HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Chipleolvasót hozott a Mikulás

2017.12.07. 10:46 Mach Péter

Ajándékot hozott a kerületi állatvédőknek a Mikulás. Javaslatunkra még az idén megvásárol egy chipleolvasót az Önkormányzat, s jövőre némi bürokratikus hercehurca után be is üzemeli azt a Rendvédelmi Osztály telephelyén.

santas-minions-1419458920ng8k4.jpgA hétvégén azzal zártam egy szabad kutyafuttatók bevezetésről szóló blogbejegyzést, hogy ezzel koránt sincs vége, nem hagyjuk abba a kutyás képek posztolását. ;-)

Gémesi Emese, Somodi Klára és Völgyesi Krisztián képviselőtársaimmal novemberben készítettünk ugyanis egy kérdőívet a kutyafuttatók állapotáról, az igényekről, a felelős kutyatartásról, mert úgy éreztük, hogy az állattartás területén is eljött az ideje a megújulásnak.

346-an töltötték ki a kérdőívet, a kérdőívre érkező válaszok számos problémát felvetettek, s bár nem titkolt szándéka a kutyafuttatókkal kapcsolatos igények, visszajelzések, javaslatok begyűjtése volt, sok jó és megfontolandó ötlet érkezett ezen túl is.

Már a kérdőíven is jelezték, de azóta is több pesterzsébeti állatvédő keresett meg minket, hogy sokan segítenének (a többségük teszi persze ettől függetlenül is évek óta) egy-egy gazdátlan kutya hazajuttatásában, de a kóborállatok állatorvosi azonosítása az állatbarátoknak nehézséget jelent, az esti órákban szinte megvalósíthatatlan Pesterzsébeten. Éjjel az állatorvosok, akik bevett módon chipet olvasnak, már nem elérhetőek, ellenben a csavargó állatok jelentős részét nyitvatartási időn kívül találják az állatvédők.

Úgy gondoljuk, hogy azoknak az áldozatos munkáját, akik saját szabadidejüket ingyen szánják az elesettek megsegítésére - legyen az esetünkben állat -, kötelességünk segíteni.

vitapetchipestacsi1-e1358336282154.jpgÚgyhogy Fekete Katalin kutyás képviselőtársunkkal kiegészülve megoldást kerestünk a problémára, megkerestük a Rendvédelmi Osztály vezetőjét, hogy biztosítsanak lehetőséget ahhoz, hogy egy mikrochip leolvasót helyezhessen el a hivatal náluk. Ez egyrészt azért lenne a legészszerűbb, mert a közterület-felügyelők már 0-24 óráig látnak el szolgálatot, a leolvasó náluk lehetne így a legelérhetőbb, továbbá aktívabb kapcsolatot tudna tartani az Önkormányzat a jelenleg aktívan működő állatvédő szervezetekkel, aktivistákkal.

Az állatvédők a megtalált kóbor állatok bevitelekor a közterületfelügyelők a mikrochip egyszerű leolvasása után vagy az önkormányzatok számára ingyenesen biztosított online adatbázisban vagy az eddigi információk alapján gyorsabban és könnyebben kezelhető a Magyar Állatorvosi Kamara által működtetett Petvetdata adatbázisában ellenőrizhetik-ellenőriztethetik az állat gazdáinak adatait, majd felvehetik vele a kapcsolatot, hogy az elkóborolt kedvenc hazajuthasson. A Rendvédelmi Osztály vezetője megkeresésünkkor nyitottan állt a kérdéshez és jelezte, hogy támogatják a javaslatot, helyet biztosítanak a leolvasónak és megoldják a behozott állatok leolvasását és a tulajdonosok értesítését, hiszen az elmúlt időszakban több esetben próbálták ők is megoldani elkóborolt állatok problémáit.

Jogszabályi háttér:

2013. január 1-től a négyhónaposnál idősebb eb csak azonosító elektronikus transzponderrel, azaz bőr alá ültetett mikrochippel megjelölve tartható! Az Állatvédelmi törvény módosítása után, minden kutyába behelyezett mikrochipet regisztrálni kell az országos állami adatbázisban. Ez az országos állami eb adatbázis (Ebregiszter). 

A Kamarának a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) megkötött megállapodása értelmében a felhasználó, adatrögzítő állatorvosok a transzponderrel egyedileg megjelölt ebek törvény által előírt adatait továbbra is a Kamara Petvetdata rendszerén keresztül viszik be a rendszerbe, vagyis továbbra is a már megszokott (néhány adatmezővel kibővült) felületet használják. A rendszerbe bevitt adatok egy közös szerverre kerülnek, és mind a Petvetdata rendszer, mind az állami Ebregiszter ezt a közös adatbázist használja.  

Kedden este a Környezetvédelmi Bizottság ülésén napirendre is vettük a javaslatot és a bizottság úgy döntött még az idén a környezetvédelmi tartalék terhére megvásárolja a chipleolvasót és jövőre - miután biztosítottá válik az ebregiszterhez vagy a Petvetdata rendszerhez történő hozzáférés, ez sajnos hosszabb, többhetes folyamatot jelenthet - a közterületfelügyelők számára üzembe is helyezi.

A chipleolvasó beszerzése persze egyrészt segíti a a kerületi állatvédők munkáját, másrészt a felelős kutyatartás szabályainak betartatását is meglendítheti. A kérdőívre adott válaszok ugyanis a kutyatartás feltételeinek javításának kérése mellett (több és nagyobb, tisztán tartott kutyafuttatók, kutyakukák) a hatékonyabb ellenőrzést is fontos szempontnak mutatták.

Ezúton is köszönjük a bizottság tagjainak a támogatást, és a hivatal részéről a megértő segítést!

Fekete Katalin
Gémesi Emese
Mach Péter
Somodi Klára
Völgyesi Krisztián

 

Határozat:

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága:

  1. Úgy dönt, hogy a Környezetvédelemmel kapcsolatos tartalék sorról 100.000 Ft értékben fedezetet biztosít chipleolvasó beszerzésére, állatvédelmi feladatok ellátásához. A chipleolvasó elhelyezését és használatba helyezését Pesterzsébet Önkormányzat Rendvédelmi Osztályának telephelyén javasolja.
  2.  Felkéri a Pesterzsébet Újság és a pesterzsebet.hu főszerkesztőjét, hogy a chipleolvasó üzembehelyezése után segítsen Pesterzsébet állatvédő és kutyabarát lakosságának tájékoztatásában.
  3. Az Önkormányzat 2017. évi költségvetésről szóló 3/2017. (II. 16.) önkormányzati rendeletének 2.5 sz. mellékletében, a működési célú tartalékok között 1. pont alatt a környezetvédelemmel kapcsolatos tartalék céltartalék soron rendelkezésre áll.
  4. Felkéri a Bizottság elnökét a szükséges intézkedések megtételére.

Határidő:        2017. december 31.

Felelős:           Mach Péter KVB elnök

A határozati javaslat elfogadása egyszerű szótöbbséget igényel.

Készítette: Mach Péter, Gémesi Emese önkormányzati képviselők

Közreműködött: Fekete Katalin, Somodi Klára és Völgyesi Krisztián önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr3713452251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása