HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Pesterzsébet is csatlakozott az Ez a minimum! programhoz

2019.11.14. 23:49 Mach Péter

Ma délután Pesterzsébet is csatlakozott az „Ez a minimum!” programhoz.

Az alkotmány szerint minden közpénzekkel gazdálkodó szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával, a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó közérdekű adatokkal. Az „Ez a Minimum!” kezdeményezés célja, hogy lépésről lépésre átláthatóbbá, számonkérhetőbbé és a civil kezdeményezésekre nyitottá tegye a magyar önkormányzatokat.

nettoyage-vitre.jpgBalog Róberttel és Szőnyi Attila képviselőtársammal még a nyáron csatlakoztunk az Átlátszó.hu, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország civil szervezetek által javasolt „Ez a Minimum!” átláthatósági programhoz. 

shutterstock-corruption-01.jpgA választások után pedig most az első, már normál testületi ülésre be is terjesztettük az ezzel kapcsolatos előterjesztésünk. A közösen benyújtott határozati javaslatunk célja az volt, hogy folytassuk Pesterzsébeten a 2015 januárjában megkezdett munkát, növeljük az átláthatóságot és részvételibbé tehessük a döntéshozatalt:

  • a lakosok és az érdeklődő szervezetek könnyen tudjanak tájékozódni az Önkormányzat és a tulajdonában lévő gazdasági társaságok gazdálkodásáról,
  • a költségvetés bárki számára érthető és összehasonlítható formában legyen elérhető,
  • a ciklus közepére pedig bevezethetővé válhasson egy olyan döntéshozatali mechanizmus, amiben az állampolgárok közösen dönthetnek közpénzek egy részének felhasználásáról, vagyis a részvételi költségvetés intézménye.

Javaslatunkra tehát a képviselő-testület megerősítette a 2015. január 22-i döntését a közpénz felhasználás átláthatóságának bővítése, valamint a minél szélesebb körű transzparencia érvényesítése érdekében. Az elmúlt 5 évben sokat tanultunk arról, hogy nem elég a szabályozás, valódi tartalommal is meg kell tölteni az átláthatóságot: ki kell találni azokat a formákat és műfajokat, amivel a száraz adatokból fenntartható, közérdekű információcsere sarjad ki a helyi hatalom és polgárai között.

33264_8_green_economy_slider_forschungsagenda.jpgAz átláthatóság szabályozásán túl annak gyakorlati megvalósítására is hangsúlyt kell fektetni. Nem elég elérhetőnek, hanem megtalálhatónak is kell lennie a gazdálkodási adatoknak, kereshetőnek és könnyen elemezhetőnek. Ráadásul Pesterzsébet költségvetését ne csak megtalálni lehessen a kerület honlapján, hanem könnyen értelmezni is. A polgárok többsége ugyanis nincs tisztában azzal, hogy mire mennyit költ az önkormányzat, és ezek a kiadások hogyan alakultak az előző években, s hogyan alakulnak más, szomszédos kerületek kiadásaihoz viszonyítva.

Ahol ugyanis ismerik mire mennyit költ az önkormányzat és részt is vehetnek a döntésekben, ott sajátjuknak és értéknek tekintik a közösségek tagjai épített és természetes környezetüket. Az elfogadott határozati javaslat:

Határozati javaslat

 

A Képviselő-testület megerősíti 2015. január 22-i döntését, és a közpénz felhasználás átláthatóságának bővítése, valamint a minél szélesebb körű transzparencia érvényesítése érdekében

egyetért azzal, hogy a helyi társadalmi szerveket, és a lakosságot minél szélesebb körben bevonja az Önkormányzat, a Hivatal, valamint az önkormányzati tulajdonú intézmények és gazdálkodó szervek döntéshozatali folyamataiba, ezért kifejezi az Átlátszó.hu, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország civil szervezetek által javasolt „Ez a Minimum!” átláthatósági program (a továbbiakban: Program) megvalósítása iránti elkötelezettségét. 

1. A Program megvalósítása érdekében a Képviselő-testület az Önkormányzat működését elsősorban az alábbi területeken tervezi felülvizsgálni, szükség esetén átláthatóbbá és részvételibbé tenni:

    1. a Képviselő-testület és a Képviselő-testület bizottságai üléseinek nyilvánossága;
    2. az Önkormányzat kezelésében lévő közérdekű és közérdekből nyilvános adatokkal kapcsolatos eljárások, az ilyen adatok megismerhetővé tétele;
    3. az önkormányzati költségvetés végrehajtása és az önkormányzati gazdálkodás;
    4. a költségvetés vizualizációja;
    5. részvételi költségvetés bevezetése;
    6. az Önkormányzat által kötött szerződések és az Önkormányzat által kiírt közbeszerzések;
    7. az önkormányzati vagyon kezelése;
    8. az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok gazdálkodása.

2. A Képviselő-testület felhívja a polgármestert, hogy az 1. pontban szereplő területek mentén tekintse át az Önkormányzat és a részben vagy egészben önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok adatnyilvánossággal kapcsolatos gyakorlatát, különös tekintettel a honlapjukon közzétett adatok körére és a közzétételi eljárás szabályozottságára.

 felelős:           polgármester
határidő:        2020. március 31.

3. A Képviselő-testület felhívja a polgármestert arra, hogy a 2. pont szerinti áttekintés eredményéről készítsen beszámolót, és szükség esetén tegyen javaslatot az 1. pontban foglaltak megvalósításához szükséges képviselő-testületi döntéshozatalra, egyéb intézkedések megtételére.

 felelős:           polgármester
határidő:        az 1. pont szerinti áttekintést követő ülés

4. A Képviselő-testület felhívja a polgármestert arra, hogy amennyiben az 1. pontban foglaltak megvalósítása érdekében költségvetési előirányzat szükségessége merül fel, erre a költségvetés aktuális módosításakor tegyen javaslatot.

 felelős:           polgármester
határidő:        adott

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr4315306870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása