HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Madarak és fák napja - 2016

2016.05.11. 01:55 Mach Péter

Immár hagyománynak tekinthetjük, hogy a kerületi iskolák és óvodák évente beszámolnak környezetvédő, parképítő tevékenységükről és terveikről, májusban pedig a Duna-parton, a Babaparkban, egy ünnepség keretében osztjuk ki a díjakat. Idén már a kertes és családi házak részére kiírt pályázat díjait is kioszthattuk, ugyanis 6 év szünet után ismét kiírtuk két kategóriában az "Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetért" környezetszépítő versenyt. A pályázattal azokat támogatjuk, akik kiemelten gondozzák és fejlesztik zöldterületeiket.

A díjak átadását egy hatalmas forgatag követte és átadtuk a Duna-parton a vizes játszóteret is.


Öt éve, friss képviselőként kellett végignéznem a kerület környezetvédelmi rendszerének leépítését, a zöld ovik fejlesztésének, s számos egyéb projekt (komposztálás, környezetszépítő pályázatok, térinformatika rendszer, zöldkataszter...) leállítását. Néhány elemét a rendszernek sikerült anno megmenteni, így megmaradt az Autómentes Nap, a Madarak és Fák napi pályázat az óvodák és iskolák számára, de az előző ciklusban a környezet- és természetvédelem szitokszónak számított a fideszes vezetés számára, egy szép őszi napon pedig sóval hintették be a helyét. 

13115975_1060106220726839_7669028948938833244_o.jpg
A 2014 őszi választások után azonban a megújult, baloldali városvezetés figyelembe vette a javaslatainkat. 

Ennek köszönhető az is, hogy 6 év szünet után ismét kiírtuk két kategóriában az Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetért környezetszépítő versenyt társas és kertes házak részére. A pályázat lényege azok támogatása volt, akik kiemelten gondozzák és fejlesztik zöldterületeiket, illetve a környező közterületi zöldterületeket. Immár hagyománynak tekinthetjük, hogy a kerületi iskolák és óvodák évente beszámolnak környezetvédő, parképítő tevékenységükről és terveikről, májusban pedig itt a Babaparkban, a zöldben egy ünnepség keretében osztjuk ki a díjakat. Idén már a kertes és családi házak részére kiírt pályázat díjait is kioszthattuk.

Madarak és Fák napi pályázat iskolák és óvodák részére

Idén egy komplex pontrendszert vezettünk be az értékeléshez, amely megpróbálta követni a Madarak és Fák napi hagyományokat, azokat az értékeket, tevékenységeket kiemelve, mely szűkebb és tágabb környezetünk védelmét segíti. A természet megismerését, zöld felületeink, kertjeink közös gondozását segítik.

1) Egyrészt fontos szempont volt a kert, a környezet rendezettsége, az esztétikum, a kreativitás, a tisztaság és a növényzet védelme. Vizsgáltuk, hogy a kiskertekben milyen haszonnövények jelentek meg: gyümölcs, zöldségek, fűszernövények). Szinte felsorolni sem tudom milyen széles a paletta a kerületi intézményeinkben (szőlő, körte, cseresznye, eper, ribizli, egres....) Külön díjaztuk a tanösvényeket, tankerteket, sziklakerteket, csoport vagy osztály ágyásokat. Palántákat ültettek, hagymákat dugványoztak. Gondozták a gondosan kialakított ágyásokat, botanikus kerteket. A gyerekek csíráztatták a kiültetésre kerülő növények egy részét, így nyomon követhették a növény fejlődését a magtól egészen a termő kifejlett zöldségig.

Idén új szempontként megjelent a biodiverzitás és a fajta védelem, őshonos növényeink megtartása. Idén szempont volt a kerti tavak állapota, élővilágának sokszínűsége is. Illetve a globális felmelegedésnek köszönhetően egyre fontosabbá váló locsolást ki miként oldja meg.

2) Másrészt külön vizsgáltuk a szülők, diákok, gyerekek bevonását a kertészkedésbe, a közösségépítő programokat. Illetve a környezet- és természetvédelem jelenlétét az oktatásban, nevelésben. Kiemelten díjaztuk a komposztálók használatát, a szelektív hulladékgyűjtést, bogárvizsgálókat, bogárházakat, madárodúkat és etetőket. Több intézményben a lehullott levelek és a lenyírt fű már nem hulladék, hanem a talaj minőségét javító komposztanyag. Egyre több intézményben honosodik meg az egy gyermek – egy virág akció.

3) Idén csatlakozva a „Mentsük meg a Kiserdőt!” akcióhoz külön pontokkal díjaztuk azokat az óvodákat, akik madárodúkat készítettek, hogy kihelyezhessük azokat a pesterzsébeti Kiserdőben. A Dél-pesti Kórház mellett gondozatlanul, részben gazdátlanul hever kerületünk egyik természeti kincse, csodálatos patakpartjával, gazdag hüllő, kétéltű és kisemlős populációjával, és rengeteg gyönyörű hangú énekesmadárral.

Köszönöm minden óvodának, amelyik részt vett az odúkészítésben és segítettek megismertetni a kerületi óvodásokat a Kiserdő madárvilágával, a madárvédelem fontosságával!

Faludy György költő szerint azért szeretjük a madarakat, mert az ember mellett az egyetlen élőlények, melyek jókedvükben fütyülnek és énekelnek.

A pályázatokat böngészve jó kedvű lettem én is, mert ezek a kertek öngondoskodásra nevelnek, a közös ásás, ültetés, locsolás fejleszti a felelősség érzetet és érdekes elfoglaltságot jelentenek nemcsak a gyerekeknek, de a szülőknek és a pedagógusoknak egyaránt. Valódi közösségi kertek vesznek minket körül a kerületben az iskolák és óvodák udvarain. 

Idén az értékelés során az iskolák közül 4, az óvodák közül pedig 3 intézményt emeltünk ki a többi közül.

Kiemelt Óvodák

  • Pesterzsébeti Lurkóház Óvoda Köztársaság tér 1.
  • Kindergarten PESTERZSÉBETI NEMZETISÉGI KÉTNYELVŰ BAROSS ÓVODA - Baross utca 81.
  • Pesterzsébeti Kerekerdő Óvoda Nagysándor József u. 189.

 Kiemelt Iskolák

  • Budapest XX. Kerületi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola
  • Budapest XX. Kerületi Hajós Alfréd Általános Iskola
  • Budapest XX. Kerületi Vörösmarty Mihály Általános Iskola
  • Budapest XX. Kerületi Lázár Vilmos Általános Iskola

Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetért környezetszépítő versenyt társas és kertes házak részére

Kertes házak kategóriában a családi házas övezetben lakó, zárt kerttel is rendelkezők vehettek részt, akik vállalták az utcai zöld sáv megfelelő gondozását, illetve a járda tisztántartását. A bizottság figyelembe vette a kertes házak zárt kertje, udvara gondozottságát, tisztántartását is.

Társasházak kategóriában emeletes tömbházak indulhattak, nevükben a közös képviselő jelentkezhetett, egy pontosan körülhatárolt közterületi parkrésszel, amit a tömbház lakói gondoznak. 

Mérlegeltük a terület nagyságát, a házak környezetének gondozottságát. Szempontként jelent meg a biodiverzitás / fajtavédelem / haszonnövények megjelenése a virágok és dísznövények mellett (gyümölcs, zöldség, fűszernövények). Fontos volt a tisztaság, a növényzet védelme, komposztálók használata, a szelektív hulladékgyűjtés, konyhai kiskertek, veteményesek létesítése. A kertek, parkok, sziklakertek mennyire sokszínűek, a növényzet tájidegen vagy őshonos mennyire harmonizál a környezettel. A bírálatkor figyelembe vettük a madárgondozást, madáretetőket, odúkat is. A társasházak esetében plusz pontot jelentett a lakók bevonása, közösségépítő programok szervezése.

A díjazottak:

Társasházak kategóriában:

I. díjak:

  • 1204 Budapest, Ritka utca 3.
  • 1204 Budapest, Orsolya utca 5.

II. díjak:

  • 1203 Budapest, Helsinki út 3.
  • 1214 Budapest, Tátra tér 5-8

 III. díjak:

  • 1201 Budapest, Zilah utca 15-25
  • 1201 Budapest, Nagy Győry István köz 2-6

Családi házas kategóriában: 

I. díjak:

  • Szabóné Mikó Emília
  • Jakab Katalin (Filep Sándor)
  • és özv. Szvitek Zoltánné 

II. díjak

  • Klementné Koncz Klára
  • Molnár Tamásné
  • Becker Henrik
  • és Asztalos Varga Csilla

Gratulálok minden győztes pályázónak! A színvonalas pályázatok, a gyönyörű, gondozott kertek bizonyítják: közösen meg tudjuk őrizni a kerületben a jó levegőt, a zöldet és a tisztaságot. Hogy parkjainkat, kertjeinket, közvetlen természeti környezetünket óvni és gondozni kell, hogy természetes vizeink tisztasága hosszú távon nemcsak a kellemes folyóparti pihenést, hanem ivóvízkészletünket is biztosítja.

Külön köszönet a Gyermekmosoly Óvoda Kékcinke tagóvodájának, hogy a díjátadót követő játszótér avató rendezvényen a zord idő ellenére feledhetetlen műsorral lepték meg a vendégeket!

Köszönet a fotókért Gracza Zoltánnak és Bakki Lászlónak!

 

Szólj hozzá!

Címkék: Madarak és fák napja

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr68703554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása