HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Önállóság és párbeszéd

2014.11.10. 16:36 Mach Péter

A Párbeszéd Magyarországért a hétvégi taggyűlésén leszűrte a három választás tanulságait:

Mostantól teljes erőnkkel arra összpontosítunk, hogy reményt és jövőképet adjunk az embereknek. A PM önállóan politizál, de mind az Együttre, mind az összes hiteles és demokratikus pártra továbbra is partnerként tekintünk: folyamatos lesz köztünk a párbeszéd, és konkrét ügyekben készen állunk az együttműködésre.

Ellenségünk a közöny, szövetségesünk minden, gyökeres változást akaró állampolgár. Új fejezetet kell nyitnunk a baloldal életében: új eszközökkel kell politizálnunk, új embereket kell bevonnunk a közéletbe, fel kell építenünk egy demokratikus köztársaságot!

10440232_801604219872940_6817262468482288580_n.jpg

Új baloldalt! 

A Párbeszéd Magyarországért politikai nyilatkozata

1. Válságban az ország! Huszonöt évvel a köztársaság kikiáltása után Magyarország kívülről elszigetelődött, belülről az illiberális, szabadságellenes maffia-kormányzás és a reménytelenség fojtogatja. A demokrácia romjain a korrupt és gátlástalan hatalom a saját uralmát igyekszik bebetonozni. Az emberek többségét kiszolgáltatottság köti gúzsba.

2. Nem fordulhatunk vissza Kelet felé! A nyugati értékeket elárulva a kormány Putyin rezsimjéhez igyekszik láncolni hazánkat, Kelet elnyomó rendszereit tekinti példának. Szabadságunk és európaiságunk évtizedek óta nem volt ekkora veszélyben!

3. A baloldal is válságban van. Milliónyi kiábrándult, becsapott szavazó nem találta szavazatára méltónak a baloldali ellenzék pártjait. A baloldal önmagával, és nem az emberek gondjaival volt elfoglalva. A három egymást követő választási kudarc megmutatta, hogy az elhasznált, ötlettelen régi baloldal, mely nem tudott maradéktalanul megszabadulni a korrupciótól, a vezérelvűség örökségétől, nem képes megdönteni Orbán zsarnoki rendszerét.

postprofit1.jpg4. A baloldal legyen baloldali! A baloldal nem foroghat szélkakasként. Tisztelnie és büszkén vállalnia kell gyökereit: az ’56-os munkástanácsok demokratikus szocializmusát, Bibó Istvánt és Kéthly Annát, Kassák Lajost és Solt Ottiliát, egyúttal inspirációt kell merítenie az alterglobalizációs mozgalmakból is. Esélyegyenlőség, szolidaritás és önszerveződés nélkül nincs megújulás!

Tűrhetetlennek tartjuk a bérrabszolgaként dolgozó emberek és a mélyszegénységben élők kiszolgáltatottságát, kizsákmányolását. Az 1989-ben kikiáltott köztársaság egyszer már összeomlott attól, hogy ordítóvá váltak az igazságtalanságok és átjárhatatlan szakadékok keletkeztek a társadalomban. Ezt nem szabad hagyni! De nem szabad behódolni a rendpártiságnak sem: az emberi méltóság mindenek felett áll; nincs demokrácia igazságosság nélkül, nincs fenntarthatóság szolidaritás nélkül!

Zöld baloldali közösségként egy másik világot, az északi ökoszociális modellt ajánljuk Magyarországnak, ahol a társadalom a szolidaritásra, a gazdaság a tudásra, a demokrácia pedig a részvételre épül.

5. Zöld a jövő! Meggyőződésünk, hogy a 21. század politikája: zöld politika. Egy bolygónk van – ha tönkretesszük, nincs tovább. Minden embernek joga van az egészséges élelmiszerhez, a tiszta vízhez, a tiszta levegőhöz, az élhető és egészséges környezethez. Bölcsen és takarékosan kell gazdálkodnunk erőforrásainkkal. Felelősséggel tartozunk azért, hogy milyen világot hagyunk hátra gyermekeink és unokáink számára.

6. Itthon akarunk élni! Osztozunk a fiatalok dühében, látjuk a tömeges elvándorlást, a kultúra és az oktatás tudatos leépítését, a mélyülő digitális szakadékot, a sikeres pályakezdés ellehetetlenülését. A zöld baloldali politika ennek pont az ellenkezője. A jövő záloga az oktatás és a képzés kiterjesztése, a tudásszerzés demokratizálása, a társadalmi felemelkedés biztosítása – mindenkinek. Olyan országban akarunk élni, ahol mindenki leérettségizhet, és tandíj nélkül diplomát szerezhet; helyre kell állítani a szellemi műhelyek, az oktatás és a kultúra autonómiáját.

7. Korrupciómentes kormányzást, átlátható politikát! Ma Magyarországot maffia-módszerekkel kormányozzák, a gazdaságot pedig egy maroknyi oligarcha tartja fogságában. Nem fogunk megbocsátani egyetlen korrupt politikusnak sem! Nincs kompromisszum, nincs szemhunyás akkor sem, ha a mi oldalunkon hibáznak. Mindet meg kell tenni azért, hogy közösen véget vessünk a mindent átszövő korrupciónak. 

8. A politikának bizonyítania kell! A politikusoknak – minden oldalon – tettekkel kell bizonyítaniuk, hogy kiérdemelték a választók megelőlegezett bizalmát. Sok apró cselekedettel, következetes munkával kell tanúbizonyságot adni arról, hogy tényleg a közjót szolgálják. Mi is ezen leszünk minden egyes önkormányzatban, minden egyes településen: zöldenergiával és tanodákkal, közösségi terekkel és szociális szövetkezetekkel.

9. Hiszünk a szelíd ellenállás, a részvétel és a közösségek erejében! Elutasítjuk az erőszak alkalmazását, legyen az a politikában, az utcán, vagy a családon belül. De ha kell, polgári engedetlenséggel és erőszakmentes akciókkal meg védjük a demokrácia és az igazságosság értékeit.
Hiszünk abban, hogy a politika nemcsak a politikusok, hanem mindenki dolga. Hiszünk abban, hogy a közösségek kezükbe vehetik a sorsukat. 
Insurgent-Anarchism.jpg10. Önállóság és párbeszéd. Mostantól teljes erőnkkel arra összpontosítunk, hogy reményt és jövőképet adjunk az embereknek. A PM önállóan politizál, de mind az Együttre, mind az összes hiteles és demokratikus pártra továbbra is partnerként tekintünk: folyamatos lesz köztünk a párbeszéd, és konkrét ügyekben készen állunk az együttműködésre.

Ellenségünk a közöny, szövetségesünk minden, gyökeres változást akaró állampolgár. Új fejezetet kell nyitnunk a baloldal életében: új eszközökkel kell politizálnunk, új embereket kell bevonnunk a közéletbe, fel kell építenünk egy demokratikus köztársaságot!

2014. november 9.
A Párbeszéd Magyarországért taggyűlése

4 komment

Címkék: Párbeszéd

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr656884319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tizma 2014.11.10. 17:06:54

Valahogy nem vagyok meglepve, országosan és Zuglóban is érdeklődve fogom figyelni az "önálló" politizálást...

varanus.blog.hu/2014/11/10/kes_a_hatba_utan_bumm_a_fejbe

Mach Péter 2014.11.10. 18:15:41

De@tizma:

Akkor ez most van sapka, nincs sapka effektus Jani?

Varánuszt akkor is szívesen olvasom, ha minket kritizál.

Amúgy ő is ezt írja:

"A politikának bizonyítania kell! A politikusoknak – minden oldalon – tettekkel kell bizonyítaniuk, hogy kiérdemelték a választók megelőlegezett bizalmát." - mondjátok, mi meg bólogatunk: bezony, ha valakiknek akkor nektek most egyéb választásotok nincs is, mint a bizonyítás.

Azon vagyunk ;-).

tizma 2014.11.11. 16:36:13

Tényleg kíváncsi vagyok, hogy az önállóságból mi hozható ki, kritika tőlem majd a jövő héten, addig konzultálok a helyi kollégával:-)

Viszont itt van egy másik:
magyarhirlap.hu/cikk/9494/Szovetsegest_lat_az_LMPben_Karacsony
süti beállítások módosítása