HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Kutyát futtatni szabad-e?

2017.11.30. 21:34 Mach Péter

Vigyázat, vendégszerző! - Völgyesi Krisztián írása

Korábbi írásomban már utaltam rá, hogy Gémesi Emese, Mach Péter, Nagy Lászlóné és Somodi Klára képviselőtársammal közösen készítünk egy javaslatot, amely sokak számára meglehetősen újszerűnek hangozhat, de mégsem az. Ehhez a javaslathoz kértük az Önök segítségét is, és feldolgozva a kérdőíveket, összegezve az Önök válaszait, arra a következtetésre jutottunk, hogy jó úton járunk.

346-an töltötték ki a kérdőívet, válaszadóink 63,2%-a nem elégedett a pesterzsébeti kutyafuttatók számával, és mindössze 6%-uk írta azt, hogy elég futtató van a kerületben (30,8% nem tudott dönteni ebben a kérdésben). Érdemes megjegyezni, hogy amikor megfordítottuk a kérdést, és arra kérdeztünk rá, hogy hol, illetve, hogy mekkora futtatókat kellene létesíteni, mindössze 3,8% jelezte azt, hogy nincs szükség több futtatóra.

Pesterzsébeten közel 7000 regisztrált (csippel ellátott) kutyát tartanak. Erre a 7000 kutyára mindössze hét kutyafuttató jut, ami – nem nehéz belátni – meglehetősen kevés. Ezt a számot a kérdőív kitöltőinek mindössze 14,8%-a találta el és közel ¾-ük (73,3%) alábecsülte. Ha figyelembe vesszük azt is, hogy a jelenlegi futtatók méretüknél fogva alkalmatlanok egy közepes, vagy egy nagyobb mozgásigényű eb kifuttatására (a válaszadók 51%-a nem, vagy többnyire nem elégedett a kutyafuttatók méretével), akkor kijelenthetjük, hogy kutyás fronton Pesterzsébet az őskorban ragadt. Pedig kerületünkben is egyre többen tartanak kutyát, ami bizonyítottan jót tesz a testnek és a léleknek is.

gallery-1505755689-minion-dogs.jpgJavaslatunk erre a problémára kíván megoldást nyújtani, méghozzá úgy, hogy a lehető legkevesebb pénzből (mert hát abból sosincs elég itt a kerületben) jelentős változásokat lehessen elindítani. Aki kitöltötte a kérdőívet, bizonyára sejti már, hogy javaslatunk egyik célja a kerítés nélküli, ún. szabad kutyafuttatók meghonosítása a kerületben. Biztató volt számomra, hogy annak ellenére, hogy a kérdőív kitöltőinek 80,2%-a nem hallott korábban a szabad futtatókról, jelentős többségük valamilyen formában támogatja az elképzelést: 21,4% úgy vélekedik, hogy legyen minél több, 23% csak a kerület szélén szeretne 1-2 ilyet, 32,1% szerint pedig ki kellene próbálni.

Tudom, sokak számára ijesztő a gondolat, hogy kutyák póráz nélkül szaladgálhatnak, de megfelelő odafigyeléssel és a jelenleg is élő szabályok betartatásával nemcsak, hogy válasz lehet a problémára, de a felelős kutyatartás népszerűsítésében is nagy szerepet játszhat, ugyanis a kerítés nélküli kutyafuttatóban is csak akkor szabad elengedni a kutyát, ha az megbízható, a gazdi hívására visszajön, ha kijön fajtársaival, valamint az emberekkel, és igen, a szabad kutyafuttatóban is össze kell szedni kedvencünk után a végterméket, mint bárhol máshol!

Amikor kezdeményezésemmel elkezdtem körbejárni képviselőtársaimat, valamint a hivatalt, a legtöbb kérdés arra irányult, hogy létezik-e ilyen valahol. Igen, létezik. Például egy Pesterzsébethez hasonló paraméterekkel bíró, budapesti kerületben. A XVII. kerületben két évvel ezelőtt megalkották az „Állatbarát Rákosmente Koncepciót,” amelyben felmérték a kerületben az állattartással kapcsolatos problémákat, és erre adtak koncepcionális választ. Az egyik ezek közül 13 új kutyafuttató kijelölése volt, ami közül mindössze hármat kerítettek körbe, a többit szabad futtatónak jelölték ki.

A másik népszerű kérdés, az volt (mivel az önkoriban az életünk a jogszabályok körül forog), hogy mi ennek a jogi háttere. A válasz erre egyszerű: nincs olyan jogszabály, ami előírja, hogy az „ebek futtatására kijelölt területet” bármilyen módon körbe kéne keríteni. Ennek ellenére mi úgy gondoljuk, hogy egy vadászkerítés sokat segíthet a gazdinak abban, hogy megtanítsa kutyájának, hogy meddig mehet.

Képviselőtársaimmal azt javasoljuk, hogy kísérleti jelleggel jelöljünk ki két szabad kutyafuttatót a kerületben, ami közül az egyik a Kiserdő melletti Vasút soron, a Kakasdomb mellett helyezkedne el, nagyjából 3600 m2-es területen (ezúton is köszönöm Nagy Lászlóné képviselőtársamnak, hogy ilyen kiváló helyszínt talált erre a célra!), a másik pedig később, valahol a Pesterzsébeti lakótelep területén, vagy annak közvetlen környezetében kerülne kijelölésre.

Terveink szerint a két futtató – megfelelő előkészítés (padok, fedeles szemetesek kihelyezése, vadászkerítés telepítése) után – május 1-jéig kerülnének átadásra, és a lakossági visszajelzések összegyűjtése és kiértékelése után, a szeptemberi ülésen kerülne újra a képviselő-testület elé felülvizsgálat céljából. Erre az ülésre kérjük a Hivatalt, hogy gyűjtse össze azokat a helyeket, ahol van alkalmas terület és igény további kutyafuttatók kijelölésére.

Kezdeményezésünkkel párhuzamosan kértem a Környezetvédelmi és Városfejlesztés Bizottság elnökét, Mach Pétert, hogy 2018 első felében vegyük napirendre egy Állatvédelmi Koncepció kialakítását is, melyet szintén elfogadhatunk akár már a szeptemberi testületi ülésen. Ebbe a koncepcióba tervezzük beépíteni azokat a javaslatokat, irányokat, melyeket Önök jeleztek a kérdőívben.

Ezúton is köszönjük az Önök segítségét, és bízunk abban, hogy a képviselők többsége támogatni fogja a javaslatunkat, és hamarosan nagy lépésekkel haladhatunk a modernkori, felelős ebtartás irányába!

Gémesi Emese
Mach Péter
Somodi Klára
Nagy Lászlóné
Völgyesi Krisztián

minions.jpgKöszönöm Krisznek, hogy rávett minket és végigtolta velünk ezt a projektet kérdőívestül, sokkörös egyeztetésekkel, vitákkal, helyszíni bejárásokkal és megírta a posztokat.

De ezzel koránt sincs vége, nem hagyjuk abba ;-) A kérdőívre érkező válaszok számos más problémát is felvetettek, sok jó és megfontolandó ötlet érkezett, így folytatjuk a témát, kedden új fejleményekkel, ötletekkel jelentkezem és Krisz is ígért még egy, a mostaninál átfogóbb cikket.

3 komment

Címkék: kutya kutyafuttató kutyatartás

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr1713407517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplaxiii 2017.12.01. 09:55:58

Gyakorlatilag a téma is érdekel, de jobban, hogy hol a büdös francban kértétek a véleményeket? Mert nyilvánosságban nem olvastam róla.
Baráti kör? A kutyás társadalom?
Hol?
Honnan az eredmények?

Mach Péter 2017.12.01. 10:22:13

@Duplaxiii:

Ha lejjebb gördítettél volna, akkor látod, hogy például itt a blogon is, ami bár nyilván nem rendelkezik rekordkattintással, de Pesterzsébeten még így is a legolvasottabb közéleti oldal.

S az ittlakunk.hu kerületi oldalán, illetve az összes tematikus pesterzsébeti Facebook oldal és csoport is közzétette a kérdőívet.

2018.04.04. 10:15:18

Ha a kutya nem jön vissza a gazdi hívására, vagy túl messzire engedi a gazdi, így esélye sincs visszahívni, akkor ki fogja mindezért megbüntetni? A kerületben olyan, mint kutyatartási kultúra nincs. Hajlanék arra, hogy rendeződjön a helyzet, több kutyafuttató, akár tőlem kerítés nélküli is lehet, csak nem látom cserébe mit kapnak a kerület nem kutyás,vagy kutyás, de a felelőtlen kutyatartóknak kitett lakói, hol va ebben a tervben a felelőtlen állattartás visszaszorítása? Eddig tilos volt nem kutyafuttató területén elengedni póráz nélkül a kutyát, akik ezt a szabályt nem tartották eddig be, úgy a kutyatartók 80%-a, azoknál mi alapján feltételezzük, hogy egyébként jól nevelt a kutyájuk, és egy szabadabb szabályozást meg betartanának?
süti beállítások módosítása