HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

A 22-es csapdája, avagy a mit tegyünk a festékes vödreinkkel

2016.06.24. 01:38 Mach Péter

A 22-es csapdája: ma Budapesten egyetlen helyen, a XXII. kerületben lehet legálisan használt festékes vödröket, ecseteket, megmaradt festéket leadni. Az adott hulladékudvarban viszont fél évig ez a szolgáltatás szünetel. Mivel azonban a nyilvántartás szerint van olyan hulladékudvar ahol ez leadható (még ha ez ebben a formában egy orbitális hazugság is), ezzel a problémával a fővárosi önkormányzat nem foglalkozik. Joseph Heller imádná a szituációt: a bürokrácia és a valóság találkozása. 13407312_1349729418389525_6957752832962121766_n.jpg

A helyzet egyre reménytelenebb: a sorozatos támadások a hulladékkezelő cégek ellen, és a gazdálkodás tönkretétele, az elkapkodott központosítás, az ostobábbnál ostobább "szakmai" döntésekre helyi szinten képtelenség érdemi válaszokat adni. Hiába költ egyre többet az illegális hulladéklerakatok felszámolására és a megelőzésre a kerület, hiába próbálja komplexen kezelni a problémát, kezdeményez hulladékudvart, készít papírbrikettet, nyit bolhapiacot, kezd komposztáló programba, a központi mutyi mindent felőröl.

Hétvége, jó idő, nyakunkon az EB: természetes, hogy ilyenkor irány focizni a fiúkkal. Hosszú évek kitartó harca sem hozott eredményt a környéken található sportpályákat nem használhatják az itt lakó gyerekek, sem futni sem labdázni nem lehet. Maradt hát az egyik kedvenc helyünk: a Zodony utcai Uszoda melletti Baba Park füves területe, gondozott, nyírt gyep, mosdó, szünetben árnyék. mellett.

A meccs azonban nyögvenyelősre sikeredett, a park sarkán ugyanis található egy szelektív sziget. A jó idő pedig nem csak sportnak, de a lakásfelújításoknak is kedvez. Röpke fél óra alatt három családnak is szóltam, akik oda akarták letenni a már nem használatos festékes vödröket, a felújításból származó szemetet. Ne tegyük tönkre a lakóhelyünk, a játszótereink közvetlen környezetét.

A fiúk egy idő után már nagyon unták, hogy önkéntes rendőrnek állt az apjuk és környezetvédelem ide vagy oda, fél tucat góllal el is húztak dühükben. De nem adtam fel, felraktam a lakóparki fórumunkra is a kérést. S vannak még csodák, a kérés nyitott fülekre talált: a szomszéd házban élő lakásfelújító azonnal kereste is azt a lehetőséget, hogy hol helyezheti el a festékes vödreit, a festés után megmaradt festékeket.

Nem tudta azonban, hogy mibe vágott bele:

Azt persze tudta, hogy Pesterzsébeten nincs ilyen állandó lehetőség, évente csak egyszer szervezik meg a veszélyes hulladék begyűjtését. Nem baj, felhívta az önkormányzat környezetvédelmi ügyintézőjét, aki elmondta, hogy a XXII. kerületben a Nagytétényi úton van egyedül a fővárosban olyan lehetőség, ahol a festékes vödröket, mint veszélyes hulladékot befogadják.

Elővigyázatos lakásfelújítónk telefonált indulás előtt, s kiderült jól tette: a Nagytétényi úti hulladékudvarban ugyanis legalább fél évig még nem fogadják be a festékes vödröket.

Nem baj, ilyen könnyen nem adja fel: telefon a Főpolgármesteri Hivatalba, hátha ők tudnak segíteni. Az ügyintéző tudja is a választ: a Nagytétényi úton adható le. A szomszédom tovább próbálkozik s szól, hogy ott bizony egyelőre nem veszik át, segítsenek neki, mi lehet akkor a megoldás. Gyorsan érkezik a válasz: a használt festék leadása nem okoz problémát a fővárosban hiszen a Nagytétényi úton leadható. :-)

A 22-es csapdája: ma Budapesten egyetlen helyen: a XXII. kerületben lehet legálisan használt festékes vödröket, ecseteket, megmaradt festéket leadni. Az adott hulladékudvarban viszont fél évig ez a szolgáltatás szünetel. Mivel azonban a nyilvántartás szerint van olyan hulladékudvar ahol ez leadható (még ha ez ebben a formában egy orbitális hazugság is), ezzel a problémával a fővárosi önkormányzat nem foglalkozik.

Ennek alapján Tarlós „mobilgát” István fővárosában egy nyamvadt festékes vödröt sem lehet elhelyezni szabályosan.

Hiába szervezünk hatalmas takarító akciókat a Duna-parton vagy a Kiserdőben. Hiába Kergetjük az illegális hulladéklerakókat.

A helyzet egyre reménytelenebb, aki ugyanis szeretné korrekt módon elhelyezni a hulladékát az sem tudja megtenni. Ez fals helyzet, megbüntetik érte, ha leteszi, de ugyanakkor nincs hulladékudvar, ahol ezt szabályosan elhelyezheti. Magyarország én így szeretlek!

A testületi ülésen kértem Szabados Ákos polgármestert, mint a Közgyűlés tagját, hogy vesse fel ezt a problémát, illetve kéri, hogy a honlapon készítsenek egy olyan tájékoztatást, hogy milyen hulladékot hova tud a lakosság elhelyezni,


Ez utóbbi el is készült: http://pesterzsebet.hu/index.php?node=news_detailed&id=4317

Köszönet érte Sződi Rékának, a kerület környezetvédelmi referensének!

A kerület tavasszal csatlakozott a Nulla Hulladékos Települések Hálózatához (erről majd később bővebben írok) és kezdeményeztük egy komplex újrahasznosító telep és hulladékudvar létrehozását is közösen Soroksárral.

 

106/2016. (IV. 14.) Ök. sz. határozata

Képviselő-testület

  1. kezdeményezi Budapest Főváros XXIII. kerületével közös lakossági hulladékgyűjtő udvar kialakítását.
  2. javasolja, hogy a hulladékgyűjtő udvar a Budapest XXIII. kerület Bólyai utca – Lenke utca sarkán található, Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzata tulajdonában álló (jelenleg veszélyes hulladékok tárolására szolgáló) ingatlanon kerüljön kialakításra.
  3. felkéri polgármestert a szükséges intézkedések megtételére.

 

Ennek lehetséges helyszíne már ismerős lehet az olvasóimnak:

Pesterzsébet talajvizét, és környezetét veszélyeztető cég telephelyére mentünk el tavaly nyáron felmérni a károkat. Soroksár felé vettük az irányt. Nem kellett azonban sokat kerékpároznom, Pesterzsébeten a Lenke - Bólyai János saroknál leszálltam és átsétáltam 10 métert az utca túloldalára s már Soroksáron, egy illegális hulladékkal körülvett fakerítésnél is találtam magam.

Az Illatos úti Vegyi Műveknél kisebb környezetszennyezésről volt szó, a telephely azonban jóval közelebb van a lakóházakhoz, pesterzsébeti lakóövezet közvetlen szomszédságában található, a Lenke - Bólyai utca sarkánál.

Olajjal szennyezett alapzat, széttört vegyszeres üvegek, rothadó hordók, szétfolyó akkumulátorok és elemek. A telepet csak egy kerítés választja el a soroksári erdősávtól és az utca túloldalán pedig családi házak találhatók. - írtam tavaly.

Kezdeményezésünkre és a média érdeklődésének köszönhetően Soroksár Önkormányzata 4 év után intézkedik, 15 millió Ft forrást biztosított tavaly a kármentesítésre és méréseket végeznek a Lenke - Bólyai utca sarkánál. A hivatal malmai lassan őrülnek, de a legfrissebb információk szerint a kármentesítési pályázat kiírásra került, a forrás biztosított.

http://machpeter.blog.hu/2015/06/21/ujabb_kornyezetszennyezes_pesterzsebet_hataran

http://machpeter.blog.hu/2015/07/16/megkezdodhet_a_soroksari_veszelyes_hulladeklerako_felszamolasa

MI A HULLADÉKUDVAR? A lakossági hulladékudvarok szakképzett személyzet által működtetett, zárt hulladékátvevő helyek, ahol a háztartásokban keletkező veszélyes, speciális kezelést igénylő, valamint az újrahasznosítható hulladékok átvételét végzik.

Hiszem, hogy hosszú távon a hulladékudvar, ahol zárt konténerekben lehet szelektív módon szétválogatva leadni a hulladékot - a Nulla Hulladék projektben tervezett fejlesztésekkel - kezelni tudja majd a problémát. Addig azonban egyetlen megoldás van: idén is elmarad a lakásfelújítás nálunk.

Ha valaki találkozik a hóna alatt két festékes vödörrel egyre reménytelenebbül bolyongó szomszéd sráccal, szóljon neki, hogy lassan lerakhatja: a megoldásra ugyanis még nagyon sokat kell várnia.

5 komment

Címkék: festék hulladékudvar nulla hulladék

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr458836216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2016.06.24. 23:25:10

hasonló küldetés lomtalanításon kívül megszabadulni egy rugósmatractól...

grafoguru 2016.06.25. 09:39:06

Ez az ország nem műkörik.

papo59 2016.06.25. 09:40:30

Ki kell mosni, hiszen a képen lévő kannák vízzel hígíthatóak, és a műanyagos kukába tenni.

Mach Péter 2016.06.25. 09:51:46

@papo59:

A kép csak illusztráció, amúgy az április végén kitakarított Duna-parton "lőttem" a múlt héten.

De tele van velük a főváros, tavasszal a felújítások időszakában tényleg jelentős probléma a lakossági maradék festékek sorsa. Műanyagos kukába pedig akkor lehet tenni ha újrahasznosítható műanyagból készült. ;-)

gale44 2017.10.24. 18:54:26

A XV kerületben is le lehet adni ingyenesen, ott is megszervezték azóta ezt a szolgáltatást.
süti beállítások módosítása