HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

A suszter cipője

2016.10.21. 02:01 Mach Péter

006.jpgLyukas volt a suszter cipője: a képviselő-testület tagjai sem kaptak határidőre választ az Önkormányzat hivatalos hibabejelentőjén benyújtott panaszukra, ugyanis még a hibabejelentő is meghibásodott és hetekig nem vette észre senki. Bár azokat a lakókat, akik az általam benyújtott Téglaégető utcai kátyúkat kerülgették másfél hónapig, nyilván nem hatja meg, de a sorozatos problémák és panaszok miatt az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság a hétfői ülésén úgy döntött, hogy a hibabejelentés rendszerét teljesen átalakítjuk a kerületben:

Lehetővé tesszük, hogy a bejelentéshez fényképet is lehessen csatolni, megszüntetjük a "Hibabejelentő" nehezen kezelhető és értelmezhető témaköreit. A bejelentő továbbra is kap automatikus értesítést a rendszertől, hogy a bejelentését fogadták. De, hogy ne történhessen meg, hogy hónapokra elkallódnak a levelek, s nem érkeznek válaszok az ügyfeleknek, miközben a panaszt benyújtó azt sem tudja kihez forduljon a késedelem miatt, a javaslatomra az ügyintéző osztály 3 napon belül vissza fog jelezni a bejelentő részére, hogy ügyét milyen számon iktatták, illetve hogy ki az ügyintéző. A bejelentő a hivatalos válaszon felül értesítést kap majd az ügyintézőtől a végrehajtást követően is.

S végre így 2016 végén, a robbanó S7-sek megérkezése után Nemes László képviselőtársam javaslatára: a lakossági bejelentések megkönnyítése érdekében egy hibabejlentő mobil alkalmazás készítését is tervezi e kerület, lehetőleg mind Android, mind iOS operációs rendszerre. A mobil alkalmazás alkalmas lesz kvázi automatikusan hely rögzítésére egy térképen, és fénykép továbbítására.image6571531x.jpg

A képviselői fogadóórák tartoznak a mezei képviselők legkedvesebb időtöltései közé, ilyenkor jut idő elolvasni az elmaradt szakcikkeket, megnézni youtube-on barátaink legújabb vlogjait, végigfutni a napi blogtermést... Utoljára akkor voltak tömegek a fogadóórámon, amikor a gyermekeim óvodájában a sószobában tartottam. A szülők imádták, hogy helybe jön pofonért a képviselő, ráadásul „az orrukat is tisztítsa”, mára ez alkalmanként 1-2 érdeklődőt jelent havonta.

A lakossági panaszok, megkeresések zöme ugyanis ma már mailben, facebookon vagy telefonon érkezik, esetleg megállítanak kerékpározás vagy kocogás közben, elragadnak a gyerekektől a játszótéren. S bár hagyományos fogadóóráknak mára leáldozott, ennek ellenére közvetlenebb és élőbb kapcsolatot lehet tartani az itt élőkkel. Paradox helyzet, miközben az ország illiberális, kommunista fordulata miatt a demokratikus intézményrendszereket lebontják, helyi szinten a kapcsolattartás közvetlenebbé és hatékonyabbá válik.

Képviselőként hetente 4-5 ügy, panasz vagy ötlet talál meg. Ezek jó része persze hasonló, akár ugyanaz a kérés érkezhet több helyről is. A többségük egyszerűen kezelhető: kiég egy kandeláber a szomszédos utcában, kátyúk akadályozzák a forgalmat, elzárják a vizet egy játszótéren és elfelejtik visszanyitni, elkopik a zebra, megjelenik valahol a parlagfű, roncsautó vagy tiltott tábla zavarja a forgalmat, illegális hulladék önti el a virágágyást...

S persze vannak nehezebben kezelhető, komoly előkészítést, lobbimunkát, egyeztetést igénylő feladatok is: miként lehet megoldani, hogy normálisan be lehessen jutni tömegközlekedéssel a központba, közösségi tereket és kerteket tervezni és létrehozni, átláthatóbbá tenni az önkormányzat működését, részvételibbé a költségvetését...

Az utóbbi 2-3 hónapban a panaszok és megkeresések száma megduplázódott, háromszorozódott. Elsőre gondolhatná az egyszeri képviselő, hogy ismertebbé, népszerűbbé vált, ő lett a kerület ügyintézője, de ilyenkor még időben érkezik a felesége, és szól, hogy akkor biz' nagy baj lehet, hiszen a zuhanyrózsát is 3 hónapja cserélem a fürdőszobában, ha én vagyok az egyetlen reménye az itt élőknek akkor hamarosan zuhanni fognak a lakásárak.

Úgyhogy elkezdtem gyanakodni: miért nem a hivatalt keresik a polgárok ügyes bajos dolgaikkal, van nékünk a pesterzsebet.hu-n könnyen elérhető panaszbejelentő alkalmazásunk, kitöltjük, hivatal iktat, kivizsgál, elintéz és válaszol s mindezt jogszabály szerint 21 vagy 30 napon belül. Rá is kérdeztem hát a nyáron: s akkor érkeztek a megdöbbentő válaszok, ott biza már bejelentették de még azt sem kapták válaszként, hogy bakfitty.

Hiszem én ha látom: az ősszel ki is próbáltam (ezúton is elnézést kérek a Téglaégető utcai kátyúk ügyében, az volt ugyanis a „próba panasz” tárgya). Becsületes voltam: saját névvel, a hivatali címlistákban szereplő mailcímmel nyújtottam be a panaszt, majd vártam, majd vártam, majd vártam, s vártam, s bizony letelt 21 nap, majd 30, majd még néhány de válasz ugyan nem érkezett. Akkor kicsit megnyugodtam: nem kivételeznek a képviselőkkel a kerületben, a hivatal protekció mentesen senkinek nem válaszol határidőre.

Az örömkönnyeket elmorzsolva azért jeleztem a problémát az informatikáért felelős Fekete Katalin képviselőtársamnak is, aki azzal fogadott, hogy nyitott kapukat döngetek, nem csak én jártam így és szerinte is azonnal lépni kell az ügyben.

Egyrészt köszönet az előterjesztésért, s azért, hogy a képviselők egyhangúan meg is szavazták azt, másrészt nagyon remélem, hogy még ősszel feláll az új rendszer, hogy gyorsabban és hatékonyabban tudja a hivatal a panaszokat kezelni.

 

1 komment

Címkék: hibabejelentő

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr7811825809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pekárovics Gábor 2016.10.22. 12:02:37

Szia Péter!

Ezt ismeritek? Ha nem, akkor mindenképpen nézzetek meg:

www.otrs-megoldasok.hu/

Előnyök:
ingyenes
magyar nyelvű
van hozzá mobil App
es meg sorolhatnám, de nem teszem, mert ott van minden a honlapjukon ;)

Udv,
Gábor
süti beállítások módosítása