HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Homokozós vödrökkel a lángok ellen

2014.07.28. 11:22 Mach Péter

Tűzoltó lettem, s nem katona.

Fideszes képviselőtársaim is elismerték: szombat éjjel kivételesen valóban tüzet oltottam s nem olajat öntöttem rá.

Lehunyta kék szemét az ég, lehunyta sok szemét a ház, egy „kedves szomszéd” pedig benzines flakont ragadott, szétlocsolta tartalmát a játszótér több játékszerén és meggyújtotta azt. Öröm az ürömben, hogy a játszótér egésze homokkal feltöltött és így tűz sem tudott tovább terjedni és oltani is volt mivel. Egy élmény volt homokozós vödrökkel tüzet oltani, gyermekkorom altatóversét idézte.

Köszönet lakótársaimnak, akik telefonáltak és jelezték a tüzet, s köszönet azoknak, akik vállalták a tanúkihallgatások fáradalmas részét, a rendőrségi eljárás viszontagságait, s azoknak, akik már a csiszológép, a festék beszerzését intézik és a megrongálódott alkatrészek cseréjének szervezésében vesznek részt.

Jó érzés tudni: valódi közösségben élünk, ahol nemcsak évente közösen felújítjuk játszóterünket, hanem meg is védjük azt. Valódi "szomszédok egymásért mozgalomként" működött a telefonos riadólánc, a tanúk jelentkezése.

A gyújtogatás sajnos azonban nem az első eset: az elkövető és élettársa lassan másfél éve veszélyezteti gyermekeink biztonságát, garázdálkodik és zavarja az itt élő nyugalmát. Kővel hajigálja az óvodásokat, késsel zaklatja a szülőket és kismamákat, éjjelente hajigálja a lakóparki szemeteseket. Kb. féltucat rendőrségi eljárás indult már ellene, úgy járnak ki a rendőrök hozzánk, mintha családtagok lennének.

Készült már késes horror-videó. Lezajlott több mediáló beszélgetés, amikor az elkövetők büszkén mesélték bármikor hajlandóak gyerekes anyákat lemészárolni a kicsinyeikkel együtt. Öntöttek már le szülőt borral ha a verbális érvek elfogytak. Most pedig másfélméteres lángok egy favárban.

A közösség azonban tehetetlen, jön a hétvége, s menetrendszerint jön az újabb botrány. A gyerekek pedig félnek, ha nyitva van az elkövetők ablaka nem mernek egyedül hazamenni a járdán, hazakéredzkednek a játszótérről és suttogva beszélnek.

A rendőrség azonban érdemi segítséget nem tud nyújtani, néha beviszik a delikvenseket, másnap kint vannak, a szülők tanúkihallgatásra járnak s a helyzet kezd elfajulni. Ahogy rendőr ismerőseim mondják: amíg vér nem folyik a rendszer tehetetlen. Többen kedvesen tanácsolják: a szülők fogjanak össze és verjék meg az illetőt. Valóban nincs más megoldás: nincs esély egy lakóközösség konfliktusának feloldására, az antiszociális szomszédok problémájának kezelésére, megkeresve a probléma valódi gyökerét és megoldva azt?

Mi lehet a megoldás?

Négy éve mondom hol halkan, hol hangosabban: közösségi rendőrségre van szűkség Pesterzsébeten és Budapest peremkerületeiben is.

A modell bevezetésével ugyanis szorosabb együttműködés alakul ki a közbiztonság javításában érintett szervezetek között, javul a közbiztonság, az emberek biztonságérzete. A modell alapja: problémamegoldás, kapcsolatépítés a közösség szereplőivel és szervezeti alkalmazkodás.

A kérdés azért is aktuális, mert kísérleti bevezetésként négy közösségi rendőr kezdte meg munkáját július elsején Zalaegerszegen.

A fideszes többség hatalomra jutása után az elsők között verte szét a bűnmegelőzést a kerületben, megszüntette a Bűnmegelőzési Centrumot, szétverte a Polgárőrséget, döntött a Közbiztonsági Közalapítvány megszüntetéséről és a legfontosabb üzenete az lett, hogy a bűnmegelőzés és a bűnüldözés kizárólag a rendőrség feladata, civil szereplőkre nincs szükség. Később ugyan megpróbáltak korrigálni, az alapítvány működését megpróbálták megtölteni tartalommal és nagyvonalúan visszaléptek a megszüntetéstől, alapítottak egy kormányközeli polgárőrs szervezetet. A választási kampányra pedig megalakult a Rendészeti Osztály és térfigyelő kamerák kerülnek ki kerület számos pontján.

Érezhető eredményt azonban komplex cselekvési program nélkül, csak megemelt rendőrségi jelenlét biztosított. A probléma ezzel többrétű, csak rövid távon biztosít eredményt és a választások utáni szokásos leépítések után tovább fent sem tartható.

A közösségi rendőrség program célja, hogy a rendőrség a helyi közösségekkel együtt mérje fel a bűnügyi problémákat és dolgozzon ki megoldási javaslatokat. A közösségi rendőrség minden esetben bevonja a helyieket a problémák megoldásába, munkájuknak köszönhetően közvetlenebbül elérhetik a polgárokat, fogadóórákat tartanak, bűnmegelőzési előadásokat szerveznek.
A közösségi rendőr könnyen elérhető, kérdésekkel, észrevételekkel lehet hozzá fordulni, munkája során bűnmegelőzési tanácsokkal is segít.
Erre lenne ugyanis szükség például a Duna-parti játszótér-gyújtogatás esetében, az itt élők közösséget alkotnak, megvédik gyermekeiket és értékeiket valós szakmai segítséget azonban nem kapnak a továbblépéshez.

Pesterzsébetnek is csatlakoznia közösségi rendészet programjához, az új zöld-bal városvezetésnek kiemelt feladatként kell kezelnie ennek ügyét!

14 komment

Címkék: rendőrség tűz közösségi rendőrség Mediterrán-lakópark

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr86551213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gera 2014.07.28. 16:31:49

Ez igazán jól hangzik. Nem értem a rendőrséget, mi ez a hülyeség, hogy amíg vér nem folyik? A gyújtogatás súlyos bűncselekmény, úgy hívják, hogy közveszély okozása. Emellett amiket a szomszéd művel, az zaklatás vétsége, azért is be lehet varrni valakit.

Ezért jobb az önkormányzati rendőrség, mint az állami. Választott seriffel, satöbbi. Azokat érdekli is, mi bajuk van a helyieknek, ellentétben egy felülről irányított szervezettel, aminek szinte semmi köze a helyi önkormányzathoz.

Mach Péter 2014.07.28. 16:36:08

@Gera:

Szombat éjjel a helyszínelők azt mondták nem közveszélyokozás, mert homokos a játszótér és nem veszélyeztette a lakóházakat a tűz, mert nem terjedt volna át.

Valószínűleg garázdaság lehet a vád.

Gera 2014.07.28. 16:51:18

@Mach Péter: Ja, hát ez tök jó. Nem közveszély okozása, mert úgymond "nem sikerült"? Mert azért egy ilyen favár több méteres lángokkal tud égni, ha jól sikerül az akció és szerintem megfelelő szél esetén könnyedén felgyújthat még pár dolgot, bár nem ismerem pontosan a környezetet.

♔batyu♔ 2014.07.28. 17:14:31

Legalább átéled, milyen az, miután szétvertétek a Magyar Gárdát.

♔batyu♔ 2014.07.28. 17:16:36

@Gera: Annak ellenére, hogy egyetértek, itt nem a rendőrség a hunyó, hanem az önkormányzat.

Annak szépen és jó drágán helyre kell állítani, majd benyújtani a számlát az elkövetőnek.

Mach Péter 2014.07.28. 17:20:51

@♔batyu♔:

Nem önkormányzati játszótér, a lakóközösségé, az is tartja karban és újítja fel minden évben. Mint ahogy írtam a bejegyzésben is.

Mach Péter 2014.07.28. 17:22:51

@♔batyu♔:

Mit vertem szét?

Amúgy valóban nincs helye a Duna-parton semmilyen gárdának, parádézzanak négy fal között, ne zavarják meg a nyugalmat és közerkölcsöt.

Gera 2014.07.28. 17:35:36

Egyébként szuper lehet egy ilyen szomszéd, részvétem. És elhiszem amúgy, hogy jogállami keretek között sajnos elég nehezen lehet megoldani egy ilyen problémát, csak a gyújtogatás azért már erős egy kicsit.

Gera 2014.07.28. 17:54:36

@Gera: Kicsit félreérthetően fogalmaztam, úgy értem, hogy a gyújtogatás kicsit már erős ahhoz, hogy a hatóságok ne tegyenek semmit.

Reggie 2014.07.28. 17:56:13

Szerintem ha felhuznatok egy zajvedo falat a hazak es a jatszoter koze, az sokat ja vitana a nyugalmon.

Mach Péter 2014.07.28. 18:03:18

@Reggie:

???

Ide zömében kisgyermekes családok költöztek, új építésű lakásokba a tervekben szerepelt a játszótér. Mindenki tudta hová költözik, nyilván le lehetne vinni a föld alá is a mászókát, de valamiért nem tudom támogatni.

Egyetlen lakót zavar a játszótér, a másik ezret nem. Itt én más megoldást tudok csak elképzelni.

Reggie 2014.07.28. 18:08:11

@Mach Péter: Nem tudom mi az optimalisabb megoldas. Az, hogy mi volt a terveken teljesen jogos, csak Mo-n nem szamit semmi. (Az M0 is sok evtizede rajta van a terveken, aztan megis megy a hisztri korulotte.) Szerintem a problema megoldasa sokkal jobb, mint a tuneti kezeles.

nors 2014.07.29. 09:54:24

@Reggie: A zajvédő falat azért ugye nem gondolod komolyan? Itt nem a játszótér, meg a hangos gyerekek a probléma, hanem egy beteg lakótárts, illetve kettő, akinek elvonón lenne a helye, nem a gyerekek közelében. Ismerem a nőt, és kedveletem is sokáig, az a véleményem, hogy segítségre lenne szüksége. A pasinak meg szívesen megvenném a lakását, biztos odaadja olcsóért, ha ennyire utál itt lakni.

Bobellino 2014.07.29. 12:25:33

Mi a különbség a közösségi rendőrség és a nem bliccelők vadászására szakosodó kerületi közterület-felügyelet között?
Lehet-e egy fegyveres erőszakszervezetet civillé alakítani és lesznek-e magyar seriffek?
Elvégre a rendfenntartás már önkormányzati feladat is.
süti beállítások módosítása