HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Legyetek jók ha tudtok, a többi nem számít!

2011.03.16. 11:41 Mach Péter

 A kerület fideszes többsége elvetette az "Akadálymentes Pesterzsébetért" térkép program elindítását. Az előterjesztéssel kapcsolatban vita sem a testületi ülésen, sem a határozati javaslatot tárgyaló bizottságokban nem alakult ki. A frakciófegyelem azonban felülírta a józan észt és a szakmai érveket (a szakbizottság szakmailag ugyanis alkalmasnak  és megvalósíthatónak találta, ráadásul a megvalósítása  egy fillérbe sem került volna). 

A Lehet Más a Politika pesterzsébeti csoportja azonban nem kíván kihátrálni a kezdeményezés mögül. Segítőket és támogatókat keresünk hogy a térkép saját erőből (Pesterzsébet Önkormányzatának támogatása nélkül) a kerületben élők összefogásának köszönhetően még az idén megvalósulhasson!

10. napirendi pont:       Javaslat „Az akadálymentes Pesterzsébetért” térkép program elindítására – Önálló képviselői indítvány

                                      Előadó: Mach Péter képviselő
  
Szabados Ákos: Megnyitja a napirendi pontot, kéri a bizottságok véleményét.
 
Kaiser György: Az Informatikai és Média Bizottság az előterjesztés elfogadását támogatta.
 
Juhász Lajosné: Az Egészségügyi, Szociális és Ifjúsági Bizottság nem javasolja a program elindítását.
 
Lendvai Anna: A Jogi és Közbiztonsági Bizottság nem támogatja a program elindítását.
 
Mach Péter: Fontosnak érzi ezt az előterjesztést. Úgy gondolja, hogy nehéz gazdasági helyzetben is mondhatnak pozitív dolgot a kerületben élőknek, például, hogy elindítanak egy ilyen projektet. Elkészítik ennek a térképnek az alapját, s folytatják a munkát a kerületben élőkkel közösen, a helyi vállalkozókkal együtt pályáznak, és egy élhetőbb jobb kerületet varázsolnak Pesterzsébetből még akkor is, ha nincs pénzünk. Érdekessége ennek a határozati javaslatnak, hogy ez az első lépcső, egy fillérbe nem kerül az önkormányzatnak, ezt saját hatáskörében végre lehet hajtani. Erre megfelelően képzett ember is van az önkormányzatnál, akinek a munkaidejébe is belefér a dolog. Úgy gondolja, hogy közösen mondhatnak igent egy ilyen projektre. A napirendi pont kapcsán név szerinti szavazást kér.
 
Szabados Ákos: Kéri, hogy Sztakó Istvánné aljegyző nézzen utána az SZMSZ-ben annak, hogy jelen esetben van-e lehetőség név szerinti szavazásra?
 
Dr. Vas Imre: Emlékei szerint a 2007. évi költségvetési rendelet elfogadását követőn a képviselő-testület törölte az SZMSZ-ből azt a passzust, hogy képviselő napirenddel kapcsolatosan név szerinti szavazást kérhet. Úgy rémlik számára, hogy az SZMSZ-ben, azt rögzítették, hogy a képviselők ¼ -e kérhet név szerinti szavazást.
 
Sztakó Istvánné: A hatályos SZMSZ 21. §-a tartalmazza a név szerinti szavazásra vonatkozó feltételeket, melynek (1) bekezdése szerint bármely képviselő javasolhat név szerinti szavazást, erről a képviselő testület vita nélkül, egyszerű többséggel dönthet.
 
Szabados Ákos: Szavazásra teszi fel Mach Péter képviselő név szerinti szavazásra vonatkozó javaslatának elfogadását.
Megállapítja, hogy a jelenlévő 17 képviselő 8 igen 8 nem 1 tartózkodással elvetette azt.
 
060/2011. (II. 24.) Ök. sz. határozat
A képviselő-testület
„Javaslat „Az akadálymentes Pesterzsébetért” térkép program elindítására – Önálló
képviselői indítvány” című napirendi pontban nem tart név szerinti szavazást.
 
Szabados Ákos: Szavazásra teszi fel Mach Péter „Az akadálymentes Pesterzsébetért” térkép program elindítására vonatkozó határozati javaslatának elfogadását.
Megállapítja, hogy a jelenlévő 16 képviselő 8 igen 1 nem 7 tartózkodással elvetette azt.

 

 "Az az egy fontos: legyetek jók most,
Már nem kell túl sok a holnaphoz;
Legyetek jók, ha tudtok,
A többi nem számít."


Kérésre mellékelem:

  • Földesi Gyula    Nem szavazott    FIDESZ-KDNP
  • Csaszny Márton    Igen    MSZP
  • Harsányi László    Igen    JOBBIK
  • Komoróczy László    Igen    MSZP
  • Kovács Eszter    Igen    MSZP
  • Lendvai Anna    Igen    MSZP
  • Mach Péter    Igen    LMP
  • Nemes László    Igen    MSZP
  • Szabados Ákos    Igen    MSZP
  • Bánó Miklós    Nem    FIDESZ-KDNP
  • Fekete László    Tartózkodott    FIDESZ-KDNP
  • Juhász Lajosné    Tartózkodott    FIDESZ-KDNP
  • Kaiser György    Tartózkodott    FIDESZ-KDNP
  • Marton Sándorné    Tartózkodott    FIDESZ-KDNP
  • Pálfi László    Tartózkodott    FIDESZ-KDNP
  • Rostagni Attila    Tartózkodott    FIDESZ-KDNP
  • Dr. Vas Imre    Tartózkodott    FIDESZ-KDNP

Megjegyzés:  Az önkormányzati törvény szerint egy beadvány elfogadásához minimum a jelen lévők 50%+1 fő támogatása szükséges. Tehát - száz szónak is egy a vége - aki nem támogatja, az ellene van; a nem szavazás, tartózkodás csak kommunikációs trükk, mintha nem-et nyomtak volna.

7 komment

Címkék: fidesz pesterzsébet lehet más a politika lmp akadálymentes mach péter

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr465540452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evig 2011.03.16. 14:51:12

Nagyon érdekelne, hogy az úgynevezett "Egészségügyi, Szociális és Ifjúsági" Bizottság és az úgynevezett "Egészségügyi, Szociális és Ifjúsági" Bizottság milyen szakmai indok alapján határozott úgy hogy nem javasolják a javaslat elfogadását! A bizottsági ülésekről készült jegyzőkönyvek hozzáférhetőek, nyilvánosságra hozhatóak? Juhász Lajosnétól és Lendvai Annától kérhető indoklás?

Mach Péter 2011.03.16. 15:04:35

@evig:
A Jogi és Közbiztonsági Bizottság ülésén részt vettem mint előterjesztő (én mondtam néhány mondatot, majd a bizottság vita nélkül döntött) az "Egészségügyi, Szociális és Ifjúsági" Bizottság ülésén nem, mert oda elfelejtettek meghívni. Annak a jegyzőkönyvében ez áll:
4. Napirendi pont: Javaslat az „Akadálymentes Pesterzsébetért” térkép program elindításra –
önálló képviselői indítvány
Előadó: Mach Péter

Juhász Lajosné:
Felkéri a bizottság tagjait, hogy tegyék meg az anyaggal kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.
Szavazásra teszi fel az önálló képviselői indítvány határozati javaslatát.
Megállapítja, hogy a jelenlévő bizottsági tagok 2 igen, 0 nem, 5 tartózkodással nem fogadják el azt.

109/2011. (II. 21.) ESZIB sz. határozat
A bizottság nem javasolja a Képviselő-testületnek az
„Az akadálymentes Pesterzsébetért” térkép program elindítását.

Határidő: azonnal
Felelős: Juhász Lajosné elnök

evig 2011.03.16. 15:17:20

Szabad tudni a tartózkodók nevét és pártjukat?

Mach Péter 2011.03.16. 15:30:28

A kerületi szmsz csak a testületi ülések szavazását teszi nyilvánossá ha azt egy képviselő kéri. Ezen be kell vallanom gondolkoztam is, de én nem boszorkányüldözést, hanem akadálymentes közintézményeket szeretnék erzsébeten. A szavazók listáját ugyan kikértem (bár még a választ nem kaptam meg) de még nem döntöttem el illik-e nyilvánosságra hoznom.

evig 2011.03.17. 10:24:57

@Mach Péter: Szerintem ha a szavazatukat szakmai indokkal alá tudják támasztani, akkor nincs gond, tehát nincs miért szégyenkezniük. Ha viszont ezt nem tudják megtenni, akkor meg igenis vállalják érte a nyilvánosság előtti felelősséget.
Kíváncsi lennék a magyarázatukra.

evig 2011.03.17. 10:26:42

Nagyon találó az idézet! :D :D :D

Mach Péter 2011.03.17. 11:40:53

Meggyőzött, ha valóban ennek lesz köszönhető hogy a szakmai indokok ismertté váljanak engem ugyan elszomorít, de...
süti beállítások módosítása