HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

A 2012. évi költségvetés zöld szemüvegen át

2012.02.07. 23:46 Mach Péter

Pesterzsébet környezetvédelmi tanácsnokaként egyik fontos feladatom a kerület költségvetési javaslatainak véleményezése. Hiszem, hogy lassan, az évek múlásával tanácsnok társaim is követik példámat, addig is eredményként értékelem, hogy a környezet- és természetvédelem területét kiemelten tárgyaljuk a vita során és új szempontok színesíthetik a döntés-előkészítés folyamatát.

 
Bár idén a polgármester veszített tavalyi bátorságából és nem merte befogadni javaslataimat, illetve a vita során is érzékelhető volt, hogy még kevéssé nyitottak ezekre az értékekre a többségi frakció tagjai. Azonban nem adom fel, ugyanis ami késik nem múlik.
 
Megvizsgáltam tehát a kerület 2012. évi költségvetésének a környezetvédelmet érintő tételeit.
 
Általános jellegű megállapításaim:

  • Sem az idei, sem a tavalyi költségvetés készítésekor nem sikerült az előterjesztőnek a témában jártas kerületi környezetvédelmi szakértőket, civilszervezeteket bevonni a tervezés folyamatába. Egyrészt hiányzik az a fórum ahol ezeket a véleményeket, javaslatokat építő jellegű kritikát becsatornázhatná a kerület, másrészt nincs is per pillanat a Hivatalban, aki be tudná fogadni, mert még mindig nincs környezetvédelmi szakreferens. Ennek két súlyos következménye lett:

        o   A fejlesztési, beruházási terveink nem a kor kihívásaihoz igazodnak.

        o   Hiányzik a költségvetési javaslatban foglaltak szakmailag megalapozott ellenőrzése.

  • A testület elé terjesztett költségvetésben idén sem szerepelnek külön a környezetvédelemre fordítható összegek, ez pedig osztályvezetői szinten átcsoportosíthatóvá teszi más feladatokra az erre előirányzott összegeket illetve nehézkessé teszi annak ellenőrzését is. Ez a környezetvédelemhez kapcsolódó viszonyát is tükrözi a mindenkori városvezetésnek.
  • Általánosan elmondható, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos dologi kiadások tervezése a tavalyi valós felhasználáshoz képest nem változik, ez reálértéken persze megszorítást jelent, tehát idén is csak a legtöbb soron csupán állagmegóvásra jut pénz, s abban is érezhető lesz némi további színvonalcsökkenés. Megítélésem szerint már idén is érezhetővé válik, hogy a kerület zöld értékei károsodnak (elsősorban az illegális hulladék, parkok, játszóterek állapota…)jövőre pedig az idei elmaradt karbantartások és fejlesztések miatt drasztikus beavatkozásra lesz szükség.

     

Személyi jellegű kiadások területén:

  • Arra sajnos nem sikerült választ kapnom, hogy a környezetvédelmi referens költségeit tartalmazza-e az előterjesztés, remélem igen (sajnos a testületi ülésen sem tudtak erre a kérdésemre választ adni).
  • Mivel a környezetvédelmi feladatok jelentős részét a Szociális Foglalkoztató látja el, azon belül pedig a közmunka programban résztvevők (annak működtetése pedig a kormányzat tehetetlensége miatt akadozik) ennek költségvetési keretei nem biztosítottak. A ma a programban biztosított jövedelmek Budapesten nem biztosítják a megélhetést (pláne hogy csak részmunkaidős foglalkoztatásra nyújt támogatást), ugyan a kerület céltartalékba helyezett 15 millió forintot a sajáterő biztosítására, előre borítékolhatóan problémák keletkeznek majd a létszámok betöltésénél, ami persze tetszetős lesz mert a kereten belül marad az adott sor, viszont súlyos problémákat okoz majd az üzemeltetés területén. Véleményem szerint néhány feladatot állandó munkatársak felvételével kell megoldani, ennek elodázása felelőtlenség.

     

Néhány tételről külön is:

  • Idén sem folytatódik a komposztáló program, a programba beleölt közpénzt hagyjuk elveszni. A hulladék megelőzés és újrahasznosítás egyik legjobb módja a komposztálás. Komposztálás során a háztartási és kerti zöldhulladékok természetes módon lebomlanak. Növények számára értékes nyersanyag keletkezik a humusz, vagy más néven komposzt. A komposzt ásványi anyagokban gazdag, sötétbarna földszerű anyag, mely kiváló tápanyagként felhasználható cserepes növények átültetése során, vagy kerti növények tápanyag biztosítására. A program fontosságát mutatja, hogy A Humusz Szövetség pont most hirdet Komposztáló Programot minden budapesti telephelyű közoktatási intézménynek. A projekt keretén belül, a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával 30 budapesti oktatási intézménynek (általános-, középiskola és gimnázium) 2-2 db komposztkeretet tudunk térítésmentesen biztosítani.
  • Bár tavalyi módosító indítványomnak köszönhetően sikerült meggyőzni az előterjesztőt hogy maradjon meg az Autómentes Nap a kerületben, felére csökkent a Madarak és Fák Napja projekt kerete.
  • Idén sincs betervezve a szelektív gyűjtők körbekerítése, ezzel gyakrolatilag állandósítjuk a balesetveszélyt, veszélyeztetjük a környezetet védők egészségét és felerősítjük a szigetek megszüntetését támogatók hangját.
  • Idén sem szállunk be komolyabb energateikaihatékonysági fejlesztésbe. Pedig a tavasszal várhatóak a pályázatok és egyes kisebb beruházások már rövid távon is jelentős megtakarítást jelenthetnek. Az intézményekben bevezettük hogy a papír mindkét felét használjuk, minimalizáltuk a higiéniai termékek fogyasztását miközben szökik az áram és a hő. Fontos lett volna, hogy olyan környezetvédelmi referenst vegyünk fel aki ebben a témában is jártas és koordinálni tudta volna a folyamatokat. Bár nyilván ellenérdekelt a kerület az iskolák elavult energetikai auditjait felülvizsgálni a közelgő államosítás miatt, más intézményeinknél ezt érdemes lenne megtenni, majd azt lefordítani magyarra és cselekvési tervet készíteni már 2013-ra ha idén magára a fejlesztések beindítására esetleg nincs is pénz.
  • Idén sincs keret a kerületet virágba borító és zöld felületeit karbantartó kerületi lokálpatrióták jelképes megbecsülésére.
  • Idén sem indul be a “zöld kataszter” projekt, pedig elősegíthetné például a talajterhelési díj hatékony felhasználását (ugyanis annak bevétele bármekkora legyen is az, ott csücsül majd idén is a számlán, már most is húszmillió forinton csücsülünk). Nagyon hiányzik egy zöld térkép is a kerületnek, ha már a honlap erre lehetőséget is nyújthatna.

     

Ami viszont előremutató az előterjesztésben:
o   zajmérések kiemelt kerete
o   parkok felújítása
o   vízfogyasztás szabályozók beépítése
 
Néhány módosító javaslat:
 
-          Az Önkormányzati lakások felújítása sorról 2.000.000 Ft-ot ajánlok átcsoportosítani egy “Közösségi kertek, közkertek a Zöld Pesterzsébetért” projektre, amely egyrészt közösségi kertek léterhozását támogatja közintézményekben, másrészt a kerület főépítészének bevonásával elindíthat egy kerületi Közösségi Kert projektet, harmadrészt keretet biztosít az itt élők a kerület virágosításának megbecsülésére.
-          Javaslom a Városfejlesztési Osztály előre nem tervezhető szakértői díjak soráról a komposztálási sorra 1.000 e Ft átcsoportosítását, illetve szintén erről a sorról 500.000 Ft-ot átcsoportosítani egy digitális zöld térkép elkészítésére, amely első lépcsője lehet a zöld kataszter kialakításának és mivel civilszervezetek is jelezték együttműködési szándékukat remek lehetőség a lakosság és a hivatal kooperatív, közös munkájának fejlesztésére.
-          Javaslom ezen felül, hogy a soron fentmaradt 1.700  eFt-ot is elsősorban energiahatékonysági vizsgálatokra, pályázatokra felkészítésekre hasznosítsa a Hivatal, bár ez módosítást nem igényel.

Javaslom a szelektív szigetek átehelyezése sort átnevezni szelektív szigetek áthelyezése és átalakítása sorra és 250.000 Ft-ot átcsoportosítani oda a kártevők mentesítése sorról, mivel a fejlesztések csökkentik a kártevőmentesítés szükségességét is néhány intézmény és társasház közelében

Szólj hozzá!

Címkék: zöld önkormányzat környezetvédelem költségvetés környezet lehet más a politika lmp xx. kerület mach péter

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr595540348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása