HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Drágán add az ételed!

2017.10.31. 22:50 Mach Péter

Bezárt a hírhedt Ady konyha, így végre a kispestivel azonos minőségű ételhez juthatnak a pesterzsébeti gyerekek is. Üröm az örömben, hogy ez 2018-tól 10%-os áremeléssel is jár, ami 40-50 Ft többletköltséget jelenthet a szülőknek ételadagonként és 82 milliót az Önkormányzatnak. Nyilván szükség is volt rá, hiszen idén áprilisban csak 305 millió Forint osztalék kifizetéséről dönthettek ennek hiányában a cég tulajdonosai.

mar-megint-bergyilkos-a-szomszedom--5472.jpgSzeptember elején foglalkoztam utoljára a pesterzsébeti menzahelyzettel. Nyáron ugyanis a csökkenő gyermeklétszámok miatt bezárt az Ady konyha és az erzsébeti gyerekek is a kispesti Puskás konyhából kapták a kaját. Két hónapig ugyanazt ehették tehát az erzsébeti gyerekek, mint Kispesten. Húst főztek a húslevesbe, kalácsot és császárzsemlét kaptak uzsonnára, halból készült a halrudacska és kifli alakja volt a kiflinek, sőt jutott szőlő és barack is minden óvodásnak. Majd jött az évnyitó, vége lett a vakációnak, megjöttek a szürke hétköznapok és visszatért az Ady konyha, az erzsébeti gyerekek pedig megint mást esznek, mint belvárosi barátaik, - írtam akkor.

A nyári szünet azonban egy dolgot bebizonyított: létezik olyan, hogy ehető menza. A reformkonyha és az egészséges étel is lehet finom és tápláló, sőt a Pensió Kft is képes azt megfőzni, csak akarnia kell

El is mentem szeptemberben a Pensio Kft. Ady konyhájába, találkoztam a konyhafőnökkel, a séffel és a szállító munkásokkal is. Több oktatási intézményt is felkerestem, hogy személyesen is felmérjem a helyzetet: mennyit és mit esznek meg a gyerekek a menzából.

Akkor azt ígértem, semmilyen áremeléssel kapcsolatos javaslatot nem szavazok meg addig, amíg a problémát nem kezelik, ha pedig októberig sem oldják meg a felmerült súlyos problémákat akkor kezdeményezni fogom a szerződések teljes felülvizsgálatát. 

S akkor eljött október: részben meg is tartottam az ígéretemet, én nem is szavaztam meg semmilyen áremelést, de sajnos egyedül maradtam azzal a véleményemmel, hogy egy esetleges áremelés a szerződés teljes felülvizsgálatával egyidőben történhet csak meg. A minőség javulásának és annak ellenőrzésének, illetve biztosításának bele kellett volna kerülnie a szerződésbe, vagy új megállapodást kellett volna kötni ennek elérésére.

Ezzel szemben furcsa megoldást találtak a felek Pesterzsébet menza problémájára: 

  • Pesterzsébet Önkormányzata drasztikus, 10%-os áremelést szavazott meg, miközben a KSH adatai szerint a közétkeztetés inflációja várhatóan 2017-ben csupán 3,4% lesz. Az emelésnek köszönhetően a térítési díjak utolérték, sőt meg is előzték a környező kerületekét (a hivatal által készített térítési díj összehasonlítást az alsó táblázat tartalmazza).
  • A PENSIO Kft. pedig a jó hírre reagálva azonnal bezárta pesterzsébeti konyháját. Tette ezt úgy, hogy 2010 végén a közbeszerzési eljárás során benyújtott győztes pályázatának, majd a 2010 december 21-én aláírt szerződésnek is fontos eleme a közétkeztető cég által vállalt főzőkonyha fejlesztések programterve. A folyamatos ígéretek ellenére sem tudta azonban kezelni a szakmai hiányosságokat és a munkaerőhiányt, így a konyha bezárása mellett döntött a szolgáltató.

Néha az elsőre meghökkentőnek tűnő döntések is eredményezhetnek rövid távon érdemi előrelépést, hozhatnak jelentős javulást. Most is ez történt: mivel a kerületi díjak utolérik néhol magasabbak is lesznek a környező kerületekénél, semmi nem indokolta, hogy más, gyengébb minőségű menüt főzzenek az Ady konyhában mint a kispesti Puskásban, így, ha nem is jobb, de legalább ugyanolyan minőségű ételt kell kapjanak a pesterzsébetiek mint a Kispesten vagy más „Pensio”-s kerületekben élők.

A döntésre válaszként adott pimasz konyhabezárás pedig ezt az állapotot állandósította is, megoldotta az erzsébeti gyengébb kontra kispesti finomabb menza koszt problémát, hiszen ezentúl a Kipszer, a Puskás, a Hofherr és a Lampart konyhák szállítják ide is ezentúl az ételt. Ez persze még mindig nem közelíti meg a soroksári minőséget, de érdemi javulást jelent. Részben ennek köszönhetően az önkormányzat oktatási osztálya szerint az elmúlt napokban jelentősen csökkent is a minőségi panaszok száma. 

Ennek ellenére a novemberi testületi ülésen kérni fogom a szerződés teljes felülvizsgálatát a vállalt fejlesztések és a bezárt főzőkonyha miatti lehetséges kompenzációs igények tekintetében. Az szerintem nem járja ugyanis, hogy azért nyer valaki el egy szerződést, hogy jelentős fejlesztéseket ígér a kerületben, majd később bezárja a konyhát.

A pesterzsébeti nevelési-oktatási intézményekben (óvodákban, általános iskolákban) az intézményi és szünidei gyermekétkeztetést, a gyermekek átmeneti otthonában és az idősek átmeneti gondozóházában biztosított ellátás keretében az étkeztetést, valamint az egyéb szociális étkeztetést a PENSIO Minőségi Közétkeztetés Kft. (továbbiakban: PENSIO Kft.) által, vállalkozási szerződés keretében biztosítja Önkormányzatunk 2011. január 1. napjától. Öröm az ürömben, hogy a bölcsődékben nem a PENSIO Kft. szolgáltat, hanem saját főzőkonyha működtetésével folyik a bölcsődei szünidei és intézményi gyermekétkeztetés

A PENSIO Kft. szeptember elejei menzacsődje miatti feszültséget azzal kívánta tetőzni, hogy  2017. szeptember 13-án levelet írt az Önkormányzatnak azzal, hogy a vállalkozási díjában emelést kíván érvényesíteni.

Ha már szar, legyen drága is!

Megkeresésében a díjemelési igényét részben azzal indokolta, hogy a 2017. január 1. napjától bevezetett, megemelkedett kötelező legkisebb munkabér, valamint a garantált bérminimum következtében jelentősen emelkedtek a közétkeztetési feladatok ellátásával kapcsolatos költségei. A béremelések árfelhajtó hatása álláspontja szerint az egyéb költségek, így különösen üzemanyagár, gépkocsi karbantartási költségek, stb. vonatkozásában is megfigyelhető.

A PENSIO Kft. a KSH által közölt 2017-ben várható infláció, a 2018-ban várható kötelező béremelés és a korábban elmaradt béremelés alapján a díjemelés kívánt mértékét legutoljára 21,2 %-ban jelölte meg. A kérés jogosságát alapjaiban kérdőjelezi meg, hogy a cég a romló menzaminőség, a késedelmes szállítások mellett 2016-ban 499 Millió Forint adózott nyereséget produkált, ami a 2015-ösnek is a duplája. Magyarul a gyenge minőségű, alacsony tápanyagtartamú, íztelen menzán vannak, akik meggazdagodnak. Talán ennek az információnak is köszönhető, hogy a testület a pimasz 20% feletti emelésnek csak a felét szavazta meg. 

Ennek a döntésnek köszönhetően így alakulnak a térítési díjak:

TÉRÍTÉSI DÍJAK A PENSIO KFT SZOLGÁLTATÁSI TERÜLETEIN

 

 

 

óvodai étkezés

Ft/nap

általános iskola háromszori

általános iskola

egyszeri

szociális étkezés nyersanyagnorma

(nettó)

XX. kerület

2015. 02. 01-től  

468.68

587.05

407.26

332.72

XX. kerület

2018. 01. 01-től  

515,55

645,755

447,99

365,99

XIX. kerület

2017.- 06. 01-től

510.54

623.57 (alsó)

628.65(felső)

388.62 (alsó)

388.62(felső)

340

VIII. kerület

2017. 06. 01-től

469.90

619.76

429.26

375.62

X. kerület 

2017. 07. 01-től

533.52

721.10

639.19

364.82

XIV. kerület

2017. 05. 01-től

415

510

340

380

XVII. kerület

2017. 03. 01-től

430

580

370

300

XXII. kerület 

2017. 05. 01.

525

620

424

412.60

A 10 %-os tervezett nyersanyagköltség emelés a szülőknek a következő többletköltséget jelent ételadagonként:

  • óvodában: 46,88 Ft
  • általános iskolában egyszeri étkezés esetén: 40,73 Ft
  • általános iskolában háromszori étkezés esetén: 58,75 Ft

Az Önkormányzatnak pedig megközelítőleg 48 millió forint többletkiadást jelent éves szinten.

Pesterzsébet Önkormányzatának 2017. október 12-én hozott határozata:

 

A Képviselő-testület úgy dönt, hogy:

I. a PENSIO Minőségi Közétkeztetés Kft. által biztosított étkeztetések jelenlegi nyersanyagnormájának összegét valamennyi ellátotti kategóriában egységesen 10%-kal megemeli, mely alapján 2018. január 01. napjától az egyes kategóriákban az alábbi nyersanyagköltségek érvényesek a kerekítés szabályainak alkalmazásával:

 

KATEGÓRIA

nettó

nyersanyagköltség

Ft/fő/nap

bölcsődei étkezés

359

óvoda háromszori étkezés

406

általános iskola egyszeri étkezés

353

általános iskola

háromszori étkezés

509

gyermekek átmeneti otthonában biztosított étkezés

900

szociális étkeztetés

egyszeri étkezés (ebéd)

366

Idősek Átmeneti Gondozóháza háromszori étkezés

838

Idősek Átmenti Gondozóháza - diétás étkezés esetén ötszöri étkezés

982

II. felkéri a polgármestert, hogy a nyersanyagnorma emelése miatt szükséges rendeletmódosítást terjessze a Képviselő-testület elé, legkésőbb a 2017. decemberi képviselő-testületi ülésre, a 2018. évi költségvetés tervezése során pedig vegye figyelembe a normaemeléssel járó többletkiadásokat.

III. kinyilvánítja azon szándékát, hogy a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 9/2012. (III. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 1/2015. (I.30.) önkormányzati rendeletnek a 15 %-kal megemelkedett nyersanyagköltséget átvállaló rendelkezését hatályában fenntartja, ugyanakkor a jelen határozat II. pontjában meghatározott mértékű nyersanyagköltség emelkedést nem vállalja át.

 

Kronológikus előzmények: 

http://machpeter.blog.hu/2017/09/02/becsongettek_ujra_ehetetlen_a_menza_pesterzsebeten

http://machpeter.blog.hu/2015/12/14/eleg_volt_a_gyermekeheztetesbol 

http://machpeter.blog.hu/2013/11/19/megsem_kaptak_a_zoldbabfozelekbol_a_kepviselok

http://machpeter.blog.hu/2013/02/21/mint_a_menza_fent_a_fan_101

http://machpeter.blog.hu/2012/11/08/lehet_mas_a_menza_507

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr8513121830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hepy 2017.11.02. 08:02:38

Csak se a minőség ne romoljon, se az adag mennyisége. Ízek is legyenek továbbra is érezhetőek. Most megfelelő.
süti beállítások módosítása