HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Kettőt ültess egy helyett!

2014.02.13. 15:08 Mach Péter

Összefogtak a Duna-partért tevékenykedő képviselők, támogatták a javaslataimat és nem engedték, hogy a tervezett Mediterrán-stadion miatt újratelepítés nélkül kiirtsák az összes fát a Zodony utcai sporttelep  és a mellette lévő lakópark környékén

fakivágás 4.jpgA tegnapi testületi ülés első napirendjeként a polgármesteri beszámoló részeként Szabados Ákos polgármester tájékoztatta a képviselőket, hogy összesen 58 fa kanadai nyárfát vágat ki a Zodony utcai sportpályát üzemeltető ESMTK. Ebből 44 db már egy 2012. márciusi felméréskor is élet- és egészségveszélyes volt, a maradék 14-et pedig nem gondozták jógazda módjára, és a faállományon azóta sem hajtottak végre semmilyen ápolási munkálatot, s míg tavalyelőtt még csak a száraz ágakat kellett volna eltávolítani, idén már azokat is vágni szerették volna.

A már 2012-ben kivágásra javasolt fák kivágása az előterjesztés szerint tovább nem halogatható, ugyanis a manapság oly gyakori szélsőséges időjárási körülmények között bármikor balesetet okozhatnak, rádőlhetnek egy sportolóra, szurkolóra (bár a Mediterrán- stadion még csak terveken létezik). Azoknak a fáknak az esetében, ahol a száraz ágak eltávolítását javasolta a Foglalkoztató, mára pedig már nem elegendő ezeknek a munkálatoknak az elvégzése. A korábban eltávolításra javasolt, ám mégis a fákon maradt növényi részek tovább, visszafordíthatatlanul lerontották a fák általános egészségi állapotát, így ezek kivágása is indokolttá vált a polgármester szerint.

A tájékoztatóban azt is leszögezte, hogy a KVSZ az életveszélyes fák pótlására nem kötelez. Ennek ellenére jelezte, hogyha a feltételek engedni fogják (magyarul, ha egyszer valaha bekerül majd a költségvetésbe), a kivágott fák pótlásáról gondoskodik (valahol).

03917.jpgA beszámoló vitája során elmondtam, hogy szakértői vélemény nélkül nem tudom elfogadni a nem életveszélyes fák esetében azok kivágását, nem tudom elfogadni, hogy nem határozzuk meg milyen határidővel, pontosan hol kerülnek pótlásra a fák és kivágott helyett hány darab kerül elültetésre. Nem tudom elfogadni, hogy miután a véderdősávok egy jelentős területét sorolta át ez a testület beépítési célból a Duna-parton, most még a lakópark és a sportcentrum összes fáját is kivágja pótlás nélkül (vagy legalábbis azt elkenve). Ráadásul teszi, ezt úgy a hivatal, hogy a polgármesteri beszámoló részeként, nem is külön határozatként, hanem csak a tájékoztató tudomásulvételével fogadjuk azt el.

Elmondtam, hogy bár tudomásul veszem, hogy macsó képviselőtársaim úgy megijedtek ősszel a mosható pelenka bevezetésének lehetőségétől, hogy sóval hintették be a környezetvédelem helyét a kerületben, a környezetünk nem eladó, a lakóparkban és a Gubacsi lakótelepen élők ezt nem fogják hagyni. Jeleztem, nem fogom megszavazni a polgármesteri beszámolót és arra kérem, a Duna-partért eddig is tevékenykedni hajlandó képviselőket, hogy ebben a formában ők se tegyék.

fakivágás 3.jpgNemes László képviselőtársam szintén jelezte aggályait a fakivágással kapcsolatban, Földesi Gyula pedig jelezte, ebben formában ő sem tudja elfogadni a beszámolót.

S vannak még csodák: néha onnan jön a segítség, ahonnan a legkevésbé számít rá az ember: a FIDESZ-frakció 2 perc frakciószünetet kért. Majd határozati javaslatot szerkesztettek, amely szerint az általam javasolt feltételek mentén történik a sportcentrum elöregedett, életveszélyessé vált fák kivágása és azok pótlása:

A szakértői vélemény alapján életveszélyes fákat kivágni és pótolni május 31-ig köteles a hivatal, a többi fát csak szakértői jelentés alapján lehet kivágni abban az esetben, ha valóban életveszélyes, ezeket pedig év végéig kell rendeznie és kivágás esetén pótolnia a hivatalnak.
A határozat azt is rögzíti, hogy a fákat a sportcentrumnál kell pótolni és minden kivágott fa helyett kettőt kell ültetni.

A képviselő-testület többsége elfogadta a határozatot, így nem maradtunk fák nélkül a Duna-parton.

Bár kellett hely a stadionnak, egyelőre nem hagytuk a Duna-partunkat!

Köszönöm azon képviselőtársaimnak a segítséget, akik kiálltak az itt élők érdekeiért!

sportpálya.png

2 komment

Címkék: fakivágás Mach Péter Duna-part Mediterrán-lakópark Zodony utca

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr825812782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2014.02.13. 19:46:08

(2) A fapótlást a kivágott törzsátmérő + 50 % képlet alapján számítottak szerint kell telepítendő törzsátmérő cm-ben meghatározni. Amennyiben a pótlandó fák a fakivágás által érintett ingatlanon nem helyezhetők el a fapótlás helyéről a Polgármesteri Hivatal egyedileg rendelkezik.

Budapest XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzat
Képviselő-testületének
61/2004. (XII.15.) Ök. sz. rendelettel módosított
25/2001. (VII.30.) Önkormányzati rendelete
a Kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról

4. paragrafus 2.

www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCoQFjAA&url=http%3A%2F%2Farchive.pesterzsebet.hu%2Fdownload.php%3Fid%3D9538%26content_type%3D2%26content_id%3D2317&ei=bBL9UuBVk5WFB63XgNAP&usg=AFQjCNFFka3mK3zVNXcLRLCSZt3ayMcT5g&sig2=ekK2vgjKl7PP38o-uHahnw&bvm=bv.61190604,d.ZG4&cad=rja

Mach Péter 2014.02.13. 22:08:20

@halaloszto:

A fapótlási kötelezettség nem vonatkozik az élet- és balesetveszély elhárításának esetére.

Ezt is tartalmazza a KVSZ ugyanazon par. 3) pontja.
süti beállítások módosítása