HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Prioritássá vált a bűnmegelőzés Pesterzsébeten?

2013.04.22. 19:51 Mach Péter

Márciusban írtam, hogy új időszámítás kezdődik a kerületben a közbiztonság területén és az elmúlt két és félév ámokfutása után felülbírálja hibás döntéseit a képviselő-testület. Múlt hét csütörtökön a testületi ülés kezdetekor megállapodást írt alá kerület polgármestere és a polgárőrség képviselője (bővebben az előző bejegyzésemben olvasható a megállapodásról).

blogos bűnös 1.pngNemcsak hogy visszaléptek a Bűnmegelőzési Közalapítvány megszüntetésétől. de előbb komoly erőforrásokat csoportosították át, majd áprilisban szakembert is delegáltak Répás Péter volt rendőrfőkapitány személyében a kuratórium elnöki posztjára.

Sőt: bővülhet a térfigyelő rendszer Pesterzsébeten. A képviselő-testület határozata alapján a térfigyelő rendszer 14 új kamerával történő bővítésére nyújt be pályázatot a kerület.

A testületi ülést megelőző egyeztetések után a lakossági kérések becsatornázásával Lászik Attila osztályvezető készítette el az anyagot, 8 darabot a rendőrséggel egyeztetve az általuk javasolt helyre, hatot pedig a lakossági igényfelmérés alapján határozott meg.

térfigyelő 1.jpgA testületin azonban komoly vitát generált a kérdés, Komoróczy László MSZP-s frakcióvezető ellenezte, hogy a Mediterrán lakóparkba is helyezzenek kamerát annak ellenére, hogy a rendőrség ajánlásával előkészített listában is szerepelt. A vitában alkalmi együttműködés alakult ki az LMP-s (Mach Péter) és FIDESZ-es (Marton Sándorné, Földesi Gyula) felszólalók között, akik kiálltak a szakmailag is korrekt javaslat mellett.

Kompromisszummal zárult a vita, egyrészt az elfogadott határozat szerint végül is hozzájárult a testület a pályázat benyújtásához és felhatalmazta a polgármestert a szükséges intézkedések megtételére. Másrészt a pártok képviselői még egyszer leültek egyeztetni a rendőrség és a közalapítvány képviselőivel a helyszínekről.

A mai egyeztetésen folytatódott a pártok közötti kooperáció, az MSZP feladta álláspontját és a rendőrség által is támogatott nyolc helyszínt elfogadta és a lakossági kéréseket tekintettük csak át. Itt Az eredeti előterjesztést némileg módosítottuk a szakmai érvek alapján.

A 14 kamera tervezett helyszínei:

Az eredetileg is a rendőrséggel egyeztetett helyszínek:

  • Ady Endre– Kossuth Lajos sarok
  • Baross – Kossuth sarok
  • Török – Nagysándor sarok
  • Topánka - Penny Market
  • Dél-Pesti kórház, Alsó Határ út felöli bejárat
  • Mediterrán lakópark közepe
  • Kulcsár ltp. (ha már nem vesszük meg a kocsmát, rakunk mellé egy kamerát).
  • Vécsey ltp. (Eperjes-Ábrahám Géza sarok)

Az egyeztetésen javasolt kamerák:

  • Ady E. tér
  • Helsinki – Kossuth Lajos u. (ez az aluljárót is fogja látni és a Helsinki túloldalát is).
  • Vécsey – Dessewffy sarok
  • Jókai – Kossuth sarok
  • Tátra tér
  • Lázár V. Általános Iskola

terfigyelokamera.jpgA javaslat számos fontos csomópontban nyújthat segítséget, komoly lakossági problémákat orvosolhat. A Mediterrán lakópark például az új kamerának köszönhetően már nemcsak az autós ki és bejáratain (Zódony utca, Vizisport utca), hanem belül is (Közműhelytelep utca és a most tervezett központi kamera), sőt a gyalogos forgalomnál (aluljáró) is ellenőrizhetővé válik.

Összegzésül: a bűnmegelőzésben használt eszközöknek csak egy kis részét képezik a térfigyelő kamerák, ha azonban a polgárőrséggel és egy esetleges járőrszolgálattal illetve SZEM-ekkel egészül ki akkor egy komplex, működőképes rendszerré alakulhat, amely valóban élhetőbbé és biztonságosabbá alakíthatja Pesterzsébetet.

2 komment

Címkék: kamera térfigyelő rendszer bűnmegelőzés Mach Péter Mediterrán-lakópark Komoróczy László

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr825540227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobellino 2013.04.22. 23:57:05

Ha már Kulcsár lakótelep akkor az lenne logikus, hogy a Stromfeld (most éppen Gyulai István)iskola előterét kellene a kamerának pásztázni mely intézmény előtt egy kereszteződés is van (Temesvár-Mártírok találkozó)
Elvégre 1 iskola egy kamera, nem képviselő úr?

Mach Péter 2013.04.23. 10:11:06

Kedves András,
az egyeztetés legfontosabb eleme az volt, hogy a rendőrség által is javasolt helyszínekről konszenzus alakult ki.

A maradék helyszínekkel kapcsolatban pedig legalább a pártok képviselői elfogadták a szakértők véleményét (hol nem érdemes, nagy lombkoronájú fák közelében..., hova érdemes inkább a közelében elhelyezni). S igen ezeknél a helyszíneknél érezhető volt a képviselők lobbi tevékenysége, s az is ki mennyire erős.

Mindezek mellett az elmúlt évek első olyan egyeztetése volt, ahol megegyezésre törekedtek a pártok képviselői (OK, a képviselői irodák után).
süti beállítások módosítása