HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Van-e élet a Földön a lomizáson túl?

2017.08.21. 21:43 Mach Péter

20160201_123152.jpgMa kezdődött az éves lomtalanítás a kerületben, alighogy csökkenni kezdtek a tavaszi lakásfelújítások miatti illegális hulladékhegyek, ismét komoly problémát jelent az idő előtt kipakolt, felhalmozott lom lakókörnyezetünkben.

Joggal vagyunk ilyenkor dühösek, az egyik szomszéd több nappal hamarabb kipakol, a másik a házunk elé teszi és oda virágágyásunk. Félünk a lomizóktól, nem szeretjük a "Foglalt!" táblákat a parkolóhelyünkön. Ráadásul többemeletes magasságú halmok épülnek néha a kerület határain.

  • Mi a véleménye az évenkénti lomtalanításról?
  • Mi a véleménye a szelektív hulladékgyűjtés rendszeréről?
  • Hogyan csökkentené az illegális hulladékmennyiségét a kerületben?
  • Milyen a lakókörnyezetében a játszótér, kutyafuttató állapota?
  • Szükség van-e a kerületben is komplex újrahasznosító központra, hulladékudvarra?

Ha a helyi közösségek nem ismerik részleteiben a fejlesztések, változtatások indítékait és céljait, akkor kevésbé érzik magukénak és nem válik természetessé, hogy a létrejövő köz és magánvagyont óvniuk és gondozniuk szükséges.

Ezért is készítettük képviselőtársammal ezt a kérdőívet, hogy megismerjük az Önök véleményét, javaslatait, s hogy azok figyelembe vételével alakíthassuk át Pesterzsébet hulladékgazdálkodását, az illegális szemét elleni harcot, parkjaink, zöld felületeink védelmét.

Kérjük, a kérdőív kitöltésével segítsék képviselőtársaink és a mi munkánkat! Erre a linkre kattintva, vagy akár itt a blog felületén:

A lomtalanítás sok bosszúságot okoz, ugyanakkor sok család megélhetését is biztosítja. Szerintem nem lehet megoldani rendészeti eszközökkel egy környezetvédelmi és egyben szociális problémát. A rossz gazdaságpolitika miatt sajnos egyre többen szorulnak rá a guberálásra és lomizásra. Sok országban terjed az intelligens lomtalanítás módszere. Újrahasználati központokban felújítják a tárgyakat, majd szociális áron értékesítik azokat. A válogatásba, felújításba be lehet vonni a hátrányos helyzetű embereket, így legalább annyi embernek nyújthat megélhetést a lomhulladék, mint amennyi most él belőle.

Célzott gyűjtőakciókkal, a hulladékudvarok bővítésével, konténerekkel vagy gyűjtőketrecekkel el lehetne ezt érni. Karácsony Gergely javaslatára Zugló képviselő-testülete már 2015-ben kezdeményezte az FKF-nél az ún. intelligens, házhoz menő lomtalanítást, melyre a hulladéktörvény is lehetőséget ad. Ennek lényege, hogy a lom nem kerül ki közterületre, hanem a lakótól egy előre egyeztetett időpontban közvetlenül viszi el azt a szolgáltató évente egyszer ingyen.

lomi 1.jpgHa a  háztól-házig lomtalanítás mellett újrahasznosító központot, hulladékudvart is létrehoznánk Pesterzsébet és Soroksár határán, hogy a kerületiek az év során bármikor le tudják adni akár a veszélyes hulladékot is. Az felválthatná az elmúlt évek lomi-augusztusait. Ráadásul egy ilyen újrahasznosító központ nem csak a lomtalanítás problémáját enyhítheti, hanem munkahelyeket is teremt.

A lom tele van hasznos anyaggal. Meg kell találni a módját, hogy a rászoruló emberek ebből bevételre tegyenek szert, alternatívát nyújthassunk hagyományos lomizás helyett.

De ez csak egy vélemény, ossza meg Ön is velünk a sajátját!

17 komment

Címkék: szemét lomtalanítás lomizás

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr5812770446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reeingre 2017.08.21. 22:54:09

Kedves Péter! Most nagyon nem értek egyet: "ugyanakkor sok család megélhetését is biztosítja". Nem a megélhetést biztosítja, hanem a jólétüket. Ma elnéztem milyen kocsikból szálltak ki a lomisok. A dolgozó emberek tetemes részének nem hogy ilyen állapotú autóra, de semmilyenre sem futja. Ezek nem a megélhetésért csinálják, hanem az extra haszonért, miközben terrorizálják a helyben élőket és a valóban rászorulókat keményen, erőszakkal űzik el. A valódi megoldás az lenne, ha a lomis hordákat egyszer és mindenkorra felszámolná végre a rendőrség, vagy akár a közterület felügyelet. Ez után jöhetne az amit ön leírt, hogy az évenkénti lomtalanításból befolyt összeget odaadjuk a rászorulóknak.

Burgermeister 2017.08.22. 06:19:09

Lomtalanitás kell, szükséges, lomizok is kellenek de kulturáltabban kellen előadniuk az előadást. AZ FKF meg duplán jól jár ezzel, kevesebb meló, kevesebb hulladék.

OkoskaTo:rp 2017.08.22. 08:26:15

Karácsony Gergő csak felvetette az FKF-nek, Zuglóban sem megy házhoz a lomtalanítás. Sőt, a Zuglói Rendészetnek amikor felvetettük, hogy a szomszédos XIII. kerületben a kerületi rendészek egészen jól el tudták zavarni a lomizókat, a mi pénzünkből fizetett jogászuk a lomizók ügyvédjeként viselkedve leírta, hogy miért nehéz fogást találni rajtuk. (Ti. a lomok közterületről való elvitele ugyan lopás, ami ellen felléphetne a kerületőrség, de ha a lomizók azt mondják, hogy szóbeli ajándékozási szerződéssel kapták meg a kacatot kirakótól, akkor nem lehet mit tenni.)

Angyalföldön ugyanezen jogszabályok közepette viszonylag jól sikerül rendet tartani. Például mert egy telirakott szakadt furgon esetén nehéz letagadni az üzletszerűen végzett tevékenységet. Másrészt meg ha arra hivatkozik a lomizó, hogy ajándékba kapta, akkor számon kell kérni rajta, hogy kitől is, és rákérdezni az illetőtől, hogy tényleg így volt-e. Ennek elég hamar híre megy köztük, és elveszi a kedvüket.

qwertzu 2017.08.22. 08:31:31

nem pesten lakom, úgyhogy nem tudom az FKF milyen feltételekkel lomtalanít, de nálunk teljesen nonszensz.

Eddig ha kiraktál valamit, annak nagy részét feldolgozta a brazil gépsor, most meg a szemétszállító cég nem viszi el a dolgaimat.

Pl: A kanapét nem vinnék el ha kiraknám mert túl nagy.

VaradiJanos 2017.08.22. 09:22:45

@qwertzu: nem feldolgozza, hanem szétszórja, mellette pedig felszedik a csatornarácsokat és megdézsmálják a kerteket - kifelé a mocsok patkányokkal, túrjanak a szeméttelepen

Lady Ann 2017.08.22. 09:37:03

Sajnos ahhoz kéne egy kis értelem, hogy a lomizók (+ valódi csövesek) felfogják, hogy ha nem csinálnak kuplerájt, vagy visszapakolnak maguk után, akkor nem lenne ez a hiszti és vegzálás nélkül tudnának "újrahasznosítani".

prukker 2017.08.22. 09:49:14

Hol lehet megtalálni az erzsébeti lomtalanítási térképet?
Se a FKFV , se az Önkormányzat oldalán nem találtam.

rognork 2017.08.22. 10:12:13

Én a városközpontban lakom. A lomizás borzasztóan zavaró, főleg az éjszakai fuvarozás, amit túlterhelt, szétrohadt Ladákkal oldanak meg. Szintén nagyon zavaró az irtózatos szemét, amit a lomizók okoznak a széttúrással, gépek szétverésével. Nem mellesleg az emberek nem érzik magukat biztonságban.

Ezeknek az embereknek ez nem a megélhetése, hanem a kimagasló jóléte.

A lomtalanítást meg kell tartani, de szerintem a hulladékudvar sok embernek lehetetlen, pl. nincs autójuk. Vagy sűrűn kell zárható, őrzött helyeket fenntartani. Mellesleg a veszélyes hulladék begyűjtés ugyanígy le van zsírozva, ugyanezek az emberek szedik be a gumiabroncsokat, akkumulátorokat. Nyilván nem a megsemmisítő telepen fognak kikötni.

A köztereseket (rendőröket) kell olyan feladatra irányítani, ami tényleg hasznos:
- lomizókat nyugodtan fel lehet jelenteni, esetleg az autójukat ellenőriztetni a rendőrökkel. Szerintem a felének le lehet venni a rendszámát egy emisszió méréssel.
- folyamatos járőrözés, aki túrja a lomot, azonnal bírságolni kell. Aki hangoskodik, garázda, fel kell jelenteni.
- ugyanez érvényes a kutyaszarra is. A játszótereken, a sétáló utcán, az óvodák mellett, az iskoláknál, okmányiroda körül egy csomó útvonal tele van. Ezt is nyugodtan ellenőrizhetnék.

rnz 2017.08.22. 10:25:18

Budaörsön pont az idei évtől szűnt meg a klasszikus lomtalanítás és egyeztetett időpontban házhoz jönnek (Érden már ez a rendszer fut régebb óta). A 2 köbméteres limit kicsit meglepett és első blikkre kevésnek is találtam, de ez inkább csak egy figyelmeztetés, hogy ésszel cselekedjenek az emberek. Egyébként ha olyan cucc van ami másnak még valóban használható, akkor fel kell rakni a netre "ingyen elvihető" címmel és ennyi. Én is "dobtam ki" már így szekrénysort, még cipekednem sem kellett.
A lomisok szinte minden esetben több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak, hiszen nekik csak a saját érdekeik a fontosak, minden más le van szarva. Volt amikor komplett képcsöves tévét vertek szét a tekercsek(vezeték) miatt, de ugyanígy szétVERNEK bármit, ha kell belőle valami. Amit nem helyben bontanak szét, az meg valamelyik erdőcske szélére, vagy árokba kerül.
Hozzáteszem, hogy a rendőrök nálunk folyamatosan ellenőriztek amikor lomtalanítás volt, de képtelenek mindenkit megfigyelni.
Nem lomisok kellenek, hanem profi hulladékgazdálkodás, ahol akár még a kidobott cuccok rehabilitációja is belefér.

Unbiased 2017.08.22. 10:59:49

Azokat kellene szigorúan büntetni, akik napokkal előbb kirakják a lomot. Ha mindenki betartaná az előírt időpontot, 1-2 nap alatt megoldódna ez a mizéria. Tapasztalatom szerint egyébként a szemétszállítók rendesen eltakarítják az ilyenkor szükségszerűen keletkező szemetet.

Günther von Kastenfrosch 2017.08.22. 12:55:51

Rendőrségünk, hatóságaink megannyi területen folyamatosan bizonyítják bénultságukat, cselekvőképtelenségüket, hiábavalóságukat. Teszik ezt kevésbé látható formában folyamatosan, pl. betörések miatti bejelentések semmibe vételével, hatósági packázással - persze szigorúan csak akkor, ha valaki valamit szabályosan akar csinálni (állattartás, építkezés, stb.). A lomtalanításkori összkép az egész rendszer látható, lüktető, gyulladt sebe, hatóságaink működésének címerállata.

Mi0 2017.08.22. 13:28:51

Én Bp városközpontból költöztem ki az agglomerációba (Pilis), itt évente egyszeri "házhoz jövő" lomtalanítás van - és a külső "zöld" utcákban, meg üres telkeken vérpofátlan illegális szemétlerakás. Gondolom megmondták nekik hogy az autógumit meg a hűtőt meg a maradék zsákos sittet nem viszik el, és parasztban kénytelenek megoldani. Bp-en egyrészt úgy rémlik évente kétszer volt kipakolós lomtalanítás (ősszel és tavasszal, ebben most nem vagyok biztos), másrészt tényleg bármit kirakhattál, ami ott maradt azt a végén eltakarították, a sittet meg autógumit is ha épp ott maradt. Szóval lehet hogy amikor épp van szarul néz ki, de utána összesöpörnek és problem solved. Itt meg, véletlen időpontban megjelenik egy szeméthegy a házad mellett a szomszéd telken és rohadtul nincs kinek szólnod.

cso zsi 2017.08.22. 13:37:00

@Unbiased: Aha... persze.
Amikor évekig hétvégén volt a lomtalanítás, ezzel nem is volt baj.
De két éve, hétfőn bedobták a szórólapot, hogy csütörtökön viszik. (Azóta is)
Ezt oldd meg munkaviszony, pláne két műszakos mellett.
Nem, nincs családtag, aki megcsinálná.

Ráérek 2017.08.22. 14:47:55

@reeingre: Egyetértek! Felénk (XI-XXII. ker.) már hetekkel az elvileg titokban tartott időpont előtt leparkolják a furgonjaikat a lomisok ("foglalt, lomis" felirattal) a legjobb pontokon. Sok a menő merci-renault-ford furgon. Ezek a "vállalkozók" legfeljebb csicskaként alkalmaznak rászoruló embereket, akiknek filléreket juttatnak a zsákmányból.

qwertzu 2017.08.22. 16:53:17

@VaradiJanos: De basszus akkor csinálják meg rendesen. Mi az hogy 2 méternél hosszabb cuccot nem visznek el?

zenitó 2017.08.27. 23:05:27

@Mi0: Nos,Ön nem az agglomerációba költözött ki,hanem az Isten háta mögé. Pilis nem része a budapesti agglomerációnak.
Egyébként nincs évi kétszeri lomtalanítás Budapesten sem.
Csak van olyan kerület ahol tavasszal kezdik, másik kerületben pedig csak ősszel gyűjtik be a lomot. Télen,nyáron nincs szállítás.
süti beállítások módosítása