HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Egy százhúsz éves fehér nyár találkozása a magyar organikus építészettel

2019.10.20. 11:19 Mach Péter

Mi lesz a sorsa a 120 éves fehér nyárfának a Mátyás Király téren?

Lakossági megmozdulásoktól, demonstrációktól volt hangos a kerület ezen csendes, családi házas része a nyáron. A pesterzsébeti Makovecz templom kiviteli terveit készítők ugyanis felülírták a templom eredeti üzenetét írták és az építész természetközeli, organikus építészeti stílusban megálmodott templomát egy teljes facsoport letarolásával szeretnék felépíteni, az ügy szimbólumává pedig egy 120 éves fehér nyárfa vált.

A kormány képviseletében az alapkő lerakásakor is elmondták: Makovecz Imre organikus építészete segít majd kitekinteni a mindennapi városi létből, a természet és Isten felé. Szabados Ákos Pesterzsébet fideszes polgármestere is azt ígérte, hogy a templom megépülése örömteli pillanat lesz hívő és nem hívő számára is. 

Az elmúlt hónapok történései azonban ellentmondani látszanak az ígéreteknek.

72472138_10214972183913937_8967225860973133824_o.jpg

Három napja tettem fel a kérdést:

  • Vajon a frissen megválasztott, Szabados Ákos polgármester hivatala kiadja-e a fakivágási engedélyt egy 120 éves fehér nyárfára, amire a képviselők döntő többsége favédelmet kért?
  • Vajon felülbírálta-e a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság szeptemberi döntését és számára fontosabb a fa kivágása annak védelménél?

A nyár elejei aggodalmakra a beruházó ugyanis azt a választ adta, hogy ugyan számos fát ki kell vágni az építkezés miatt, de a 120 éves fehér nyár marad, nem is kért rá fakivágási engedélyt. Kertészek, szakemberek azonban megvizsgálva a terveket megállapították, hogy az építkezés olyan mértékű károkat okozna a gyökérzetben és a lombozatban, hogy megmentése csak előzetes favédelmi terv elkészítésével lehetséges, ha egyáltalán a mostani kiviteli tervekkel összehangolható lesz.

Pesterzsébet Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága ezért Fekete Katalin képviselőtársam javaslatára úgy döntött, hogy csak azzal a feltétellel biztosít felvonulási területet a beruházónak, ha favédelmi tervet készít. 

189/2019. (IX. 17.) KVB. határozat
A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság úgy dönt, hogy felkéri a polgármestert, hogy a Bp. XX. Mátyás király téri beruházással kapcsolatosan az önkormányzati vagyon, valamint az építési területen lévő 120 éves fehér nyárfa védelme érdekében a munkák megkezdését megelőzően szerezze be a beruházó Pesterzsébeti-Szabó-telepi Református Egyházközségtől a meglévő fák védelméhez szükséges intézkedésekről szóló dokumentációt, valamint favédelmi tervet.

Felelős: Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság elnöke
Határidő: adott

 

Bár a kérdésre még nem kaptam pontos, mindenre kiterjedő választ, számos információval gazdagabbak lettünk:

  • elkészült a favédelmi, inkább „fakivágási” terv, melynek készítője nem a favédelem lehetőségéről készítette az anyagát, hanem egy fakivágási engedély kérelméhez készített szakértői jelentést nevezett át.
  • a „favédelmi” terv így mindjárt tartalmazta azt is milyen módon szeretné pótolni a beruházó a kivágásra ítélt fát.
  • a facsoport számos tagja valós szakértői felmérések alapján is kevésbé értékes, invazív, pótolható.

A Mátyás Király téren álló 120 éves fehér nyár műszeres és vizuális vizsgálatának anyaga és "favédelmi" dokumentációja itt elérhető: 

A felmérés szerint a fa gyökérzete kiváló állapotban van, stabil, a koronalap viszont károsodott, a törzs a felső harmadában odvasodik, gesztkorhadás tapasztalható, a középső vázág levágását javasolják, a lombveszteség 15-20 % lesz, s így hosszabb távon életképes.

A favédelmi terv azonban ennek ellenére abból indul ki, hogy a munkagödör a fától 150 cm-re helyezkedik el, s mivel a statikai védőtávolság (508 cm), így a fa védelme nem megoldható.

A dokumentációból is kitűnik, hogy Fekete Katalin képviselőtársamnak és Árva Péter szakértőnek volt igaza a hivatallal szemben: egyetlen megoldás a templom arrébb helyezése lenne legalább 4 méterrel.

Ezzel szemben a beruházó javaslata a fa kivágása és pótlása, ráadásul a javaslatban szereplő 10 fa azonban pimasz és a pesterzsébetieket sértő ajánlat, ha valóban nem megmenthető a fa, akkor is a fenti ajánlat 5-10 szerese és az adott terület és a környező önkormányzati közterületek parkosítása merülhet csak fel érdemi kompenzációként.

Összegezve, bár a fa életképes, a beruházó által készített, a fakivágási engedély kérelméhez csatolt dokumentáció szerint kivágása indokolt, a kerületben élők szerint viszont megmentése fontos ügy.

Most a Szabótelepi Református Gyülekezetnél és Szabados Ákos fideszes polgármesternél pattog a labda: nekik kell megoldást találni arra, hogy a templom valóban segítsen kitekinteni a mindennapi városi létből, a természet és Isten felé, és megépülése örömteli pillanattá váljon hívő és nem hívő ember számára.

Addig is mindenki, aki szeretné megvédeni a 120 éves fehér nyárfát, vagy csak zöldebb és élhetőbb ligetes, fás területet szeretne, az menjen ki ma 15 órakor a Mátyás Király térre a civilek által szervezett demonstrációra!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr1515238634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irén Szabolcs 2021.02.17. 11:56:32

Van egy rossz hirem! A XX. Mátyás király téren nincs és nem is volt 120 éves nyárfa meg semmilyen fa! A nővérem üttörőcsapta ültette a fákat aki most 74 éves, tehát max. 60 éves fáról lehet szó! a szakértői vizsgálatot kidobhajtják a kukába! Ez az egész cirkusz ellenzéki megmozdulás!! amikor a téren térdik jártak a szemétben és mocsokba egy természedvédő sem emelte fel a szavát! Én 65 éve lakom a tér közvetlen közelébe és nem fényképről ismerem a környéket!
süti beállítások módosítása