HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Rózsát Pesterzsébetnek!

2014.10.04. 19:49 Mach Péter

Fontosnak tartom, hogy a kerületi polgárok minél szélesebb rétege ismerhesse meg, kik milyen módon kívánják vezetni városunkat a következő ciklusban. Bölcs döntést ugyanis csak kellő ismeretek birtokában hozhatunk.

Fentieket figyelembe véve az Organikus Káosz, Pesterzsébet népszerű közéleti blogja helyet kíván biztosítani minden pesterzsébeti polgármester-jelöltnek, hogy bemutathassa programját.

Rózsa Mihály a Magyar Liberális Párt polgármester-jelöltje válaszolt az Organikus Káosz blog kérdéseire, hogy ő milyen Pesterzsébetért dolgozna csapatával:

rózsa.jpg

Hogy milyen Pesterzsébetet szeretnék? Természetesen erre nagyon gyorsan lehet adni frappáns, populista választ, hogy biztonságosabbat, igazságosabbat, szabadabbat, nyugodtabbat és nem utolsósorban élhetőbb, vidámabb Pesterzsébetet. És ezek a jelzők, annak ellenére, hogy egymás után leírva populisták, mégis igazak.

Pesterzsébetet azonban nem lehet kiemelni az országból, de még csak Budapestből sem. Ami az országban, vagy ami a fővárosban történik, az kihatással van arra, ami Pesterzsébeten történik velünk. Ha a demokratikus oldal pártjai meg is nyerik itt helyben a többségnek köszönhetően a választásokat, ez nem szabadít meg minket attól a diktatórikus kormánytól, hatalomtól, amelyik tönkre teszi a jogállamot, a gazdaságot, az országot, leépíti a demokráciát és annak hatása Pesterzsébeten is érezhető marad a legjobb helyi vezetés mellett is.

Tenni akarok és fogok is azért, hogy a pesterzsébetiek életminősége javuljon, de azt nem tudom megígérni, hogy amit felettünk tesznek tönkre attól meg fogom tudni védeni pesterzsébeti polgártársaimat, de őszinteséget, nyitottságot, tisztességet és empátiát ígérhetek.

-Mik lesznek a következő ciklus ötéves gazdasági programjában prioritásként meghatározva?

Úgy gondolom, hogy a legfontosabb Pesterzsébeten a szociális problémák enyhítése. A munkanélküliek problémáján szociális szövetkezetek beindításával szeretnék segíteni. A közmunkaprogram nem nyújt valódi segítséget, márpedig a társadalmi szolidaritás elvének megfelelően, minden olyan embernek segítséget kell adnia a közösségnek, aki nehéz helyzetbe került és saját sorsa jobbításának érdekében kész aktívan együttműködni az állammal, az önkormányzattal, a társadalommal. Akinek nem tudunk munkát adni, annak segély formájában kell érdemi segítséget nyújtani, aminek egy részét a munkanélküli segély biztosítja, másik részét pedig egyéb úton kívánom biztosítani.

Át akarom szervezni a családsegítő rendszert, hogy a nehéz helyzetben élő családok valós és állandó segítséget kapjanak az önkormányzattól, modern és hatékony formában.
Kiemelten szeretném kezelni, ha a választók bizalmából polgármester leszek, az integráció kérdését.

- Milyen fejlesztések várhatóak?

Szinte alig van olyan szakterület a kerületben, ahol ne lenne szükség átalakításra, változtatásra, de hogy ezek megvalósulhassanak, pénz kell: önerő, állami és uniós támogatás is. Szeretném, ha a kiserdőben uniós források bevonásával kulturális és családi szabadidő park jönne létre. Fontosnak tartom a helyi strandfürdő újranyitását. Teszek majd azért, hogy a fiataloknak helyben biztosítsunk szórakozási lehetőséget.

- Támogatja-e az óvoda összevonásokat?

Túlságosan általános a kérdés ahhoz, hogy konkrét választ adhassak. Csakis akkor tudnék egyértelműen fogalmazni és határozott választ adni, ha konkrét esetet vizsgálnánk, egy adott intézményről kérdezne. 

Általánosságban fontos szempont egy ilyen döntésnél, hogy milyen az adott óvoda kihasználtsága, milyen a térség születésszáma, milyen távolságra található a lakó környezetben óvoda és mennyi nehézséget okoz a megszűnő óvodából a családoknak az összevont óvodába vinni gyerekeiket. Alapvetően nem vagyok híve az óvoda összevonásoknak, de természetesen adódhat, olyan helyezet, amikor ez lehet az egyetlen racionális megoldás.

 - Miután az iskolák államosítása számos helyen komoly problémákat okozott, milyen módon és hol kíván az önkormányzat proaktív módon segíteni?

Az államosításnak éppen az a lényege, hogy elvették az önkormányzatoktól a lehetőséget, hogy hatással legyenek az intézmények működésére, a dolgozók, intézményvezetők kiválasztására. Éppen ezért nekem, csakúgy, mint bármelyik polgármesternek, nem lesz lehetőségem proaktív módon beleszólni az oktatási intézmények működésébe. 

Mi, Liberálisok, mindvégig elleneztük és ellenezzük most is az oktatási intézmények központi irányítását és államosítását. Az intézményeknek minden tekintetben a mostaninál jóval nagyobb önállóságra, szuverenitásra van szükségük.

- Támogatja-e hogy stadion épüljön a Duna-parton?

Ha a környék lakóit a stadion nem zavarja, elfogadják és az adott stadion magánpénzből kerül megvalósításra, fenntartása hosszú távon megoldható szintén magánpénzből, akkor természetesen nincs ellenvetésem azzal kapcsolatban, hogy épülhessen a Duna-parton stadion. Mindenképpen számtalan egyeztetés, valódi társadalmi párbeszéd előzné meg egy ilyen beruházás megindítását.

Ha a kérdés arra vonatkozik, hogy támogatnám-e, hogy közpénzek vagy a lakosság támogatása ellenére épülhessen stadion, arra a válaszom nagyon határozott és egyértelmű nem.

- Milyen módon javítaná a kerületben a közbiztonságot? Az Ön vezetésével csatlakozna-e a kerület a közösségi rendészeti programhoz? Milyen szerepet szán a kerületben az önkormányzatnak a bűnmegelőzésben?

A bűnmegelőzésben az önkormányzat szerepét két részre osztanám: az egyik rész a közbiztonság javításához szükséges források biztosítása , a másik pedig a felvilágosító, prevenciós tevékenység. 

Rendkívül fontos lenne a folyamatos rendőri jelenlét a közterületeken. A kerületi rendőrség létszámának növelését támogatnám és fontosnak tartanám. Nagyobb szerepet szeretnék adni a polgárőrségnek is, illetve magát a polgárőrség rendszerét is megváltoztatnám több elemében a hatékonyság érdekében.

A közösségi rendészeti programot a magam részéről szimpatikus kezdeményezésnek tartom, de sok pontja még nem tisztázott előttem, nem ismerem az elképzelés minden részletét.

Nem vagyok híve ellenben a közteret figyelő kameráknak, főleg az arcfelismerő rendszerrel működő kameráknak, mert mint liberális, nem tartom helyesnek, ha a bűnmegelőzésre hivatkozva is, de az állampolgárok megfigyelése zajlik. A közbiztonság növelésének érdekében viszont egy új biztonságtechnikai rendszert tennék elérhetővé a kerület lakóinak. Ezt a rendszert Izraelben fejlesztették ki, és egyformán alkalmas vagyon és személyvédelemre egyaránt.

- Átszervezné-e a közétkeztetést a kerületben?

A közétkeztetés rendszere egy tartósan rosszul működő rendszer. Nem véletlen, hogy nagyon sok gyerek és szülő panaszkodik az ellátás mennyiségére, minőségére és változatosságára is. Ráadásul a speciális étrenden élő gyerekek problémáját a rendszer elfogadható szinten se kezeli. Jelentős anyagi forrásokra lenne szükség ahhoz, hogy ezen a rendszeren érdemben változtatni lehessen, és jelenleg nem látom a kerület költségvetésében erre a lehetőségeket. Ahogy arra sem, hogy a nehéz élethelyzetbe került családok gyerekei számára ne csak iskolanapokon legyen biztosított a közétkeztetés. Ezen az utóbbi problémán viszont mindenképpen és a lehető leggyorsabban változtatni szeretnék.

 - A következő ciklusban milyen változásokért dolgozik a közlekedés javításáért?

A tömegközlekedés kérdései olyan problémák, melyeket mi itt helyben nem tudunk megoldani a saját erőnkből, de a problémákat fel kell részletesen térképezni. Közlekedési szakemberek bevonásával stratégiai programot dolgoztatnék ki a megoldási tervekre és ezekkel ülnék le tárgyalni a főváros, valamint a BKV, BKK vezetőivel. Nagyon fontos lenne megoldani pl azt, hogy a jégcsarnok tömegközlekedéssel is megközelíthető legyen.

 - Ismertesse a kerület ingatlan és ingó vagyonának gazdálkodásával kapcsolatos elképzeléseit!

Megválasztásom után pontosan fel kívánom mérni a kerület vagyonát és csak szakemberek bevonásával szeretnék véleményt formálni erről a kérdésről.

 - Milyennek tartja a környezetvédelem helyzetét a kerületben és mit tenne a következő ciklusban? Mit tesz a Dél-pesti szennyvíztisztító bűzproblémájának kezeléséért?

Pesterzsébet környezetvédelmi szempontokból még a jó helyzetben álló kerületek közé tartozik, de környezetvédelem terén mindenképpen hosszú távú és nem csak a jelen helyzetet alapul vevő gondolkodásra van szükség. 

Támogatom a megújuló energiaforrások hasznosítását. A valódi rezsicsökkentést a szigetelés, a nyílászárók cseréje, valamint az hozna, ha a természet energiáit használnák minél többen a kerületben, ami a környezetvédelmet is szolgálja. Ezek érdekében uniós és állami forrásokra is pályáznánk a kerületben.

Szívesen látnék az utak mellett jóval több fát, az utcákban minél több virágot.

A Dél-Pesti szennyvíztisztító bűzét magam is tapasztalom és sok lakó panaszkodik rá. Ezzel kapcsolatban, szakembereink elkezdték a problémát vizsgálni és hamarosan konkrét, technikailag megvalósítható javaslattal állunk elő.

 - Milyen változások várhatóak győzelme esetén a szociális és az egészségügyi rendszerben?

Már az első kérdésnél kifejtettem, hogy a kerület legnagyobb problémájának a szociális kérdéskört tartom. 

 Az egészségügyi rendszer anomáliáit helyi szinten megoldani nem tudjuk, hiszen ez állami feladat. Amíg magát az egészségügyi ellátórendszert nem alakítja át a kormány, amíg nem ad több pénzt az ellátórendszer működtetésére, addig a helyi problémák kezelése sem fog menni.

Magyarországon az egészségügy legnagyobb problémája a tőkehiány. Nagyon jó orvosaink, szakápolóink vannak, akik többsége tisztességgel és lelkesen végzi felkészülten a munkáját, de a rosszul működő ellátórendszer a lehetőségeiket erősen korlátozza.

 - Mit szeretne a Duna-parttal és a Kiserdővel kezdeni?

Mi, pesterzsébeti Liberálisok, a Jahn Ferenc Kórház melletti elhanyagolt kiserdőben egy modern Családi Kulturális és Szabadidő Parkot kívánunk létrehozni.

Szomorúan látjuk, hogy Pesterzsébeten a jó adottságokkal rendelkező kis erdő szeméttel van tele és kihasználatlanul áll. Mi ezen a területen Uniós források bevonásával egy modern, a családoknak rendszeresen programot adó szabadidő parkot szeretnénk létrehozni. Lenne benne környezetbe épülő játszótér, kalandpark, park jellegű pihenő helyek. Létrehoznánk egy állandó színpadot, ahol a kicsiknek gyerekműsorok lennének rendszeresen, a fiataloknak koncertek, az idősebbeknek nosztalgia estek, de itt szeretnénk megvalósítani amatőr színjátszó, vagy néptánc csoportok számára bemutatkozó előadásokat is. A színpadot természetesen fel lehet használni közéleti klub működtetésére is jó időben, vagy egyéb programokra. Természetesen a kialakításnál a környezetbe épülő sportolási lehetőségeket is biztosítani szeretnénk. Kulturált környezetben szeretnénk elérni, hogy a pesterzsébetiek ellenszolgáltatás nélkül igényes programokhoz és pihenési, szórakozási lehetőséghez jussanak. A kiserdőt a pesterzsébetiek számára közösségi térré akarjuk átalakítani. Lehetne itt a programokon túl bográcsozni, akár főzőversenyeket is rendezni. A lehetőségei a kihasználásnak szinte végtelenek.

A Duna-part az egyik legdrágább természeti kincse a kerületnek és engem mélyen felháborít egyrészt az elhanyagolt állapota, másrészt a kihasználatlansága. Szeretnék egy Duna-part rekonstrukciós programot elindítani a környezeti fejlesztésért, illetve úgy gondolom, hogy minden adottsága megvan a partnak ahhoz, hogy kulturált családi pihenőhely és vízi sport paradicsom valósulhasson meg ott.

 - Támogatja-e hogy a következő ciklusban az itt élők minél szélesebb köre véleményt formálhasson és a döntéshozatal részvételibbé váljon a kerületben? Ha igen miként tenné ezt? Milyen lépéseket tesz a kerület gazdálkodásának átláthatóbbá tételéért, mik a legfontosabb problémák most? Várom megtisztelő válaszukat!

12. Nem a kerület lakói vannak az önkormányzatért, hanem az önkormányzat a kerület lakóiért. Mi, Liberálisok, úgy gondoljuk, hogy minimálisra kell csökkenteni azon érdemi döntések mértékét, amelyek társadalmi párbeszéd, konszenzus, a választók véleményének becsatolása nélkül születnek. Nyitott önkormányzatot ígérünk. Minden érdemi döntés előkészítésébe szeretnénk bevonni a választókat akár online formában is. Támogatom a helyi népszavazás, a részönkormányzat intézményét. A testületi döntéseket, főként a pénzügyi, gazdasági jellegűeket az önkormányzat honlapján nyilvánosságra hozzuk.

Nem csak nyilvánossá tesszük a közgyűlést, hanem online közvetítés formájában, majd archívumból visszakereshetően is minden testületi ülést elérhetővé teszünk az állampolgárok számára. Garantáljuk, hogy a liberális képviselőkkel nem csak testületi órákon, nem csak a képviselői fogadóórán, hanem bármikor tudnak találkozni, véleményt cserélni az itt élők.

Nyitottá és a jelenleginél sokkal érzékelhetőbb módon ügyfélbaráttá kívánjuk átalakítani az önkormányzatot. Ingyenes és általános jogi tanácsadó szolgálatot indítunk el, ami segít a hivatali ügyek intézésében is. Szintén szándékunkban áll életmód és pszichológiai tanácsadó szolgálatot elindítani a Családsegítő Központtal együttműködve. Ahogy a szociális rendszer átalakításánál fontos szempontnak tartjuk a rendszer radikális átalakítását, ugyanígy a Családsegítő rendszerében is jelentős ügyfélbarát és hatékonyság növelő reformokat szeretnénk megvalósítani.

A liberálisok mindig elkötelezett hívei a sajtószabadságának. A kerület lapját, közszolgálati médiának tekintjük. A közszolgálati médiának elemi kötelessége pártoktól függetlenül, szabadon, színesen és pontosan tájékoztatni az olvasókat. A kerületi média jelenleg elfogult, pártérdeket szolgál. Ezen mi változtatni akarunk.

Nekünk fontos a civilek véleménye és támogatni akarjuk minden eszközünkkel, hogy a civilek a véleményüket a lehető legelérhetőbb szinten és formában kifejthessék. Egy online televíziót és online rádiót kívánunk az önkormányzat támogatásával a civilek rendelkezésére bocsájtani.

Véleményünk szerint a kerület honlapja elavult és szükség lenne egy új felületre, ami több információt tartalmaz és amin az olvasók könnyebben megtalálják a számukra fontos információkat. Ebbe a honlapba építenénk be az előbb ismertetett online médiákat is, illetve magán a honlap felületén is lehetőséget kívánunk biztosítani a civilek szervezeteknek arra, hogy saját maguk szerkeszthessenek színes, progresszív online újságot.

Rózsa Mihály a Magyar Liberális Párt polgármester jelöltje.

Szólj hozzá!

Címkék: Magyar Liberális Párt Rózsa Mihály

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr356759307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása