HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

A globális felmelegedés esete a SPAR-ral

2018.10.13. 17:48 Mach Péter

A világ egyik legfontosabb klímakutató szervezete, a Kormányközi Panel a Klímaváltozásról (IPCC) hétfőn közzétette a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokos növekedésének várható következményeiről szóló jelentését. Szerintük bő egy évtizedünk van kezdeni valamit az éghajlattal, különben nekünk annyi.

Képviselőtársaimat is megdöbbentette a jelentés, annak tudata, hogy az évszázad század végéig eltűnhetnek a gabonafélék beporzásáért felelős rovarok, a hőség kipusztíthatja a növények természetes élőhelyeinek nagyjából a felét és a  korallzátonyok 99 százaléka is eltűnne komoly riadalmat okozott. Gyorsan le is csökkentették az InterSpar területén a zöldfelüleletek arányát 35-röl 10%-ra.

interspar_pesterzsebet4_epulettar_hu.jpgPedig a jelentés alapján kimondható, hogy az emberi civilizáció ökológiai válságot okozott: tartós károk keletkeztek a természeti rendszerekben és aláástuk a hosszú távú fejlődés alapjait. Ha nem cselekszünk gyorsan és határozottan, nem csak gyerekeink és unokáink jövőjét lehetetlenítjük el, de a saját magunkét is.

Persze ilyenkor előjönnek a közhelyek, s szavak szintjén mindenki egyetért (na jó, Trump és Orbán nem, de ők ugye…): a megújuló forrásokra alapuló energiatermelés, a vízvisszatartáson alapuló vízgazdálkodás, a természeti erőforrásainkat megőrző mezőgazdaság támogatása, a helyi termékekre alapuló élelmiszeripar, a közösségi közlekedés fejlesztése és az épületek energiahatékonyságának javítása, zöldfelületeink védelme...  Ráadásul nem csak a jövő iránti felelősségünkből következő feladat ez, hanem saját életminőségünk, jól-létünk feltétele is. 

Mit tesznek tehát ilyenkor „környezettudatos” képviselőink? Természetesen tesznek a klímaváltozással fenyegetőkre, s miközben folyamatosan légkondiért és szellőztetésért panaszkodnak a Városháza fülledt Dísz termében, olyan KÉSZ módosítást fogadnak el, ami szerint 35%-ról 10%-ra csökkenhet az InterSpar területén a zöldfelület aránya, sőt még azt sem kell gondozni, a kipusztult fákat pedig szükségtelen pótolni. Ennek köszönhetően pont a városközpontban növelik az átlaghőmérsékletet, s emiatt nem bírják elviselni a hőséget még októberben sem a betonrengeteg központjában található munkahelyükön.

5d425717f9a2b6307b4a65ccaae78e83.pngA szégyenteljes viselkedést még menthetetlenebbé teszi, hogy kedden a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság ülésén még mindenki egyetértett azzal, hogy borzalmas az InterSpar zöldfelületeinek állapota. Ahol még található zöldfelület az is leginkább gyom, a fák viszont szinte mindenhol kipusztultak.

1_6.pngAz áruházlánc amúgy egy új „webshop” funkcióhoz kötődő fedett rakodótér kialakítását és felette kisebb előtető építését tervezi az épület János utcai oldalán. A lakossági szolgáltatások körének bővítése a beépítettség növekedésével jár.

Akkor mindenki úgy gondolta, hogy a papíron 10% megléte önmagában is szégyenteljes, de az, hogy a valóságban még a gyomokkal sem valósul meg ez, az még szégyenteljesebb. A SPAR részéről is felelőtlen, káros, hogy az eddig az építési szabályzatban előírt 35%-ot meg sem kísérlik teljesíteni, hanem kérik, hogy hagyják meg a jelenlegi szinten. De nagyobb szégyen, hogy a mostani 10% állapota sem méltó sem a SPAR-hoz, sem a kerülethez és egyik okozója a lakótelep rossz, fülledt levegőjének.

Akkor a javaslatomra a bizottság úgy döntött, hogy felkéri a Polgármestert, hogy a hivatal készítsen egy tájékoztatást arról a testületi ülésre, hogy a most is érvényes szerződések, megállapodások szerint, mi az, amit a szerződés szerint teljesíteniük kellett volna zöldfelület-karbantartás, fejlesztés terén.A most kötendő településrendezési szerződés pedig   egészüljön ki azzal, hogy feltételként szerepeljen, hogy a helyszínrajzon szereplő fasorok, fák, zöldfelületek legyenek kialakítva és gondozva. 

Majd csütörtökön levették képviselőtársaim a zöld sapkát és hétvégi nagybevásárlásra készülve felvették a spárosat. Természetesen a hivatal sem készítette el a kért tájékoztatót,  homályos ígéretet tett arra ugyan polgármester úr, hogy bár éveken át nem tettek semmit, de most élni fognak a büntetés lehetőségével, azt, hogy milyen szerződésekre, szabályzatokra, rendeletekre hivatkozva teszik azt, persze jótékony homály fedi, s persze azt is miért nem lépett a hivatal eddig ha tehette volna. 

S immár szó sem volt klímavédelemről, zöldfelületek arányáról, a szerződés módosításáról. A Környezetvédelmi Bizottság javaslatait lesöpörték az asztalról, még szavazni sem voltak róla hajlandóak. Hiába kérte azt is Megújuló Pesterzsébet frakció, hogy halasszuk el a döntést egy hónappal, várjuk meg a hivatal beszámolóját, vizsgáljuk meg a lehetőségeket, próbáljunk meg változtatást elérni a SPAR-ra folytatott egyeztetéseken. A multi ugyanis nagy úr, a klímavédelem pedig úri huncutság. Külön szomorúság számomra, hogy rajtam kívül az érintett lakótelep körzetét képviselők (köztük Somodi Klára frakciótársam) is támogatták az előterjesztés elfogadását, cserébe azért, hogy immár harmadszor is döntött a testület a János utcában egy parkoló kialakításáról, - hátha most végre megépül, ha az előző két döntés után nem is történt semmi -. Pedig kiállhattak volna végre az ott élők életminőségéért is, a frissebb, tisztább levegőért, a hűvösebb nyári estékért.  

Nem baj, novemberben újrakezdjük, s újra javasolni fogom a probléma napirendre vételét, mert fontosnak tartom, hogy az itt élőknek a természeti értékeinkkel kapcsolatos jogosultságai kellő hangsúlyhoz jussanak.

6 komment

Címkék: klíma globális felmelegedés klímavédelem SPAR

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr3014299523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2018.10.15. 10:32:05

OK, ez vajon hol is van? Mert az interspar az egy áruház LÁNC és ha nem lényeg, hogy hol és melyik áruháznál történt az eset, az arra utal, hogy az írás egy propaganda csupán.
Erre utal a trumpozás is... Hogy jön ide Trump?
(Ugye ha nem meséljük el, hogy miért rúgta fel a klímaegyezményt, akkor gyorsan a habonyi kasztba sorolódhatunk!)
És hát engem az ilyen írásoknál az is zavar, hogy a büdös életben nem közölnek megoldást, alternatívát - csak jellemzően csúsztatásoktól hemzsegő kritikát.
A ökósok valamiért nem képesek egyben tekinteni a világot (csak ha valamihez nekik igazolás az), most ugye kutyákat mentenek olyan országban, ahol a kutyahús olyan, mint nekünk a csirke.
De mert cukik, innen, egy másik földrészről határozzák meg az ottani embereknek, hogy mit tehetnek, ehetnek...
Itt sincs egy szó sem arról, hogy mi volt a betonosás célja, van-e valamilyen egységesebb terv.
Értem, hogy nem kapnak infót, de miért kapnának?
Egy magáncég - ha nem közpénzt használ - nem köteles szóbaálni politikai alapú aktivistákkal.
.
Természetesen nem értek egyet a zöldterületek csökkentésével, de legalább annyira károsnak tartom ezt az önös célú aktivista viselkedést, mint a természet pusztítását!
Sokszor kritiálom itt nálunk, Angyalföldön a tömeges irodaépítést, a családi házak pusztítását és beton társasházak felhúzását.
És lám, olyan indexes aktivista fórumok, mint az Urbanista, ilyenkor nem a zöldet védik, hanem dicsérik a betont! Hányszor írtam, hogy ha már mindent beépítenek, akkor legyen már egy szabály arra, hogy 4-5 házanként egy üres terület - parknak!
De nem, az ingatlanmutyi mindent visz, és ez ellen az aktivisták sem tesznek semmit. Csak ha érdekük fűződik valamihez, és lehet trumpozni megint egyet...
.
Csak egy megoldás van: egyensúly! Amíg társadalmi szükség van például vásárlásra is, nem annak beszántása a megoldás, (egyéni érdek föléhelyezése a közérdeknek), hanem olyan szabályozás, ami kötelezi az építtetőt a "cserére"!
De ez meg politikai, jog.
Tudom csak ezek nem játszanak az aktivistáknál.

2018.10.15. 10:38:28

@szepipiktor:
Ha elolvastad volna, kiderül a cikkből, hogy egy konkrét Interspar áruházról van szó. A szösszeneted ennek ellenére közelíti a cikk terjedelmét.

Mach Péter 2018.10.15. 10:42:34

@szepipiktor:

A blogom alcíme: lokalitás és fenntarthatóság Pesterzsébeten

Remélem ez segít. ;-)

moloy 2018.10.15. 11:44:41

Vannak alapelvek és vannak a lokalitások.
Alapelvek terén @szepi-vel lehet egyetérteni, lokális szinten Pesterzsébet NEM fogja/tudja megoldani a "globális felmelegedés" kérdését.
(Mindazonáltal, lehet, hogy a cikkben szereplő áruház a közeli/távolabbi jövőben napelemekkel fedi le tetejét, amivel sokkal többet tenne, minha ültetne három fát, vagy hagyná nőni a gyomokat...)

Mach Péter 2018.10.15. 12:06:42

@moloy: Speciel nem tenne többet, ugyanis egy zöldtetővel és a zöldfelületeinek, fáinak gondozásával többet segítene.

A klímapolitika ugyanis lokálisan is értelmezhető, ha egy adott lakótelepen csökken a hőség és a szmog a zöldfelületek növelésével az csökkenti a klímahasználatot is, ami csökkenti az energiaszükségletet...

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.10.15. 14:42:36

@szepipiktor: még jó, hogy egy ilyen szaros pofájú fideSStetű megmondja a tutit.
süti beállítások módosítása