
Viszont akkor a 77 százalékra hivatkozó debilek a ferdítenek jó nagyot.
Hogy tudatos seggnyalásból, vagy ostobaságból, vagy mindkettőből a mindegy.

szabadság elvtársak! 2015.03.22. 17:53:31

Láttam egy riportban, amit közgazdászokkal készítettek, Egyenlőre az előzetes számítások szerint, 50 milliárd kiesés lesz az adó bevételnél az elmaradt haszon miatt. És 20 körül az egyéb járulékos veszteség. Hát ez kurvára megéri. Hacsaknem, hogy ma lehet, tele voltak a templomok. Azt hiszem, a FIDESZ úgy járt a KDNP-l, mint a szocik a liberálisokkal.

praclee1976 2015.03.22. 17:56:08

@A megvalósult amerikai ólom..: Jelezném, Norvégiában pont most könnyítenek a vasárnapi nyitva tartás lehetőségén. Pont ellenkező irányba haladnak. Tudod, a pénzt akkor lehet elkölteni, ha nyitva vannak a boltok. Az államnak pedig akkor van bevétele, ha az emberek elköltik a pénzüket.

praclee1976 2015.03.22. 17:56:09

@A megvalósult amerikai ólom..: Jelezném, Norvégiában pont most könnyítenek a vasárnapi nyitva tartás lehetőségén. Pont ellenkező irányba haladnak. Tudod, a pénzt akkor lehet elkölteni, ha nyitva vannak a boltok. Az államnak pedig akkor van bevétele, ha az emberek elköltik a pénzüket.

xyxyxy71 2015.03.22. 17:56:57

@savanyú a narancs ( Villanyfényes): a sztalinista menetelő fideszbirkák mindent, MINDENT megmagyaráznak, amit ezek a fideszgecik csinálnak.

egyszer talán kielemzik majd ezeket a - egy mocskos, tolvaj maffia által érzelmileg rabul ejtett és folyamatosan lázállapotban tartott - szerencsétleneket szociálpszichológiailag.

annyira eggyé váltak már ezek a, az országrablásból egy fillért se látó pronyók az évek folyamán érzelmileg a Párttal, hogy bármi, ami a Párt ellen irányul, azt személyes támadásnak élik meg öntudatlanul, miközben azok, akikért rajongnak, a kurva anyjukat is szétlopják.

Furusina 2015.03.22. 19:19:26

Szó nincs róla, hogy a dolgozóknak egyértelműen jó volna a zárva tartás. Akivel beszéltem, annak kellemetlen volt az eddigi 'laza' szombat helyett a késő estig való munka, továbbá a vasárnapi pótlék kiesése. Magánvéleményem, de a szombaton késő estig dolgoztatott embernek vasárnap mi hasznát veheti "boldog" családja?! Egyre durvább, illiberális módon avatkoznak bele a társadalom életébe, és nem érzem, hogy volna szabadulás tőlük.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2015.03.22. 19:31:10

Egy csomó kisbolt nyitva volt a környéken, bár kézműves sört csak az egyik kocsmában lehetett kapni (igaz, a Tescóban az sincs).

De mondjuk ehelyett inkább felmentünk a hegyre, bár étterem is szóba jöhetett volna.

Borzasztó nap volt :-(

Brix 2015.03.22. 19:33:39

Végig kell vinni a népszavazási kezdeményezést , még akkor is, ha a fideszes Nemzeti Választási Bizottság miden eszközzel blokkolni akarja. Ha sikerül kiírni a népszavazást, az nagy bukás lesz a Fidesznek, hiszen ez egy új lehetőség azoknak , akik tilkakozni akarnak a kormány politikája miatt. Vissza fogják vonni az intézkedést , ahogy Horvátországban is kolosszális bukás lett belőle, náluk is ez várható...

Texaszi Láncfűrészes 2015.03.22. 19:59:27

@A megvalósult amerikai ólom..:

Ez mekkora már, hogy a norvég meg az osztrák gazdasághoz hasonlítjuk magyart. :D

Tudod, egy 500 lovas BMV -nek lehet korlátozni a végsebességét 320 km/h-ról 250 km/h-ra.
No de egy Trabantét azzal az indokkal, hogy a BMV is korlátozva van?!?!?!

A vasárnapi konzumidióta vásárlás ala "shoppingolás" miért ördögtől való?

Gyorgy Nagy 2015.03.22. 20:06:39

Egy volt Dr munkásör és pártag fiától mit vàrtok. ( a " LOVAGLÓ Semjénröl van szó ) !

fifibá55 2015.03.22. 20:16:39

Azok közé tartozom, akikben ez az intézkedés csak egy fokkal növelte a megvetést és szánalmat. De nem lehetett könnyű dolga a posztolónak, hogy általa leírt apokaliptikus helye(ke)t találjon, személyes és családi tapasztalataink ezt nem támasztották alá (Budapest). Ma pedig DM-től kezdve számos más nyitva tartó üzletet láttam, amelyek határozottan nem teljesítik a jogszabályi feltételeket.

Texaszi Láncfűrészes 2015.03.22. 20:33:09

@fifibá55:
Itt inkább a szopacs azon rengeteg vidéki településen van ahol 1 coop bolt van és slussz.
Se cukrázda, se pékség, se családtagú vállalkozás.

Az emberek zöme pedig vidéken él.

dolgozó ember 2015.03.22. 20:40:13

@A megvalósult amerikai ólom..:
Ha az orrodba karikát tesznek, és azzal irányítanak, mint egy lovat, azt is meg lehet szokni, de attól az még nem helyes.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.03.22. 20:40:29

@Vállalhatatlan fordulat: Talán azért írják ugyanazt -kedves ballib geci-mert mindkét blognak ugyanaz a témája, és mindkettőben szeretném ha megjelenne a véleményem.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.03.22. 20:45:13

@savanyú a narancs ( Villanyfényes): "Nyilvánvalóan hazug és hamis olyan közvéleménykutatás, ami azt mutatja, hogy csak az emberek 23 százalékával fordult elő, hogy vasárnap hirtelen el kellett ugrania valamiért a boltba." Kár hogy nem erről szólt a kk., hanem arról hogy kik vásárolnak rendszeresen vasárnap . Erre vonatkozik a 23 %.
Egyébként ha megkérdőjelezed a 77 %-ot, akkor hogy fogadhatod el ugyanabban a kk.-ban a kétharmados számot. Esetleg csak az a jó kk., ami a te szájízednek megfelel??
Az impulzusszerű vásárlásokra továbbra is adottak lesznek a kisboltok, és a benzinkutak vasárnap..

eßemfaßom meg áll 2015.03.22. 20:51:30

Tudna valaki dobni yutubra tegnapi kígyozó sorokról, egymást taposó tömegről videót? Mifelénk ilyet nem láttam ezért kicsit gyanakodva kezelem a cikk kezdőmondatának valóságtartalmát.

dolgozó ember 2015.03.22. 20:58:13

@eßemfaßom meg áll: és te azért be tudtál menni a templomba, a vásárlás helyett oda hömpölygő tömegtől? vagy a normafánál keresgéltél parkolóhelyet?

randomuser1 2015.03.22. 21:04:52

esne az eső még jobb lenne, de így is elég kellemesen lehet örömautózni a hóttüres parkolókban :)

eßemfaßom meg áll 2015.03.22. 21:48:01

@dolgozó ember: nem járok templomba. Esetleg a kérdésemre reagálni érdemben?

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.03.22. 21:52:32

@praclee1976: Erre van valami forrás? Erős a gyanúm hogy ez a "nyugaton épp most változtatlák meg mindenhol" a bsllib legendárium része..

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.03.22. 21:55:01

@dolgozó ember: Arról hallottál hogy a mélyen katolikus Lengyelországban és Olaszországban nyitva vannak vasárnap az üzletek, míg a szekularuzált Ausztriában Németországban és Norvégiában meg zárva? Nem ezen múlik..

wolves84lb 2015.03.22. 22:08:10

@A megvalósult amerikai ólom..: nem sül le a bőr a pofádról, te.......??? elmész te a picsába...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.22. 22:53:56

@A megvalósult amerikai ólom..: Szart sem ér a véleményed, még akkor sem, ha más-más nickekkel kommentálsz itt, meg ott. Hitvány kis csaló.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.22. 22:55:57

@Modor Tibi: Gondolom a hegyre akkor is felmehetsz, ha nyitva van a Tesco. Viszont aki Tesco-ba akar menni vasárnap és nem a hegyre - még ha nyilván kevésbé nemzeti is a szó mai értelmében - jó lenne ha megtehetné. Ebbe nem kellett volna belepofázni a bölcseknek.

savanyú a narancs ( Villanyfényes) 2015.03.22. 23:14:41

@A megvalósult amerikai ólom..: Zsóti ezt nem sikerült-e elolvasni? :

"Persze, ha a szokott szó itt azt jelenti, hogy rendszeresen, akkor helyesek a százalékok.
Viszont akkor a 77 százalékra hivatkozó debilek a ferdítenek jó nagyot.
Hogy tudatos seggnyalásból, vagy ostobaságból, vagy mindkettőből a mindegy."

Nyilván impulzusszerűen elmennek az emberek nullaválasztékos vegyesboltba, na meg benzinkútra. Mit is vesz a benzinkúton sörön és üdítőn kivül, te túltájékozott??

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.03.22. 23:42:53

@Vállalhatatlan fordulat: Tudod, van egy mondás: Mindenki magából indul ki..;)

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.03.22. 23:52:51

@savanyú a narancs ( Villanyfényes): Hát hozzád képest tényleg lehet hogy túltájékozott vagyok.
Arról gondolom még nem hallottál hogyha az emberekben van egy tartalékolási hajlam, vagyis arra számítva hogy vasárnap zárva lesz a boltok többsége, eleve többet vásárolnak szombaton, és pénteken. Ez pedig pont ellene hat annak amiről te beszélsz.

PannonBoy 2015.03.23. 01:52:02

@A megvalósult amerikai ólom..:
Nem, nem fogjuk megszokni baz.meg.
Hamarosan nyugaton fogok shopping-olni, te meg nyalj be a Fidesz-KDNP-dnek.
Majd fájni fog az az 50 milliárd. Ne zavarjon még véletlenül sem, hogy a GDP egy jó része így más országban fog kikötni.
A kereskedelemben dolgozók meg - már akit nem bocsátottak el - otthon lehet a családjával és nézegethetik a számlákat és gondolkozhatnak, hogy mit nem fognak megvenni.
Gratulálok az elmúlt 5 évhez.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.23. 10:17:11

@A megvalósult amerikai ólom..:

Igen, sokféle mondás van, pl ilyen is. Meg olyan is, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. Meg hogy, aki másnak vermet ás, maga esik bele. Ám ezek a mondások alapvetően jópofa bullshit-ek, csak a buták hivatkoznak rájuk.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.03.23. 11:23:33

@PannonBoy: Valóban? Minden vasárnap veszel egy repjegyet, hogy shoppingolhass? Azért tájékozódj előtte, mert számos országban nyugaton éppúgy nincsenek nyitva az üzletek, úgyhogy pofáraesés lehet a vége..
A kereskedelmi dolgozók döntő többsége pedig támogatja a döntést. ( Nem véletlen hogy valami különös oknál fogva a Szonda ipsos körükben nem végzett közvéleménykutatást..)

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.03.23. 11:25:56

@Vállalhatatlan fordulat: Van egy olyan közvélekedés is, hogy akinek nincsenek érvei(mert buta mint a segg) üres vádaskodásba kezd..Reggel a tükörben láthattál egy ilyen alakot :))))))

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.23. 21:49:32

@A megvalósult amerikai ólom..: Jájj, mekkora bullshit generátor vagy te fideszes. Akár még helyettes államtitkár is lehetnél, vagy ilyesmi.Ez persze nem elismerés.

PannonBoy 2015.03.24. 01:35:27

@A megvalósult amerikai ólom..:
"Minden vasárnap veszel egy repjegyet, hogy shoppingolhass?" >>> Dehogyis, csak odaútra. :)

"A kereskedelmi dolgozók döntő többsége pedig támogatja a döntést." >>> Inkább csak egyes kereskedelmi dolgozók támogatják - akiknek nincs amúgy anyagi gondjuk, vagy még nem gondoltak bele, hogy jövedelem kiesésük lesz.

savanyú a narancs ( Villanyfényes) 2015.03.24. 06:45:48

@A megvalósult amerikai ólom..: Zsoltika még szerencse, hogy érted az iróniát hehe. A tartalékolás nem megoldás semmire, ugyanis az emberek többsége rohadtul nem előre tervezi étkezését, ruházkodását, ráadásul nem mindenki van olyan helyzetben, hogy pl. bakancsból vagy télikabátból több legyen neki, vagy családtagjának.
Majd kérj erre a felvetésre is választ a központból, köszi.
süti beállítások módosítása