HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Nem öntöttek tiszta vizet a pohárba, avagy mi lehet az uszoda-ügy hátterében

2012.04.19. 11:19 Mach Péter

Tegnap tartotta ülését Pesterzsébet Önkormányzatának Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága mely két olyan napirendet is tárgyalt melynek érintettje voltam.

 
Tárgyalta önálló képviselői indítványomat a Lehet Más a beszerzés, avagy javaslat felelős fogyasztási és beszerzési gyakorlat kialakításáról a kerületi önkormányzatnál, illetve intézményeinél, és cégeinél.
 
Illetve a februári testületi ülésen elfogadott módosító indítványom alapján a bizottság tagjai meghallgatták a vagyongazdálkodási osztály vezetőjének tájékoztatóját a Pesterzsébet Uszoda szolgáltatási koncessziós szerződés keretén belül üzemeltetésre vonatkozó eseti beszerzési eljárás lefolytatásáról.
 
Befogadott módosító indítványomnak köszönhetően ugyanis a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság és az Oktatási és Kulturális Bizottság elé kellett terjeszteni a pályázatban meghatározott közszolgáltatási feladatokkal, feltételekkel kapcsolatos előterjesztést, hogy megvédhessük a kerületi lakosok és gyermekeink érdekeit. A bizottság tagjai nyilván sikeresen meg is védték mindenki érdekét, azt azonban hogy miért költünk majd el éves szinten akár százmillió forintot az adófizetők pénzéből és mit jelent ez a kerületi óvodások, kisiskolások vagy nyugdíjasok számára sajnos csak néhányan ismerhetjük meg, ugyanis a Bizottság zárt ülésen tárgyalta az előterjesztést.
 
Az MSZP-FIDESZ parlagfű-koalíció tagjai (a legfontosabb, a kerületi fejlesztésekről és vagyongazdálkodásról döntő bizottságba ugyanis csak ők kerülhettek be) közül senkinek nem jutott eszébe ugyanis, hogy jelezze ilyen ügyekben nem szabad titkolózni. Egy olyan tájékoztatót ugyanis, amely a kerületi polgárok érdekeinek védelmére jött létre és a közszolgáltatások színvonalának megtartásával kapcsolatos, - illetve azzal hogy maradt-e értelme a kerületnek hosszú évekre eladósodni vagy most herdáljuk el az eddig megszerzett közjavaink – illik megosztani a kerület polgáraival is.
 
Mert az bizony közügy és nem üzleti titok:
 
-          hogy biztosítja-e az Önkormányzat a továbbiakban is kerületi iskolások úszásoktatását egy részben pályázati pénzekből épült tanuszodában vagy sem,
-          hogy biztosít-e szabad vízfelületet a kerületi óvodásoknak, hogy ismerkedhessenek a vízzel,
-          hogy biztosítja-e hogy a kerületi polgárok megfizethető áron bejussanak az uszodába,
-          hogy nyitva lesz a kerületi lakosok számára, hogy munkába indulás előtt vagy után is szabadon látogathassák,
-          hogy biztosítjuk-e a lehetőséget a további munkára a sportiskolásoknak és kerületi egyesületeknek.
 
A kerületi vezetés szerint azonban ezek olyan információk, melyeket ha megismernek az itt élők az gazdasági hátrányt okoz, ezért ezekre a kérdésekre csupán néhányan ismerjük a pontos választ.
 
Múltkori bejegyzésemben már írtam róla, hogy az uszoda üzemeltetésével kapcsolatos szolgáltatási koncesszió olyan szolgáltatás megrendelés, amelynek alapján az ajánlatkérő a szolgáltatás nyújtásának jogát (hasznosítási jog) meghatározott időre átengedi, és ellenszolgáltatása a hasznosítási jog vagy e jog átengedése pénzbeli ellenszolgáltatással együtt, ahol a hasznosításhoz kapcsolódó kockázatokat teljes egészében vagy legalább jelentős részben a nyertes ajánlattevő viseli). Mindez lényegében az eddig alkalmazott konstrukció továbbfolytatását jelentené, azzal a különbséggel, hogy az új Kbt. szabályai szerint szolgáltatási koncesszió esetén nem szükséges közbeszerzési eljárás lefolytatása a szerződés megkötéséhez és a Beszerzési Szabályzatunkat sem kell alkalmazni ebben az esetben.
 
Vagyis készült egy eseti ajánlatkérés a beszerzés lefolytatására melynek feltételei a választók előtt ismeretlenek.  Ilyen a narancsuralmi beszerzési gyakorlat.
 
Én ezt ajánlottam helyette:
 
Lehet Más a beszerzés, avagy javaslat felelős fogyasztási és beszerzési gyakorlat kialakítására a kerületi önkormányzatnál, illetve intézményeinél, és cégeinél.
 
Közismert állítás, hogy a jelenlegi termelési és fogyasztási módok nem fenntarthatók és ezért különös hangsúlyt kap a fenntartható, környezettudatos fogyasztás, a természeti erőforrások takarékos használata.
 
Pesterzsébet önkormányzatának olyan beszerzési gyakorlatot kell kialakítania, amivel jó példát mutat a többi cég, intézmény és végső soron a kerületi lakosok számára. Törekedni kell a környezetbarát (újrahasználható vagy újrahasznosítható, anyag- és energiaszegény), egészséges termékek fogyasztásának előnyben részesítésére és a fogyasztás szociális szempontjainak (pl. helyi kereskedelem támogatása, méltányos kereskedelemből származó termékek beszerzése) érvényesítésére.
 
Először célszerű felmérni a kerület jelenlegi beszerzési gyakorlatát, piackutatást kell végezni a fenntarthatóbb beszerzési lehetőségekről és ezek árairól, majd ezt követően ezeket a szempontokat alkalmazni kell a közbeszerzések során. A részletes vizsgálat rávilágít majd arra, hogy a jól alkalmazott környezetvédelmi és szociális szempontok érvényesítése nem jelent egyben drágulást!
A vizsgálat nyilván részben erősíti az eddig is követett gyakorlatot - az önkormányzati rendezvényeken, az ebédlőben, büfében előnyben részesíteni a helyi vagy méltányos kereskedelemből származó termékeket, szolgáltatókat - ,másrészt kiegészíti és új megoldási javaslatokat eredményezhet.
 
További lehetőség például a takarítási gyakorlat áttekintése (tisztítószerek, energiafelhasználás) és javítása, de ide tartozhat a kerületi önkormányzat mobilitási gyakorlatának áttekintése és tudatossá tétele.
 
A bizottság tagjai pedig döntöttek és 5:2 arányban elutasították az előterjesztésemet.
 
Elutasították, hogy a jelenlegi beszerzési gyakorlat áttekintésén alapuló javaslatokat dolgozzunk ki egy felelős, etikus, fenntartható fogyasztást ösztönző beszerzési gyakorlat megvalósítására a kerületi önkormányzat hivatalában és hasonló elvárásokat fogalmazzunk meg a kerületi intézmények és cégek számára.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz pesterzsébet uszoda közbeszerzés részvétel átlátható mach péter

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr435540330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása