HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Rezsicsökkentés: bedőlhet a Fidesz pilótajátéka?

2015.05.20. 10:05 Mach Péter

A rezsicsökkentés a Fidesz pilótajátéka volt, most Rodolfo trükkje következik!

pilota_1.pngSorban adják vissza engedélyeiket a gázos rezsicégek. Évek óta vártak már erre, a lakosságon eddig is csak buktak -- most az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. veszi majd át az ügyfeleket és a katasztrofális üzletet. Az állam nem csak a lakossági gázfogyasztókat kapja meg a multicégektől, hanem velük együtt a cégek évről évre újratermelődő tízmilliárdos veszteségeit is. A lyukakat közpénzből tömködik be, így mostantól együtt fizetjük a rezsicsökkentést: ami eddig a külföldi multik zsebére ment, azt ezentúl az adófizetők állják majd.

A Fidesz rezsicsökkentés trükkje is a pilótajáték elvén alapult: amíg más zsebéből vigéckedett és fényezte magát a kormány a fogyasztók előtt, addig működött a trükk. Most hogy a Nemzeti Közműszolgáltató veszi át a súlyosan veszteséges gázfogyasztók ellátását, hamarosan becsődöl az eddigi pilótajáték. A Fidesz ezért Rodolfo trükkjéhez folyamodik, és a „csak a kezemet figyeljék” jegyében az állam az egyik zsebéből a másikba teszi át a pénzt, hogy a nagyközönség ne vegye észre az átverést: az államnak, azaz végső soron az adófizetőnek kell állnia és kipótolnia azt a veszteséget, amit a rezsicsökkentés hoz. Sőt, az adózókra szakad a fokozatosan lerobbanó energia-ellátásbiztonság fenntartásának költsége, felelőssége is.

pilota_3.jpgUgyanúgy járt el a kormány a kéményseprő-szolgáltatással, a hulladékkezeléssel, a vízszolgáltatással is, és a végeredmény is hasonló: csődök sorozata, ellátási problémák és a költségvetésből finanszírozott, összességében már a százmilliárdos nagyságrendet is elérő veszteségpótlás.

„Legkevesebb 6 milliárdba kerül nekünk, hogy a kormány szétdúlja a kéményseprés rendszerét, 1500 állást sodor veszélybe és újraosztja a piacot." - írja V. Naszályi Márta I. kerületi képviselőtársam blogjában.

Mintegy 1500 munkavállaló kerülhet az utcára az új kéményseprési törvény következtében. A kifüstölés első hulláma már megtörtént. Ahogy a szakmai szervezetek előre figyelmeztettek rá, az önköltség alatti árakkal a szolgáltatás fenntartása nem biztosítható. A lépésnek az lett az eredménye, hogy több száz vállalkozó és vállalkozás függesztette föl a tevékenységét, nagyjából 500 ember veszítette el az állását, egész megyék maradtak ellátatlanul. Ezt orvosolná most az a lépés, hogy a katasztrófavédelem jelölhet ki kényszerszolgáltatót, ugyanúgy mint a hulladékos közszolgáltatásban. A felelős minisztérium 1350 fő felvételével számol, az átalakítás költsége várhatóan 6-6,5 milliárd forint.

pilota_2.jpgFriss hír, hogy a gödöllői térségben működő Zöld Híd Régió Nonprofit Kft társulásának elnöksége az tagönkormányzatoktól vár anyagi helytállást a több mint 600 millió forintos felhalmozott veszteséggel kapcsolatban. A komoly gazdálkodási nehézségekkel küszködő gödöllői székhelyű cég problémájának megoldására a tavalyi mérlegbeszámoló elfogadását követően három hónap áll rendelkezésre, ellenkező esetben ugyanis meg kell kezdeni a társaság átalakítását vagy felszámolását. „Az Elnökség felhívja a tagönkormányzatok Képviselő-testületeit külön dokumentum alapján nyújtandó pótbefizetésre, melynek teljes összegét a társaság tőkevesztésének összegében állapítja meg. A Tagok a teljes összeg lakosságszám arányos részét, egy összegben kötelesek befizetni a Társulás számlájára”

Az Orbán-kormány ugyanis a rezsicsökkentés keretében a 2011-es szinten befagyasztotta a lakossági hulladékkezelés díjait, a szolgáltatók költségeit viszont mesterségesen megnövelte, többek között a lerakási járulékkal, a regisztrációs és felügyeleti díjjal, az elvárt béremeléssel, az elektronikus útdíjjal, illetve a 27 százalékos áfával.

Most ér véget tehát a 2012 óta tartó szemfényvesztés: a politikai hasznot a Fidesz söpörte be, a veszteség viszont az egész társadalomé, és az átverésnek bizonyult rezsiblöff árát még a következő kormányok alatt is fizetni fogjuk.pilota_4.jpg

143 komment

Címkék: orbán gáz hulladék kéményseprés rezsicsökkentés Zöld híd

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr587475140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sandor Akarki 2015.05.20. 23:13:05

"Friss hír, hogy a gödöllői térségben működő Zöld Híd Régió Nonprofit Kft társulásának elnöksége az tagönkormányzatoktól vár anyagi helytállást a több mint 600 millió forintos felhalmozott veszteséggel kapcsolatban."
Hát, nálunk a Zöld Híd előtt a mi településünk cége gyűjtötte a szemetet. Áttette a Fidesz a Zöld Hídhoz, 200 forinttal drágább lett a rezsicsökkentés jegyében. Kapják be.

Pipas 2015.05.20. 23:53:04

@Irbisz: "igen tudatlan baratom, mert mar kozeptavon tobbe fog kerulni leves mint a hus."

Nos igen, ezt kellene bebizonyítani.

>>ez egy jo "trukk" volt az egyszeru emberek megnyeresere, valasztasi fogas hogy a tavalyi valasztast megnyerjek.<<

Pedig milyen demokratikus lett volna, ha inkább felemelik a gázárat, hogy elveszíthessék a választásokat és akkor megint felvehettünk volna egy jó kis IMF hitelt. Akkor nem került volna sokba a leves, ugye?

"ezt a a celt elertek, de ha nem fogtad volna fel mirol szol a cikk, akkor minden szoert kar,"

Az, hogy nem hiszem el nem azt jelenti, hogy nem fogtam fel.

"nezegess tovabbra is valosagsokat, az valo a te tudas/ertelmi szintedhez."

Hát ezzel megint mellélőttél, tévét nem nézek már vagy 25 éve. :D

Amúgy vannak érveid is vagy csak a kisebbrendűségi komplexusodat akartad kiélni? :D

HaCS 2015.05.21. 01:20:12

Csak hogy tiszta legyen a fejlesztés a profitból történik, és nem kiadás, de nem is költség.
A költségek a termelés adott szinten tartásához szükséges erőforrások összessége.
A kiadások pedig minden olyan művelet, melyek során pénzeszköz-csökkenés következik be.

A fejlesztés nem ilyen. A fejlesztés révén pénzeszköz változás nem áll fenn, csak átalakulás.
(pl. készpénzvagyon alakul tárgyi vagyonná)

siriq111 2015.05.21. 01:22:40

Maga az egesz rezsicsokkentes strukturaja teljen hibasan lett kivitelezve es vegre hajtva. Ezen nem kell sokat magyarazni. Aki most nem erti majd kesobb meg fogja. Ez az egesz csak egy szavazat megnyero lepes volt. En nem vagyok egyik part hive sem. Jelen pillanatban, szerintem, egy ertelmes part sincs aki kepviselni tudna a magyar koz erdekeit. Viszont a legnagyobb problema, hogy a PR trukkoket siman megeszik az emberek es folytatodik az egesz tortenet onnan, ahol elozoleg abbahagytak. A masik, hogy az ellenseg keresese helyett valami ertelmes dolgot kellene csinalni.

agyamputáltak 2015.05.21. 02:43:15

@Pipas: érdekes módon a gáz, villany árát leszámítva nekem semmi se csökkent, sőt drágult, van ami több tíz %-ot az elmúlt 2-3 évben.
ja hát értem én, rábasztam a fogyasztói kosarammal. ami kb. évek óta szinte ugyan az.
ja és szar sertéshúst se eszek, annak az áfája se jött be. :-(
szóval írd oda, hogy számodra, az általad vásárolt dolgok árában találtál csökkenést.
visszatérve a közműre. nem tudni, hogy mennyi a pontos bekerülési költség, de kb. 1 év múlva kiderül, hogy mennyi pénzt kell belepumpálni a nyomorék állami szolgáltatós faszságba és/vagy a későbbiekben lerohad-e a rendszer.
ja és ha kiderül, hogy áron alul (értsd fenntartási, karbantartási, beruházási költségek "nélkül") adja pl. a gázt felvetődik, hogy
1. miért is én fizetem (meg még sokan mások) meg a tehetősek többletfogyasztását?
2. miért is kell gázt pl. nem fogyasztóknak az adójából a többiek (nyilván az enyémet is) szolgáltatását támogatni/fizetni?

agyamputáltak 2015.05.21. 02:46:01

@Pipas: ja most látom, hogy segghülye vagy, kár volt az előzőre reagálnom, tekintsd tárgytalannak

conchita 2015.05.21. 03:33:24

@Pipas: " Nagyjából a hetvenes évek eleje óta megy mindennek felfelé az ára."
Te okoska! Nem ugrik be hogy az olajárrobbanás óta van ez? Az sem hogy az a pici csökkenés azért van mert megtorpant a világ gazdasági fejlődése, csökkent az olajfogyasztás és ezzel együtt az ár?

conchita 2015.05.21. 03:34:54

Rezsicsökkentés. Gyurcsányék alatt 1000 forint volt havonta a kuka ürítése. Most 3 ezer. A sok hülye meg beveszi a rezsicsökkentést.

n3spr3ss0 2015.05.21. 05:17:42

@Pipas: Emelte a gáz árát,de így is sokkal olcsóbb volt mint most.

Nzoltan 2015.05.21. 06:36:36

Még mindig abból indulunk ki, hogy az állam rossz gazda. Pedig voltak idōk, amikor ez koránt sem volt így. És közben még demokrácia sem volt. Száz évvel ezelōtt rengeteg " Magyar Királyi" titulussal rendelkezō cég volt. És igen hatëkonyan mūködtek.
Jelenleg pedig az a felállàs, hogy az államtól vàrja mindenki a kényelmes állást, aztán ha valamiért így alakul, akkor meg az a baj, hogy túl nagy a közszféra.
2010-ig volt egy doktrína, de a csōdbe vitte az orszàgot. Most van egy másik, ami egy fokkal talán jobb. Vagy rosszabb, de legelább nem zuhanunk. A jelenlegi ellenzék mégis az elōzō rossz struktúrát válassza, ahelyett, hogy elōremutató intézkedésekben gondolkodna.

Pipas 2015.05.21. 06:54:18

@agyamputáltak: "érdekes módon a gáz, villany árát leszámítva nekem semmi se csökkent, sőt drágult, van ami több tíz %-ot az elmúlt 2-3 évben."

Írd ide mennyibe kerültek ezek:

kenyér 1kg:
2010: ____
2011: ____
2012: ____
2013: ____
2014: ____

csirkemell 1kg:
2010: ____
2011: ____
2012: ____
2013: ____
2014: ____

Ha nem írod, akkor úgy veszem, hogy politikai hangulatod miatt állítod, hogy mindennek nőtt az ára, mert amúgy fogalmad sincs mi mennyibe került az elmúlt években.

Pipas 2015.05.21. 06:57:02

@nespresso: "Emelte a gáz árát,de így is sokkal olcsóbb volt mint most. "

Okés, akkor nem kell sírni, hogy tönkremennek a gázcégek, ugye? Akkor fog jutni fejlesztésre, ugye? Akkor nem menekülnek el a gázszolgáltatók?

El kellene döntenetek, hogy miért kell útáljam amit a kormány csinál, én nem tudok egymásnak ellentmondó dolgokban egyszerre hinni. :)

Pipas 2015.05.21. 07:02:57

@conchita: "Te okoska! Nem ugrik be hogy az olajárrobbanás óta van ez? Az sem hogy az a pici csökkenés azért van mert megtorpant a világ gazdasági fejlődése, csökkent az olajfogyasztás és ezzel együtt az ár? "

Okés, tehát akkor nem az Orbán csökkenti a rezsit, hanem a világ olajfogyasztása? Akkor miért tiltakoznak ellene olyan vehemensen egyesek? És miért mondják, hogy mindennek megy felfelé az ára?

Lassan vallásos magasságokba emelkedik az orbángyűlölet egyes körökbe. Szektákra szakadt, mindenki másért gyűlöli orbánt és kezdenek kialakulni a vallásháborúk.

conchita 2015.05.21. 07:42:37

@Pipas: Figyu! Nem beszéltem a rezsicsökkentésről. Arról beszéltem hogy azt mondtad mindennek megy felfelé az ára. Te vallásosan hajtogatod a hülyeségeid és nem arra reagálsz amit írtam.
Neked gyógypedagógus kell, vagy egy jó baszás.

conchita 2015.05.21. 07:47:48

@Pipas: Különben meg erre varrjál gombot!

www.vasarlocsapat.hu/_hirek/_elelmiszerarak/elelmiszerarak.shtml

Nocsak, nocsak! Miért is emelkedett a dolgok árának 99 százaléka az élelmiszerekben 10-20 százalékot 2011 óta?
Ha az élelmiszerek ára ennyit emelkedett, akkor hogy jön ki az az 1-2 százalékos infláció?
Neked nincs guglid hogy egy ilyennek simán utána nézz?
Akkor miről beszélsz te amikor a gugliban elsőre feljövő oldara nem néztél rá, csak dumálsz a világba?
Na akkor ki is a vallásos?

nu pagagyí 2015.05.21. 07:49:18

A "rezsicsökkentés" egy jól kommunikálható átverés, ami kielégíti az ezotériában hívő polgártársainkat. Mivel az infláció 2012 óta mindig nulla vagy a fölötti volt, ezért egyszerű matematika, hogy amennyivel csökkent a rezsi az átlagembernek, annyival vagy többel nőtt a megélhetéshez szintén szükséges egyéb áruk és szolgáltatások ára.

A "rezsicsökkentés" lényege a kevésbé kommunikált hátsó szándék, a szolgáltatások állami tulajdonba vétele és kifizetőhellyé formálása a hatalom hűbéreseinek kiszolgálására. Amíg nem kell beruházni, mert kitart még az infrastruktúra, hatalmasat lehet szakítani az amortizáció elhanyagolásával megmaradó nyereségből. Aztán, ha kilopták már a pénzt, akár meg is bukhatnak, a tolvajok jól ellesznek a magánvagyonukká konvertált köztulajdonnal, míg a romok eltakarításába már az új kormány fog belebukni.

nu pagagyí 2015.05.21. 08:06:20

@Nzoltan: Ki is tántorgott hárommillió emberünk. Nincs már királyság, bár úgy látom, lenne rá igény. Sokan vannak, akiket kielégít egy alattvalói státusz. Az államosítások ezt a célt szolgálják, boldog lehetsz.

citrix 2015.05.21. 09:36:22

A fideszes birkáknak javaslom a vasárnapi zárva tartást kihasználva társadalmi munkában építsék Orbán házához a kisvasutat és ne uniós pénzt tarháljanak hozzá. A fidesz rezsicsökkentése egyértelműen a rezsiköltségek szétterítését jelenti az adófizetők (cégek és magánszemélyek) felé közpénzből. Ez a szocializmus.

VT Man 2015.05.21. 09:41:34

A posztoló elfelejtette leírni, hogy az elmúlt években jelentősen zuhantak az energiaárak (olaj, gáz, áram).

Tehát mi is a gond?

2015.05.21. 09:42:26

@Pipas:

"Lassan vallásos magasságokba emelkedik az orbángyűlölet egyes körökbe."

Egy TRIVIÁLISAN HAZAÁRULÓ gyűlöléséhez pedig nincs szükség hitre.

VT Man 2015.05.21. 09:42:31

@nu pagagyí:
" Amíg nem kell beruházni, mert kitart még az infrastruktúra, hatalmasat lehet szakítani az amortizáció elhanyagolásával megmaradó nyereségből."

Ezt ugyanúgy megteheti egy privát cég is: elhanyagolja a felújításokat, hogy nőjön a nyeresége.

Nem?

2015.05.21. 09:45:19

@VT Man:

És mondjuk azt is elfelejtette leírni, hogy mi a gond? :)

2015.05.21. 09:46:28

@VT Man:

"Ezt ugyanúgy megteheti egy privát cég is: elhanyagolja a felújításokat, hogy nőjön a nyeresége.

Nem? "

Te sem vagy egy gazdasági guru brother! :)

abdul hackeem 2015.05.21. 09:50:57

www.nasdaq.com/markets/natural-gas.aspx?timeframe=10y
Ami a gazos cegek atvetelet illeti, a fenti link mindent megmagyaraz szerintem. Vagyis a posztolonak lehet igaza, ha a vilagpiaci gazarak ismet emelkedni fognak.
Vagy putyinbacsi jön hatulrol...
Melyik rosszabb?
Mindegy, csak rezsicsökkentes legyen?

Phteven 2015.05.21. 10:16:29

Inkompetens barmok. Ha ma, egy emberként beadnák a felmondásukat, akkor is késő lenne már.

konrada 2015.05.21. 10:22:57

@abdul hackeem:
Igazad van! Fizessél csak annyival többet az energiáért arányosan, mint amennyivel emelkedett az előző kormányzatok idején.

...erre szerintem tudtok egy külön alapot is összedobni azokkal, akik szerint az a jó, ha profitot termelő cégek működtetik azokat, mert azoknak sokkal inkább érdekük a fejlesztés, hiszen így növelhetik eladásaikat, és azzal a profitjukat...

2015.05.21. 10:27:12

@konrada:

Kapitalizmus pfujj!!
Biztosan van jobb alternatívád!?

nu pagagyí 2015.05.21. 10:30:57

@VT Man: Nagyszerű meglátás, de mégsem teszi meg, mert egy magáncég belebukik abba, ha rossz minőségű szolgáltatást nyújt, egy állami cég viszont sohasem, lásd BKV, MÁV, kórházak.

Peterpapo 2015.05.21. 10:32:58

@Shabby Bear:

Nem mi kampányolunk az ország érdekei ellen, hanem Orbán, meg az olyanok mint Te. A komcsiknál is elvetemültebb komcsik vagytok. Menj kisvasutazni Felcsútra az talán megnyugtat majd! És ne patkányozz, Te féreg!

2015.05.21. 10:37:33

@Peterpapo:

"És ne patkányozz, Te féreg! "

:))

Peterpapo 2015.05.21. 10:37:54

@Pipas:

Te csak ezt a kettőt fogyasztod? Esetleg le tudod Te írni, mi mennyibe került? Na meg azt is leírhatnád, hogy mennyibe kerül a túró, a sajt, a joghurt. Aztán az ára mellé írd oda azt is, hogy melyik évben hány grammra vonatkozott az ár! Mert hogy olyan is van ám, hogy nem az árat emelik, hanem a grammot csökkentik a csomagban. Ez is az áremelés egyik fajtája. Nem tűnt fel még Neked? Ja meg azt is leírhatnád, hogy ugyanaz az árucikk mennyibe kerül egy CBA-ban, vagy egy másik multinál.

konrada 2015.05.21. 10:38:27

@nu pagagyí:
Akkor se, ha egyébként területi monopóliuma van, így csak magával versenyez?

@MikeBoy:
Ja. Bár nem én találtam ki: A vegyes tulajdon viszony.
A versenypiacon kapitalista magáncégek, a közszolgáltatást végző monopol szolgáltatások esetén meg köztulajdon.

...és ha hiszed, ha nem működik.
...legalábbis a németeknél, osztrákoknál..., és jobban, mint az USA-ban, ahol a közösségi tulajdon helyett magán van ezeknél is.

Peterpapo 2015.05.21. 10:39:17

@MikeBoy:

Én csak Bayer Zsótikát idéztem. ;)

konrada 2015.05.21. 10:40:48

@Peterpapo:
Mondjuk az OMV-s Sparban?,)

2015.05.21. 10:45:47

@konrada:

Azokon a helyeken is kapitalizmus van ettől még.
És tudod hol műkszik? Ahol a politikai kultúra magasabb színvonalon van, mint nálunk. Vagyis az egész társadalom.
A "balkánon"? Na ott egy ilyen nem működik.

És ezért problémás ez a típusú megközelítésed:

"...erre szerintem tudtok egy külön alapot is összedobni azokkal, akik szerint az a jó, ha profitot termelő cégek működtetik azokat, mert azoknak sokkal inkább érdekük a fejlesztés, hiszen így növelhetik eladásaikat, és azzal a profitjukat... "

Nálunk ugyanis amit be akarnak vezetni, az visszalépés ahhoz képest, amit kritizálsz.
És jelenleg nem abba az irányba megyünk, amit példaként hoztál fel nekem.

2015.05.21. 10:57:30

@Peterpapo:

Ez is a perverzió egy szintje lássuk be! :)

nu pagagyí 2015.05.21. 11:05:18

@konrada: A magáncéggel szemben akkor is van egy kontroll, ha területi monopóliumot élvez, ilyenkor az állam a kontroll, amelyik kipöccentheti a monopóliumból, ha rossz munkát végez. Ha a cég államivá válik, akkor már ez sincs, csak a simi-sumi és a hazudozás.

Egyébként az EU előírása versenyt ír elő a közszolgáltatóknál, de azt nálunk a "rezsicsökkentés" ragyogó intézményével - amely a kádári árhivatal feltámasztása - már csírájában sikerült megfojtani. Innentől sajnos már nem fogjuk megtudni, hogy a fix ár több-e vagy kevesebb, mint ami egy piacon kialakulna és az ár biztosan nem fog helyes ösztönzést nyújtani a fogyasztóknak és a fogyasztókat kiszolgáló vállalkozásoknak.

A szocializmus bukásának egyik fő oka az volt, hogy akkor is olcsó volt az olaj és egyéb nyersanyag (mert az oroszoktól világpiaci ár alatt kaptunk ilyesmit a lojalitásért cserébe), amikor Nyugaton már azon dolgoztak, hogy kevésbé pazarló módon használják az erőforrásokat. Nálunk ez a kényszer nem állt fent, így nagy barátunk befuccsolásával kiderült, hogy nincs egy versenyképes termékünk sem. Ami jó volt azt csak veszteségesen tudtuk előállítani, ami eleve rossz volt azt már itthon sem vette meg senki.

konrada 2015.05.21. 11:08:27

@MikeBoy:
Van igazad abban,hogy ez itt Balkán.
...de egyet nem tudsz: Balkánnál van rosszabb hely is. Ott nézd meg a kapitalista alapon működő monopol közszolgáltatókat, az valóban nem működik...

...s persze, kapitalizmus az is, csak nem a vad fajta, nem az, amit azok szeretnének, akik mindenből haszont akarnak, hanem az az európai szocialsta fajta, mely az EU alapító államokban oly elterjedt.

...s ha neked ez a visszalépés a XIX. század elejének Angliájához képest, akkor legyen...

konrada 2015.05.21. 11:13:17

@nu pagagyí:
...tán pont ezért írtam a a vegyes gazdaságról...

Mert azért kíváncsi lennék, mi valósult meg verseny terén pl. a bécsi csatornázási műveknél, vagy a müncheni árramszolgáltatónál...
Vagy csak a szokás szerint az EU előírások csak az újakra vonatkoznak - a piacszerzés egyik módjaként - , a régiekre nem???

2015.05.21. 11:15:18

@konrada:

Nem!
A mostani állapothoz képest visszalépés.
A jelenlegi rendszer jobb annál, mint ami lesz.

"...de egyet nem tudsz: Balkánnál van rosszabb hely is. Ott nézd meg a kapitalista alapon működő monopol közszolgáltatókat, az valóban nem működik..."

Hozz erre egy konkrét példát!
Habár nem értem, mire érv. Mivel a mostani rendszer nem hiszem, hogy az amire gondolsz.

Pipas 2015.05.21. 11:18:23

@conchita: "Neked nincs guglid hogy egy ilyennek simán utána nézz?"

Kerestél egy cikket, ami az adatok szűrésével meg kozmetikázásával úgy állítja be az elmúlt néhány évet, ahogyan azt te szeretnéd látni.

Nézz utána a korábbi éveknek is, használj több forrást, nézd meg az élelmiszerárak világpiaci árát is.

2015.05.21. 11:18:41

@konrada:

"Mert azért kíváncsi lennék, mi valósult meg verseny terén pl. a bécsi csatornázási műveknél, vagy a müncheni árramszolgáltatónál..."

Ezzel sincs gond, csak ne legyenek információ nélküli prekoncepcióid.

Pipas 2015.05.21. 11:20:09

@Peterpapo: "Te csak ezt a kettőt fogyasztod? Esetleg le tudod Te írni, mi mennyibe került?"

Nem, nem tudom. Viszont nem én tettem az állítást.

Peterpapo 2015.05.21. 11:29:55

@Pipas:

És elég ennyi is, vagy keressek konkrétumokat?

www.nyugat.hu/tartalom/cikk/elelmiszerarak_emelkedes_e_utdij

Az elmúlt egy év alatt egyébként a Tescóban 9, az Auchanban 10,5 százalékkal emelkedtek az árak.

abdul hackeem 2015.05.21. 11:33:26

@konrada: Az elözö kormanyok....Ugyan mar.
Attol nonprofit, hogy a rezsicsökkentö cegnel nem lesz profit? Majd lesz a haverja cegenel, akit kijelölnek. ;-)
Nem most jöttem a falvedöröl. Lasd MET gazszolgaltato offshoreba. Az nem emmuttnyoccev...
A törvenyi hatteret ismered, GET, KHEM rendeletek? Mi milyen mertekben szamolhato el? amortizalhato?
Ha csak acsarogni akarsz,tedd azt.

konrada 2015.05.21. 11:36:35

@MikeBoy:
Ázsia, Dél-Amerika, Afrika azon országait nézd meg, ahol a közszolgáltatók magáncégekben vannak..

...és mivel az én tudtommal - mivel nincsenek egyéb információim arról, hogy a bécsben több csatornahálózat van, vagy arról hogy Münchenben egymás hegyén-hátán lógnak a különböző cégek áramvezetékei, illetve arról, hogy ezek nem közkézen vannak, ezért írtam hogy kíváncsi vagyok.

...hiszen neked ezek szerint vannak más irányú információid.Ne tartsd vissza, mert tényleg érdekel....

konrada 2015.05.21. 11:38:58

@abdul hackeem:
Ez is igaz. S ha én most a francia állam lennék, vagy német közösségi szolgáltató, esetleg csak amerikai részvényes, akkor ez a tény engem is sokkal jobban idegesítene...

2015.05.21. 11:46:19

@konrada:

Konkrét példát kértem és azt, hogy ez mire érv a mi esetünkben?

"hogy a bécsben több csatornahálózat van, vagy arról hogy Münchenben egymás hegyén-hátán lógnak a különböző cégek áramvezetékei"

A "helyi" monopólium nem jelent abszolút monopóliumot egy iparágban.
Nincsen minden Tesco mellett Auchan vagy Spar.
De ez nem jelenti azt, hogy a Tesco bármilyen szinten monopól helyzetben lenne Magyarországon.

Viszont:

"Lasd MET gazszolgaltato offshoreba. Az nem emmuttnyoccev..."
Háát igen. A korrupció érdekes profitot tud termelni méghozzá olyat, ami ennél a

" akik szerint az a jó, ha profitot termelő cégek működtetik azokat,"

lehetőségnél sokkal, de sokkal rosszabb.
és most éppen ebbe az irányba hajtunk.
Tehát az állítás, amit kritizálsz jobb rendszer annál, mint ami most felváltja.

abdul hackeem 2015.05.21. 11:47:50

@konrada: Tudod, engem magyar reszvenyeskent ( tulajdonoskent) idegesit ez a dolog. Erröl mi a velemenyed?

efi 2015.05.21. 11:49:40

@Pipas:
Akkor neked mi a hiteles forrás, az ha Rogán Tóni vagy Orbán elböffenti magát, hogy de bezzeg nálunk a legdrágább?

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2015.05.21. 11:57:55

Szerintem elég egyszerű a képlet, hogy mi zajlik most.
Kormányunk a szabályozással ellehetetleníti a közmű cégeket (pl. túl alacsony árak, jogos költségeket nem hagy elszámolni stb.). Amint kifekszik a "gonosz multi", értsd már nem tudja/akarja finanszírozni a veszteségeket átveszi a boltot.
Az átvétel remek alkalom egy kis csúszópénzes újraosztásra is (lásd: túlárazva megvett MKB).
Amint átvett mindent és monopóliumba került, szép lassan visszaemeli az árakat és megjavítja a szabályozást. Kész.

Még vami: Igen, tudom, hogy a közművek (legalábbis a hálózat része) állami tulajdona mellett sok érv szól, de az eddigi teljesítmény alapján ennek a bagázsnak nem hiszem el, hogy javítani tud/akar a mostani rendszeren.

konrada 2015.05.21. 12:15:55

@MikeBoy:
Aham. Szóval pont úgy beülhet a ház is a maga kis kocsijába, hogy átmenjen a másik szolgáltatóhoz, mint te....

...szerintem nem tudod - vagy nem akarod érteni - mit jelent a területalapú közszolgáltatás, ezért kevered olyan kereskedelmi egységekkel, melynek az alap költsége - kiépítés-fenntartás - töredéke a hálózatigényes szolgáltatásokkal szemben, így ha akarja megteheti - ahogyan meg is tették többször - hogy azonos ellátási területen nyítnak egymással versenyezve boltot.
...ellentétben mondjuk egy csatornázási művekkel, melyre ráadásul a település a maga érdekében sem ad engedélyt másiknak, mert tán nem is férne el a hálózat, még ha egyébként ugyanakkora területen a többszörösen kiépített, egymással kvázi versengő rendszer pont hogy áremelést, szolgáltatás csökkenést eredményezne, figyelembe véve, hogy a fajlagos költség azonos nagyság esetén közel duplája volna lakásonként...

konrada 2015.05.21. 12:18:33

@abdul hackeem:
Ja, így érthető. Mint mondtam, engem is qrvára zavarna, ha kivennének olyan haszont a zsebemből, mely a szolgáltatás monpol jellege miatt - azaz árat én határozom meg - garantált és biztos.

♔bаtyu♔ 2015.05.21. 12:23:49

@Popeye76: Tulajdonképpen pontosan ezt csinálja, bár nem pont azért amiért te írod.

Az egész folyamat, közműcégek, bankok, stb. külföldi térnyerése a tőkehiányról szólt.

Most már nincs tőkehiány, szépen vissza veszik ezeket. Ennek oka az irányítás minősége és a bevétel, ha minden külföldi kezekben van, hogy a francba vagy képes bármit is szabályozni és bevételed sincs.

Nem kell ahhoz nagy ész, hogy rájöjjek, ha nekem is van akkora tőkém, mint a Raffeisen Mo.-i tőkéje, akkor nyilván nekem is lehet akkora hasznom ebből mint a Raffeisennek.

Az persze további dolog, hogy a Raffeisen nem ostoba lemondani a jó piacról, megszabályozzák, hogy lemondjon, semelyik ország nem szereti ha a bankhálózata jó része külföldi kezekben van, ráadásul úgy, hogy nagy része egy cég.

A magyar vállalkozó, vagy az állam nem tudja kezelni a vagyont pedig egy liberális ostobaság.

2015.05.21. 12:27:29

@konrada:

Ki mit nem akar érteni????
Öregem közgazdász vagyok és közműszolgáltatónál dolgozom.
Az, hogy nyilvánvalóan nem lehet 3 távvezeték meg 3 csatorna egy azonos területen nem zárja ki a versenyt AZ IPARÁGBAN és nem teremt olyan monopól helyzetet, amire te gondolsz.
Ez csupán megfelelő szabályozás kérdése.

Az, hogy ki mit nem akar vagy tud megérteni eléggé feltűnő abból, hogy erre bizonyosan nem fogsz tudni válaszolni, mert romba dönti a bemutatkozásodat.

No akkor még1x:

Viszont:

"Lasd MET gazszolgaltato offshoreba. Az nem emmuttnyoccev..."

Háát igen. A korrupció érdekes profitot tud termelni méghozzá olyat, ami ennél a

" akik szerint az a jó, ha profitot termelő cégek működtetik azokat,"

lehetőségnél sokkal, de sokkal rosszabb.
és most éppen ebbe az irányba hajtunk.

Tehát az állítás:
AMIT KRITIZÁLSZ JOBB RENDSZER ANNÁL, AMI MOST FELVÁLTJA.

Pipas 2015.05.21. 12:32:26

@efi: "Akkor neked mi a hiteles forrás, az ha Rogán Tóni vagy Orbán elböffenti magát, hogy de bezzeg nálunk a legdrágább?"

Sok forrást megnézek és megpróbálom eldönteni, hogy mi lehet az igazság. A Rogán Tónit nem olvasom, az nem szokott piaci statisztikákat publikálni.

abdul hackeem 2015.05.21. 12:34:36

@konrada: Mivel a Mi (a Te + En) adonkbol finanszirozzak a fijjug a bulijukat igy, kiveszik a hasznot a zsebünkböl. Pont a belepö arnal levö kereskedöi monopoliummal.
Pont a mionopolium miatt agyonszabalyozott a szolgaltatoi piac. Igy nagyobb profitot csak hatekonyabb müködessel tudnanak elerni.
A szatelit cegeknel megy ki a penz es igy is fog ez maradni, csak kicsit kevesebb adoforint marad benn. Viszont a politikai hozadek oriasi, mert el akarjuk hinni, hogy kevesebbe kerül.

sanyix 2015.05.21. 12:36:30

majd kitömik céggel a közműszolgáltatót úgy hogy nyereségesnek látszódjön, már az mnb-nél is sikerült :)

♔bаtyu♔ 2015.05.21. 12:37:12

@nu pagagyí: " Nálunk ez a kényszer nem állt fent, így nagy barátunk befuccsolásával kiderült, hogy nincs egy versenyképes termékünk sem."

Sok versenyképes termékünk volt, épp ez volt a baj, mert attól is voltak versenyképesek, hogy sok volt bennük a nyugati alkatrész. Épp a magyar gazdaság volt ebből a szempontból a legfejlettebb, de ez meglátszott a többiekhez képest magasabb életszínvonalon is.

A fő probléma az általános tőkehiány volt, amely K-Európát lényegében kiszolgáltatta a nyugati cégeknek. Mindenki csinálta valahogy, a csehek a legjobban, mert ők a kommunistáikat egyszerűen kirekesztették a folyamatból, a lengyelek is jól, mert ők a közös vállalkozást preferálták, mi a legrosszabbul, mert "engedtük", hogy szétkapják a vagyont a komancsok. Antallnak már csak a lerobbant és kilúgozott maradék maradt. Nem is tudtak vele mit kezdeni.

A stratégiai vállalatok (pld. küzműcégek) privatizációja is azért vált szükségessé, mert nem volt forrás a karbantartásra, felújításra. Ennek érdekében születtek a nagy hasznot garantáló szerződések, pld. vízművek. Itt a cégek felújításokat vállaltak, amelyeket vagy elvégeztek, vagy nem.

Orbánék ezeket váltották ki, ami valahol nyilván kényszer is volt.

konrada 2015.05.21. 12:45:08

@MikeBoy:
Te írtad: megfelelő szabályzók kellenek. Ezért írtam olyan példákat, ahol működik a közösségi tulajdon.

...tudom, válasz: ez agyarország, itt semmi nem működik, működhet.
...én meg erre: de úgy nem is fog, ha nem teremtjük meg a feltételeit. Az meg tény, hogy EU-ban működő, köztulajdonú szolgáltatók működnek, a versenyszfére meg abban nem.
...és hogy azt a szintet kéne megcéloznunk, nem pedig azzal foglalkoznunk, hogyan tudja olcsóbbá tenni a hazai szolgáltatását egy francia, német közüzemi cég azzal, hogy nálunk profitot termel, amit otthon beforgathat...

konrada 2015.05.21. 12:51:21

@abdul hackeem:

Értem a problémád. Ne a fijjug vigyék már a pénzt, sokkal jobb, ha más országból jött befektetők...

...de nekem meg mindegy. Illetve nem: ha fijjug a Rózsadombon építenek villát, akkor azt magyar munkás teszi meg jórészt magyar anyagból, így itt adózva, prosperálva, míg pl. a tesco főnök magánrepülője nem. Ha már arra vagyunk kárhoztatva, hogy a rövidebbet húzzuk, akkor legalább az asztal - amiről lehull a morzsa - itt legyen, ne valamelyik offcsór szigeten...

2015.05.21. 12:51:54

@Josagos: Nem az. Egy rohadt sztalinista komcsi, aki korábban szálasi faszát szopta.

2015.05.21. 12:53:22

@konrada:

Nem!
A válasz az, hogy megfelelő szabályozás esetén valójában még közösségi tulajdonra sem lenne szükség.

"egy francia, német közüzemi cég azzal, hogy nálunk profitot termel, amit otthon beforgathat... "

Ez politikai bullshit! :)

Amikor egy mobilt vagy autót veszel, mit gondolsz melyik cégnek lesz profitja?
Paradicsom vagy magyar narancs?
És igen, az a német profit jobb annál a profitnál, mint amit a MET-en keresztül kiloptak.
Mondtam, hogy nem lesz válasz! :)

Ettől függetlenül igen fontos a magyar ipar és annak támogatása mindenhol, ahol lehet és érdemes.
De ez nem közszolgáltató specifikus kérdés!

sanyix 2015.05.21. 12:54:23

@konrada: az a baj, hogy a fijjug minél jobban megszedik magukat, annál nagyobb hatalmuk lesz, annál nehezebb őket félrerakni, és annál jobban beragadunk ebbe a feudális ex komcsi mutyisztánba.

conchita 2015.05.21. 12:59:43

@Pipas: Jól van öcsi, akkor hozzál te olyat amelyik kimutatja az élelmiszerár csökkenést!

♔bаtyu♔ 2015.05.21. 13:00:46

@sanyix: Ez biztosan nincs így, hiszen 4 évente választások vannak. Azért te sem gondolod komolyan, hogy pld. Gyurcsány, vagy Schiffer győzelmét bármi akadályozhatja ha arról van szó.

sanyix 2015.05.21. 13:04:35

@♔bаtyu♔: De akadályozhatja: reklám médiabefolyás, lejáratókampány, minél több pénz annál jobban megy. Az meg a másik, hogy a gyurcsánnyal ugyanúgy feudális ex komcsi mutyisztán maradna. Éppen ez a lényeg. Gyak a legnagyobb pártok ugyan oda vezetnek, hiszen ugyan onnan jöttek, az mszmp-ből és a kisz-ből...

♔bаtyu♔ 2015.05.21. 13:05:37

@MikeBoy: A francia cég bevonása kényszer volt, nagyon lelakott állapotban volt a csatornarendszer, egyebek. A franciák toltak bele némi tőkét, sajnos nem az elvártat, te pedig szép lassan kifizetted a jókora hasznukkal együtt.

Az egy dolog, hogy nem csinálták meg a szerződésben foglalt felújításokat, fejlesztések jó részét, Tarlós ezt némiképp érvényesítette is a lelépési pénzben.

2010 óta nem volt vízdíj és csatornadíj emelés és nem azért mert Tarlós 2018-ban nyerni akar, hanem azért, mert jóval kevesebbe kerül az üzemeltetés.

Josagos 2015.05.21. 13:12:16

@Pipas:

A beruházás a szó klasszikus értelmében valóban nem költség, az erre költött pénzed nem csökkenti az eredményed.
De ha a beruházás működni kezd, akkor 3-50 év alatt a beruházásra annakidején ráfordított összeget költségként el tudod számolni,
így hosszútávon a beruházásra fordított összeg valójában költség lesz.

Pl. Vettél egy céges laptopot 150 + ÁFÁ-ért, idén jaunuár 1-én. Idén ebből 50 eFt elszámolható költséged keletkezik, azaz 100 eFt idén kifizetett pénzed nem számolható el költségként. Jövőre, semmit nem fizetsz senkinek, de megint 50 eFt költséged lesz, ami csökkenti a nyereséged, ezzel az adód. Ugyanígy lesz jövőre után is.
Egy stabilan és jól tervezetten működő, nem nagyon növekvő, vagy zsugorodó közműcégnél az amortizáció és a beruházások nagyjából egyensúlyban vannak, így nem különösebben befolyásolják a nyereségességet.

♔bаtyu♔ 2015.05.21. 13:14:00

@sanyix: Az égvilágon nem tudja megakadályozni semmi. Ha valóban így lenne, Orbánék magasról szarnák le pld. a gazdaság állapotát, hiszen úgysem függ ettől semmi. Most vennék fel a negyedik IMF hitelt.

Szart sem ér a reklám sem. Itt az Index, kőkemény ballibsi aztán van eredménye? Az égvilágon semmi, pedig már mióta tolja.

Gyurcsánytól az égvilágon nem függött semmi, az egy samesz, aláíróember, 2004-ben még azt sem tudta elérni az MSZP-SZDSZ kormánynál, hogy csökkentsék a közszolgálati dolgozók létszámát, mellesleg a helyette elterelésként indított vagyonvizsgálat legalább ekkora kudarc volt.
Annak a kormánynak nem Gyurcsány volt a problémája, hanem az MSZP-SZDSZ feudalizmusa. Gyurcsány csak gyenge volt, a valódi kormányzó az Apró család és Sorosék voltak.

Orbán annyi, hogy Gyurcsányhoz képest valódi miniszterelnök, van is ebből problémája rendesen, pedig sok dologban enged.

É2I 2015.05.21. 13:14:51

Ahh, emberek. Még mindig van olyan aki nem látja, hogy a kapitalizmusban a populizmus csak óriási károkat okoz?
Nem volt még a cucilizmusban sem olyan közszolgáltató ami egymaga meg tudta oldani a főbb közszolgáltatásokat egymaga.
Majd pont ez a törpe focista fogja ezt tető alá hozni, mert csak. Nem hallgatnak semmilyen szakértőkre csak szajkózzák a lózungjaikat.
20 éve vagyok az egyik közműszolgáltató munkavállalója és bizton állíthatom, hogy nagyon meg fogja szívni az egész magyar társadalom ezt. Csak ez elmúlt 3 évben, évenként 20%-os létstzám csökkentésünk volt. A beruházásokra szánt pénzeket lenullázták, és amit még tudnak kivisznek ilyen-olyan címen a tulajdonosok, mert ők _kapitalisták_ és nem barmok az üzlethez, ellenben a regnáló kurmányukkal.

Erre mondhatná bárki, hogy na ugye, büdös multi kivillázza a pénzt.

Erre mondom én, amíg nem volt ez az ámokfutás, fizették az adót, a külön adókat, évente több tízmilliárdot fordítottak a gálózat korszerűsésére és nem igen volt csak úgy ni elbocsájtás.

Nem én sem szeretnék minden évben egyre több rezsit fizetni, _de azt megértem_, hogy a kapitalizmus csak úgy működik, ha az élni-élni hagyni elvet követjük. Jelenleg minden piaci magatartásnak ellene megy a kurmány. És ezt csúnyán be fogjuk szopni....Ne legyen igazam :S

abdul hackeem 2015.05.21. 13:22:52

@konrada: En nem mas orszagbol jot befektetö vagyok. Marpedig az adomat befektetesnek tekintem. Ezek a fijjug a MI penzünket toljak ki offshorba, meg a haverjaiknak.
Nem vagyok karhoztatva semmire. Föleg nem tolvajok uralmara.
Egyik tolvajera sem.

♔bаtyu♔ 2015.05.21. 13:31:08

@É2I: Ne tudd meg mekkora pénzeket fizetnek ki azért, hogy itt ruházzanak be a befektetők.

konrada 2015.05.21. 13:35:28

@abdul hackeem:
Aham. Szóval adófizető vagy, nem tartozol a nettó haszont felvevők közé, és nem vagy semmire kárhoztatva..,))

Irigylem naívitásodat, azt, hogy te hiszel abban, hogy itt 1-2 emberöltő alatt lesz egy nem a maga hasznát néző politikai osztály, olyan mint....

...és itt próbáltam keresni olyan országot, ahol a politikusok nem haszonlesők, nem élnek vissza soha hatalmukkal... de végül csak Robespierre-t találtam, bár a lefejezési mániája ez utóbbit már anulálja...

Szóval ne olvassad tovább, nem én akarlak felnőtté tenni: ha nem vagy nettó haszonélvező, addig erre leszel kárhoztava te is...

Irbisz 2015.05.21. 13:42:26

@Pipas:
ha neked itt mindent sort bizonyitani kell, akkor a Google a te baratod is, allj neki a megfelelo kulcsszavas keresesnek, de akulonbozo gazdasagi portalok "Energia" rovataban is eredmennyel fogsz jarni.
de addig amig buta vagy a temahoz mint a föld, addig honnan veszed a batorsagot hogy oltari nagy mellennyel itt oszdtogasd az eszt?

em meg mivel az iparagban dolgoztam, tudom mi a helyzet. elhinni nem kell, viszont akkor ugysem nezel tv-t, van idöd, irany a Google, es rakd ossze a reszleteket- ha megvan hozza a felfogokepesseged ...

sanyix 2015.05.21. 13:43:21

@♔bаtyu♔: gyurcsány olyan mint orbán.

Hogy szarná már le a gazdaság állapotát? Köztudott hogy a lassú kivéreztetéssel többet lehet lopni, mint a gyors összeomlásba rántással. Hiszen ezt csinálják a pártjaid felváltva 25 éve! (plusz 50).
Az amit leszar az orbán, az az emberek, és a nemzet állapota(elszegényedés, infrastruktúra szétesése, egészségügy, és oktatás), na meg mindent ami nem a fütyiszhez tartozik.
A fütyisz a tökéletes parazita párt, jelenleg, de majd ha jön a maszop vissza (mert a fütyisz maszop váltogatásból max forradalommal lehetne kiugrani, úgyhogy jönni fog vissza), akkor az lesz az tökéletes parazita párt, mert ezek bizony tanulnak egymástól, mindig egyre nagyobb mutyikat és szemétségeket engednek meg maguknak.

Az indexnek miért lenne eredménye? A bunkó együgyű fütyisz/maszop szavazó (mikor melyik, mert nagy az átjárás), kb azt sem tudja mi az internet, de amelyik tudja, az is mind az ellentétes párt ármánykodásának hiszi azt ha valami nem szépet mondanak az imádott pártjáról.

Íme 2 átlagos fütyisz/maszop szavazó: www.youtube.com/watch?v=Boa7_tO4bV4

É2I 2015.05.21. 13:49:20

@♔bаtyu♔: Ezzel nem is vitatkozom. Kb eladták az egész országot, ezen már nem tuduk változtani. (Sajnos nem lesz felelőse soha, bár a főkolompos már ott van ahova való.)

DE.

Miért akarjuk most visszaállamosítani? Tudván-tudjuk, hogy _veszteséges_ az egyetemes szolgáltatás. Eddig ezt keresztfinanszírozással valahogy kigazdálkodta a nagytőkés, de most majd ez sem lesz. Lesz egy vízfej, ami a Te és az én adómból fogja a rezsit csökkenteni, jönnek a lózungok majd. És amikor már napi ellátási gondok lesznek, szépen újra lehet privatalizálni nulla értéken.
Messzebbre gondolkodj, mint 1-2 év és vedd azt is számba, hogy még a szocializmusban is területekre voltak osztva a szolgáltatók és a szolgáltatások fajtái is.
Most meg egy cégben akarják megoldani mindezt, ami bevalottan veszteséges? Ha józanul gondolkodsz rá fogsz jönni, hogy nem fog menni ezzel a hozzá (nem) értéssel.
De éntőlem várhatod ezzel a kánaánt, de ne csodálkozz, ha valami egészen mást kapsz.

Irbisz 2015.05.21. 13:51:59

@♔bаtyu♔:
"A stratégiai vállalatok (pld. küzműcégek) privatizációja is azért vált szükségessé, mert nem volt forrás a karbantartásra, felújításra. Ennek érdekében születtek a nagy hasznot garantáló szerződések, pld. vízművek. Itt a cégek felújításokat vállaltak, amelyeket vagy elvégeztek, vagy nem. "

na megint egy ultralaikus lamer hozzaszolas.
A garantalt haszon nem azert volt amit velelmezel, hanem azert mert az energiaipar alapvtoen igy mukodik, specialis, igen hosszutavu beruhazasokat megkivano terulet, a nyugati tökes nem fogja fold alatti gazvezetekekbe, mozdithatatlan tavvezetekbe ölni az ezermillird forintjat, ha nem kap garaciat.

a vizes tarsasagokat nem ismerem, az energiamultik viszont a privatizacio ota parezer milliard Ft-ot beruhaztak itt, errol persze a zorbanbanda hallgat, te nem tudsz rola mert ujsagot nem olvasol (legfeljebb csodaszarvasos, pilis a vilag szivcsakraj baromsagokat), meg arrol is hogy a lakosaagi ellatasbiztonag milyen oriasit javult ennek kovetkezteben.

♔bаtyu♔ 2015.05.21. 13:53:50

@Irbisz: Persze, hogyne. Na szevasz b+:))))

konrada 2015.05.21. 13:56:51

@Irbisz:
...akkor szegények nagyon ráfaragtak, mert bevételük biztos nem volt rá, csak a máshonnan betalicskázott pénz a beruházáshoz...

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.05.21. 14:02:40

@Josagos: A bankok "megsegítése" vajon nem volt tiltott állami támogatás?

♔bаtyu♔ 2015.05.21. 14:02:56

@É2I: A "nagytőkés" nem gazdálkodott ki semmit és nem is nagyon bízott benne, hogy bármit is ki fog gazdálkodni.

Az beleíratta a szerződésébe, hogy hány % a garantált haszon, a többit pedig oldja meg a kormány. Cserében "megígérte", hogy felújít, újat épít. Amit aztán nagyjából nem tett meg.

Semmi értelmét nem látom a közművek privatizációjának, ha nem ellenőrzik az lesz mint a Sueznél, minden évben kőkemény áremelés aztán átvételkor derül ki mennyi minden nem lett megcsinálva és egyesek milyen irdatlan összegeket kerestek, ha ellenőrzik, többe kerül a leves mint a hús.

Azért Mo. mára elég fejlett ország lett ahhoz, hogy legyen tőkéje pld. egy vízműcég normális üzemeltetéséhez.

Bp. jó pár éve átvette a víz és csatorna cégét, mégsem kellett vissza adnia üzemeltetésre. Úgy, hogy árat sem kellett emelni.

Josagos 2015.05.21. 14:06:30

@A megvalósult amerikai ólom..:

Nem is kellett volna. Izland volt az egyetlen, aki bevállalta, hogy hagyja bedőlni őket, kiakasztva egy csomó befektetési alapot, bezárva a McDonaldst.
Jól jöttek ki belőle.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.05.21. 14:11:32

"A Fidesz rezsicsökkentés trükkje is a pilótajáték elvén alapult: amíg más zsebéből vigéckedett és fényezte magát a kormány a fogyasztók előtt, addig működött a trükk. "
Aha, tehát amikor a pofátlanul magas extraprofitokat visszavágta a kormány, az nálad más zsebéből való vigéckedés.
Magyarországon 2002-2010 között kb. 150-200%-kal nőttek a lakosság rezsiterhei, ami éves szinten kb több mint 10%-os állandó és rendszeres tehernövekedést jelentett.
A magát baloldalinak hazudó szocialista kormányok alatt az Energiahivatal mindig és kritikátlanul rábólintott az egyetemes szolgáltatók által igényelt emelésekre, még olyankor is, amikor a tőzsdei jegyzési árak csökkentek pl. az árampiacon.
Ezt vágta vissza az Orbán kormány 2010 után, érezhetően enyhítve a lakossági rezsiterheket..

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.05.21. 14:16:05

@É2I: Miből tudod, hogy feltétlenül veszteséges? Az egyetemes szolgáltatók állításaiból? Külön irodalma van annak, hogy a leányokból hogyan lehet kimahinálni a hasznot, veszteségesként mutatva ki őket..

abdul hackeem 2015.05.21. 14:26:36

@konrada: Hö. Tehat visszaelnek a hatalmukkal?
Es a hatekonysag? Es az oligarchak? Uj alkotmany? NER? Mindez csak duma?

É2I 2015.05.21. 14:33:22

@♔bаtyu♔: Mondom 20 éve dolgozom az egyiknél. Szerintem van annyi rálátásom, hogy tudjam nem frázisokat puffogtatok. Évek alatt láttam mennyit fordít vissza a hálózatra a tulajdonos, mára már szinte semmit. Köszönhetően az utóbbi évek Robin Hood adójának, más extra adoknak és az egyetemes szolgáltatás _hatósági_árának, mely veszteségbe fordította ezt az ágazatot. Senki nem mondta, hogy így is veszteséges szummában. De a kormány pont az az ágazatot akarja üzemeltetni, ami pont az általa kialakított hatósági ár miatt cső bukó.

És ne hasonlítd össze BP víz és csatorna hálózatának üzemelteését/számlázását az Ország víz/gáz/villany üzemeltetését/számlását, mert kurvára nem egy kategória.

@A megvalósult amerikai ólom..: Abból, hogy itt dolgozom az egyikben. És úgy akarja a lakossági üzletágat lerázni magáról a tulajdonos, mint kutya a bolháját. Hidd el, ha nem lenne veszteséges küzdene érte, mint disznó a jégen.

konrada 2015.05.21. 14:46:35

@abdul hackeem:
Kezded kapisgálni: az.
S mindig lesznek olyanok, akik a dumával győzni fognak, mert míg lós..r van, veréb is lesz.

...de tényleg nem szeretnélek kiugrasztani rózsaszín gyerekszobádból, a hatalom lélektana már csak olyan, hogy akiknek van, az visszaél vele. ...mert egyébként nem is jutna hozzá, de ha mégis, nem tudná megtartani, hiszen a hatalom nem a fairplay műfaja...

igazi hős 2015.05.21. 15:08:29

@♔bаtyu♔: "Azért Mo. mára elég fejlett ország lett ahhoz, hogy legyen tőkéje pld. egy vízműcég normális üzemeltetéséhez." Ez még tőled is szokatlanul erős.
Gondolom teljesen képben vagy, hogy mennyibe kerül csatornát építeni vagy vizet tisztítani és mennyi munka van egy vízműcégben.
Akkor megmondanád, hogy szerinted mekkora eszközérték van egy-egy vízműcégben és mennyi fejlesztés és karbantartás kell évente per fogyasztó? Vigyázz, mert az egyik ilyen cég teljes könyvelése előttem van, szóval a szavadon foglak.

sanyix 2015.05.21. 15:23:00

@igazi hős: magyarország jobban teljesít, ezt mondták a pártnál. Kész. Van tőke tehát. Majd mészáros lőrinc kisegít :)

abdul hackeem 2015.05.21. 15:34:51

@konrada: Kösz az öszinte valaszodat.
Nos, ha nepkepviseleten alapulo parlamentaris demokraciaban elünk, akkor kinek van hatalma? Vigyazz, beugrato kerdes

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.05.21. 16:02:23

@É2I: Annak, hogy el akarja adni a lakossági üzletágat, az is lehet az oka, hogy kevesli az itt kitermelt hasznot, és az érte kapott pénzből másutt komolyabb hasznot tud termelni. A kormánynak pedig még nonprofit alapon is megéri üzemeltetni, hisz itt össztársadalmi szinten jelenik meg a nyereség a kedvező rezsiárakban.
Másrészt az egyetemes szolgáltatók eddig zömmel az államtól vásárolták pl. az áramot, amely a saját tulajdonú szolgáltatónak kedvezőbben adja majd el ezentúl, így ezt a költséget is kisebb mértékben kell figyelembe venni mint eddig..

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.05.21. 16:54:12

@igazi hős: Megosztanád velünk, ha már előtted van..?

Netuddki. 2015.05.21. 17:37:02

@Pipas: "3. Mi a fenéért fáj az, ha nálunk is annyiba kerül a rezsi mint sok más normális országban?"

Tipikus, fideszes, hasba lukatbeszélő bullshit. Az orbán is pont ilyeneket szokott puffogtatni.
Mondasz egy mondatot aminek se füle se farka. Mégis melyik "normális országban" kisebb a rezsi mint Magyarországon? Egyáltalán mekkora ott a rezsi? A fizetésekhez képest? Eh! Balfasz fideszesek, fideszes balfaszok!

Netuddki. 2015.05.21. 17:38:36

@sanyix: Hát, a lőrinc meg az állam fizetési mérlege szerintem erősen negatív. Már ha érted mire gondolok...

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.05.21. 19:49:07

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Szerintem inkább te vagya balfasz, ha elhiszed, hogy 2002 után a multinacionális cégek tulajdonában lévő egyetemes szolgáltatók kizárólag a szükséges mértékben emeltek. Ember, te normálisnak tartod azt, hogy gyakorlatilag minden évben 10% körüli mértékben emelkedtek a viillany, víz és gázárak? Pontosan tudták a multik, hogy ki fogja fizetni a lakosság, mert ezek az élethez alapvetően szükséges dolgok.
Ezenkívül a rendszerüzemeltetés terén nem volt verseny a szolgáltatók között, mert értelemszerűen mindegyik multi az ország egy bizonyos terülén privatizálta a víz, villany és gázellátó rendszereket. A szocivezetésű energiahivatal pedig mindig, minden emelési igényre rábólintott..

sanyix 2015.05.22. 13:12:42

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: tudom, de ilyenkor jöhetne elő a fütyiszmajmok "de legalább majd később itthon fekteti be" szövege :)

Irbisz 2015.05.24. 11:48:33

@A megvalósult amerikai ólom..:
"Miből tudod, hogy feltétlenül veszteséges? Az egyetemes szolgáltatók állításaiból? Külön irodalma van annak, hogy a leányokból hogyan lehet kimahinálni a hasznot, veszteségesként mutatva ki őket.. "

Egyreszt a gazdasagi lapok, portalokon (de meg az origon, indexen is) jelennek meg a valosagot tükrözö szakmai irasok (mivel az iparagban dolgotam, en is megmondhatnam neked, de gondolom az meg annyira sem hiteles egy fideszdroid szamara mint egy iparagi elemzes :)), persze ha ilyet nem olvasol csak ostoba, ismerethianyos fanoknak szolo kormanypropagandat, akkor erröl mit sem tudsz ...

Masrészt, ha ezeknek nem hiszel mert ellentetes az unortodox matolcsyzmus es orbanizmus hitteteleivel, akkor hasznald a jozan paraszti eszed, ha tudod meg:
Miképp lehet az, hogy mind örömmel szabadul meg az egesz, szamukra terhet jelentö egyetemes szolgaltatastol? Biztos olyan ostobak, hogy ingyen visszaadjak a nyereseges tevekenyseget :)))

Komolyan nem hiszem el, mennyire kivesz a legelemeibb gondolkodasi kepesseg az emberekből, ha meg kell vedeniuk valasztott politikai idoljaikat :(
süti beállítások módosítása