HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Közösségi tervezés Pesterzsébeten

2015.06.23. 00:30 Mach Péter

3_6.pngTervezzük meg közösen a Baross utca – Topánka utca sarkán épülő új pavilonsort és közlekedési csomópontot!

Ha a helyi közösségek nem ismerik részleteiben a fejlesztések indítékait és céljait, akkor kevésbé érzik magukénak és nem válik természetessé, hogy a létrejövő köz és magánvagyont óvniuk és gondozniuk szükséges. A hagyományos paradigma szerint a tervezés jól képzett, diplomás szakemberek feladata. Ez azonban nem minden esetben igaz, a szakértői és közösségi tervezés összehasonlításában nem elsősorban a létrejövő tervdokumentáció profizmusa a perdöntő (hiszen ebből a szempontból a főépítész úr egyedül eredményesebbnek bizonyulna), hanem a fejlesztés valamennyi szereplőjének, egyetértése, elköteleződése az adott kezdeményezés iránt.

kozos_3.jpg

Adott egy szituáció:

A Baross utca – Topánka utca sarkán található pavilonsor bontásáról 4 éve Földesi Gyula akkori alpolgármester javaslatára döntött a gazdasági bizottság fideszes többsége.

Előzmény egy szál sem, szabályozási, rendezési terv nem készült, hatástanulmány a változásokról szintén nem volt. A pavilonsor működésével kapcsolatban a vagyongazdálkodási osztály munkatársának tájékoztatása szerint lakossági panasz akkoriban nem érkezett.

Adódott egy konfliktus a boltokat és szolgáltató egységeket üzemeltetők és a FIDESZ között, az itt élők pedig néztek és csodálkoztak. Vajon mit és miért tett az Önkormányzat narancsos többsége?

A legjobb szándékot feltételezve a döntés előkészítői és elfogadói részéről a legfontosabb probléma az, hogy ezt így nem lehetett volna. Egy a közösségi közlekedés csomópontjában elhelyezkedő közösségi tér átalakítását meg kell tervezni, lehetőleg a lakosságot és az ott árusítókat bevonva.

Akkor kezdeményezésemre lakossági fórumot tartottunk ahol egy facilitátor segítségével próbáltuk lerakni ennek a fejlesztésnek az alapjait. Sajnos kudarcot vallottunk: a fideszes többséget csak az azonnali bontás és nem a tervek, a jövő érdekelte, a pavilontulajdonosok pedig – teljesen érthető módon – ennek megakadályozásáért küzdöttek.

kozos_6.jpgAzzal nehéz vitatkozni, hogy az erősen leromlott állapotú pavilonok zegzugos kialakítása, valamint egy irányba nyitása nem volt kedvező: a Baross u. felé hátsó zárt, kedvezőtlen homlokzatot mutatott, a feltöltés is többnyire ebből az irányból történt. A karbantartást és állagmegóvást a különböző üzemeltetők eltérő mértékben és színvonalon végezték, de mivel zsúfoltan egymás mellé helyezett pavilonok egy épületet alkotnak, a látvány kaotikus képet mutatott. Vagyis a pavilonsor nem igazodott sem tömegében, sem telepítésében a helyszínhez. Fennmaradása mellett négy éve is az itt működő boltokban, szolgáltató egységekben dolgozók sorsa és az a lakossági igény szólt, hogy ebben a forgalmas tömegközlekedési csomópontban szükség van pavilonokra.

206316_212013385492136_7435946_n.jpg

/Ilyen volt négy éve /

A pavilonok állapota ráadásul az elmúlt évek során tovább romlott, a városképi, városfejlesztési, parkosítási és egyéb szempontokat elnyomták az elhúzódó bírósági tárgyalások. Az ősszel felálló képviselő-testület azzal szembesült, hogy a bíróság döntése jogerős és visszavonhatatlan: bontani kell a pavilonokat. Földesi Gyula csontváza pedig kiborult a szekrényből: amit 4 éve állítottam igaz volt, egy árva vonal sincs a tervekből, a bontási határozaton kívül egyetlen ceruzavonást nem tettek annak érdekében, hogy rendeződjön ennek a fontos csomópontnak a helyzete.

foldesi_1.gif

Nem baj, tervezzük meg akkor most együtt!

A Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság március 10-én határozott arról, hogy a Topánka utcai pavilonsor önkormányzati forrásból megvalósuló, bérelhető üzletekből álljon és a tervezés a lakosság bevonásával induljon meg. A javaslat szerint támogatandó megoldás lenne három pavilon elhelyezése egy tömegben, tetővel összekötve. Törekedni kellene a minél átláthatóbb kialakításra, nagy üvegfelületekkel, többirányú megközelítéssel, egyszerű, téglaalaprajzú telepítéssel. A fejlesztéshez zöldfelület növelés is javasolt lenne, fasor pótlással. A bizottság javaslata kitért az egységes cégérfelirat elhelyezésre és arra az igényre, hogy úgy kell kialakítani, a Baross u. felől is kedvező összképet mutasson.

community_cooperation.jpgMivel a területre érvényes szabályozási terv (KSZT) nincs, ezért a Amennyiben úgy dönt az Önkormányzat Képviselő-testülete, hogy pavilonokat szeretne felállítani a területen, a készülő Kerületi Építési Szabályzatot (KÉSZ) ennek figyelembevételével kell majd megtervezni. Most kell meghatároznunk milyen szolgáltatásokat szeretnénk itt.

A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis: „Közterületi pavilon csak hírlapárusítás, jegyárusítás, könyvárusítás és virágárusítás céljából KSZT által kijelölt építési helyen belül helyezhető el.” A most beérkező lakossági vélemények alapján azonban ezt is módosítani kell.

Trummer Tamás a kerület főépítésze kérésünkre készített egy vázlatot is egy három részből álló pavilonsorról közös előtetővel, buszváróval és a parkosítás, illetve a parkolók terveivel.

02_tablo_homlokzati_vazlattal.jpg

A most induló közös tervezői munka során mind a közösségi tér funkciójának meghatározásában, mind elhelyezkedésében, illetve az azt körülvevő zöld felületek és a gyalogutak megtervezésében is várjuk az itt élők javaslatait, véleményét.

A kérdőíveken és internetes felületeken beérkező javaslatok alapján készülő tervekről pedig lakossági fórumot tartunk és azon elhangzó véleményeket feldolgozva készül el a végleges rendezési terv.

Itt élőként és a közösségi közlekedés használójaként abban vagyok érdekelt, hogy a lehető leggyorsabban felépíthetőek legyenek az új pavilonok, újra vásárolhassunk péksüteményt, gyrost vagy amire az itt élőknek szüksége van.

Munkára fel!

A kérdőívek hamarosan letölthetőek lesznek.

 

2 komment

Címkék: közösségi tervezés topánka utca Mach Péter pavilonsor

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr227566130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobellino 2015.06.23. 13:18:48

Szépek a tervek.
A bkv megálló beállóját hiányolom, lényeg, hogy a kisbolt és a cukrászda maradjon, a gyrosos jó, a mutyi nem szükséges, gúnárból egy is sok!

gmihaly 2015.06.24. 06:38:01

Hallottam valami olyasmiről, hogy a megszüntetett H-Hév helyett vilingert terveznek Csepelre, de már a Topánka utcában futna. Vagy csak ábrándozás, a kéz meg biliben?
süti beállítások módosítása