HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

A zebragyilkos buszsofőr legendája

2015.08.20. 01:21 Mach Péter

Tavasszal a BKV ellenőrök erőszakos fellépései borzolták a fővárosiak kedélyét. A BKV júniusban a közfelháborodást kiváltó esetek miatt módosította szabályzatait. Az új rendelkezések a közterület-felügyelők hatáskörét tisztázták, a jegyellenőrök részére pedig viselkedési és öltözködési tilalmakat vezetett be. A szabályzatból azonban kimaradt a zebravadászat tilalma, így eshetett meg, hogy a BKK - buszvezetői kérésére - felmaratta az egyetlen gyalogátkelőt, amely akadálymentes megközelítést biztosított Pesterzsébet vasútállomásához és biztonságos gyalogos forgalmat biztosított a Duna-parti lakótelepek és sportintézmények és a centrum között.

Ilyen volt, ilyen lett:
2014-03-30 14.24.38.jpgblogra_1.pngMég 2010-ben a választások után kezdtünk bele a munkába barátainkkal, hogy elérjük: a Duna-partról baleset- és akadálymentesen megközelíthető legyen a centrum és a pályaudvar. Tíz éves restanciát akartunk gyorsan behozni.

Több éves küzdelem volt:

  • 2011 márciusában kezdeményeztem testületi ülésen, hogy a 119-es járatot cseréljék le alacsony padlósra, hogy a Gubacsi-lakótelepen élő idős nyugdíjasok és a Mediterrán lakóparkban lakó kisgyermekes szülők könnyebben eljuthassanak a városközpontba bevásárolni, a polgármesteri hivatalba ügyeiket intézni vagy akár az Ady Endre utcai Szakorvosi Rendelőbe.
  • 2012-ben, egy évvel később megvalósult.
  • 2013-ban megkezdték az akadálymentesített járdák kiépítését is a vasútállomás felé, gyalogátkelőhelyet azonban nem létesített a beruházó. A jóváhagyott kiviteli tervekben ugyanis nem szerepelt kijelölt gyalogos átkelőhely (felfestett zebra, helyi közvilágítással, jelző táblákkal), mert szerintük
    • A közúti forgalom sűrűsége nem indokolja, s amúgy is jól belátható.
    • A járda korláttal védett, amely meggátolja a gyalogost a közúton való körültekintés nélküli áthaladásban.
    • A járdán végighaladva van ideje a gyalogosnak megfontoltan körültekinteni.
    • Drága.

Október végén a blogon és a lakóparkban kérdeztem meg az itt élőket, szerintük fontos-e a zebra felfestése. A válaszadók 85%-a kérte a zebra felfestését. Ősszel tehát ez ügyben kétszer is megkerestem írásban a hivatalt, illetve a testületi ülésen szóban is jeleztem Szabados Ákos polgármesternek a lakók kérését. A Duna-parton élők sem hagyták annyiban a dolgot, s mozgalmat szerveztünk, a növekvő lakossági elégedetlenség pedig megtette hatását:

  • 2014 tavaszán a gyalogátkelőhelyet is felfestették.

Kicsit sárga, kicsit a kanyarban van, de a miénk -írtam akkor. Már az elkészültekor jeleztem, hogy a nekünk segítő szakértők szerint nem felel meg a szabványoknak, de ott élőként örültünk, hogy végre van zebránk. Az autósok is megszokták, az itt élők is biztonságban érezték magukat.

zebracsodor.jpgMajd jött a zebravadász buszsofőr és jelezte a BKK központjának, hogy lassítja a forgalmat. A BKK pedig kötelezte az önkormányzatot a zebra felmarására. Az itt élők véleményét pedig megint nem kérdezte meg senki, a Duna-parti gyermekek biztonságát felülírta a busz menetrend. Nem az átkelőhely áthelyezését kezdeményezték, nem a problémát szerették volna megszüntetni, csak a zebrát.

Az önkormányzat pedig a nyáron teljesítette az előírást és megszüntette a gyalogátkelőhelyet. Július elején ismételten kértem, hogy a Zodony utcában a BKK buszvezetőinek kérésére megszüntetett gyalogátkelő pótlásáról intézkedjen az Önkormányzat. Tegye meg a szükséges lépéseket, hogy minél hamarabb, legkésőbb iskolakezdéskor ismét biztonságosan közlekedhessenek a gyerekek.

Megérkezett a hivatalos válasz, melyben a Városfejlesztési-Közbeszerzési és Pályázati Osztály arról értesít, hogy legkorábban jövőre készülhet el a zebra. Felmarni elég volt pár óra, az új elkészítésére azonban több mint fél évet kell várniuk a Duna-parton élőknek.

Tárgy: Zodony utcai gyalogátkelőhely

 

„Tisztelt Képviselő Úr!

 

A tárgyban megjelölt üggyel kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatom.

A gyalogátkelőhely kiviteliterv-köteles, amelyet már megrendeltünk, a kiviteli terv elkészítésének határideje 2015. november 15.

A kiviteli terv és engedélyek birtokában leszünk abban a helyzetben, hogy a megvalósítást megkezdjük, azonban ez várhatóan csak 2016. évben történik majd meg, mivel a beruházás igen költségigényes és ebben az évben erre a kiadásra nem terveztünk előirányzatot.”

Ötödik éve nem sikerül megoldani tehát a problémát, s ráadásul most kettőt léptünk hátra, pedig feladat lenne még elég. A városközpont gyalogos megközelítése a Duna-partról ugyanis ma a vasútállomáson keresztül történhet, a felette található aluljárón át. Az aluljáró (melynek kezelője a BKK) világítása, lépcsőinek rámpanélkülisége, büdös és balesetveszélyes padlózata és omladozó vakolata a kerület egyik legrendezetlenebb közterületé teszi a helyet. 

1 komment

Címkék: zebra gyalogátkelőhely Zodony utca

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr197720162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alex123 2015.08.21. 10:06:33

Tárgy: zebra a buszmegállóhoz, mielött meghal valaki. Kedves zuglói illetékesek: Kassai tér 17, 25-ös busz megállója a toronyháznál az M3-asra ráhordó szervizúton. A kanyarból, a bokrok mögül előszáguldó személykocsik vezetői, különösen szürkületben, sötétben, nem látják, hogy emberek rohannak át az úton a buszmegállóhoz, mert jön a 25-ös, vagy az érkezők szeretnék elhagyni a járdaszigetet. Zebra nincs, ez a helyzet párját ritkítja a fővárosban. Kiszállhatna oda egy szakember és maga állapíthatná felelősséggel meg, hogy tényleg nem kell e ide egy zebra a megálló és a tér közé? Amíg nem történik baj. Üdvözlettel, egy Kassai tér-i polgár.
süti beállítások módosítása