HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Ön is betiltaná a lakossági tűzijátékot?

2019.01.03. 17:10 Mach Péter

kutya_fireworksnation_980x480.jpgÚjév napján Pesterzsébeten is hadrendbe sorakoztak a kutyatartók, s egy 2014-es petíció Pesterzsébetre történő adaptációjára gyűjtenek aláírásokat. Saját Facebook csoportot is alakítottak, ahol szervezik az ellenállást: azt követelik tiltsák be egész Pesterzsébeten a rakétázást.

Az indulatok érezhetően elszabadultak, és az eddig békésen egymás mellett élő kutyás és szülői közösségek is egymásnak estek az ügyben. Az indulatok persze részben érthetőek, számos településen kénytelenek ilyenkor ügyeletet tartani az állatvédő civil szervezetek (Pesterzsébeten is), az újév az elkóborolt állatok keresésével telik jónéhány kertes házban élő, kutyás családnál. Sokan félnek a hangoktól, fényektől. A sétáltatás pedig komoly szervezést igényel ilyenkor. Másrészt az indulatos, személyeskedő, egymás nemiszerveinek méretével érvelő viták nyilván nem vezetnek sehová.

Vajon valóban a tiltás a megoldás, vagy van más út is?

Petárdázni egész évben tilos, a legtöbb baleset és probléma azonban még most is ennek a tiltott eszköznek a használatából ered. Illegálisan vásárolt, rossz minőségű, ellenőrizhetetlen pirotechnikai eszközök lepik el pár napra a településeket. A tűzijátékok többségét a felhasználók ma már legálisan, ellenőrzött módon vásárolják, a zártabb lakóövezetekben, erősebb közösségekben ennek kezdett hagyománya is kialakulni, rendet raknak maguk után a családok és betartják a szabályokat. A nagyobb lakótelepeken, a belvárosban azonban évről évre romlik a helyzet, nő a zaj és légszennyezés, nő az illegális eszközök száma.

Több önkormányzat is szigorította az elmúlt években a tűzijátékokkal kapcsolatos szabályait.

Köztük is a leghíresebb Tata városa: a szilveszteri tűzijáték és petárdázás tiltásának köszönhetően hosszú idő után most először maradtak meg a vadludak a tatai Öreg-tavon. A tatai Öreg-tó Európa egyik legjelentősebb vadlúd gyülekezőhelye, ám a sok ezernyi madár többsége vagy mindegyike a szilveszteri tűzijátékok hatására hosszú évek óta elmenekült ezen az éjszakán, és sokszor hetekig is eltartott, mire visszamerészkedtek, de már jóval kisebb számban. Idén a helyi szabályozásnak köszönhetően a ludak nagy része, több mint tízezer madár itt maradt, amire évek óta nem volt példa. Öröm az ürömben, hogy Duna-parti futóként állíthatom Pesterzsébeten szerencsére eddig nem volt érezhető, hogy a tűzijáték miatt csökkent volna  a vízimadarak populációja, pedig a szomszédos csepeli vízpartokon és egy Duna-parti szórakozóhelyen mindennapos a zajjal járó fényjáték.

A tiltást támogatók elsősorban a háziállatok és a természetben élő állatok védelmével, a talaj-, víz- és légszennyezéssel és azzal érvelnek, hogy a kisgyermekekre, idősekre veszélyt jelent az intenzív zaj és fényhatás.

strangers_21957_1.jpgA szabályozott körülmények között tűzijátékkal ünneplők pedig azzal, hogy mióta ellenőrzött körülmények között vásárolható, biztosított a biztonságos tárolása, kellő tájékoztatást kaphatnak a felhasználók, azóta jelentősen csökkent a balesetek száma. Számos kisgyermekes lakóközösség ilyenkor délután vagy kora este, forró teás, forraltboros, süteményes szilveszteri jószomszédi összejövetelt szervez, ők sértve érzik magukat, hogy a renitensek miatt most mindenki be akarja ezeket is tiltani.

Környezetvédőként számos érvet validnak érzek, s azt gondolom szigorúbb szabályozásra lenne szükség a sűrűn lakott övezetekben és a védett természeti értékeink közelében is. Attól viszont óvnám magunkat, hogy érvek és ellenérvek ütköztetésen nélkül kiöntsük a koszos vízzel a gyereket is. 

A vadon élő madarak, az erdei vadak számára rettenetesen sokkolóak a petárdázás dörejei és a sorozatosan robbanó rakéták keltette felvillanások. Fejvesztve próbálnak menekülni az éjszakában - de nincsen hová, a robbanások több kilométerről is látszanak, hallatszanak. A teljes, amúgy létszám gondok miatt ellenőrizetlen tiltás hasznosságának azonban ellentmond, hogy nem csökken, hanem pont nő az évek óta tiltott petárdázás miatti balesetek száma, sőt használatuk sem csökkent a kerületben.

S nem lehet egy jogszabállyal kiváltani a felelős állattartás szerepét sem, azt, hogy figyelünk háziállatainkra, nem hagyjuk egyedül őket, biztos menedéket, otthont biztosítunk és segítjük leküzdeni félelmüket. A ridegen tartott, kertből soha ki nem engedett, a közvetlen környezetét nem is ismerő, gyakran megláncolt kutyák tartása ugyanis embertelen és cseppet sem cool, s bizony nem csak újévkor okoz problémát.

A fenti szavazástól függetlenül kezdeményezem, hogy a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság februárban vagy márciusban napirendre vegye a tűzijáték kerületi környezeti hatásait, annak helyi szabályozási lehetőségeit. 

Meggyőződésem ugyanis, hogy a hasonló problémákra az a priori ismeretek birtokában közös, a felek érdekeit figyelembe vevő álláspont kialakítása és valós cselekvés nyújt megoldást.

A petíciót eredetileg 2014-ben a Csendes Többség elnevezésű közösség indította, ezt vették most át több kerületben, így Pesterzsébeten is:

Kérjük a xx.kerületben szilveszterkor meggondolatlanul engedélyezett rakétázás betiltását, indokaink a következők:
- az illuminált alkalmi, mindenféle előképzettség nélküli "pirotechnikusok" kezében a rakéták ön- és közveszélyesek!
- a hozzá nem értő használatkor a lakott területeken rendszeresen keletkeznek tűzesetek, melyek jelentős anyagi kárral és esetenként emberéletben esett kárral is járnak
- a tüzijáték rakéták hanghatása a csecsemőknek maradandó pszichés károsodást okoz
- a kisgyermekek szintén megijednek és nem tudnak pihenni
- az idős, beteg emberek halálra rémülnek
- a háziállatok a zaj és fényhatástól sokkot kaphatnak, az esetek jelentős részében ez azonnali pusztulásukkal is járhat (kisemlősök, egzotikus díszmadarak)
- a zaj és fényhatástól sokkos állatok kitörhetnek, elveszhetnek, balesetet okozhatnak, emberre támadhatnak 
- a természetben élő állatok szintén sokkot kaphatnak, azonnal elpusztulhatnak, végső kimerülésig rohanhatnak, a pihenő madarak pihenő helyüket elhagyva, vakon repülve súlyosan, vagy halálosan sérülhetnek
- a fellőtt rakéták súlyos sérülést és pusztulást okozhatnak a vonuló madaraknak, illetve az éjszakai életmódot élő madaraknak
- a nagy mennyiségben kilőtt rakéták füstje hozzájárul a szmog kialakulásához, illetve a kialakult helyzet nagyságrendekkel történő romlásához, amely a lakosságnak súlyos egészségkárosodást okoz
- a rakétákból kilövéskor felszabaduló káros anyagok szennyezik a talajt és az élővizeket 

 

68 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr4714532254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamedve 2019.01.04. 16:21:44

@maxval balcán bircaman: én is.
És javaslom a köztéri fingás betiltását is, mert:
- illuminált egyedek rothadó béltartalmából keletkezett gázoktól lefordulnak a díszmadarak az ülőbotjukról.
- túlzott töménységben előfordulhat, hogy a fingat robbanásveszélyes elegyet képez a levegővel.
- figyelmetlen fingásnál jöhet egy kis szar is a fingólyukból, s a képzetlen fingók ettől rögtön összeszarják magukat (van aki a bokájáig fosik)
- büdös is!

gabiiii 2019.01.04. 16:28:22

Nem elég liberális dolog a tiltás! Emeljük inkább 5000 órára a túlórát és tegyük kötelezővé! A maradék időt mindenki alvással fogja tölteni, így az álprobléma magától megoldódik.

gyedmaróz 2019.01.04. 16:44:39

A felelős városi kutayatartók, (akik kis zacskóba szedik az ebszart) mibe gyűjtik a házsarkokról és kerékvető kövekről a nemes kutyahúgyot ?

erkölcsi hulla 2019.01.04. 16:46:09

Betiltanám a picsába. A sok paraszt a házak ablakai előtt baszatta a tüzijátékokat, gratulálok.

Kelly és a szexi dög 2019.01.04. 17:06:06

Én a panelban történő kutyatartást tiltanám be!

Nácibácsi 2019.01.04. 17:07:48

Reszeljük csak a fingot szorgalmasan..
Erzsébeti lakosként jól emlékszem, hogy az átkosban szilveszterkor az élelmes renitensek a Bécsből becsempészett petárdákat szórták garmadával a lakótelepi lakások ablakaiból, akkor még tűzijáték elvétve volt, csak durrogás.

Érdekes módon akkor nem döglöttek halomra a házikedvencek? Nem teltek csurig a menhelyek a szökött kutyákkal?

Mi volt akkor másabb, mint most???

Nekünk is van kutyánk, macskánk mégis meg tudtuk oldani a biztonságukat.

Az egyik kutyánk az ágy alatt töltötte a szilvesztert, a másik a kosarában durmolt..

A félősebbik persze az égzengéstől is menekül és nem tudja hova bújjon..

TILTSUK BE TEHÁT A MENNYDÖRGÉST IS!!!
(az mégiscsak gyakrabban van, mint szilveszter..)

A sötétzöldek, meg húzzanak a 3,14csába..

Az M0 déli szektorában araszoló dízel kamionokból naponta a többszöröse környezetterhelés keletkezik, mint a szilveszteri tűzijátékból, köszönhetően a balfasz módon megoldott és csigalassúsággal kivitelezett útfelújításnak…
Azért senki se ír petíciót??
Pedig az eddig eltelt fél év alatt jobb helyeken komplett hidakat építenek és nem csak burkolatot és korlátokat cserélnek..
És még nincs vége...

Szóval inkább ezért rinyáljatok dél-pestiek..

n3spr3ss0 2019.01.04. 17:13:09

Igen, a lakossági használatot teljesen betiltanám. A magyar ehhez is hülye, mint a kulturált iváshoz.

Rébusz 2019.01.04. 17:16:04

Nem tiltanám be, hanem kijelölnék rá egy helyet, a lakóterület nagyságához mérten többet is természetesen. Ha a tüzijátékot betiltják, akkor augusztus 20-ára is ki kell találni valami mást. A környezetszennyező hatását kiemelni kissé álszent dolognak tartom, mikor az országban az emberek jó része egymagában ül a volánnál és nulla felelősséget érez minden nap azért a levegőért, amit beszívunk. Én nem vagyok egy tüzijáték fan, simán meglennék nélküle, de vannak, akik viszont így szeretnek ünnepelni. Én szilveszterkor inkább azt tiltanám meg, hogy emberek stresszesen vagy búskomor, cinikus ábrázattal vegyüljenek bele a vidám tömegbe :-) Kötelezővé tenném a trombitát és a konfettit, valamint az idegenek közötti hangos üdvözlést, hogy BÚÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉK! Mert régen még tudtak így ünnepelni az emberek, nem is kellett hozzá tüzijáték.

lenörd hofstadter 2019.01.04. 17:19:29

Vicces ahogy a sok "kutyabarát" akire valójában még egy kitömött plüssállatot sem lehetne bízni, minden szilveszter környékén teleóbégatja a sajtót, hogy az ő kis kutyulija mennyire retteg. A barom állatjának fel sem tűnik, hogy a szerencsétlen kutya azért retteg mindentől, mert a "felelős állattartó" aki, vagy inkább ami a kutyatartás szakértőjének vallja magát, napi 8-10 órára egyedül hagyja a kölyökkutyáját, majd ha felnőtt azt is, és a szerencsétlen állat napi 8-10 órában retteg mindentől ami körülötte történik mert semmiféle nyugtatást, kiképzést nem kap ami segítene neki leszarni a durrogtatást.
Baromállat kutyatartó inkább betiltana mindent és mindenkit, csak hogy az ő szeretett, napi 8-10 órában, évi átlag 250 munkanapban telibe, a maradék 100 napban meg félig leszart Prüntyikéje jól érezze magát. És ezeknek a tetves férgeknek sajnos szavazati joguk is van, és dönthetnek a normális emberek életéről.

lenörd hofstadter 2019.01.04. 17:21:57

@Rébusz:

"mikor az országban az emberek jó része egymagában ül a volánnál"

Hogyan kéne? Szereljem ki a maradék üléseket, vagy töltsem fel hajléktalanokkal?
Amúgy segítek, a volánnál általában csak egy ember fér el, fura, kényelmetlen és veszélyes lenne ha még páran odaülnének.

Rébusz 2019.01.04. 17:22:41

@n3spr3ss0: Nyugaton is használják, sőt haláleset is volt például Ausztriában, de nem tüzijátéktól, hanem egy másik eszköztől. Hagyjuk a magyarok hülyézését! Kulturált ivás?! Viccelsz? :-D Te sem jártál még a határon túl vagy csak szemellenzővel..

Rébusz 2019.01.04. 17:25:00

@lenörd hofstadter: A neved alapján talán németre való fordításra szorulsz... Vagy csak ennyire ráérsz a kötözködésre. Szerintem teljesen érthető, amit mondani akartam.

_most_ 2019.01.04. 17:26:35

Nekem az a tapasztalatom, hogy főleg a primitívebb réteg rajong a tűzijátékokért.Nem tudom mi abban a szórakozás, ha valami hangos meg fényes.

moonlight777 2019.01.04. 17:28:25

@Rébusz:

a tüzijáték lakossági használatát kell betiltani, úgy játszanak a hülyegyerekek vele mintha csak egy fakocka lenne, holott ez egy pirotechnikai eszköz, nem is értem hogy engdhetik laikusok kezébe....

Petrodon 2019.01.04. 17:33:53

Ennyi baromságot már rég olvastam, sírok a röhögéstől... :D

Petrodon 2019.01.04. 17:33:53

Ennyi baromságot már rég olvastam, sírok a röhögéstől... :D

repuloske 2019.01.04. 17:34:09

A szomszédaim (3 kutya, panel) éjszakai vonyítását hogy tiltsam be?
A faszom ki van már ezzel a kutyabuzantériával.

Rébusz 2019.01.04. 17:37:16

@moonlight777: A tüzijátékon kívül számos pirotechnikai eszközt árulnak még szilveszterkor, amitől meghalhat az ember, akkor mindet be kellene tiltani. Egyébként szerintem vannak országok, ahol sokkal gyakrabban használnak alkalmakkor tüzijátékot, mint nálunk és nem hallani ezzel kapcsolatban rémületkeltésről.

Rébusz 2019.01.04. 17:39:20

@repuloske: Lenör Hofstadter mindjárt írni fogja, hogy nem hiszi el, hogy három kutya egyedül lakik a szomszéd lakásban :-D

Rébusz 2019.01.04. 17:43:47

@Nácibácsi: Akkoriban még nem volt ennyi kutya, mint most. Anno annyi gyerek volt egy társasházban, mint amennyi most kutya van.

moonlight777 2019.01.04. 17:43:52

@Rébusz:

igen, minden pirotechnikai eszköz lakossági használatát be kell tiltai, ennyi erővel akár kézigránátot is hajigálhatna a sok hülyegyerek....

Melee 2019.01.04. 18:06:50

@moonlight777: Szóval neked a kézigránát ugyanaz, mint a tűzijáték. Ezzel be is áraztad magad. Csak azt csodálom, hogy a kést nem akarod betiltani.

BOAR 2019.01.04. 18:07:27

Aki nem tud felelősséget vállalni a kutyájáért, az ne tartson kutyát. A fasz kivan már a sok kutyabuzitól akik rá akarják erőltetni a társadalomra az igényeiket és cserébe szagolhatjuk a kutyaszart...

Melee 2019.01.04. 18:09:24

A lakásban való kutyatartást kellene betiltani. Kevesebb kutyahúgy lenne, ami egész évben környezetszennyező, nem csak szilveszterkor.

Heremóka 2019.01.04. 18:16:31

A hülyékkel van baj, nem a tüzijátékkal. Ilyen alapon mindent be kéne tiltani, meg se kéne születni... Az pedig nem érv, hogy felesleges, drága és környezetszennyező.

CyberPunK 2019.01.04. 18:17:41

A karácsonyfát is tiltsuk be. Több lakástüzet okozott, mint a tűzijáték/petárda.

CyberPunK 2019.01.04. 18:19:04

@_most_: Az a baj a hozzád hasonló sótlan faszokkal, hogy elfelejtetted már milyen volt gyereknek lenni.

moonlight777 2019.01.04. 18:19:11

@Melee:

az árazza be magát, aki rajong ezért az ostoba (halálian idegesítő) baromságért, mint az idióta petárdázás és tüzijátékozás.....

midnightcoder2 2019.01.04. 18:29:04

Én hiányolok egy olyan pontot a szavazásból, hogy én a kutyatartás betiltását támogatnám.

midnightcoder2 2019.01.04. 18:47:08

@moonlight777: Ennél sokkal rosszabb ha valaki rajong azért az ostoba (halálian idegesítő) baromságért mint a kutyatartás. A tűzijáték egyszer egy évben van pár órán keresztül, a dögök pedig egész évben szarnak, hugyoznak az utcára, évente széttépnek 2-3 embert és megharapnak pár ezret.

okleveles naiv 2019.01.04. 18:50:16

A tiltás semmire sem jó, 'ejszen a mogyorók NER sportja a tilosban járás, ld petárdázás.
Talán ha a yard hajlandó lenne a sajtburgerzabáláson kívül másra is, pl betartatni a törvényeket, akkor lehetne elgondolkodni a dolgon.
És igen, az állattartó foglalkozzon az állatával.

Zed is not dead yet 2019.01.04. 18:50:56

Én meg a birkát tiltanám be.

Zed is not dead yet 2019.01.04. 18:54:31

Egyébként tényleg, mi a tök annyira érdekes abban hogy villog meg durrog meg fütyül és büdös füstöket ereget és el lehet rá költeni egy kis (vagy sok) zsét?

A pirománia gyógyítható.

midnightcoder2 2019.01.04. 19:03:17

@Zed is not dead yet: Ugyanez a kérdés a kutyákra is igaz.

repuloske 2019.01.04. 19:07:54

@Rébusz: Valóban nem. 3 kutya 3 lakás. A legkisebb neszre nekiáll az egyik a többi követi.

moonlight777 2019.01.04. 19:33:00

@midnightcoder2:

nekem van kutyám, de kizárólag vidéken és udvaron, mert ott a helye, házörzőként.... lakásba be nem engedem, nem ott a helye.... ettől még az esztelen és öncélú tüzijátékolást is utálom....

moonlight777 2019.01.04. 19:34:00

@CyberPunK:

hülyegyerekek=felnőttek....

Hollandexxonvaldez 2019.01.04. 20:55:49

Napok óta olvasom a tüzijáték elleni hisztit.

Elsők a kutyások.Nekem is volt kutyám,szilveszterkor vagy a pincében a műhelyben volt,egyszer mivel pont beteg voltam szilveszterkor és nem mentem sehova,velem a lakásban.Eleve a panellakó kutyák nem igazán tudnak szilveszterkor megszökni,a kertes házas kutyák helye meg a garázs,műhely,nyárikonyha,előszoba.Szomszéd is kutyás,beszer áron olyan rakétarendszert hoz minden évben szilveszterre hogy még.
Tehát ne kezdjünk el forditva ülni a lovon,a kutyásoknak rendelkezésre áll az év 364,5 napja.Most az egyszer nekik kéne a többséghez alkalmazkodni.Sőt mivel rendelet is van a kutyatartásról,úgy kéne tartani a kutyát szilveszterkor is hogy ne tudjon megszökni.
FB-n egy hozzászólásomban odairtam,hogy Kinában 2000éve tüzijátékoznak ha kell ha nem,és a csau csau kutyák köszönik jól vannak.
Na jött az újabb cseles próbálkozás gyanitom kutyás vonalról: környezet szennyezés,nehézfémek.Hóóóóógyne,most hogy az Etna meg előtte a Krakatau megszórta kicsit a légkört ezzel azzal,el lettünk látva nehézfémmel.FB kommentben azt irtam ha az összes EU lakosnak előirnák hogy 300éven keresztül óránként 10 rakétát engedjen fel,még akkor se érnénk utol az Etna 1órás teljesitményét.
Vidéki kisvárosban élek.Szilveszter napján délután 4 előtt nem is hallottam pukkanást.6 után mikor már szabad hébe hóba felküldtek párat.Éjfél,elhangzott a Himnusz,na utána kezdődött a játék ami kb 00:40-re véget is ért.Addigra elhasználták a municiót.
Szóval ezért a durván 1óráért megy a hajcihő.

Viszont a tatai vadludas dologgal egyet értek,mig a kutyát belehet csukni,a vadludakat nem.Erre akkor egy külön szabályozás kéne a természetvédelmisekkel,de kutya-macska nem lehet akadálya a tüzijátéknak.

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.04. 20:56:00

első körben a kutyák tartását kellene betiltani belterületen

ubu1a 2019.01.04. 20:58:19

@megamedve: Továbbá üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, így hozzájárul a globális felmelegedéshez.

ételizésítő 2019.01.04. 21:34:06

Én azt tiltanám be súlyos büntetés terhe mellett, hogy a bloggerhez hasonló írástudatlanok blogolhassanak.

Miért nem jutott még ez senkinek eszébe a kormányból?

ételizésítő 2019.01.04. 21:35:45

@Hollandexxonvaldez:
Szerintem lőjétek le a kutyákat a rakétákkal, a kutyások meg titeket, aztán az értelmes többség jól jár a végén.

Hollandexxonvaldez 2019.01.04. 21:38:07

@Viszlát és kösz a halakat:

Az most is szabályozva van,legalábbis nálunk,vidéki 21000-es kisváros.
2db-ot tarthatsz,oszt jónapot.Plusz a kölkök 3hónapos korukig.

Amúgy az új agymenés kutyafronton a "babakutya".Azaz a kölökkutya.Helyi állatvédő egyesület,szedik össze innen onnan a kutyákat.
"Telepünkön 8db babakutya...."
Na a múltkor oda is dörgöltem nekik,állattenyésztő lennék eredendően: a tehénnek borja van,a lónak csikója,a nyúlnak fiókája,a disznónak malaca.A kutyának meg a macskának kölyke.
Na én ott minden lettem csak jó ember nem,a "babakutya" vonal kikiáltott engem rossznak :)))))

Hollandexxonvaldez 2019.01.04. 21:50:09

@ételizésítő:
Nem kell senkit lelőni.A kutyásnak évente durván 1nap megoldandó feladata lenne: becsukni a kutyát.
Az év 364 napján meg élheti világát.

De olvasom ma is FB-n,"megszökött a kutya..." jah,délután 5-kor jutott eszébe elvinni sétálni a kutyát,az meg mivel már indult a robbantgatás,kitépte magát szevasz.Véletlenül se délelőtt vitte volna,áááá minek.Akkor gondolom sorba állt a boltban a vásárlási láz miatt,mert nyomor meg jön az armageddon.:))))))
Délután 5-kor a kutya helye már zárt helyen lett volna.
Irtam,nekem is volt kutyám,szilveszterkor be volt csukva,viszlát.

A kutyások szerintem addig örüljenek mig a közterület felügyelet nem osztogatja a megkerült kutyák gazdáinak a csekket.
Hogy miért is? Mert kutyát úgy kell tartani hogy az zárt udvarból ne tudjon kijutni,más testi épségét,javainak épségét ne veszélyeztesse.

További kérdés? :)))))

repuloske 2019.01.04. 22:06:21

@Hollandexxonvaldez: Hirtelen azt hittem, hogy én írtam. Ez a babakutya faxság nálam is kiveri a biztit.

Hollandexxonvaldez 2019.01.04. 22:46:01

@repuloske: nonszensz nem?

jóanyám is ki van tőle :) babakutya.
én aláirom rendben,mentik a túltermelt kutyamennyiséget(Magyarország az EU legnagyobb kutyatermelője.sertés marha és birka csirkehúsban bezzeg már nem remekelünk),keressenek gazdit,tényleg védjék őket.
De azért se avattak szentté,mikor leirtam hogy az alföldi juhászok úgy szelektálták ám a pulit,hogy ellett 10-et,hagytak 5-öt(a képzeletre bizom mi történt az 5-el) és a maradék 5-ből esetleg 1 lett jó terelőkutya,amelynek a kölykei ugyanigy szelektálódtak tovább.

Mit ir erre a "babakutya" állatvédő? Azok az alföldi parasztok,juhászok milyen rohadt szemét emberek voltak és különben is a 21-században vagyunk....Aha.
Ha igy állnánk hozzá akkor a holstein friz tehén ma se adna többet 1000liter tejnél,a disznó se nőne meg 200kilóra.

Természetesen ilyen hozzászólásra minden lettem csak jó ember nem :)))))

2019.01.04. 23:00:43

Itt nem csak a kutyákról, madarakról van szó.
Hanem az megvadult idiótákról, akik más udvarába, ajtajába, ablakába, kocsijára lövik ki a tüzijátékot és dobálják rá a peárdát. A tüzijáték is lehet ilyen veszélyforrás, ha éppen a bunkója lesz@rja a körülötte élőket.
Volt is tűzeset belőle most is.

Hollandexxonvaldez 2019.01.04. 23:12:45

@Pár dollárral többért:

1 esetről tudok hogy a 9. emeleten beröppent a rakéta.
De ahogy irtam kb 40perc az egész mig el nem fogy a munició.
Én a kertből figyeltem,ahogy sorba lövik el a rakétákat.Völgyben van a házunk,körbe a dombon végig a lakótelepek(Várpalotáról van szó).Sorba láttuk,melyik étterem ahol buli van,mikor következik,ahogy a vendégek feldurrantják a rakétákat.40perc alatt lezavarták az egész városban.
Tegnap hallottam egy rakétát még,a kutyát se zavarta,gondolom megmaradt,felküldték.
Én idén nem vettem,pedig terveztem,mert van egy kamerás drónos új lakó a környéken,szóval légvédelmi céllal terveztem kb 50 rakétát,de majd egy légpuska is megteszi :DDDDDD

ételizésítő 2019.01.04. 23:54:39

@Hollandexxonvaldez:
Hát nálatok nem tudom, hogy van, de Budapesten kb. du. 2-től hajnal 4-ig megy a rakétázás. Meg idén már karácsonytól, a kutyát nem érdekli, hogy tilos lenne, a rendőrök meg szarnak rá magasról.
Egyébként tépte le 80 éves öregasszony 2 ujját is petárda idén, amit valami faszok dobtak az udvarára.
Szóval nem, be kéne ezt az egész faszságot tiltani, és keményen büntetni, aki megszegi, mivel részeg barmok kezében baleset- és életveszélyes, és többnyire részeg barmok használják. A magyar ember agyilag nincs még felnőve ehhez a feladathoz.

Másrészt ha a kutya rá van szoktatva, hogy délután 5-kor szarik, akkor hiába viszed le sétálni délelőtt 10-kor.

Szóval el vagy kicsit tévedve ebben az erdőben.

Ja, a kutya nem ellik, hanem fial.
Ellik a ló, tehén, birka stb., általában a növényevők. Városon lehet, hogy mindegy, falun nem.

Én sem rajongok a kutyásokért, de ebben az esetben pont igazuk van.

BOAR 2019.01.05. 10:02:43

@ételizésítő: A disznó fial... A kutya kilencek kölykezett, bánja is...

BOAR 2019.01.05. 10:04:50

@Hollandexxonvaldez: A disznó magától is megnőne 200 kilóra(a vaddisznó is megnő, ha hagyják), amúgy 120kilósan vágják a "gyári" disznókat.
Egyébként igazad van.

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.05. 13:30:31

mielőtt még széttépitek egymást a kutyakölyök világrajövetelének megnevezése miatt

www.nyest.hu/hirek/mi-az-hogy-ellik

ételizésítő 2019.01.05. 15:57:54

@BOAR:
Ennek ellenére a kutya fial. De igazad van, a disznó is.
A kölykezik kicsit más stílusértékű. Esetleg hozhatnád azt is, hogy vet, merthogy állatra szokás azt is mondani falun, hogy "hármat vetett", azaz három kölyke/malaca/borja/gidája/báránya stb. lett (bár utóbbi három számszerűleg ritkább).

Ami a disznókat illeti: falun nem is ritkaság a 200-220 kg-san vágott. És még az sincs egyéves, és nem tápon nő ekkorára. Több év alatt 5 mázsásra is.
A vaddisznó (legalábbis a kan) nagyobbra is megnő 200 kg-nál, de ahhoz több év kell.

@Viszlát és kösz a halakat:
Ne röhögtess a nyesttel, totál dilettánsok. Egy nyelvi portál, ahol a cikkek tele vannak helyesírási hibával?
Te mennyire tartanál hitelesnek egy olyan fizikával foglalkozó blogot, ahol hibásan írnák le az út-idő-sebesség vagy az áramerősség-feszültség-ellenállás képletet?

Másrészt ha már úgy kezdik, hogy "megpróbáltunk utánanézni az interneten", onnantól nem is érdemes továbbolvasni.

BOAR 2019.01.05. 16:28:53

@ételizésítő: "Ellető box"="Fiaztató keret" a sertésnél.
A kutyánál a szaknyelv "ellés"-t ír (univet.hu/hu/egyetem/szervezeti-egysegek/szuleszeti-es-szaporodasbiologiai-tanszek-es-klinika/szolgaltatasok/tanacsok-allattartoknak/az-elles/) de a fialást vagy kölykezést is használják. A vadászok a disznónál használják a "fialás", a kutyánál a "kölykezés" kifejezést.
A házidisznó egy év alatt csak táppal éri el a két mázsát. A vaddisznó kanok elérhetik a három mázsát is olyan vidéken ahol hagyják őket megöregedni.

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.05. 16:53:20

@ételizésítő: igen az ember vegeta nicknek hisz mindenben hiszen Ő Az Aki Mindent Is Jól Tud Kizárólagosan.

kezeltesd magad

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.05. 16:57:35

www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Kutyatar-kutyatar-1/a-kutya-tartasa-tenyesztese-nevelese-1577/tenyesztesi-alapismeretek-19A4/tenyesztes-es-fedeztetes-19C4/kolykezes-1A0D/

Kölykezés

A fialás előtt legalább két héttel ajánlatos megválasztani azt a helyet, ahol a szuka kölykezni fog. ...
Az ellés céljára szánt helyet béleljük ki cserélhető hullámpapírral, hogy az almot tisztán tarthassuk. ...

A kölykezést közvetlenül megelőzően ... Az ellési görcsök idején a kutya .... A fialás lefolyása teljesen egyéni: azonos számú kölyköt egyik kutya néhány óra, a másik esetleg egy teljes nap alatt hoz a világra.

.
.
.

]{udarauszkasz 2019.01.06. 09:25:36

Van kutyam,es tuzijatekozom. A felesegem belenevelte,hogy ilyenkor felni, ugatni kell. Allandoan akkor szitkozodik, amikor tuzijatekoznak. Egy tavoli golyobombara ugatni kezd, de egy kozeli utogyujtasra, ajtocsapodasra,stb tojik ra,pedig az hangosabb. Tobb eves tapasztalat, nem kitalaltam.

]{udarauszkasz 2019.01.06. 09:31:07

@Hollandexxonvaldez: az en dronomat nem tudnad leszedni. Probaltak paran, es rendszeresen csinalok szilveszteri felveteleket. Ahhoz engedelkoteles zavaroberendezes kell,vagy legvedelmi elharito uteg. Vagy nekd is el kell kezdeni dronozni.

ételizésítő 2019.01.06. 18:11:09

@BOAR:
Aki a kutyáknál ellést ír (vagy pláne szülést), az nem szaknyelv, hanem dilettáns kókler.

A házi disznó táp nélkül simán eléri a 2 mázsát, még többet is egy év alatt, kukorica-búza-árpa-napraforgó, esetleg némi borsó keverékével etetve.
Látom, vidéken életedben nem jártál még, és disznót is csak kolbász formájában láttál a boltban.

@Viszlát és kösz a halakat:
Vannak ennél is dilettánsabb weblapok, amiket belinkelsz még? Mi lesz a következő, egy saját magad által írt?

@]{udarauszkasz:
Elég egy erős csúzli meg egy csapágygolyó.

]{udarauszkasz 2019.01.06. 18:30:49

@ételizésítő: jo eros csumega az,ami felviszi a csapagygolyot 200 meterre. Meg ahhoz celozni is kell, a csuzlinak meg tudtommal semmi iranyzeka nincs. Egy jol huzagolt karabellyal egy hivatasos talan le tudna szedni egy izgomozgo, cikazo dront,de sztem csuzli, meg csapagygolyo... En eleg gonosznak szamitok zold korokben, dronozok, tuzijatekozok, kamionozok... De megse halt bele senki abba,amit csinalok,es a privatszferaja se serult senkinek. Esszel kell csinalni.

ételizésítő 2019.01.07. 00:35:14

@]{udarauszkasz:
200 méterre a drónod sem megy fel, másrészt puskából még egy igen szarral se távolság 200 méter.
Én mondjuk magasról szarok a zöldekre.

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.07. 09:01:51

@ételizésítő: mindenki dilettáns csak TE vagy Napoleon aki Mindent Is Jobban tud mindenkinél. Ezt az ápolód is megerősiti.

Melee 2019.01.07. 14:20:49

@moonlight777: Értem. Szóval aki nem úgy szórakozik, ami a te ízlésednek megfelel, az mind ostoba barom. Mondja az, akinek a legfőbb szórakozása egy (vagy több) falak közé zárt genetikai selejt pátyolgatása, ami természetes körülmények között - értsd a szabadban - nem élne túl egy telet se. Írj még pár fennkölt gondolatot, hadd legyen mit mutogassak másoknak. Pénzért.
Amúgy a petárdázást nem tartom jó dolognak, csak a tűzijátékot. Leírtam volna korábban is, de láthatólag téged nem érdekelt.

ételizésítő 2019.01.09. 21:18:48

@Viszlát és kösz a halakat:
Nem mindenki, de te, aki még a nickedet sem tudod helyeírási hiba nélkül leírni - a hozzászólásaidról nem is beszélve -, mindenképpen dilettáns vagy nyelvi kérdésekben.
Attól, hogy rád ápoló vigyáz az elmegyógyintézetben, nem mindenkinél ez ám a helyzet. Sőt, a többség nem is ott lakik, veled ellentétben. Bármennyire nehéz is ezt neked a te agymennyiségeddel elképzelned.

2019.01.16. 15:41:42

Önkormányzati képviselőként a kerületben, azon belül a körzetben tapasztalható felelőtlen kutyatartással is foglalkozni kellene. Az évnek nem csak az az egy napja van, a többi napon viszont a meglévő szabályokat sem tartja be a kutyatartók 90%-a.
süti beállítások módosítása