HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Rászorult Dzsoni és Árnika

2015.02.18. 18:26 Mach Péter

Egyes hírek szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiradírozza néhány kifejezésünket - először a hivatalok és Európai Uniós pénzeket elnyerő szervezetek szótárából, majd várhatóan máshonnan is - így a szegény és a stadion szavakat is.

Orbán Viktor felejthetetlen szereplése sem mentette meg tehát a "Szegény Dzsoni és Árnika" filmet: ha beválik az EMMI nyelvújítása, akkor ezentúl csak a "Rászorult Dzsoni és Árnika" című filmben lesz élvezhető miniszterelnökünk lenyűgöző focitudása.

1-2.jpgAz ember fia - miután tegnap megkoszorúzták hazánkban az ellenforradalom leverésében közreműködők emlékművét, porig alázták orosz elvtársai Magyarország miniszterelnökét és hazánkat - azt gondolná jön egy csendesebb hét. Nehéz ezt alulmúlni, kár a fáradságért, így aztán nem is próbálkoznak majd.

"Rászoruló embert még az ág is húzza." Jött azonban a hír: betiltották a stadion és szegény szavak használatát a Emberi Erőforrások Minisztériumában. George Orwell anno megírta az 1984-ben, mi pedig bevezetjük az újbeszélt. Kicsit savanyú, kicsit sárga, de a miénk: van saját, magyar, EMMI-újbeszél nyelvünk immár.

Az újbeszél (angolul Newspeak) mesterséges nyelv George Orwell híres regényében, az 1984-ben. Orwell írt egy esszét is a nyelvről, függelék formájában a regény végén, ahol taglalja az újbeszél alapelveit. Az újbeszél nyelv alapvetően az angol nyelven alapul, de nagyban csökkentett szókinccsel és egyszerűsített nyelvtannal rendelkezik; ez a Párt totalitárius rendszeréhez illeszkedik, melynek célja az ellentétes gondolatok („gondolatbűn”) és beszéd használatát lehetetlenné tenni.

/forrás: wikipédia/

A VS.hu információi szerint a minisztérium oldalakon keresztül sorolja azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyek „nem használhatók az egymás közötti, illetve a kedvezményezettekkel folytatott kommunikációban”. A nemkívánatos kifejezések között a köznyelvben teljesen megszokottak, ugyanakkor negatív dolgokra utalók is vannak, mint szegény, szegénység, mélyszegénység, gyermekszegénység, de olyan semlegesnek tűnők is, mint az esélyegyenlőség, az ápoló, a gondozó. A hab tortán pedig a stadion betiltása, ezt a kifejezést ugyanis nem illik használni. Milliárdokat elherdálni rájuk azt lehet, na de beszélni róla, azt nem!

Tavaly Pesterzsébeten is csak részben értették meg a PM javaslatát, hogy a stadionépítésekre szánt pénzek egy részét a gyermekéhezés felszámolására fordítsák. Akkor a svédasztalokig jutottak. Most is építik tovább rendületlenül, csak ezentúl fedett sportlétesítmény lesz a neve.

Az EMMI egyrészt betilt szavakat, másrészt a könnyebb kommunikáció érdekében némely esetben alternatívát vázol fel.

Ilyen EMMI újbeszél szavak a következők:

  • Tiltott a szegény, szegénység, mélyszegénység, gyermekszegénység helyette: rászorult, rászorultság,
  • tiltott: rokkant, fogyatékos:helyette fogyatékkal élő
  • tiltott:terhes: helyette várandós
  • tiltott stadion: helyette fedett sportlétesítmény

orban_raszorult.jpgMeggyőződésem, hogy a minisztérium képviselői elsősorban magukról állítottak ki rászorultsági bizonyítványt a levelükkel. Úton az éhséglázadás felé nyelvújítanak, miközben gyakorlatilag megszünteti a Gucci-kormány az aktívkorúak állami támogatását: csak a pár hónapig járó álláskeresési támogatás, illetve a közmunkaprogram révén kaphatnak bármilyen állami támogatást. A szociális ellátásokat drasztikusan átalakítják, az önkormányzatok pedig fejvesztve próbálják megoldani, hogy biztosítsák a nyakukba szakadt szociális támogatásokat. Miközben számos önkormányzat (pl. a 8. kerület) szigorítja a támogatásokhoz jutások feltételeit, mások csökkentik azok összegeit, s néhányan pedig adót emelnek az átszervezés miatt, aközben a minisztérium úgy gondolja elég ha betiltja a szegénység szót, eltűnnek akkor maguktól. 

Nyilván így lesz. A hajléktalanságot is felszámolták rendeletileg a fővárosban, persze a nincstelenek száma csak nőtt azóta, s havonta dobálják vissza a jogszabályt javításra. De maga az ötlet nyilván zseniális volt. S ha mégis akad valami probléma a végén, majd betiltják a hajléktalan szót is, akkor kitiltani sem kell majd senkit a közterekről.

Az internet "népe" pedig fordít becsületesen, ezzel segítve a minisztérium munkatársait:

"Aki rászorult, az a legrászorultabb,
Alul fűtöttségi hangulatát odaadja a télnek,
Hőmérséklettúltengési komfortdilemmáját meg odaadja a nyárnak,
Motivációs kihívásait a letisztult határnak."

 S akit felcsigázott a dolog, itt belepillanthat:

 

2 komment

Címkék: Orwell EMMI Újbeszél

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr477186631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.02.19. 09:35:41

a terhes nem is szép szó, nem teher az. :S
A várandós egy fokkal szebb, de az áldott állapot a legszebb.
Mondjuk nem mindenkinek áldott.
süti beállítások módosítása