HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

+ 1,5 millió környezetvédelmi célokra a költségvetésben.

2011.02.09. 17:31 Mach Péter

 

A mai rendkívüli képviselő-testületi ülésen szavaztunk Pesterzsébet 2011. évi költségvetéséről, környezetvédelmi tanácsnokként az alábbi véleményt mondtam el az ülésen:
 
Pesterzsébet környezetvédelmi tanácsnokaként a 2011. év költségvetés tervezetének áttekintése után az alábbiakat szeretném megosztani Önökkel:
A környezetvédelemre fordítható kiadások legfontosabb tételei két helyen találhatóak meg a költségvetésben:
Az eddig a független intézményként működő szociális foglalkoztató, ma 813.000-nak anyakönyvezett szakfeladat sorain találhatóak.
Itt az eredeti számítások készítésekor néhány „luxus kiadást” (cserjeágyások fenyőkéreggel történő feltöltése, táblák kihelyezése) lefaragtak és az összegeket is szorosabbra vették.
Ekkor a főösszeg: 70.345 ezer forint + ÁFA volt az adott soron.
Ezt a maga a testület felé benyújtott előterjesztés már nagyjából 20.000 ezerrel csökkenti, azonban a részletes sorok tegnap még nem álltak rendelkezésre (mármint hogy az eredeti sorok közül melyik lett kihúzva vagy módosítva és mekkora összeggel), ezért az egyszerűség kedvéért kérem polgármester urat hogy tekintse ezt egyben képviselői kérdésnek is és az szmsz szerinti határidővel juttassa el a hiányzó adatsort.
Ez drasztikus 20 milliós csökkentés a dologi és egyéb anyagjellegű ráfordítások tekintetében több mint 25%-os csökkentést, humánerőforrás tekintetében valószínűleg 50%-ot meghaladó csökkenést eredményez.
Ennek ellenére bizalmat szavazok a polgármester úrnak és a városvezetésnek és elfogadom érvelésüket, hogy ez a keret is tartalmazza a kerület parkjainak, zöld felületeinek szinten tartását.
A többi tétel a városfejlesztési és fenntartási osztály sorain található.
Itt az előterjesztés a teljesség igénye nélkül például az autómentes nap projekt, az élhetőbb és tisztább kerületért projekt, a komposztálási program megszüntetését tartalmazza.
Itt környezetvédelmi szempontból az alábbi módosítások esetén tartom csak elfogadhatónak a költségvetést:
  • Szerződésben garantált kötelezettségünknek a komposztálási programnak alaphangú, visszavett költségvetésű folytatását. Lehet játszani a szavakkal, hogy az is folytatásnak számít, ha nem mondjuk ki hogy vége, de ilyet ugye egy komoly testület nem tesz. 2011-ben csak szigorú keretek között rövid időintervallumban lehet avart égetni, 2012-ben a jogszabály pedig teljes mértékben tiltja. Erre Pesterzsébet úgy készül fel, hogy tavasztól nem lehet lombzsákot venni a szocifogiban (ez 15.000 darabos értékesítést jelentett tavaly tehát a lakosság jelentős részét érinti) és nem folytatódik a komposztálási program. Ez közel sem lenn bölcs döntés.
  • A már 10 éve működő autómentes nap megszüntetése rossz üzenet, a környezettudatos nevelés folytatása kiemelt cél kell maradjon a kerületben.
  • Az adott évi költségvetéseknek mutatni kell a kerület fejlődésének irányait is, biztosítanunk kell tehát, hogy a kerület a fenntartható fejlődés pályájára állhasson az elkövetkező években.
Mindezek miatt az alábbi átcsoportosításokra teszek javaslatot:
 
A parlagfű elleni közérdekű védekezés soron lévő 1.000 eFt 500 eFt-ra csökkentése (tavaly sem használta fel az osztály az egész összeget), vis major esetre pedig ott van a költségvetésben a felhalmozott tartalék
Az előre nem tervezhetői szakértő díjak sor 2.000 eFt-ról 1.000 eFt-ra történő csökkentése
és ezek átvezetése:
komposztálási program soron: + 500 e Ft
autómentes nap soron: + 200 e Ft
és egy új sorra: fenntartható fejlődés pályázatok előkészítéséhez és stratégiához kapcsolódó anyagok előkészítése, ehhez kapcsolódó szakértői díjak + 800.000 Ft
Fenti módosításokkal környezetvédelmi szempontból elfogadásra javaslom a költségvetést.

 

A környezetvédelem területét érintő módosító indítványaimat az előterjesztő Szabados Ákos polgármester befogadta, így a módosításnak köszönhetően másfél millióval nőtt a fenntartható fejlődésre fordítható összeg a kerületben.

 

Ellenzéki képviselőként mindezek ellenére nemmel szavaztam a költségvetés elfogadásakor. A költségvetés irányszámaival ugyan egyetértek, ezért a koncepciót anno meg is szavaztam (a vagyongazdálkodás átszervezése és néhány l'art pour l'art intézményi összevonástól eltekintve), de a költségvetés végrehajtásának felelőssége a kerület többségi frakciója kezében maradt.

Szólj hozzá!

Címkék: politika környezetvédelem pesterzsébet lehet más a politika xx. kerület fenntartaható fejlődés másfél millió

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr485540475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása