HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Az LMP álláspontja nem változott: Nem lehet rendezési tervekről zárt ülésen tárgyalni

2011.08.23. 17:07 Mach Péter

A Lehet Más a Politika a részvételi demokrácia pártja, így még a parlamenti politizálásnál is fontosabbnak tartja a helyi önkormányzatok működésének megújítását.
 
Tavaly az önkormányzati választásokra készített ”Lehet Más Pesterzsébet” programunkban az alább célokat is megfogalmaztuk:
 
  • a gazdálkodás átlátható, egyszerű és könnyen betartható szabályok mentén, minden erzsébeti számára ellenőrizhető módon, nyíltan és hatékonyan folyik,
  • az önkormányzat az összes közérdekű információt időben nyilvánosságra hozza és el is juttatja az itt lakókhoz,
A 2011. július 14-i ülésen tárgyalta „Javaslat a TESCO-Global Zrt. kezdeményezésének megvitatására (TESCO-Global Zrt: Szentlőrinci úttól északra és az M5 autópályától nyugatra eső terület – hrsz.: 195025/7, és 195025/10)” napirendi pontot.
 
A testületi ülés meghívójában az előterjesztést nyilvános ülésen tárgyalandó napirendként hirdette meg. A Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság kérte, hogy zárt ülésen tárgyalja a testület. A napirendet a módosítással együtt a testület elfogadta.
 
A Lehet Más a Politika képviselőjeként szóvá tettem, hogy sem az előterjesztés, sem a bizottság által benyújtott módosító indítvány nem tartalmazott olyan információt, melynek nyilvánosságra kerülése az önkormányzat érdekeit sértené.
Fontos, szabályozandó és előre meghatározandó kérdés hogy a törvényben kissé slendriánul megfogalmazott lehetőséggel a testület miként és mikor élhet. A hivatkozott jogszabályhely ugyanis nem azt tartalmazza, hogy minden olyan ügyre, amikor az önkormányzat leül tárgyalni egy céggel, akkor mindig zárt ülést lehessen elrendelni.
A Lehet Más a Politika már tavaly ősszel törvénymódosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlésben, melyben kezdeményezte, vegyék ki az önkormányzati törvényből azt a részt, amely megengedi, hogy az önkormányzatok üzleti érdekre hivatkozva zárt üléseket rendelhessenek el.
Az LMP meggyőződése, hogy a korrupció elleni leghatékonyabb eszköz a teljes átláthatóság biztosítása a közhatalom működését illetően. Kiváltképp, ha közvagyonról, közpénzek felhasználásáról van szó.
 
Ha az önkormányzatok tisztán, átláthatóan működnek, és nincs mit titkolniuk, akkor zárt ülésekre sincs szükség.
 
Javaslatot tettem tehát hogy a napirendet a testület mégis nyílt napirendként tárgyalja. A többségi FIDESZ frakció vezetőjét meggyőztem igazamról, tekintettel arra, hogy mi sérti, s mi nem az önkormányzat érdekeit az mérlegelés kérdése.  Egy öt perces frakciószünet után a testület úgy döntött, hogy nyílt ülés keretében folytatja a napirend tárgyalását.

 
 
Sajnos a napirend vitájának jelentős része a zárt ülésen zajlott, ezért a napirenddel kapcsolatos véleményemet kevesen ismerhették meg.
-         Mi történik valójában? Miért volt annak idején 17 %-os a beépítettség engedélyezése, miért lesz most 25 %? Nincs az előterjesztés mellett semmilyen anyag arra vonatkozóan, hogy ez milyen környezetkárosítással járna, milyen lehet a zajártalom azon a környéken, mi történhet ott, hol lesznek az építkezések? Semmi nincs a nyilvánosságra hozott rendezési tervben. Van egy javaslat, hogy fogadja el az önkormányzat azt, hogy a TESCO 25 %-ra növeli a beépítettséget, de hogy mi történik ott, arról szó nincs. A Mediterrán lakóparkban élőként örülök a felújításra kijelölt utak jegyzékének. Amennyiben egyszer olyan lesz az előterjesztés, hogy ehhez érdemben is hozzá lehet szólni, akkor elmondom majd, hogy ezzel párhuzamosan a forgalmat is próbáljuk majd átszervezni. A Téglagyár térnél jó volna egyirányúsítani a forgalmat, amikor a környező utcákban csinálják az aszfaltozást. Ez megkönnyítené a forgalmat. Elég nagy forgalom megy rá ugyanis két irányból a Téglagyár térre. Konkrét információk nélkül azonban felelős döntés nem hozható.

2 komment

Címkék: politika önkormányzat pesterzsébet részvételi demokrácia lehet más a politika xx. kerület mach péter

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr715540405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manyoka 2011.08.29. 17:24:42

Ez szép volt, további sikeres tiszta politizálást kívánok!

Mach Péter 2011.08.29. 21:35:03

Köszönjük.
süti beállítások módosítása