HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Kicsit sárga, kicsit savanyú. A miénk?

2014.09.18. 00:50 Mach Péter

Vajúdtak a hegyek és egeret szültek: a FIDESZ-es városvezetésnek sikerült az elmúlt évek egyik legjobb kezdeményezését is félre siklatnia. A most létesült babaligetbe telepítették a kerület gyermekmentes szellemjátszóterét.

A 90 éves Pesterzsébet rendezvénysorozatának keretében a Magnet Bank és az Önkormányzat közös szervezésében az idén tavasszal született gyermekek szülei fákat ültettek. A csemeték a csemetékért akciónak köszönhetően ligetté alakult a Mediterrán-lakópark és a Zodony utcai sporttelep melletti terület.

Fontos üzenet: a jövő nemzedékének őrizzük és gondozzuk környezetünket. Mi is részt vettünk rajta és el is ültettünk egy fát: mi ültettük, gondozzuk és együtt figyeljük majd a növekedését a fiúkkal. Egy remek kezdeményezést sikerült azonban részben félre siklatni, elérni, hogy az itt élők ne érezzék magukénak, ne örüljenek neki.

A terület ugyanis évek óta kihasználatlanul állt, az itt élők két lehetőséget is támogattak volna annak fejlesztésére:
- a lakópark és a szomszédos Gubacsi lakótelep kutyásai kutyafuttatót szerettek volna;
- a lakóparkban három, míg a szomszédos lakótelepen kettő jó állapotban lévő, felújított játszótér van, azonban mind az öt elsősorban a bölcsődés, óvodás korú gyerekek részére épült. A tíz éves, folyamatosan fejlődő lakóparkban azonban megnőttek. a gyermekek, ezért olyan játszótér építését szeretnék ahol ők is játszhatnak.

Képviselőként számos alkalommal kezdeményeztem, hogy keressünk forrást ennek megvalósítására, s addig is nyissuk meg a használaton kívüli sportpályákat a gyerekek előtt. Sajnos ez nem jött össze.

Ellenben ma a faültetés apropóján átadták a hatodik játszóteret is a kicsiknek: egy forgalmasabb útkereszteződés mellé kerítés nélkül, leraktak néhány játszótéri eszközt. A megnyitóra a szomszédos óvodából még hoztak két csoportnyi gyereket, de hosszú távon sikerült megalkotni a kerület legszebb, gyermekmentes szellem játszóterét. A szülők nem érzik biztonságosnak sem a teret, sem a játékokat. S igény sincs rá.

S bizony nincs ebben semmi meglepő: ha a helyi közösségek nem ismerik részleteiben a fejlesztések indítékait és céljait, akkor kevésbé érzik magukénak és nem válik természetessé, hogy a létrejövő köz és magánvagyont óvniuk és gondozniuk szükséges. A hagyományos paradigma szerint a tervezés jól képzett, diplomás szakemberek feladata. Ez azonban nem minden esetben igaz, a szakértői és közösségi tervezés összehasonlításában nem elsősorban a létrejövő tervdokumentáció profizmusa a perdöntő, hanem a fejlesztés valamennyi szereplőjének, egyetértése, elköteleződése az adott kezdeményezés iránt. Erről szól a közösségi tervezés. A helyi érintettek bevonása ugyanis az adott fejlesztésen túlmutató, a közösség szempontjából is jelentős hozadékokkal jár, értéket teremt önálló célnak is tekinthető Még ha nem is vezet lényegesen eltérő eredményre a hagyományos tervezéshez képest, a közösség aktivizálása akkor is hosszú távú hasznot eredményez.

Ugyanis ha az adott közösség magáénak érzi azt, akkor gondozza környezetét, körbe ülteti virággal, s várják a környező fák lombjainak növekedését. A játékszereket közösen javítják, a homokot együtt cserélik, mint ahogy a szomszédos játszótereken ezt teszik.

Ezért is tartom fontos előrelépésnek, hogy a kerület polgármestere ígéretet tett rá, a játszótér fejlesztése során a továbbiakban bevonja az itt élőket is. A mi véleményünket, igényeinket felmérve valósulhat meg a következő üteme a fejlesztésnek!

Kicsit sárga, kicsit savanyú, de ha szeretnénk akkor a miénk lesz!

 

Szólj hozzá!

Címkék: játszótér közösségi tervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr746707603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása