HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Ön hova helyezné át a vasútállomás melletti kutyafuttatót?

2018.04.27. 12:18 Mach Péter

Döntsünk közösen az új kutyafuttató helyszínéről, töltse ki Ön is a felmérés adatlapját! uwjy1bo.jpg

Az új pesterzsébeti gyalogos kerékpáros híd építkezése miatt a vasútállomás melletti kutyafuttatót át kell helyezni, mert sajnos a beruházás építési területén fekszik.

Két helyszínt találtunk: 

  1. (170204/10) hrsz, a Gubacsi híd Topánka utcai hídfője melletti terület
  2. (170187/6) hrsz és 170004 hrsz alatti területek, a Pesterzsébeti vasútállomás melletti zöldsáv. Sajnos itt csak a MÁV engedélyével megvalósítható, amelynek megkérése hosszadalmas folyamat, de az előzetes egyeztetések megkezdődtek.

Kérem tehát a Pesterzsébeti lakótelep DNy-i részén, a Gubacsi lakótelepen és a Mediterrán lakóparkban élő kutyásokat, hogy töltsék ki a kérdőívet!

Tavaly nyújtott be javaslatot 4 képviselő arról, hogy vizsgálja meg létrehozhatóak-e a kerületben szabad kutyafuttatók, akkor a javaslat két helyszín vizsgálatát tartalmazta: a Vécsey lakótelep és Kiserdő melletti területet, illetve a Pesterzsébeti lakótelepet és környezetét.

A helyszínek keresésekor a kutyásokkal történő konzultációk, egyeztetések során derült ki a Pesterzsébeti lakótelep környezetében, ha szabad kutyafuttató építése nem is, de zárték indokolt, pláne, hogy az új gyalogos-kerékpáros híd építési területén helyezkedik el a vasútállomás melletti kutyafuttató, melyet az építkezés megkezdésekor át kell helyezni.

A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság februárban foglalkozott is a kérdéssel, a 13-i ülésén hozott 56/2018 (II. 13.) KVB. határozatával felkérte a Hivatalt, hogy az érintett körzetek képviselőivel közösen ismételten vizsgálja meg zárt kutyafuttató kialakításának lehetőségét a Pesterzsébeti lakótelepen, különös tekintettel az alábbi szempontokra, illetve készítsen előterjesztést a vizsgálat alapján a T. Bizottság 2018. márciusi rendes ülésére:

  • a Topánka utcai felüljáró alatti terület vizsgálata 
  • a Helsinki út 3. és Baross utca 34. közötti zöldterület vizsgálata, 
  • a Gubacsi lakótelepen a Pesterzsébeti gyalogos- és kerékpáros híd építése miatt megszűnő kutyafuttatónak keressen új helyet.

A Városgazdálkodási Osztály munkatársaival történő egyeztetésen a körzet egyik képviselőjeként én vettem részt. Az egyeztetésen megvizsgáltuk, hogy

  • a helyszínek a lakóközösség számára megfelelő távolságban van-e a lakóépületektől a későbbi panaszok elkerülése érdekében,
  • a közlekedés biztonságát nem zavarja-e,
  • az adott területet jelenleg mennyire használják a kutyás lakosok kutyasétáltatásra.

Abban egyetértettünk, hogy ún. szabad kutyafuttató a területen nem jelölhető ki.

A Helsinki út 3. és Baross u. 34. közötti zöldterület (170213/1 hrsz) esetén a játszótér, valamint az óvoda közelsége nem kedvez a kutyafuttató kialakításának, a lakóépületek pedig túl közel lennének a kutyafuttatóhoz.  A területen korábban – kb 10 évvel ezelőtt – dühöngő volt, melyet a lakossági felháborodás miatt bontatott le az Önkormányzat.

A vasútállomás melletti zárt kutyafuttató áthelyezésére a fenti szempontok figyelembevételével az alábbi helyszíneket találtuk:

1.(170204/10) hrsz, a Gubacsi híd Topánka utcai hídfője melletti terület

2018-04-27_1.png

A területet központi elhelyezkedése miatt jelenleg is sokan használják kutyasétáltatásra, tekintet nélkül arra, hogy a zöldfelület jelenleg nem kutyasétáltatásra kijelölt. A területet tömegközlekedési főutak határolják, közvetlenül buszmegálló mellett található.

Megfontolandó ugyanakkor, hogy a terület „Pesterzsébet kapuja”, a Csepel irányából érkezők Pesterzsébetet elérve rögtön erre ezt a területet látják meg, ezért – amennyiben a Képviselő-testület úgy dönt, hogy itt kíván kutyafuttatót létesíteni – kiemelt figyelmet kell fordítani az esztétikai kialakítására is, ami értelemszerűen magasabb létesítési költséget jelent.

2.(170187/6) hrsz és 170004 hrsz alatti területek, a Pesterzsébeti vasútállomás melletti zöldsáv.

20180426_114606.jpg

Mivel a terület jelenlegi, a (170187/5) hrsz alatt létesített kutyafuttatója a tervezett Pesterzsébeti gyalogos- és kerékpáros híd építése miatt kényszerűségből megszüntetésre kell kerüljön, célszerűnek látszik a kutyafuttató áthelyezése valamely szomszédos ingatlanra.

Lehetséges helyszínként jelentkezik a (170187/6) hrsz alatti Bp. XX. Zodony utca útpálya melletti területe, mely azonban önmagában nem elegendő a kutyafuttató létesítésére. A közvetlenül vele szomszédos, 170004 hrsz alatt nyilvántartott ingatlan a Magyar Állam tulajdonában és a MÁV Zrt. kezelésében van, így a kutyafuttató kialakításához a MÁV Zrt. hozzájárulása szükséges. Itt legfeljebb 7-8 méteres sávban létesíthető kutyafuttató (bár a hosszúsága tetszőlegesen növelhető), figyelemmel a vasút nyomvonalára és a területen lévő, kialakított árkokra. 

Mindkét lehetséges helyszín vonatkozásában problémás ugyanakkor a tömegközlekedési útvonalak közvetlen közelsége. Emiatt fokozottan kell majd figyelni, hogy a kutyák semmiképpen se juthassanak ki a közutakra, illetve a vasúti sínekre, hiszen ez a közlekedés biztonságát veszélyeztetné.

Kérem tehát a Pesterzsébeti lakótelep DNy-i részén, a Gubacsi lakótelepen és a Mediterrán lakóparkban élő kutyásokat, hogy töltsék ki a kérdőívet!

Az érintett bizottsági határozatok pontos szövege: 

74/2018 (III. 20.) KVB. határozat

A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság úgy dönt, hogy

 

  1. a Pesterzsébeti lakótelepen létesítendő kutyafuttató lehetséges helyszíneinek vizsgálatáról szóló beszámolót elfogadja.
  2. javasolja, hogy készüljön lakossági felmérés a két lehetséges területről a kutyafuttató számára
  3. felkéri a polgármestert, hogy folytasson egyeztetéseket a MÁV Zrt-vel, hogy 170204/10 hrsz területen hozzájárul-e kutyafuttató létesítéséhez
  4. felkéri a polgármestert, hogy a terület kijelölésére vonatkozó javaslatot terjessze a lakossági felmérés elkészülte után a Képviselő-testület soron következő ülése elé.

Felelős: Mach Péter KVB elnök

Határidő: 2018. április 30.

56/2018 (II. 13.) KVB. határozat

A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság úgy dönt, hogy

felkéri a Hivatalt, hogy az érintett körzetek képviselőivel közösen ismételten vizsgálja meg zárt kutyafuttató kialakításának lehetőségét a Pesterzsébeti lakótelepen, különös tekintettel  

  • a Topánka utcai felüljáró alatti, illetve 
  • a Helsinki út 3. és Baross utca 34. közötti zöldterületen, 
  • illetve a Gubacsi lakótelepen a híd építésével megszűnő kutyafuttatónak keressen új helyet
  • és tegyen javaslatot a Bizottság márciusi ülésére. 

Határidő: 2018. március 20. 

Felelős:   Mach Péter a bizottság elnöke

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr6713873852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.07. 10:32:12

Mi értelme ott a méregdrága gyalogos felüljárónak, ha már van ott aluljáró?
süti beállítások módosítása