HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Teszedd! - "civil" elefántok a porcelánboltban

2014.05.16. 23:31 Mach Péter

Mit ér a civil, ha kormányközeli?

Nem sokat: néhány könnyen szakadó gumikesztyűt és zöld szemeteszsákot.

Miközben a kormány CICI-re, a Századvég Alapítvány emlőire invitálta a lokálpatrióta civileket, frontális támadást intézett a Norvég Alapnak és próbálja felszámolni a maradék szférát is. - Nos, eközben több mint 1800 helyszínen, közel 200 ezer önkéntes mintegy másfél milliárd forint értékű munkát végzett el az idei TeSzedd! szemétgyűjtési akcióban - közölte az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség közleményben az MTI-vel.

Felelős hulladékgazdálkodás és betétdíjrendszer helyett országos marketingakció és az ügy meg is oldódott, vagy mégsem?

Szerintem nem. Mint ahogy a felülről szervezett, hatalmas apparátussal működtetett álcivil mozgalmak is csak addig életképesek, amíg számolatlanul öntik beléjük a pénzt.

Mint ahogy évente egyszer látványosan megmenteni a Kiserdőt, - miközben év közben egy szalmaszálat sem teszünk keresztbe a helyzet rendezéséért - csupán parasztvakítás és a felelősség áthárítása. S ugyanezt gondolom a Teszedd!-ről is, pláne, hogy egy olyan lakóparkban lakom, ahol megszüntették a házhoz menő szelektív-gyűjtést (mert azt csak az FKF csinálhatja) majd a lehető legtávolabbi időpontra tolva a kerületben utolsóként vezetik be az újat. Magyarul szétverték a működőt és évekig nem csinálnak helyette semmit. Pesterzsébetiként az évekkel ezelőtt furcsa módon érkezett, gyanús 6,6 millió miatt is ódzkodtam eddig részt venni a kormányközeli „civil”kezdeményezés akcióin (bővebben a cikk alján). Az ügyet azóta sem tisztázták a Közalapítvány akkori kurátorai, személyesen nem voltak hajlandóak részt venni egyetlen a tevékenységüket tárgyaló ülésen sem, azt anno környezetvédelmi tanácsnokként nehezményeztem is, de így nem kellett a feltett kérdésekre válaszolni.

Ennek ellenére idén mi is részt vettünk a Teszedd programon, s május 11-én Pesterzsébet és Soroksár Duna-partját próbáltuk megtisztítani.

A tavalyi egyeztetési fiaskó miatt - amikor külön kellett szerveznünk a Duna-part takarítását, idén nem is próbálkoztunk regisztrálni civil barátainkkal. Nem baj, megtette ezt egy kedves környezetvédő család a szomszédos lakótelepről. Köszönet érte!

Csatlakoztunk is hozzájuk. Jobb is volt így: a pénteki önkormányzati PR dzsembori helyett az öncélú örömtakarítást választottuk.

Az kissé meglepő volt ugyan, hogy a hatalmas költségvetéssel működő álcivil mozgalom a hatalmas PR, hirdetés, marketing költségeken túl magára az akcióra csak néhány zöld színű szemeteszsákot és könnyen szakadó gumikesztyűt szánt. Végül is a gumikesztyűre ráhúztuk az otthonról hozott kertészkesztyűket, a zsákok mellé pedig befogtunk néhány vastagabb, nehezebben szakadó sitteszsákot is. Nem volt gond, csupán egyből levehető volt, hogy a "mozgalom" vezetői mindenre gondoltak csak a szemétszedés volt a legkevésbé fontos a számukra.

Csak kevesen jöttek el, de így is nagy területet sikerült kitakarítani és rengeteg szemét összegyűlt. A hulladék nagy részét a horgászok és pihenő családok hagyják sajnos a Duna-parton. A munka során megismerhettük a dél-pesti pecások étkezési és italozási szokásait, (inkább a fél, mint a kétdekásak fogynak) kedvenc csalimárkáit. S minden kétséget kizáróan állíthatom a kukoricás konzervdobozok és a pillepalackok bizonyultak a legtartósabb hulladéknak.

Külön izgalom volt a kövek alá, nádasokba, fa odvába rejtett alkalmi szemétgyűjtők megkeresése.

Az igazi feketeleves azonban, hogy egy hetet sem bírt ki a munkánk, a szemét ugyanúgy ellepi a Duna-partot, mintha semmi sem történt volna vasárnap.

Sajnos a partszakasz nem Pesterzsébethez, hanem Soroksárhoz tartozik, de jelezni fogom feléjük, hogy a partszakasz csak akkor válhat újra népszerűvé az itt élők körében, ha gondoskodnak hulladékgyűjtőkről és annak ürítéséről is.

Még 2012-ben felvetette Csaszny Márton MSZP-s képviselő testületi ülésen, hogy a Pesterzsébet Környezetvédelméért Közalapítvány 6,6 MFt összeget kapott az Önkéntes Központ Alapítványtól, hogy a „Teszedd” program keretében járuljon hozzá az illegális hulladéklerakásokkal kapcsolatban.

A Közalapítvány céljai az alábbiak: Pesterzsébet környezeti állapota javításának elősegítése, környezetvédelmi beruházások, fejlesztések támogatása, a Ráckevei-Soroksári-Duna-ág Pesterzsébeti szakasza, és part menti sávja környezetvédelmi fejlesztésének támogatása.
A képviselő testület a többségi GŐZGÉP frakció szavazataival ugyan 2011-ben a közalapítvány megszüntetéséről döntött, ennek ellenére jelentős változást hozhatott volna a kerületben ennek az összegnek az eredményes felhasználása. Egyes pletykák szerint a fenti összeg volt az egyik oka annak, hogy a többi közalapítvány megszüntetésekor a környezetvédelem kapott még egy kis haladékot, majd amikor a pénz továbbutalása problémát jelentett, prompt döntés született ennek megszüntetéséről is.
Ahogy a megszűnő közalapítvány küldetése is mondta:minden közösségben erő rejlik, ezért szeretnénk a lakosság minél szélesebb körét bevonni a környezettudatos életmód felvállalásába lakóhelyünk megóvása érdekében. A környezeti nevelést már a legkisebbeknél el kell kezdeni, fontos, hogy jó példát mutassunk a felnövekvő generációnak, hogy felelősen gondolkodjunk és cselekedjünk a jelen és a jövő nemzedéke érdekében.

Mivel Pesterzsébet érdeke lett volna, hogy a fenti összeg valóban segítse a kerület legégetőbb környezetszennyezési problémájának megoldását, többször is jeleztük a problémát. Csaszny Márton képviselőtársam és én is kérdést intéztünk a polgármesterhez, hogy gondoskodott-e már a Pesterzsébet Környezetvédelméért Közalapítvány vagyonát képező pénzösszeg a Pesterzsébet Önkormányzat Polgármesteri Hivatal 11784009-15520009 számú költségvetési számlájára utalásáról és azt követően a 2012. évi költségvetésről szóló rendeletében a céltartalékok soron előirányzat elhelyezéséről, vagy mi lesz a pénz sorsa.

Az ügy elült, a hulladék pedig maradt a helyén.

Szólj hozzá!

Címkék: szemét szemétgyűjtés Duna-part Teszedd!

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr506174000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása