HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Újra kinyit az uszoda

2012.06.21. 19:21 Mach Péter

Néhány hetes kényszerpihenő és az ígérettel ellentétben egy hetes csúszással ugyan, de ünnepélyes keretek között végre újra kinyitott az uszoda.

uszoda 1.jpguszoda 3.jpgAz üzemeltető-váltás 2012-ben jelentős többletkiadást jelent Pesterzsébet Önkormányzatának ugyanis az átadás utáni átalakítások, felújítások és az előző üzemeltetőtől átvett, megvásárolt eszközök több tízmilliós tételnek bizonyultak. Ez ebben a nehéz gazdasági helyzetben elsőre rossz döntésnek tűnik, de Dr. Vas Imre alpolgármester bízik azonban benne, hogy az idei többletkiadások hosszú távon megtérülnek hiszen az ESMTK-val kötött üzemeltetési szerződésben foglaltak szerint éves szinten jövőre  45 millió Forintot spórolhat a kerület.

uszoda 2.jpgAz elszámolást és a tisztánlátást azonban nehezíti hogy az egyesület és a kerület egyéb szponzori és támogatási szerződést is kötött egymással, illetve a Mediterrán-lakópark mellé tervezett stadion is közös beruházás lesz ha az égiek is úgy akarják (és ha a csendes és nyugodt lakóparkban élők ezt megengedik).

Nyár végén, ősz elején az uszoda üzemeltetéssel és átalakítással kapcsolatos kiadások és az ESMTK - önkormányzat szerződéses kapcsolatából eredő elszámolások áttekintése mellett az ESMTK gazdálkodásával kapcsolatban közérdekű adatigénylést is benyújtok hogy pontos képet kaphassunk sportintézményeink gazdálkodásáról. Az idén 105 éves ESMTK ugyanis a kerület meghatározó sportklubja, amely méltán vált a kerület egyik legnépszerűbb egyesületévé, az hogy a továbbiakban is átlátható maradjon a gazdálkodása közös érdekünk.

S egy felvetés a végére. Tavaly egy nagyobb kampányt indítottunk a kerületben a közösségi tervezés meghonosításával kapcsolatban. A közösségi tervezés a képen láthatóhoz hasonló problémákra nyújt egyszerű megoldást. Az ugyanis, hogy egy háromszög alakú üres telket az itt élők megkerüljenek és derékszögben a járdán kerüljenek ellentmond a józan észnek. Rajzasztal mellett előállítható, de az itt élők azonnal jelezték volna, hogy a gyalog utat érdemes keresztbe is kialakítani, most meg a pázsit bánja.uszodai közösségi tervezés.jpg

3 komment

Címkék: uszoda tervezés közösségi Pesterzsébet

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr605540317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakuc 2012.09.24. 22:35:32

Hát lehet is jól spórolni úgy, hogy lassan a "köznép" kiszorul az uszodából. Nem lett volna tisztességesebb úgy meghirdetni ezt a témát, hogy az ESMTK-nak kell egy uszoda egyesületi célokra főleg és majd nagy kegyesen hétvégén mehetnek az egyénileg úszók? Nesze neked tömegsport, teljesen másképp működött az uszoda az előző vezetés alatt és egyáltalán nem jó irányba alakult a helyzet. Kár.

Mach Péter 2012.09.25. 12:49:33

Utánanéztem a dolognak. Este félnyolcig a táblázat szerint mindig van 2 vagy 3 szabad sáv a kerületi lakóknak.

Ez valóban kevesebb mint az előző üzemeltetőnél, de a nullánál több. Laikusként aki gyakran jár úszni és gyerekeit is viszi az nekem is feltűnt hogy kevés az öltöző, túl sok gyereket vállaltak az úszóiskolák és ez már az oktatás minőségére megy. A kis tanmedence színültig van gyerekkel.

Ennek ellenére azt gondolom megérdemel az új üzemeltető is türelmi időt, láthatóan azon vannak hogy kezeljék a problémákat.

Nehezen kezelhető probléma, hogy egyetlen tanuszodája van egy 65 ezres kerületnek kicsiny öltözőkkel és kis belső terekkel (no pláne alultervezett parkolóval), vagy elfogadjuk a zsúfoltsággal járó kényelmetlenségeket vagy kevesebben férünk be.

kakuc 2012.09.27. 22:46:20

@Mach Péter: Kedves Péter! Köszönöm a gyors választ, azóta már csak 1 esetleg 2 sávra szűkült a nagymedencében a beosztás azoknak, akik nem tudnak hajnalban járni
(www.esmtkuszoda-pesterzsebet.hu/index.php/palyabeosztas)
Hozzáteszem, ha a mostani változás azzal jár, hogy már nem harmadolnak, akkor az akár előrelépésnek is tekinthető, de azért mi úsztunk már "egy sáv szabad" üzemmódban és elég "érdekes" volt. Tekintve, hogy lassan minden komolyabban úszó felnőtt és idős ember elszokik innen, ha mi kitartunk, akkor még a végén beférünk ;) abba az egybe is, ezért meglátjuk, mivé fejlődik a dolog. De visszagondolva, hogy hányan jártak (és elfértek!)...hát nem tudom. A gyerekek, akik itt megtanulnak úszni, később abbahagyják majd helyhiány miatt vagy keresnek más helyet más kerületben..(mert ugye ők sem fognak beférni)? A kérdés szónoki, valahol nagyon szomorú, hogy egy állítólag "vizes" országban nem lehet normálisan úszni, mert az uszodákba az egyesületek járnak...a lábáztató termál pedig nem úszásra való...de ez már túlmutat egy kerület gondján. Apropó, az LMP esetleg nem akarja felvetni, hogy a fociba ölt sok pénz helyett esetleg a széles közönségnek kellene uszodát építeni, ahova viszont egyesület nem mehet...? Fórumokon keresgélve sokan panaszkodnak, hogy úsznának, de nincs hol (nem férnek be, kicsi és zsúfolt, tehát "csak" úszni nem lehet, stb.)
süti beállítások módosítása