HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

SEMMIT RÓLUNK NÉLKÜLÜNK!

2018.03.23. 19:20 Mach Péter

Megmarad a Zöld Ovi a Torontál utcában.  Győztek a szülők, nem kerül egyházi kezekbe az óvoda. A nyilvánosság és a gyermekeik jövőjéért aggódó szülők akarata erősebb volt a felülről érkező nyomásnál.ovoda.jpg

Január közepén hoztam nyilvánosságra, hogy a Torontál utcai Zöld Ovit egyházi kezekbe szeretné adni a városvezetés. A januári testületi ülésen ugyanis napirendre került egy javaslat, hogy a képviselőtestület hozzon elvi döntést arról, hogy 2018. szeptember 1-jei hatállyal a Nyitnikék Óvoda „Zöld Ovi” Tagóvodája fenntartói jogát át kívánja adni a Budapest Pesterzsébet-Klapka téri Református Egyházközség részére.

Bár csupán egyetlen szavazaton múlt (ezúton is köszönöm azon szocialista képviselőtársaim kiállását, akik nem pártkatonaként szavaztak, hanem a kerület érdekeit tartották szem előtt), de szerencsére a képviselő-testület bölcsen döntött: nem hozott elvi döntést januárban a Zöld Ovi bezárásáról és átadásáról a Pesterzsébet-Klapka téri Református Egyházközség részére. Ehelyett először a szülők, és az óvoda nevelői és alkalmazotti közösségeinek véleményére lett kíváncsi a testület többsége és csak annak ismeretében hajlandó bármilyen döntést meghozni.

Akkor a nyilvánosságra hozatal miatt kaptam hideget-meleget egyaránt. Pedig csupán két kérdést tettem fel a pesterzsébeti szülőknek, nagyszülőknek:

  • Zöld vagy református ovit szeretne a Torontál utcában?
  • Tényleg jó ötlet a Zöld Ovi egyházi kezekbe adása?

51ibhd7_xnl_ux522.jpgSokak szerint a két kérdésem félrevezető volt, befolyásolta a szülők döntését, többen gyűlöletkeltéssel vádoltak meg, az átadást támogató képviselőtársaim szerint pedig indokolatlan volt a feszültség gerjesztése, hiszen a szülők is támogatni fogják az átadást.

"Csak csendben, csak halkan,
Hogy senki meg ne hallja!
Csak csendben, csak halkan,
Ne hallja senki sem!"

Ne szólj szám, és nem fáj fejem,
Hisz bolond, ki sokat beszél.
Hazudni bűn, de hallgatni aranyat ér.” 

Mondták akkor, s annyiban elfogadtam a kritikát, hogy a szülők döntését nem próbáltam meg befolyásolni, nem folytattam a tényfeltáró cikket, a szülők döntését megelőző szülői fórumra sem mentem el. Bíztam abban, hogy a nyilvánosság ereje, s az, hogy sikerült megakadályozni, hogy a képviselőtestület a szülők véleményének ismerete nélkül döntsön elegendőnek bizonyul ahhoz, hogy bölcsen dönthessenek.

S így is történt. 2018. január 30. napján tartották meg az értekezletet, melyen a dolgozók és a szülők meghallgatták a Budapest Pesterzsébet Klapka téri Református Egyházközség lelkészének ajánlatát, ígéreteit. Fenti napon - a Tagóvoda kijelölt helyiségében - lezárt szavazóurna került elhelyezésre, amelybe az intézménybe járó gyermekek szülei a fent említett jogszabály alapján 2018. február 19. napján 9:00 óráig adhatták le nyilatkozataikat.

A Tagóvodába járó gyermekek összlétszáma a 2018. február 19. napi adatok alapján 71 fő volt, melyből 58 gyermek szülője élt a véleménynyilvánítás lehetőségével. A leadott összes nyilatkozatból 16 támogató és 42 nem támogató szavazat érkezett, azaz a szülői összlétszámhoz viszonyítva csupán a szülők 22,535 %-a támogatta a Tagóvoda fenntartói jogának egyházközség részére történő átadását.

A fentiek miatt tehát Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete az alábbi határozatot hozta meg: 

1. elfogadja a Nyitnikék Óvoda „Zöld Ovi” Tagóvodája fenntartói jogának átadásával kapcsolatos eseményekről szóló beszámolót és ennek keretében tudomásul veszi, hogy a Nyitnikék Óvoda „Zöld Ovi” Tagóvodába járó gyermekek szüleinek többsége a Tagóvoda fenntartói jogának átadását nem támogatja,

2. felkéri a polgármestert a szükséges egyéb intézkedések megtételére. 

SEMMIT RÓLUNK NÉLKÜLÜNK!

A Torontál utcai "Zöld Ovi" tagóvoda 1978-ban épült, 4 csoporttal működik. Az óvoda parkkal, sportudvarral rendelkezik. Lakótelepi és családi házas övezetben helyezkedik el, forgalmas út mellett. Csoportszobáink tágasak, világosak, jól felszereltek. Minden csoportszobában kialakításra került természetsarok, akvárium, vagy terrárium. Nem véletlenül esett erre az épületre a választása az egyháznak sem.

A döntés azonban megszületett, a Zöld Ovi megmaradhat és folytathatja a szenzitív, környezettudatos pedagógiai programja alapján a munkáját. Az intézmény sajnos számos problémával, köztük a szegregáció veszélyével is küszködik.

A Zöld Ovi óvodapedagógiai programja, múltja hatalmas értéke a kerületnek, meggyőződésem, hogy Pesterzsébet Önkormányzatának felelőssége, hogy megőrizze értékeit.

Sajnos a végén azért megérkezett a feketeleves, vasárnap kevésbé jó hírekkel folytatom: 28827339_2145764612119331_73608780415600875_o.jpg

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy:

a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 83. § (3)-(4) bekezdése szerinti véleményezési jogkörében támogatja a Vörösmarty Általános Iskola fenntartói jogának a Budapest Pesterzsébet-Klapka téri Református Egyházközség (1201 Budapest, Klapka utca 47.) részére történő átadást a 2018/2019-es tanévtől, és kinyilvánítja azt a szándékát, hogy a Budapest XX. Vörösmarty Mihály utca 128. szám alatti ingatlant (Vörösmarty Mihály Általános Iskola épülete) - a Budapest Pesterzsébet-Klapka téri Református Egyházközség kérelmének megfelelően - ingyenes használatába kívánja adni közfeladat ellátása érdekében, ezért felkéri a polgármestert, hogy az erre vonatkozó megállapodást legkésőbb a Képviselő-testület 2018. áprilisi ülése elé terjessze

3 komment

Címkék: egyház óvoda Nyitnikék Óvoda Torontál zöldovi

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr7913774790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zizi77 2018.03.24. 16:24:01

Amikor az én lányom kezdte a suli, akkor került egyházi fentartásba az iskolájuk. Az Ő évfolyamuk volt így az első évfolyama az új rendnek. Volt aggódás a szülők részéről, mert gyakorlatilag felvettek mindenkit, aki jelentkezett, de így se lettek nagyok az osztályok. Már a harmadik évben 4x volt a túljelentkezés. Én azt gondolom, ha jól csinálják, akkor van igény az egyházi fentartású intézményekre, de első körben tartanak tőle a szülők, mert nem tudják mire számítsanak. Persze ez csak ott működik jól, ahol van választási lehetőség.

de let e ... 2018.03.24. 18:21:37

Most komolyan , ha egy egyház iskolát vagy óvodát szeretne működtetni , akkor miért nem épít magának ? A hívek meg az egyházuk dobja össze rá a pénzt .
süti beállítások módosítása