HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Karácsonyi nagytakarítás a Dél-pestiben

2016.12.23. 12:00 Mach Péter

A dél-pesti Jahn Ferenc kórház honlapjának nyitólapja egy karácsonyi üdvözlőlappal és bocsánatkérő levéllel fogadja látogatóit. 

Egy karácsonyi képeslap, egy bocsánatkérés és néhány ígéret kevés lesz!

A lakossági engedetlenség, a kerületi önkormányzatok hatékony fellépése és a Párbeszéd akciójának köszönhetően a Jahn Ferenc Kórház vezetése bocsánatot kért a dél-pestiektől és ígéretet tett fejlesztésekre, illetve arra, hogy takarítani fogja a látogatói mosdókat is.

Sajnos ezek csupán részsikerek, A helyzetért felelős kormány ugyanis sunnyog, s próbálja a felelősséget a kórház vezetőinek nyakába varrni. Márpedig a kórház önerőből csupán néhány plusz takarítót, WC ajtózárat, papírtartót és ülőkét képes ígérni. Természetesen a fenntartó egyetlen elemét támogatja kiemelten a fejlesztéseknek: hogy a további akciók és civil takarítások megakadályozására kamerarendszert építsenek ki, hogy azonnal kivezettessék azokat, akiket zavar a kosz és mocsok és hajlandóak tenni is ellene.

Egyszer volt Budán kutyavásár: rend a lelke mindennek: ezentúl nem lehet bárkinek csak úgy szaros mosdókat takarítgatni!

Lezárult a közel egy hónapja indított vizsgálat: A Jahn Ferenc Kórházban 2016. november 27-én találtak egy hullát a 9. emeleti mosdóban. Bár a lassú munkához idő kell, de december 21-én a kórház vezetése végre sajtónyilatkozatot adott ki az elmúlt hónap intézkedéseiről és a lezárult vizsgálatról. A most lezárult a vizsgálat szerint a kórházban senki nem hibázott, de számos változtatást vezetnek be a WC-k használatával, a portaszolgálat működésével és a takarítással kapcsolatban.

Az elhunytra november 27-én, vasárnap reggel a legfelső emeleten, talált rá egy takarítónő, amikor a látogatói mosdóban bezárt fülkét akarta kinyitni. A mosdó egy zsúfolt váró folyosói váró közelében található, a népszerű páternoszterrel szemben. A sajtóhírek után megmozdult a kerület, az ellenzéki pártok és a sajtó munkatársai pedig komoly munkát végeztek, felvételek kerültek elő a mosdóról, kitörött ablakról, koszról, a higiéniai állapotokról.

Döbbenet, hogyan maradhatott napokig észrevétlen a bomló tetem ott, ahol elvileg naponta legalább egyszer kötelező lenne a takarítás, növeli a botrányt, hogy az elhunyt egy - a csecsem­ő- és a koraszülöttrészleghez közeli - mosdóban hevert. A kezdeti döbbenetet, azonban harag s megvetés követte a kerületben, s ez ért tenni-akarássá és cselekvéssé néhányunkban. 

A decemberi testületi ülésen kezdeményeztem, hogy a Szabados Ákos polgármester vegye fel a kapcsolatot a körzet polgármestereivel és közösen lépjenek fel a kórház kiemelt fejlesztéséért. Tavaly februárban konszenzus volt ebben a kérdésben, folytassuk ott ahol akkor abbahagytuk.

Hiller István a kerület országgyűlési képviselője is ígéretet tett rá, hogy a tavasszal már egyszer leszavazott javaslatát a kórház kiemelt támogatásáról ismét benyújtja, hátha most nagyobb sikerrel jár és petíciót is benyújt dél-pesti képviselőtársaival.

A testület a kórház rossz pénzügyi helyzete miatt egyhangúlag 3 millió forint támogatást szavazott meg a dolgozók év végi jutalmazására és további 120 ezret eszközbeszerzésre.

Gémesi Emese képviselőtársam javaslatára pedig a kerületi lakosok legalább elfogadható mértékű ellátása érdekében egyeztetés kezdődik a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházzal. A testület egyhangúlag elfogadta a javaslatot, melynek eredményeként meghallgatjuk az intézmény főigazgatóját is.

A sajtóban megjelent ellenzéki és kormánypárti politikusok hangzatos nyilatkozatain túllépve Szabó Tímea országgyűlési képviselővel, a Párbeszéd társelnökével elmentünk és kitakarítottuk a hírhedt 9. emelet mosdóját. Van amikor tenni kell, a beszéd ugyanis kevés...

Takarításunk és az egyre növekedő lakossági elégedetlenkedés részben elérte tehát célját:

- először munkaerőfelvételt hirdetett a kórhát takarítói munkakör betöltésére

- majd bocsánatkérő levelében újabb fejlesztésekre tett ígéretet.

A takarításunk és annak videóinak, fényképeinek hatására a WC-ajtókat szükséghelyzetben kívülről is nyitható zárakkal szerelték fel. Az illemhelyiségekben pótolják az ellopott WC-ülőkéket, izzókat, WC-papír tartókat, kézmosó és kéztörlő adagolókat, kilincseket. Itt jegyezném meg, hogy a fertőtlenítő folyadékok kihelyezésére, a papír, törlpkendő pótlására még most sem tettek ígéretet. :-(

A takarítási szolgáltatást a minősíthetetlen állapotok miatt – fenntartói támogatással – részben intézeti hatáskörbe vették vissza és új álláshelyeket hirdettek meg. Az intézmény őrzés-védelmi szolgálata a késő esti órákban a nyilvános és közösségi tereket végre bejárja és ellenőrzi. A Kórház felmérte a közforgalmú terei kamerarendszerrel történő felszerelésének lehetőségét és fenntartói támogatással rövid időn belül meg is valósítja azt. A nyilvános illemhelyek bejáratainak és a liftek, páternoszterek előtereinek folyamatos monitorozása lehetőséget teremt a problémás események rögzítésére, gyorsabb intézkedések foganatosítására, egyúttal a lopás és vandalizmus visszaszorítására.

A kormány azonban még mindig nem akar semmit tenni a dél-pesti polgárokért, ezért folytatnunk kell a küzdelmet magunkért, a családunkért!

Az nem járja ugyanis, hogy aki teheti más kórházat keres a kerületben, s évtizedek óta azért imádkozik, hogy ha baj van, akkor a körzetén kívül essen össze, nehogy bekerüljön oda. Az nem járja ugyanis, hogy „csúcskórházat” építenek természetvédelmi területeket veszélyeztetve Budán, „szuperkórházat” Ferencvárosban és újabb és újabb ígéretekkel hitegetik csupán a dél-pestieket.

A pesterzsébetieknek ugyanis nem ígéretekre van szüksége, hanem korszerű, működőképes kórházra!

Az Orbán-kormány ugyanis 2010 óta évente nagyjából négyszázmilliárd forintot vont el az ágazatból. Lerohasztották a kórházainkat, tönkretették az alapellátást, nem hajlandóak érdemi béremelést adni a dolgozóknak. Napjainkban többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint autóbalesetben, az orvos-elvándorlás miatt az is előfordulhat, hogy az évtized végére a magyarok felének nem lesz megfelelő ellátása. Be kell fejezni tehát ezt az ámokfutást, mert most már a betegek élete forog kockán! 

Miközben (focicsarnok, sportcsarnok, gyúróterem, parkoló) több mint hat és fél milliárd forintot kapott karácsonyra a fejlesztési miniszter városa a kormánytól. FTC, MTK, Mezőkövesd, Videoton, Vasas, Felcsút, Diósgyőr, Honvéd... a már átadott, vagy még épülő Orbán-stadionok listája a teljesség igénye nélkül az egyik oldalon, rohadó egészségügy, omladozó falak, takarítatlan WC-k a kórházakban, egészségügyi intézményekben a másik oldalon.

Fordítsuk a feje tetejéről a talpára ezt a világot: tegyünk meg mindent az egészséges környezetért és életmódért, az ellátórendszert pedig szervezzük végre a betegek igényei köré! A Párbeszéd azt vallja, hogy mindenkinek, vagyoni helyzettől függetlenül joga van az egészséges élet lehetőségére, ha pedig megbetegszik vagy megsérül, a gyors, szakszerű és színvonalas ellátásra!

Itt bővebben is olvasható az egészségügyi programunk,

A Jahn Ferenc Kórház vezetése együttérzését fejezte ki és elnézést kért.

A gesztus megtörtént, most itt az ideje a cselekvésnek:

  • tiszta és higiénikus mosdókra,
  • működő sürgősségi ellátásra,
  • az évtizedek alatt eljátszott bizalom visszaszerzésére van szükség!

Ehhez kívánok sikerekben gazdag, boldog új évet a kórház vezetésének és minden dolgozójának!  

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr6412069457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2016.12.24. 22:59:39

Mach Péter organikus káosz gazda szösszenete nyomán minden állampolgár megvilágosodott, az Orbán rezsimet le kell váltani, képtelen a kórházi mosdókba rendet tartani.
Magyar országon végveszélybe került a washingtoni konszenzus és a jogállamiság, vonuljanak be az ENSZ csapatok, és új nemzeti kerek asztal mellet helyre kell állítani a demokráciát.
Az új nemzeti kerekasztal mellé liberális demokraták kellenek, a szóba jöhetőket Soros féle nyitott társadalom alapítvány majd kijelöli.

Éljen örökké a megbonthatatlan magyar-magyar barátság.

Eni time 2016.12.25. 00:36:36

Ha az orvosok csak egy napi hálapénzt felajánlanának a kórháznak, már meg lenne mentve. Pofátlanság 1 szülésért 100-150 ezret elkérni és még a szülésznő sem néz rád, csak ha raksz a zsebébe, és persze mellé fizesd a TB-t...undorító...

kheiron 2016.12.25. 08:22:51

"Itt jegyezném meg, hogy a fertőtlenítő folyadékok kihelyezésére, a papír, törlpkendő pótlására még most sem tettek ígéretet. :-("

Nem csoda, a betegek, a látogatók és a 2 szökőévente egyszer feltűnő primitív és demagóg politikusok ezeket állandóan ellopják.

És az a szánalmasnál is gyengébb teljesítmény, hogy az ismert kórházi körülmények ellen egy minden értelemben szar PR-akcióval próbálnak tenni - mit ne mondjak, a WC-csészéhez azért a biztonság kedvéért még maga a nagy Szabó Tímea se nyúlt, csak a falakon maszatolt.

nemadom-meg 2016.12.25. 08:37:59

@Jakab.gipsz:
"Remélem" egyszer úgy hozza a sorsod, hogy valamelyik stadionba visznek sürgős ellátásra, nem pedig kórházba! Ám, ha mégis bekerülnél valamelyik takarítatlan egységbe, rád férne közelebbi ismeretségbe kerülni a Streptococcus bármelyik -de lehetőleg nehezebben gyógyítható- változatával!
Talán akkor magadhoz térnél az elvakultságodból...

Mach Péter 2016.12.25. 08:58:45

@kheiron: Mi vittünk és nem elhoztunk papírt és kézmosófolyadékot.

Jakab.gipsz 2016.12.25. 11:53:10

@nemadom-meg:
Az egészség ipar privatizációját, ki találta ki?
A zorbán-kormány, vagy a brüsszeli bürokraták?
A kórház bezárásokat ki találta ki, mi magyarok vagy a piacgazdaság mindenhatóságát hirdető demagóg technokrata őrültek?

Nem vagyok elégedett sem azzal amit a brüsszeli központi bizottság művel, sem pedig azzal a mit a kormányunk, ámde egyenlőre az Orbán-kormány a kisebbik rossz.

Ennyi.
Egy valóban sajnálatos esetből, pedig nem kellene politikai hangulat keltést és főleg nem ideológiát fabrikálni.

kheiron 2016.12.26. 20:42:18

@Mach Péter:

Látom, nem sikerül a lényegre válaszolni.

Mindegy, a politikában mozgó emberekről megszokott a kitérés és a semmitmondás.

Nem is vártam érdemi választ, csak a megszokott nívó nyilvánvaló.
süti beállítások módosítása