HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Pesterzsébet nem kér a Mészáros Lőrincekből

2014.03.24. 02:13 Mach Péter

Kis lépés a képviselőknek, de hatalmas ugrás az átlátható gazdálkodásban érdekelt pesterzsébeti polgároknak: javaslatomra Pesterzsébeten nyilvánosak és az interneten letölthetőek a képviselők vagyonnyilatkozatai a teljes ciklusra nézve.

korrupció 5.jpg

09 ablak penz.jpgAz elmúlt hetekben számos közéleti szereplő gyanús vagyonosodásáról szóltak az újsághírek. Furcsa milliárdok Orbán Viktor ismerősi és baráti körében, ellenzéki politikus bécsi bankszámlái, a Rogán-Zuschlag ügyek, titokzatos kormánypárti befektetések. Ezért is tartottam fontosnak a hónap elején benyújtott javaslatomat a kerületi képviselők vagyonnyilatkozatainak nyilvánosságáról. Pesterzsébet ugyanis nem Felcsút, mi nem kérünk a Mészáros Lőrincekből, az itt élők a korrupció helyett a közszféra nyílt és átlátható gazdálkodásában érdekeltek. 

Négy éve barátaimmal vállaltuk a kihívást, hogy a valódi választás lehetőségét nyújtsuk. Vállaltuk, hogy tiszta kézzel, fejjel és nem utolsósorban tiszta szívvel állunk ki a kerületben élők ügyeiért. Vállaltuk, hogy Pesterzsébeten mindent megteszünk a korrupció megszüntetéséért, az átlátható gazdálkodásért.

Választási programunkban szerepelt,


Idén a kerületi képviselők üvegzsebének átláthatóságát értem el.
Eddig ugyanis csupán a képviselők legfrissebb vagyonnyilatkozatai voltak elérhetőek, benyújtott és elfogadott javaslatomra a vagyonosodás a képviselői ciklusok egészében is nyomon követhető az önkormányzat honlapján. Március elején tettem fel a kérdést a blogomon, hogy az olvasók fontosnak tartják-e a kerületi képviselők vagyonosodásának követhetőségét. 94% igennel válaszolt a kérdésre. Így benyújtottam ezzel kapcsolatos írásbeli javaslatomat, Szabados Ákos Pesterzsébet polgármestere pedig támogatta azt, így ma már elérhetőek a kerületi képviselők vagyonnyilatkozatai a teljes ciklusra.

Screenshot 2014-03-13 14.57.57.png

Határozati javaslat:


A képviselő-testület az üvegzseb törvényben foglaltaknak megfelelően és a választópolgárok bizalmát megőrizendő az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatainak nyilvánosságának szabályozását módosítani kívánja.

A képviselő-testület kifejezi azon szándékát, hogy a kerületi képviselők vagyonosodásának átláthatóságát javítani szándékozik úgy, hogy a képviselők vagyonnyilatkozatai a továbbiakban képviselői mandátumuk egész ideje alatt elérhetőek legyenek évenkénti bontásban Pesterzsébet Önkormányzatának honlapján.

Fentiek figyelembe vételével a képviselő-testület utasítja a polgármestert a szükséges lépések megtételére: a hatályos adatvédelmi jogszabályok figyelembe vételével az engedélyeztetési, bejelentési kötelezettségek mellett a közzétételi szabályzat módosítására.


Felelős: Szabados Ákos polgármester
Határidő: 2014. április 4.

A határozati javaslat elfogadása egyszerű szótöbbséget igényel.

Tárgyalja:
Jogi és Közbiztonsági Bizottság
Pénzügyi Bizottság

Budapest, 2014. március 3.
Mach Péter
Pesterzsébet önkormányzati képviselője

Párbeszéd Magyarországért

korrupció 1_1.jpgA nyílt, áttetsző, és ellenőrizhető közhatalmi tevékenység, általában az állami szervek és a végrehajtó hatalom, nyilvánosság előtti működése a demokratizmus egyik alapköve, a jogállami államberendezkedés garanciája. Az állampolgárok azon joga, hogy első kézből ők maguk juthassanak hozzá a közérdekű adatokhoz, egyik lényeges alapjogunk. Ez által lehetővé válik a közvetlen elszámoltathatóság, az átláthatóság, amely a véleménynyilvánítási szabadság egyik alkotóeleme, a korrupció elleni küzdelem nélkülözhetetlen eszköze, valamint a közszféra hatékony működésének motorja.

Annak érdekében, hogy csaknem két és fél évtizeddel a rendszerváltás után Magyarországon a korrupció ellen érdemben lehessen tenni, a Transparency International Magyarország, a K-Monitor Egyesület és az Atlatszo.hu oknyomozó portál korrupció elleni minimumprogramot dolgozott ki. A céljuk az, hogy a 2014-es választáson induló pártok és képviselőjelöltek kötelezettséget vállaljanak a leginkább égető korrupció kockázatok kezelésére.

Én aláírtam.

A minimumprogram vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos része: 

3. Vagyonnyilatkozatok és összeférhetetlenség
A vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszere nem képes betölteni azt a funkciót, amelyre létrehozták. A kötelezettség a kelleténél szűkebb rétegre terjed ki, a vagyonnyilatkozatok – így a vagyonelemek – nem, illetve csak aprólékos munkával összehasonlíthatók, nincsen valódi ellenőrzés azok igazságtartalmát illetően és főként nincsenek megfelelő szankciók a hamis nyilatkozatot kitöltőkre.
Javaslataink:
Elektronikus vagyonnyilatkozat
A jelenlegi, elavult és kézzel kitöltendő vagyonnyilatkozati rendszer helyett elektronikusan kitöltendő és elektronikusan olvasható, kereshető, összehasonlítható rendszerre van szükség, amelyben követhető a közpénzek felett döntő személyek és családjuk – hozzátartozóik, a velük egy háztartásban élő személyek – vagyonosodása. Az elektronikus vagyonbevallások ne csak a vagyonnyilatkozat tételére kötelezettek munkáltatójának a honlapján, hanem egy egységes, elektronikus, állami adatbázisban is legyenek teljes körűen hozzáférhetőek.
A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség kiterjesztése
A nagy összegű, közpénzt érintő döntésekben részt vevő személyekre akkor is ki kell terjeszteni a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget, ha rájuk e szabályok egyébként nem vonatkoznak.
 
Valódi szankciók
A vagyonnyilatkozatokat az adóhatóság ellenőrizze, vesse össze a nyilatkozók adóbevallásával, szükség esetén vagyonosodási vizsgálattal tárja fel az eltérések, a megmagyarázatlan gazdagodás forrásait.
Hamis vagyonnyilatkozat esetén valódi szankciót kell bevezetni, a közokirat-hamisítás büntetőjogi szabályainak megfelelően – ez alól pedig a képviselőt egyébként megillető mentelmi jog se adjon felmentést.
 
Forgóajtó-szabály
A magas állami pozíciót viselők és állami vezetők esetében be kell vezetni az úgynevezett „forgóajtó-szabályt”: a megbízatás megszűnése után bizonyos ideig ne dolgozhasson olyan piaci vállalatnál, amely a korábbi állami vezető közszférában megszerzett információit jogosulatlan versenyelőny megszerzésére használhatja fel.

A minimumprogramot átolvasva, az megállapítható: feladat van még elég, itt Pesterzsébeten is. Mi folytatjuk, amit elkezdtünk.

kosutiban 1.jpg

 

5 komment

Címkék: korrupció FIDESZ Mach Péter vagyonnyilakozat

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr575876153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezu 2014.03.25. 04:25:29

Én azért megvárnám a választást. Nem láttam azt a nagy tömeget, aki nem kér belőlük, ellenben a bolsi összefogásból kér.

Mach Péter 2014.03.25. 07:37:59

Én itt Pesterzsébeten igen, itt meggyőző fölénye van a kormányváltóknak.

Göntér László 2014.03.25. 07:43:49

A 2014-es választás kulcskérdésének én azt tartom, hogy valaki fel meri-e vállalni azt, hogy csökkenteni kívánja a minimálbér és a felső jövedelmek közötti különbséget. A másik lényeges kérdés az, hogy fel lép-e a választópolgárok egyenlőségéért, vagy továbbra is a képviselők egyenlőségét tartja fontosnak, függetlenűl attól, hogy hány választópolgár tisztelte meg a szavazatával.

gombosg 2014.03.25. 08:42:04

@ezu: Pártállástól függetlenül szép munka, mert a képviselők közpénzből élnek, és átláthatóbbá válik ezek felhasználása.

Parajpuding 2014.03.25. 08:50:57

@ezu: ez a bolsizás nemcsak szánalmas és unalmas már, de a szegénységi bizonyítványodat is lobogtatod. Ahelyett, hogy butaságokat írogatsz, vegyél elő néhány könyvet (történelemtől az értelmező szótárig) és olvasgass. Vagy legalább a minimumprogramot. Hidd el, a narancspropagandából tájékozódni csupán, igen korlátolt képességekre vall. Ha pedig a minimumprogram számodra nem elfogadható, akkor te is csak egy sunnyogó tolvaj lehetsz.
süti beállítások módosítása