HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (5) Duna-part (23) einstand (3) esélyegyenlőség (16) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (6) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (54) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (6) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (17) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (4) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (5) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (3) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Balhé helyett lakhatást!

2018.06.18. 21:19 Mach Péter

images.jpegA mai napom arról szólt, hogy telefonokat kapkodok, cseten válaszolgatok barátaimnak, ismerőseimnek, az elmúlt 8-10 évben velem politizálóknak azon kérdéseire, hogy - Ceglédi Zoltán szavai szerint - "hogyan lökhetek ki az utcára egy végtaghiányos kisfiút", azt ajánlják kérjek mindenkitől bocsánatot és változtassam meg embertelen döntésemet.

Egyrészt szeretnék megnyugtatni mindenkit nem tettem ilyet, a lakhatást alapvető emberi jognak tartom. Másrészt szerdán a képviselőtestület rendkívüli ülést tart és várhatóan rendezni fogja az adott problémát. De bocsánatot kérni sem esik nehezemre:

- Én kérek elnézést!

- Én kérek elnézést Szabados Ákos Pesterzsébet polgármestere és a lakás- és szociális ügyekért felelős hivatali osztályok nevében azért, hogy kerek egy év alatt nem sikerült jogszerű megoldást biztosítania egy többgyermekes rászoruló család számára!

- Én kérek elnézést, de a Megújuló Pesterzsébet frakció tagjaként, arra azért büszke vagyok, hogy a frakciónk javaslatára beszámoló készül júliusra, hogy ne ismétlődhessen meg hasonló eset Pesterzsébeten, hogy felmérje a testület milyen lehetősége van a kerületi családsegítőnek és a szociális osztálynak ilyen esetben, miként zajlik az utánkövetés, mit tett az elmúlt egy évben a pesterzsébeti szociális rendszer az adott ügyben, ha nem hibázott senki akkor hol kell és lehet módosítani a feladatokon.

- Én kérek elnézést azért, mert egyesek egy család kilakoltatásával riogatnak, miközben erről szó sem volt!

- Én kérek elnézést azért, mert egyesek pártpolitikai célokra kívánják felhasználni egy nehéz sorsú család lakhatási problémáját!

- Én kérek elnézést, hogy Pesterzsébeten is a személyre szabott rendeletalkotást tartja a Fidesz frakció és a kerület polgármestere az egyedül üdvözítő megoldásnak ahelyett, hogy olyan választ keresnének a problémára, amely nem teremt jogbizonytalanságot.

- Én kérek elnézést, hogy mind májusban a belső egyeztetéseken, mind a júniusi testületi ülésen lesöpörték az asztalról a probléma jogszerű megoldását nyújtó javaslataimat!

- Én kérek elnézést azért, hogy ehelyett egyetlen alternatívaként egy rendeletmódosítással egy kiskapu megnyitását - majd a szerződés megkötése után várhatóan visszazárását - tartják sokan egyetlen üdvözítő megoldásnak. Egyetértek ugyanis azzal, amit Völgyesi Krisztián képviselőtársam fogalmazott meg a vita során: "Az önkormányzati rendeletek lényege, hogy tiszta, mindenki számára egyenlő jogi környezetet teremtsenek. Ez adja a jogbiztonságot! Ha most egy sajtóba került ügy miatt módosítunk rendeletet, akkor holnaptól bárki elvárhatja, hogy úgy biztosítsunk neki előnyt másokkal szemben, hogy megváltoztatjuk a jogi környezetet."

Pesterzsébet polgármesterének és képviselőtestületének igenis mindent meg kell tennie, hogy gyermekes családokat elhelyezés nélkül ne lehessen kilakoltatni a kerületben! Pótcselekvés helyett azonban valódi tettekre van szükség, sokféle beavatkozással segíthetünk elérhető bérlakást szerezni a gyermekes családoknak és az öngondoskodásra képteleneknek, ezek közül azonban a személyre szabott rendeletek megalkotása nem a jó megoldás!

Pesterzsébeten Völgyesi Krisztián képviselőtársam javaslatára nem véletlenül kerül napirendre még idén ősszel a bérlakáskoncepció. Javítani kell a lakás nélkül és lakhatási szegénységben élők helyzetét. Szakértők, civil aktivisták bevonásával kell megkezdeni egy olyan átfogó lakáspolitika kialakítását és fokozatos megvalósítását, aminek fő célja támogatni a biztonságos és megfizethető lakhatást.

Ezért tartom fontosnak, hogy Pesterzsébeten is esély mutatkozik a civileket is bevonó „Utcáról Lakásba”, program megvalósítására.

Erről is szólt a testületi ülésen elhangzott javaslatom, mert meggyőződésem, hogy valós megoldást kell nyújtani a lakhatási problémákra és ebben az esetben sem a csalás, és a „becsukom a szemem és megoldjuk okosban” a megoldás.

Ehelyett  azt javasoltam, hogy a feleket bevonva, civilszervezetek, szakértők bevonásával keressük meg az adott egyedi esetben a legjobb megoldást, hasonlóan a fenti programhoz. Ezt a javaslatot azonban nem volt hajlandó megfontolni a városvezetés, ezért nem voltam hajlandó részt venni a májusi döntéshozatalban, tiltakozásként kivonulva Völgyesi Krisztián képviselőtársammal a szavazásról. S júniusban hasonló okokból ezért tartózkodtam a rendeletmódosítás kapcsán.

Az adott, nehéz helyzetű, támogatásra szoruló családnak július végéig érvényes lakásbérleti szerződése van, csütörtöki ígéretemnek megfelelően pedig minden jogszerű megoldást támogatok, ami biztosítja a család lakhatási problémájának a megoldását,ha az én javaslatom nem elfogadható akkor oldjuk meg másként, de ne verjük szét a bérlakásrendszerét a kerületnek, és ne hagyjuk fedél nélkül a családot sem!

A rendeletmódosítás amellett, hogy szerintem jogszerűtlen, valójában tüneti kezelést folytat a valódi rendszerszintű megoldás helyett, a rendeletmódosítás egyfajta lex adott család lenne a média és néhány celeb kedvéért, ami a családnak talán segítene (ez sem teljesen igaz), de a többi ismeretlen, a média által nem felkarolt ügyben nem nyújtana megoldást, sőt éppen, hogy elodázza a rendszerszintű átfogó megoldást. 

A helyes irány ugyanis az, hogy olyan rendszerszintű átfogó megoldás szülessen, ami jó az adott családnak, de a sok ismeretlen rászoruló, kisebb politikai és celeb támogatás kapónak egyaránt segítsen, és rákényszerítse a polgármestert, és a hivatal munkatársait, hogy érdemben, átfogóan oldják meg, és ne csak tünetileg kezeljenek egyes ügyeket.

Mert elég a látszat intézkedésekből, cselekedni kell!

S én kérek elnézést, mert nem ügyeltem a látszatra, nem szavaztam meg egy szerintem személyre szabott rendeletmódosítást, amelyet rossznak tartok, hanem tartom magam az elveimhez és azért dolgozom, hogy egy élhetőbb kerületté váljon Pesterzsébet ahol egyetlen kisgyermekes családot sem tesznek utcára, de a döntések átláthatóak és jogszerűek!

Pesterzsébet többet érdemel!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr1114056778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.06.19. 16:08:23

A lakhatás nem alapvető emberi jog.
A mások pénzén élősködés detto.

Gere Mari 2018.06.27. 18:50:52

Jönnek a választások, teper az úr . Semmi konkrétum, csak mások lejáratása.