HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Pesterzsébet önkormányzata is átláthatóbbá válik

2015.01.24. 15:35 Mach Péter

transparency.jpg

A kezdeményezésemre a héten Pesterzsébeten is elfogadták egy új átláthatósági szabályozás kidolgozását. Karácsony Gergellyel, Zugló polgármesterével tavaly ősszel jelentettük be, hogy a PM összes önkormányzati képviselője kezdeményezni fogja új antikorrupciós szabályozás bevezetését. Lépésről lépésre haladunk.

10402607_287144708162087_5713581549586199270_n.jpgCsütörtökön a képviselő-testület egyhangúan támogatta és elfogadta kezdeményezésemet, így az önkormányzat működését még átláthatóbbá teszik. Pesterzsébet ugyanis nem Felcsút, képviselő-testülete nem kér a Mészáros Lőrincekből, az itt élők a korrupció helyett a közszféra nyílt és átlátható gazdálkodásában érdekeltek.

Folytatnunk kell mintaértékű nyilvánossági politikánkat a proaktívan közzétett adatok köre és felhasználhatósága szempontjából éppúgy, mint az egyedi megismerési igények kezelésében. Ezért tavaly novemberben a „Csak Pesterzsébet!” színeiben bejutott képviselőknek és a Polgármesternek egy rendelettervezetet, javaslatcsomagot küldtem az átláthatóság növelésére.

A csütörtöki testületi ülésen a hivatalt képviselő jegyző asszony és köztem éles vita folyt arról, hogy az Önkormányzat a jogszabályokban rögzített előírásokon felül növelje-e a transzparenciát. Egyrészt azért nem értek egyet a hivatal képviselőjével, mert Pesterzsébet mind a vagyonnyilatkozatok, mind a szerződések nyilvánossága tekintetében eddig is a törvényi előírásokon túl biztosította az átláthatóságot, másrészt a jogszabályokban rögzített feltételek csak akkor teljesülnének ha a kereshetőség is biztosított lenne. A K-monitor „Ez a minimum” programját és a zuglói rendeletet felhasználó rendelettervezettel kapcsolatban pedig számos jogi kifogást emelt.

Meggyőződésem, hogy a transzparens működés csak akkor biztosítható ha a hivatal és a képviselő-testület egyaránt elszánt, s közösen dolgoznak annak kialakításában. Így a feszültséget oldandó 9 képviselőtársammal olyan határozati javaslatot nyújtottunk be, amely az „Ez a minimum” követelményrendszerét kielégítő szabályzatrendszert és cselekvési programot is biztosítja, de a hivatal észrevételeit figyelembe veszi.

Az elfogadott, módosított határozati javaslatot benyújtok:

Csaszny Márton
Kovács Eszter
Somodi Klára
Komoróczy László
Nemes László
Nagy Lászlóné
Fekete Katalin
Nemesné Németh Judit
Mach Péter
Völgyesi Krisztián

A végleges szabályzatrendszert a polgármester nyújtja be és a képviselő-testület márciusban tárgyalja újra.

korrupció 1_1.jpg
Két éve kezdtem bele a harcba: 2012 novemberében indítottam egy nyereményjátékot Pesterzsébet átlátható gazdálkodásáért. Számos önkormányzat él vissza ugyanis az informatikai lehetőségeivel és a jogszabályokban rögzített kötelező adatokat oly módon teszi közzé (ha közzéteszi), hogy azok elérése a honlapon nagyon nehéz, szinte lehetetlen. A játékban részt vevők feladata az volt, hogy a honlapon megtalálják az ötmillió forint feletti beszerzések szerződéseit. Sajnos csak egyetlen megoldás érkezett, ő megtalálta az archív fájlok között: http://archive.pesterzsebet.hu/index.php?action=category&id=2901. Azóta komoly fejlesztések történtek: mára az egymillió forint felettiek listája is elérhető, de még mindig számos hiányosság tapasztalható.

Bár a nyereményjáték két éve „kudarcba fulladt” (megmutatta hol tart a kerület) az elmúlt években voltak részsikereink, számos javaslatomat elfogadta a testület:

- A hivatal ma már nem biztosít kedvezményes bérleti díjú ingatlanokat a pártoknak, azokból az érintett szervezetek kiköltöztek, vagy ma már piaci árat fizetnek érte.
- Csökkent a zárt napirendek száma és csak a jogszabályban előírt esetekben vált elérhetővé a zártkörűség.
- Elsőként a fővárosban Pesterzsébeten nyilvános az egymillió forint feletti szerződések listája és az a kerület honlapjáról letölthető.
- Kis lépés a képviselőknek, de hatalmas ugrás az átlátható gazdálkodásban érdekelt pesterzsébeti polgároknak:javaslatomra Pesterzsébeten nyilvánosak és az interneten letölthetőek a képviselők vagyonnyilatkozatai a teljes ciklusra nézve.

Azóta komoly fejlesztések történtek: mára az egymillió forint felettiek listája is elérhető, de még mindig számos hiányosság tapasztalható. Ahogy azt a K-monitor, a fővárosi kerületek honlapjairól készített elemzése is mutatja:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FpU4c3n9FBXyAOND4d9I24cD0wog831M3JVnfGlqmtA/edit#gid=0

A csütörtöki döntésnek köszönhetően, közösen, a hivatallal együttműködve új rendszerét alakíthatjuk ki az információk biztosításának és a közérdekű adat-kikéréseknek. Részvételiség ugyanis csak ott van, ahol az helyi lakosok az információkhoz hozzá férhetnek, bölcs döntések ugyanis csak a kellő tudás birtokában hozhatóak.

A közpénzekkel történő átlátszó gazdálkodás egyik legfontosabb eszköze annak, hogy visszatérjen az emberek politikába vetett bizalma. Egyben ez a legjobb megelőző, visszatartó eszköz a korrupciós piszkos kezek ellen.

Elsőként Zugló önkormányzata fogadta el a K-monitor által kidolgozott antikorrupciós minimumcsomagot, a képviselők egyhangú támogatásával, most Pesterzsébeten is egyhangúan a transzparens működés mellett tették le a voksot. Míg az V. kerületben hetente potyognak a csontvázak a ruhásszekrényből, Rogán Tónival és a kerületi ingatlan ügyekkel van tele a sajtó, Pesterzsébet szerencsére más utat választott.

Ilyenkor jó erzsébetinek lenni.transz_2.jpg

modosito_mach_peter_ok.png

modosito_mach_peter_ok_3.png

Szólj hozzá!

Címkék: átláthatóság transzparencia Mach Péter átlátható gazdálkodás

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr407104767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása