HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Romokban a menzareform: Pesterzsébeten váltani akarnak

2015.12.14. 11:58 Mach Péter

Nem kérnek a libatollas pulykapörköltből, a kukoricafőzelékekből és a felismerhetetlen „vízlevesekből” a képviselők. Forrnak az indulatok a menza körül Pesterzsébeten, romokban az „egészséges menza” reform. A FIDESZ-frakció kiáll választottja mellett és semmilyen kritikát nem hajlandó elfogadni (szerintük nem csak egészséges, de finom és tápláló is a menza, a panaszok pedig csak azt mutatják, hogy a gyerekek vannak elkényeztetve, nyafkák és válogatósak, amúgy is ha valóban éhes a gyerek megeszik bármit). A többiek viszont megunták az elmúlt években tapasztalt minőségromlást és azonnali intézkedéseket sürgetnek.

Szerintem a reformkonyha és az egészséges étel is lehet finom és tápláló. A menzareform nem jelenti azt, hogy ehetetlen az étel, ezt csak Pesterzsébeten gondolják így.

food_3_1.jpg

szaznapos_tojas.jpg2012 őszén kezdetem először foglalkozni a pesterzsébeti menzakérdéssel, mert szeptemberben a szülők jelezték, hogy ismét romlott az óvodákban az ebéd minősége. A testületi ülésen benyújtott panaszomnak köszönhetően PR-fogásként minden szülő kapott egy műnyomott, színes brossurát a szolgáltatóról. Kötelező konyhalátogatásra rendelték októberben az óvodai és iskolai munkaközösséget, akiknek panaszt benyújtani akkoriban „tilos” volt. Novemberben aztán jött a feketeleves: az erős marketingmunkán felül az ülésre beterjesztették a közétkeztetési szerződés módosítását is, bebetonozták az alacsony minőséget, és számos buktatót építettek be a minőségellenőrzési folyamatokba. A legnagyobb vitát a mintavételezési eljárás módosítása gerjesztette, azóta kiderült jogos volt a felvetésem.

2013 a száznapos tojás és a 27 grammra zsugorodó csirkecomb botránytól volt hangos. A folyamatos minőségromlást mutatja, hogy akkor még a megkérdezett tanulók véleménye így volt összegezhető: "Ha jó az ebéd, akkor kevés, ha nem jó, akkor sok." Ma már ennél rosszabb a véleményük. Majd az év végén még egyszer sikerült reflektor fénybe kerülniük, konyhalátogatásra és avatásra hívták a képviselőket, az egyeztetett időpontban azonban a bejáratnál csupán kosz és dzsuva fogadta őket és egy, az elemekkel küzdő fiatalember partvissal a kezében.

2014 a választások éveként csendben telt, majd az önkormányzati választások után a fideszes többséget a „Csak Pesterzsébet!” csapata váltotta. Első intézkedésként átvállaltuk az „egészséges menza” program többletköltségeit a szülőktől, hogy ne kelljen drasztikusan emelni a menza árát.

2013-02-17_16_01_22_1.jpgHárom év hiába való küzdelme után pedig kiderült, végre nem vagyok egyedül, az első ciklusukat kezdő baloldali képviselőtársaim értetlenül álltak ugyanis azzal a hatalmas szülői panaszáradattal szemben, ami már a testület felállítást követően megjelent. Szülőként, óvodai pedagógusként pedig megértették: valami nagy baj van Pesterzsébeten a menzával és foglalkozni kell az üggyel. Az intézményekből éhesen távozó óvodások és iskolások, az ehetetlen meleg ételről inkább lemondó kisnyugdíjasok száma aggasztó méreteket öltött. Valami elpattant a képviselőtársaimban: elérte azt a színvonalat (a béka segge) a pesterzsébeti közétkeztetés, hogy azonnali cselekvésre szánta el magát a képviselő-testület baloldali többsége.

A novemberi testületi ülésen robbant a bomba, a képviselők nemet mondtak a szolgáltató újabb áremelési ultimátumára és a teljes közétkeztetés felülvizsgálatát kezdeményezték. A fideszes képviselőkön kívül mindenki egyetértett abban, hogy ez nem folytatható tovább: változtatni kell a szolgáltatás minőségén. 


Részlet a 2015. novemberi testületi ülés jegyzőkönyvéből:

11./ napirendi pont: Javaslat közétkeztetési nyersanyagnorma rendezésére

Szabados Ákos: Megnyitja a napirendi pontot. A Pensio Kft-től hagyományosan minden év végén megérkezik a levél, s szeretnék, ha az étkezési normákat magasabb díjjal számolnák.

...

Fekete Katalin (DK): Említette Szabados Ákos polgármester úr, hogy minden évben kéri a Pensió Kft. a normatíva emelését. Ezt 2015-ben meg is emelték. Ezzel nem lenne baj, ha a szülőktől nem kapnának olyan visszajelzést, hogy nem jó az étel minősége, illetve most már a mennyiségre is panaszkodnak a szülők. Éhesen mennek haza a gyerekek. Tegnap grízes tészta lett volna, azonban például a saját gyermeke azt mondta, hogy „lekváros tésztát” kaptak. Fel sem ismerhető az étel, amit kapott. Javasolja, hogy a jövő évben folytassanak tárgyalásokat a Pensió Kft-vel a minőség javítása érdekében, mert a jelenlegi helyzet elfogadhatatlan.

Mach Péter (PM): Véleménye szerint az étel minősége nem jó. Határozottan állítja, hogy a reformkonyha és az egészséges étkezés nem jelenti azt, hogy ehetetlen az étel. Megköszöni Fekete Katalin képviselő asszony javaslatát, támogatja azt. Személy szerint meggyőzhető, hogy emeljenek a normatíván, de az csak és kizárólag a minőség biztosításával együtt lehetséges.

Komoróczy László (MSZP): Rendkívül sok panasz érkezik az étkeztetéssel kapcsolatosan. Az idén év elején 0 %-kos infláció mellett rendkívül jelentősen emelték a Pensió Kft. díjazását, pontosan az új rendeletre hivatkozva. Úgy gondolja, hogy most ennek az emelés iránti kérelemnek nincs reális lehetősége. …

Kaiser György (FIDESZ): Ez egy rögzült téma. Rendkívül nehéz igazságot tenni. Mint gyakorló szülő tudja, hogy olyat főzni, amely a gyereknek jó, szinte lehetetlen. Amennyiben csak a gyerekek véleményét viszik csak alapul, akkor biztos, hogy rossz úton járnak. A saját gyermeke, ha egy 1 mm-es sárgarépadarabot meglát az ételben, akkor ahhoz hozzá sem nyúl, de még ahhoz sem, amihez a sárgarépa hozzáért. A felesége nem főz rosszul, de van olyan étel, amelyhez a gyerek hozzá sem nyúl. Lehet, hogy az iskolában is vannak jó ételek, s amíg az egyik gyerek hozzá sem nyúl, addig a másik megeszi. … Nehéz igazságot tenni. … Hozzáteszi, hogy olyan gyereket nem látott, aki éhen halt volna ettől az ételtől, hiszen ha valaki éhes, akkor megeszi az ebédet. ...

Szabados Ákos: Azon a véleményen van, ha most a dolog tartalmi részét nem tekintik, csak azt, hogy ebben az évben már volt egy nem is jelentéktelen mértékű emelés, miközben nem tapasztaltak a minőség területén áttörést, akkor - úgy ítéli meg - a döntés, az elutasítás helyes. A jövő évre vonatkozóan a minőségen javítani kell, s utána érdemes arról tárgyalni, hogy ennek legyen, kell-e valamilyen egyéb támogatásban részesülnie, avagy megoldható abból az összegből, amely jelenleg is a rendelkezésükre áll. Szükségesnek tartja az intézményekben a vélemények összegyűjtését. Azonban az is igaz, hogy elsősorban nem a gyerekek véleményén kell alapulnia ennek, mert ez valóban tévútra visz mindenkit.

Nagy Lászlóné (MSZP): Kaiser György képviselő gyermeke bizonyára kevés ételt enne meg az óvodákban, mert bizony tömény répából állnak az ételek. A leves, ahogyan a gyerekek nevezik „vízleves” répával. A minőséggel van a gond. Rendkívül sok ételt kapnak a gyerekek, amely puffasztó jellegű, emészthetetlen. A kukorica, a bab, a lencse egy héten többször is előfordul. Ezt nem mondaná egészségesnek. A vajas dolgok sem heti háromszor jelennek meg, hanem legalább heti négyszer úgy, hogy reggelire és uzsonnára is az van. Felhívja a figyelmet arra, hogy a mennyiség is kevesebb lett. Nem nevezné egészséges táplálkozásnak, sőt minőséginek sem azt, amikor a krumplira egy kevés spenótot tud rátenni az óvodásoknak.

Mach Péter (PM): Nyilván nem halnak éhen a gyerekek, de szülőként elmondhatja, hogy nagy traumát okozott számára az, hogy ha ő ment délután a gyerekért, akkor vinni kellett nekik ételt, mert éhesen jöttek ki az óvodából. Ez nem jó, hiszen ez azt jelenti, hogy napközben nem nagyon eszik a gyerek, csak délután, ha érte megy a szülő. Ráadásul a gyermekek panaszai mellett megjelentek az idősgondozottaké is, az utóbbi hónapokban teménytelen mennyiségben.

Kovács Eszter (MSZP): Egyetért Mach Péterrel, most nemcsak a gyerekek étkeztetéséről beszélnek, hanem a szociális ellátásban lévők étkeztetéséről is. A Szociális Bizottság ülésén az intézményvezető úr pontosan meg tudta mondani, hogy mekkora normatíva csökkentést eredményez az, hogy milyen minőségű ételt kapnak az idősek. Az idősek el tudják dönteni, hogy mi az, ami ehető, mi az, ami nem. Úgy gondolja, hogy ilyen szempontból is kell ezt vizsgálni, s szükséges is a vizsgálat.

Nagy Lászlóné képviselőtársam ,a Szociális Bizottság elnöke, (civilben óvónéni) december 8-án fotózta a libatollas pulykapörköltet. Ami újszerűnek mondható a közétkeztetésben (egyfajta ízkavalkádot biztosít a szárnyasok világából) és valóban forradalmi változás a két éve még mindenkit sakkban tartó penziós 100 napos tojáshoz képest.

12313856_872952486107578_4057002065607548755_n.jpg

A probléma azonban nem is igazán ez, hanem, hogy Pesterzsébeten az egészséges menza-program minden csak nem egészséges. Az íztelen ételeket kifogásoló panaszok száma természetesen a kerületünkben is nőtt, bár ez már három éve jellemző az erzsébeti menzára - három év alatt nem sikerült felismerhető leveseket kiszállítani a cégnek, az óvónők a kiakasztott étlapokról mondják meg a gyerekeknek mit esznek éppen -. A visszajelzések szerint ugyanis leginkább kukoricával tömik a gyerekeket, kukoricaleves, kukoricás rizs, kukoricás zöldborsós köret.

Azóta folyik a munka: Fekete Katalin képviselőtársam, az oktatási bizottság elnöke folyamatosan látogatja az iskolákat és óvodákat és veszi fel a panaszokat, kóstolja meg a napi menüt. Kitartó munkájának köszönhetően az oktatási bizottság januárban ismét tárgyalja az ügyet, mert mi betartjuk amit ígérünk: élhető Pesterzsébetet építünk, ahol a gyermekek nem éhesen távoznak délutánonként az iskolákból és óvodákból.

Addig is ossza meg velünk tapasztalatát a kerületi közétkeztetésről:

Írja meg kommentben a véleményét, vagy küldjön levelet Fekete Katalin képviselő társamnak vagy nekem az alábbi címek egyikére:

mach.peter@pesterzsebet.hu

fekete.katalin@pesterzsebet.hu

 

17 komment

Címkék: menza Kaiser György Pensio Fekete Katalin

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr958171284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dao Kriszta 2015.12.14. 19:42:54

Az én kislányom 10. éves, 4.osztalyos.Nalluk a probléma, hogy túl sós , és zsíros. Vagy épp sótlan.

jet set 2015.12.14. 20:43:19

A családban 5 gyerek van, egyikük sem panaszkodik a menzára. Biztosan bennük van a hiba.

Köldök_szösz 2015.12.14. 21:14:50

pedig Magyarország jobban teljesít és mindenkit megetetnek ingyen ... vagy mi. Szerintem plakátolják ki még egyszer és akkor már tényleg úgy is lesz :D

halaloszto 2015.12.14. 21:35:53

@jet set: ez szuper hír! elárulod legalább az egyik helyet?

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.15. 00:55:53

A menzakaja mindig is szar volt, most talán jobb lesz. A gond sajnos az, hogy időbe tellik, míg a konyhások megtanulják megfelelően elkészíteni az új fogásokat.

midnight coder 2015.12.15. 06:44:18

Távol kellene tartani a kuruzslókat a konyhától. A kuruzsló olyan mint az autószerelő, aki nem tudja megjavítani a kocsit, de belepofázik a vezetési szokásaimba.

Bobellino 2015.12.15. 07:55:36

Érdekes, hogy több mint egy év alatt nem sikerült megszabadulni a Pensiótól.
Meg az is, hogy Soroksárra nem tudta betenni a lábát ahol a Juniorral kapcsolatban nem merült fel ennyi jogos kifogás...

Mach Péter 2015.12.15. 09:09:52

@Bobellino:

Erős a szerződésük és a FIDESZ anno olyan módosításokat is eszközölt amikor 3 éve botrányt csaptam, hogy ellenőrizni is alig lehet őket.

Soroksáron és a XVIII. kerületben sokkal jobb a menza mint Pesterzsébeten, s ez azt jelenti, hogy lehet a meglévő forrásokból jobb minőségű kaját is adni a gyerekeknek, csak akarni kellene.

torró 2015.12.15. 09:10:55

Nevezzük akárminek. Egy a lényeg! Minden a szakácson múlik! Mindegy milyen szolgáltatóról beszélünk. A leg ócskább hely is vonza a vendéget, ha jó a konyhájuk. Sajnos a menzákra nem jutnak lelkiismeretes jó szakácsok. Ez tény. És mindegy reform konyha vagy hagyományos ha nincs szakember. A jó szakácsok külföldre mentek nagy részük, akik itthon vannak azokat elkanalazzák a fizetni tudó vendéglők. Menzára marad a Mariska néni, aki 6 személyre jól főz, de 200-a már nem. Ezzel nem védeni akarom a kormány hülye menza elképzeléseit, csak jelezném, hogy nem csak ott a baj!

ebella 2015.12.15. 09:24:00

Az egészséges étkezésre törekvés helye. Az ilyen erőltetett bevezetése kontraproduktív. A küldetéses, hatalmat kapott alakoktól mentsen meg minden társadalmat az isten!

ebella 2015.12.15. 09:30:38

@torró: Azért a feleségem sulijában elég jó volt a kaja, míg három éve az új (Fidesz által az átszervezés során odaültetett, azóta már kétszer lecserélt), csúcs gazdasági vezető azt nem mondta, mástól kell ezután rendelni. (Hogy, hogy nem a haverjától, akivel együtt dolgozott egy régebbi munkahelyén. szakmája szakács, vagy húsz éve.) Előtte százötvenen ettek, azóta jó ha harmincan, na év elején az újak miatt ötvenen. A kaja egyre szarabb, nem is adnak eleget. De a haver keres pár forintot. Az a lényeg. Vissza sem lehetne már állítani a régi rendet (próbálták), mert azok valóban elhúztak az országból, akiket a jó munkájuk ellenére kidobtak az üzletből.

torró 2015.12.15. 09:39:31

@ebella:
Drága jó Magyar szokás! Igen, sajnos nem tudunk ezen túllépni, mert a haver fontosabb mint a becsület, és a tisztesség! Szomorú!

ebella 2015.12.15. 09:49:27

@torró: Még talán az se lenne baj (baj, csak nem akkora), ha a haver jó is lenne, nem csak haver. Ha tud olyat mint aki eddig adta a kaját, hát egye fene legyen ő! Ha nem tud, és az nyilvánvalóan egy hónap alatt kiderült (a meredeken csökkenő kaja befizetésekből), akkor azonnal vissza a régit, amíg még lehet. De nem. Mire az új főnök észbe kapott (már amennyire tudott, mert igen "jó szerződést kötöttek' az új kajaszállítóval, de legalább megpróbálta), már bottal üthették a régi céget akitől előtte tizenegypár évig rendeltek. Egyszerűen a szakácsoknak felmondtak (még egy helyre szállítottak, de az önmagában nagyon kevés volt), azok elhúztak Ausztriába, az öreg tulaj meg bezárta a céget.

torró 2015.12.15. 10:02:11

@ebella:
Tökéletesen egyetértek. Az én unokáim kőbányán járnak iskolába, de azt mondják ott sem jó a kaja. Illetve ritkán van olyan amit meg tudnak enni. Igaz, ha hozzá vannak szoktatva a feleségem főztjéhez, akkor a menza ezt nem tudja űberelni. Azt mondták, Mama, ha csak fele annyira lenne jó, azért megennénk.Ugye egész nyáron velünk vannak, így a menza kissé leértékelődik. No! Ez egy kis kitérő volt, mert nem tudom más gyerekeknél ez hogy zajlik.
Minden esetre ez a menza kérdés adott, és át gondolásra megérett.

Mach Péter 2015.12.15. 10:10:35

@torró: Pesterzsébeten a környező kerületekhez képest is sokkal rosszabb minőségű a menza.

Soroksáron például ehető, tápláló és egészséges, csak a sóhiány okoz problémát.

Valószínűleg ez erősíti a feszültségeket, ha valakinek a kisebbik gyermeke erzsébetre jár oviba, a nagyobbik Soroksárra vagy Kispestre iskolába (ez nagyon gyakori eset) akkor nagyon mellbevágó a különbség.

ebella 2015.12.15. 10:55:55

@torró: A feleségem egy középiskolában tanít. Ott már nincs olyan, hogy az anyu akkor is befizet (sőt ugye az általánosban már ingyenes is, nem?), ha nem szereti a gyerek. Többnyire már a gyerek dönti el. A tanár meg jó ha kettő-három eszik. De mert ez nem a kerület egységes megrendelésétől függ nem mondom el,hogy hol, de Budapesten. Nekik régóta egyedi a megrendelésük.

Ma a legtöbben, úgy hozatják ételfutárral a kaját.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.15. 21:00:22

Azon azért gondolkodjon el mindenki, hogyha otthon akarná egészségesebb ételekre szoktatni a gyereket az addigi jól megszokott kaják helyett, akkor abból mekkora cirkusz lenne..
süti beállítások módosítása