HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Én kérek elnézést!

2013.05.10. 00:00 Mach Péter

"Az alázat, az igazi tudás és az igaz megismerés kapuja. Minden nagy tett, minden valódi erkölcsi és szellemi erőfeszítés előfeltétele."

Veszélyben a Csili és a Pesterzsébeti Múzeum működése?

A kerület narancsos vezetése Szabados Ákos polgármester megfutamodása után hadat üzent a Csili Művelődési Központ és a Pesterzsébeti Múzeum alkotógárdájának és közösségének.

Az intézményvezetői pályázatokon indulókat, köztük:

- a Csili húsz éves szakmai tapasztalattal rendelkező, megbecsült igazgatóját

- és a Pesterzsébeti Múzeum sikeres igazgatónőjét

négy óra várakoztatás után hazazavarta.

sztálin.jpgA kerület polgárai pedig értetlenül várják miként dönt Pesterzsébet városvezetése, hagyja veszni az elmúlt húsz év eredményeit vagy engedi dolgozni az intézmények dolgozóit továbbra is.

A pályázók meghallgatása az eredeti meghívó szerint a második napirend pontként szerepelt, majd rögtön utána zárt ülésen döntött is volna a testület. A határidőben megküldött anyagoknak köszönhetően gyors döntésben reménykedhetett mindenki. A pályázókat az első meglepetés akkor érhette, amikor a napirend szavazásakor fideszes javaslatra az előterjesztést az elejéről a legvégére sorolta át a testület többsége.

A vitákban gazdag ülés legvégén jött a feketeleves: a képviselőtestület többsége úgy döntött még sem szeretné meghallgatni a négy órát várakoztatott pályázókat, inkább berendeli őket júniusban is.

Az, hogy ezzel tíz-húsz éve Pesterzsébet kultúrájáért és közművelődéséért dolgozó embereket aláz meg és veszélyezteti közintézményeink működését fel sem merült.

Sajnos az eset kisértetiesen hasonlít a Lajtha László igazgatói pályázatához, akkor is először a halasztással kezdődött, majd a vezető ellehetetlenítése és egy kívülről érkező vezető kinevezés követte azt.

A pesterzsébeti helytartótanács ismét hatalmát fitogtatta, a trafikfrakció képviselői ismét szégyent hoztak Pesterzsébetre. A kerületi percemberkék megmutatták még egy évig ők a kerület teljhatalmú urai.

alázat 1.pngA városvezetés ugyan eddig sem a kultúra szeretetéről és tiszteletéről volt híres, tüntetőleg félidőben elhagyott kiállítás megnyitókról, várakoztatott és megsértett művészekről szólnak inkább a városi legendák.

Most azonban túlléptek egy határt: hadat üzentek a Csilinek és a Pesterzsébeti Múzeum közönségének. Hadat üzentek a szakköreinknek, városvédőinknek és színházi előadásinknak.

A furcsa, szégyenteljes intermezzo után a képviselőtestület ellenzéki képviselői közül hatan megszavazták indítványomat és elnézést kértek a képviselőtestület döntése miatt, kilencen azonban értéknek tartják más emberek megalázását és úgy döntöttek vállalják a döntésükért a felelősséget és Pesterzsébet lokálpatrióta közösségének megvetését.

Önöknek, tisztelt trafikos képviselőtársaim menniük kell, mert Pesterzsébet többet érdemel.

Önöknek, tisztelt trafikos képviselőtársaim már csak másfél évük van, mert Magyarország és azon belül Pesterzsébet nem hagyja magát!

De addig is: én kérek elnézést az Önök nevében is a pályázóktól és Pesterzsébet színházba ás kiállításokra járó, kultúra kedvelő polgáraitól.

Pilinszky János: Az alázatról

Az alázat, az igazi tudás és az igaz megismerés kapuja. Minden nagy tett, minden valódi erkölcsi és szellemi erőfeszítés előfeltétele. Már a dolgok természetéből fakad, hogy aki feladatán elmélyül - "megfeledkezik önmagáról". A hiúság, az önzés, az érdek, nem csak erkölcsi rossz, de szellemi akadály is, s nem egy kitűnő alkotást fosztott meg attól hiú tökélye, hogy valóban közkincs, halhatatlan alkotás legyen.

A nyelv, kollektív, ősi bölcsességével (s szinte minden nép nyelve) tud erről. A magyar például így mondja: "eszembe jutott". Nem kitaláltam, mert ez kevesebb. "Hirtelen eszembe jutott": az igazi felismerések, kivétel nélkül így születnek. Nyelvünkben rejlő ősi tudásunk arról tanúskodik, hogy bármi, amit alkotunk, lényegesen személytelenebb valami, mint azt hisszük. Sőt: igazi tudásunk ott kezdődik, azon a határon, ahol személyiségünk átér a személytelenbe. A jó művészek mindig vallották, hogy az alkotás, az igazi kreáció mennyisége egybeesik a véletlennel. Egyik kitűnő szobrászunk mesélte, hogy egyszer az út mellett heverő, különös kődarabra talált. "Ez az én legjobb szobrom" - mondotta a felismerés ámulatában, amint a követ a kezébe emelte. S meg is mutatta a szobrot, amin egyetlen karcolást sem végzett. A kő nyers, természetes burka alatt csodálatosan törékeny madonna rejtezik, karján a gyermekkel. Utánozhatatlan csoda. Egyszerre nyers kő, csak kő - s tökéletes szobor! S kétségtelenül annak az alkotása, aki rátalált és felismerte. De az is igaz, aki felismerte, s volt bátorsága "magáénak" vallani, az a "saját" szobrairól meg azt tudja, hogy minél jobbak, annál kevésbé az övéi.

Alázat nélkül, nincsen alkotó.

1 komment

Címkék: Csili Rostagni Attila Földesi Gyula Vas Imre Kaiser György Bánó Imre Juhász Lajosné Pesterzsébeti Múzeum Marton Sándorné

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr335540218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morcos007 2013.09.08. 15:09:42

- szabados tantóbácsi örült, amikor a Jogvédő Szövetség szakértőjévé kinevezték (nagynénje közbenjárására...).
- szabados alpolgi örült, hogy a "Gubacsi Civilek" összehozták az erzsébeti civil szervezetekkel.
- szabados polgi-jelölt örült az Erzsébeti Polgári Egyesület támogatásának, pláne a kopogtatócédulásknak!
- szabados polgi első ténykedései között felmondta a "Gubacsi Civilek" irodáját, ahol évente 2-3000 VÁLASZTÓPOLGÁRA kapott jogsegélyt, érdekvédelmi tanácsadást.
Bárki indul szabados leváltásáért, a "Gubacsi Civilek" TÁMOGATJÁK!
=> szabadosnak takarodnia kell!
morcos007
süti beállítások módosítása